Inlägg från: mucklas |Visa alla inlägg
  • mucklas

    Ni andra som är kristna, vad tycker ni om ateister?

    dirpower skrev 2013-06-02 00:15:37 följande:
    Först. Tar du dig tid att sätta dig in i de länkade sidor jag ger dig? Visst är det intressant med en riktig utredning kring något men om jag från början inte har något intresse av att läsa om något som inte är sant (enligt mig) så vill jag först ha en persons brinnande engagemang som övertygar mig att ta del av innehållet.
    Jag länkar inte för att du ska göra mig en tjänst, utan för att du uttryckte att du att du ville ha 'input' i frågan.

    Om det som du länkar till är beskrivet kollar jag oftast, jag tittar aldrig på en sida som saknar sammanhang eller presentation.

    Om du inte tar del av 'motståndarens' argument, om du inte själv söker upp argument mot dina övertygelser, hur vet du att de håller måttet? En väldigt viktig del (jag skulle vilja säga den viktigaste) i det vetenskapliga tankesättet är att varje hypotes och teori ska utsättas för hårda prov. Innan något publiceras i en vetenskaplig tidsskrift har författaren själv och de hon/han tagit hjälp av noga gått igenom varje steg av forskningen för att kontrollera att inga misstag begåtts. Efter publikation kommer teorin att utsättas för alla anda forskares kritik, alla som har kunskap i området kommer att peta hål på det som skrivits om det går. Det kan låta som en hård miljö, och är det också, men det är den bästa garantin vi har för att hålla forskare ärliga.

    Vad håller dig ärlig? Vad finns om håller författarna av de sidor du länkar till ärliga? Om ni gemensamt vägrar att sätta er in i andras synsätt, och i stället envist håller fast vid erat eget till varje pris, om du behöver en annan persons brinnande intresse för att bekräfta validiteten i din världsbild, så ser jag inte hur sanning någonsin kan bli resultatet.
    Just because you call some people blind doesn't automatically give you vision.
  • mucklas
    Rikard skrev 2013-06-02 18:26:16 följande:
    Jag kommer nu att avslöja namnet på några riktigt stora idioter som brukar skriva i religionstrådarna:

    Lampstället har förklarat att hon anser att det är negativt med personliga åsikter, samt att hon inte bryr sig om vad ateister skriver.
    Dirpower har förklarat och tydligt visat att han är helt ointresserad av att sätta sig in i sådant som strider mot hans övertygelse om vad som är sant.
    Båda har om och om igen visat att de över huvud taget inte bryr sig om vad andra upplyser dem om.

    Nu kommer namnet på några av idioterna: Mucklas, Themia, Toboas med flera ... inte minst jag själv (Rikard) ty vi envisas med att försöka svara, förklara och övertyga trots att dessa personer så tydligt förklarar och visar att de inte är intresserade av att pröva sin uppfattning.
    Jag erkänner... Men jag är inte bara idiot; jag är obotlig optimist, tror benhårt på människors förmåga att ändra på sig (vilket jag är levande bevis för) och uppskattar möjligheten att slipa mina argument.

    Hur kul vore det om det bara var vi (ateisterna, idioterna) som debatterade? :)
    Just because you call some people blind doesn't automatically give you vision.
  • mucklas
    OneTruth skrev 2013-06-03 00:27:55 följande:
    Av all kunskap i hela universum hur mycket (ca%) kunskap tror du att du har?
    Hur mäter du kunskap? Hur jämför du kunskap om t ex konst och musik med kunskap om matematiska formler? För att kunna svara på frågan behöver vi ett gemensamt sätt att kvantifiera kunskap, vilket är ditt sätt?

    Ett enkelt svar från mig: försvinnande lite.
    Just because you call some people blind doesn't automatically give you vision.
  • mucklas
    OneTruth skrev 2013-06-03 08:29:31 följande:

    Ok för att kvantifiera det låt oss säga att du har ca 1% av ALL kunskap i hela universum, vilket är väldigt generöst, är det möjligt att dom andra 99% som du inte vet om kan motbevisa det du vet idag?
    Absolut! Och när du har bevis för dina 'sanningar', kom med dem så kommer jag att bli övertygad :) Men bevis är något mycket specifikt, och jag kommer att vara precis lika stringent när jag undersöker dina bevis som jag är när jag läser en vetenskaplig tidsskrift.

    Vad svarar du på samma fråga?
    Just because you call some people blind doesn't automatically give you vision.
  • mucklas
    dirpower skrev 2013-06-03 11:52:15 följande:
    Om jag diskuterar med en hindu så går jag inte iväg och kollar alla läror bakom hinduismen (vilket kan ta en hel dag) utan jag frågar honom direkt eftersom att tänkande människor alltid har en egen tolkning. Vad andra skrivit är andra människors vinklingar. Om du inte har en egen uppfattning och måste hänvisa mig till annat material så kan du helt enkelt säga att du inte vet. Jag ska ju inte behöva förklara din uppfattning för dig.

    Det här med hypoteser och teorier, vad har det med tro att göra? När du beskriver din uppfattning så utgår du ifrån vad du anser är vetenskapligt medan jag utgår ifrån vad som är en förnimmelse om något jag inte kan se. När Smith Wigglesworth uppväckte sin fru och några fler från döden så dög inte någon mänskligt framtagen vetenskap utan endast hans övertygelse om att bibeln är sanning.

    Angående ärlighet. Vad människor berättar är ofta sant om det inte är pengar, makt och ära inblandat. Precis som när människor ser spöken så är det deras ärliga upplevelse och sedan om deras hjärnor har spelat dem ett spratt påverkar ju inte deras ärlighet i berättelsen. Ärlighet kan inte definiera sanningen men är en förutsättning för att kunna återge sanningen.

    Du diskuterar inte med mig, vi skriver till varandra på ett forum. Jag är inte astrofysiker, bara tillräckligt kunnig på området för att förstå och hålla med om gängse teorier. Jag kan givetvis klippa och klistra information från de sidor jag länkat till men jag vet inte hur upphovsrätten ser ut i dessa fall och jag vill inte ta upp en massa utrymme med ord som bara är ett par musklick bort. Hade vi varit öga mot öga hade jag försökt att förklara, men jag hade inte kommit särskilt långt innan jag hade blivit tvungen att ta hjälp av böcker eller artiklar, eftersom detta inte är mitt område. Jag vet tillräckligt mycket om fysik och big bang för att kunna förstå det jag läser, men inte tillräckligt för att undervisa någon annan i ämnet. Och det andra har skrivit är inte nödvändigtvis vinklat. Det går att skriva hela böcker utan en enda åsikt om det som beskrivs.


     


    Du har en teori om världens uppkomst. Den baseras troligen på åsikter hos människor du respekterar och ser upp till plus bibeln. Min teori om världens uppkomst baserar sig också på människor som jag beundrar, men inte deras åsikter, utan den forskning de har gjort + den kontroll denna forskning genomgått. Om du väljer att hålla fast vid det som enligt dig är ”en förnimmelse om något jag inte kan se” stick i stäv med saker som går att mäta och kontrollera väljer du själv att vara trångsynt och inskränkt. Jag tycker det är sorgligt, men det är ditt val. Jag ser dock ingen som helst mening att fortsätta diskutera om så är fallet.


     


    Och här har vi ärlighet igen. Om du blir visad på fakta som går emot dina trossatser, väljer bort att undersöka dessa fakta och håller fast vid din livsåskådning till varje pris, då är du inte längre ärlig.


    Just because you call some people blind doesn't automatically give you vision.
  • mucklas
    OneTruth skrev 2013-06-03 11:57:15 följande:

    Då har du gett upp kunskap, för om du kan ha fel om vad som helst så följer det att du inte vet någonting. Det spelar ingen roll om vi tittar på samma "bevis" för du har din förutsättning att Gud inte finns oavsett, medans jag ser massor av bevis av Skaparen. Om jag skulle vinna på triss varje dag så skulle ateisten tro väldigt fort att det är riggat men när solen går upp varje dag så tror ateisten att det är Origgat. En världsbild utan Gud är absurd. Bevis ger man till domaren, och Gud är inte "on trail" för du är varken en domare eller Gud, det är Gud som är domaren och det är du och din världsbild som är "on trail" och det är du som ska bevisa att DIN världsbild är sann! Alla vet att Gud finns men otroende UNDERTRYCKER sanningen. Rom 1:18:20

    Jag undrade just om det var dit du ville komma. Du har fel, eftersom jag aldrig haft någon vision om att kunna någonting slutgiltigt. Jag är nöjd med sanningshalten den vetenskapliga metoden resulterar i och godtar bevis som kommer ur den som sanning just nu, men är ständigt beredd att revidera det jag tror är sant om det jag hittills trott på överbevisas. Och att kalla det de kristna kommer med för att påvisa existensen av en gud kan bara kallas bevis om man inte vet vad ordet faktiskt står för.


    Just because you call some people blind doesn't automatically give you vision.
  • mucklas
    OneTruth skrev 2013-06-03 15:38:29 följande:


    Jaha nu hoppade ateisten ifrån sin världsbild till en annan världsbild för att "bevisa" något som inte ateisten kan stå för, OCH är vilseledande.. Om man inte startar med Gud så får man en världsbild som är absurd! Hur motiverar du universal, icke-materiellt, oföränderliga lagar i din version av universum som är slumpmässig och ändrar på sig? Som evo teorin står för....... Ha kvar dina fötter i din världsbild och var intellektuellt ärlig.
    Hur motiverar du att du använder ordet slumpmässig när den enda ateist i tråden som gjort det är jag (och då pratade jag om radioaktivt sönderfall)? Det stämmer inte alls att universom är slumpmässigt.
    Just because you call some people blind doesn't automatically give you vision.
  • mucklas
    dirpower skrev 2013-06-03 15:54:25 följande:
    Nyheterna och kvällstidningarna är utmärkta exempel på hur man presenterar information med grov vinkling samtidigt som tittarna uppfattar informationen som neutral.

    Fortfarande går inte tro att bevisa för en icke troende genom mätningar och mänskliga metoder.

    Jag känner till teorier om Big Bang. Jag förstår att ur "något" föddes universum. Är vi överens om det så tror jag att detta "något" är Gud. Du vill säkert förklara detta "något" annorlunda om du hade tankar kring det men jag nöjer mig nu med det du hänvisar till. Teorierna om universums födsel är jag inte emot eftersom att Gud inte berättar hans metoder i detalj.
    Jag har aldrig uppfattat nyheter och kvällstidningar som en neutral källa till information. Här har vi en utmärkt anledning till att vi måste lära våra barn ett kritiskt tänkande tidigt, så att både nyheter och reklam tas med en nypa salt (en stor i vissa fall).

    Jag är faktiskt övertygad om att vi kan, eller kommer att kunna, mäta just tro, hjärnforskare blir bättre och bättre på att klassificiera tillstånd i hjärnan. Trons sanningshalt däremot går ju inte att bevisa, som du säger, men med samma kritiska tänkande som är så bra när du tittar på TV på kvällen så faller ju många av de religiösa texterna ganska snabbt. Och inga 'mirakler' som undersökts med vetenskapliga metoder har visat sig vara mirakulösa. Tro kan du göra i alla fall, men den arrogans som många fanatiker här på forumet visar på är helt malplacerad och saknar grund i verkligheten.

    Allt som sagts och skrivits om big bang är teorier och hypoteser. Vill du säga att det som fanns innan är gud så funkar det för mig, men om du sen påstår att den guden ärr allsmäktig, kan läsa mina tankar, har gjort en jungfru med barn, har skapat livet på jorden i sin nuvarande form och har en tillvaro som väntar oss efter döden, mm, så kommer jag att protestera.
    Just because you call some people blind doesn't automatically give you vision.
  • mucklas
    dirpower skrev 2013-06-03 16:25:33 följande:
    Om mängden tro (som kan variera under en dag) blir mätbar en dag så kanske vi också kan styrka teorierna om att hjärnan har ett antennätverk snarare än att vi lagrar allt i vår fysiska hjärna. Det blir intressant läsning.

    Vilka är dessa "inga mirakler" du hänvisar till när du bestämt hävdar din rätt att inte acceptera  att de förekommer? Jag har tvärt om hört mycket om dem men mycket få motbevis.
    Jag vet inte riktigt var jag ska börja... omdebatterad är ju svepningen från Turin, som är daterad med c-14metoden till sent 1200- eller tidigt 1300-tal. Otaliga mystiska helanden (bl a i Lourdes) som aldrig har tillräcklig sjukdomshistoria innan eller efter 'helandet'. Undersökningar som gjorts av förböners påverkan på tillfrisknandet som visat på att det enda samband som finns är att om du inte blir bättre, fast du vet att folk ber för dig, så mår du psykiskt dåligt av det.

    Det finns massor med påstådda mirakler, men här kommer det kritiska tänkandet in igen. Vilka bevis finns? Gjordes det en noggrann läkarundersökning innan och efter 'helandet'? Kan det som ha hänt förklaras utan hänvisning till övernaturliga skeenden, i vilket fall det inte är ett mirakel (oavsett hur mirakulöst det kändes när det hände, eller hur intensivt någon bad om det)? Faktum är ju att ingen som påstår sig ha upplevt mirakler någonsin har kunnat bevisa det.
  • mucklas
    dirpower skrev 2013-06-03 17:30:50 följande:
    Men dagsaktuella mirakler då? Exempelvis är läkare mycket noggranna innan de ger utlåtanden om cancer. Här är en intervju med en som haft cancer: www.inblick.se/Default.aspx?ID=9&PID=63&Actio...
    Där finns inget utlåtande från en läkare. Söker jag vidare på Jan Widehov hittar jag honom enbart i religiösa sammanhang, inte medicinska tidsskrifter, vilket hade varit fallet om hans tillfrisknande faktiskt hade varit mirakulöst i stället för bara oväntat snabbt. Ockhams rakkniv, anta inte fler företeelser eller ting än som behövs för att förklara de observationer som görs.

    Bland alla de som tillfrisknar oväntat snabbt eller t o m efter att läkare gett upp hoppet om att personen ska bli bra (och det finns många, även bland cancerpatienter) finns det givetvis de som är eller är omgivna av troende som ber för dem. Här har vi då korrelation, inte kausalitet. Att de ibland sker samtidigt, bön och tillfrisknande, betyder inte att de har med varandra att göra.

    Den som kallar det som inträffar för ett mirakel, när det har en sannolikhet på 1 på en massa miljoner men ändå inträffar, har dålig förståelse för statistik och underskattar mängden saker som kan inträffa i världen.
    Just because you call some people blind doesn't automatically give you vision.
Svar på tråden Ni andra som är kristna, vad tycker ni om ateister?