• Anonym (Nystart :-))

    Operation kyl/frys/skafferi-tömning!!

    Ok allihop!!

    Nu har jag gjort en inventering av allt vi har hemma. En känsla av att vara duktig, ekonomisk och miljövänlig sköljer över mig. Underbart!

    Nu skall jag ge mig själv utmaningen att äta upp allting här hemma och att se till att frukost, lunch och middag innehåller så lite nyinköpta varor som det bara går! 

    Hänger ni på? Hur långt kan ni komma på det ni har hemma? Är ni påhittiga? Kan ni koka soppa på en spik?

    Om man vill kan man börja med att skriva en lista här inne på allt som finns hemma. Sen kan vi så ofta vi känner för det, uppdatera varandra på senaste måltiden vi åt och vad vi hade hemma. 

    HEJJA!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-01-02 15:59
    OBS:
    Min lista på vad som finns hemma finns i inlägg #1.

    Tråden ligger under ekonomi då jag tycker den lämpar sig bäst här eftersom det primära syftet är just att snåla in på onödiga inköp och använda det som finns hemma

  • Svar på tråden Operation kyl/frys/skafferi-tömning!!
  • Anonym (Nystart :-))
    Alexe skrev 2014-01-02 23:51:30 följande:
    Hm, jag fattar grejen m att det är skönt att tömma o nystart o allt. Men sparar pengar? Ja, i stunden kanske, men hade ni tänkt slänga maten annars eller? För det ni äter upp måste ju så småningom ersättas, eller?

    Jag är mer inne på "går icke"s linje, har massor i frysen jämt eftersom jag köper när det är billigt o bunkrar. Sen omsätts det ju allteftersom.
    För egen del köper jag hem massor som jag redan har.. Vanligtvis kött och ris/pasta/potatis. Det slutar med att saker blir gamla och att vi lägger onödigt mycket på snabbmat för att vi inte tar oss tid att kolla kyl/frys. Så japp, det blir en ekonomisk vinst i stunden men också långsiktigt med ändrat tänk. 

    Jag köper också gärna när det finns billigt, och ja det äts upp. Men med ökad medvetenhet och kreativitet (exempelvis alla möjligheter med rester/slattar i kylen) så vinner man en del ekonomiskt. 

    Tänker jag
  • Anonym (Nystart :-))
    Anonym (Hjälp) skrev 2014-01-03 00:00:34 följande:
    Åh jag vill också försöka tömma kyl och frys den här månaden när jag känner mig lite fattig. Kom gärna med tips på olika middagar av det jag har.  Maten ska vara till 2 vuxna och en 2.5-åring halva veckorna och 3-4 vixna och en 2,5-åring halva veckorna.

    I FRYSEN
    1 kg kassler
    400 g chicken nuggets
    400 g kallrökt westfalisk skinka
    650 g lax
    400 g torskfilé
    3.5 kg blandfärs
    2 st kycklingfiléer
    500 g stekfläsk
    1 kg nötstek
    1 kg fläskkotlett i bit
    1.3 kg fläskstek
    1.1 kg bogfläsk i skivor
    800 g ytterfilé
    425 g smördegsplattor
    500 g nötfärs
    majs, ärt och paprika blandning
    3 burkar hemlagad tomatsås
    majs
    broccoli
    1 st wokmix
    hallon
    jordgubb
    blåbär
    mango
    dill 
    gräslök
    blandsvamp 
    2 påsar saffransbullar
    1 limpa rostebröd
    1 påse hamburgerbröd

    I KYLEN

    3 l mjölk
    5 dl grädde 
    juice
    jäst choklad ,mörk,mjölk och vit
    mandelmassa
    5 dl creme fraiche
    rökt skinka
    leverpastej
    saltgurka 
    ost
    lite bregott
    baconost
    18 ägg
    2 burkar kondenserad mjölk
    3 burkar tonfisk i vatten
    3 burkar krossade tomater
    ca 400 g tjälknöl
    lök
    paprika
    gurka
    rotfrukter
    morötter
    mildrökt kaviar
    majonnäs
    senap ketchup
    sötsur sås
    buljongtärningar kött, fisk, grönsak
    2 burkar kidneybönor
    potatis

    I SKAFFERIET

    vetemjöl
    rågsikt
    fullkornsdinkel
    grahamsmjöl
    socker flor, strö , pärl och brun farin
    sirap
    nötmjöl
    hasselnötter
    hackad mandel
    bakpulver
    vaniljsocker
    bikarbonat
    linser röda. gröna, svarta
    potatismjöl
    maizenamjöl och redning
    pasta
    lasagneplattor
    ris
    couscous
    1 förpackning creme brulee 
    1 förpackning chokladmousse
    polenta
    mannagryn
    sagogryn
    och en hel del mer av olika småskvättar med mjöl och nötter.

    Jag vet att jag har mängder med mat men tyvärr sviker fantasin mig och jag går och köper ny mat istället fast allt det här borde ätas upp. 
    Kollar gärna närmre när jag får tid. Dock orkar jag inte gå in i detalj kring åldersanpassat osv. Utan det blir väl mer att jag föreslår rätter så får du avgöra vad som passar... Men, inte ikväll- jobb imorgon
  • Anonym (Hjälp)
    Anonym (Nystart ) skrev 2014-01-03 00:04:35 följande:
    Kollar gärna närmre när jag får tid. Dock orkar jag inte gå in i detalj kring åldersanpassat osv. Utan det blir väl mer att jag föreslår rätter så får du avgöra vad som passar... Men, inte ikväll- jobb imorgon
    Helt ok :). Den lilla äter samma mat som oss övriga. Vill bara ha lite tips på främst sånt där skumt som bogfläsk i skivor som jag aldrig gjort något av tidigare :).  Fryst bladspenat och kikärtor finns också
  • Anonym (skäms)

    Har alltid full frys och fullt kylskåp. Skafferi är överfullt. Försöker att inte köpa "ny" mat men ändå så är det så enkelt att köpa den där extra köttbiten som det är extrapris på, eller de där 5 burkarna med krossade tomater. Tror att vi skulle kunna- om vi fick köpa mejeriprodukter- leva på vad vi har hemma minst i en månad. 

    Hur gör ni andra? Köper ni alltid nytt mjöl när den gamla påsen är slut? Eller kan ni stå ut med att inte ha något så basalt som vetemjöl hemma? Jag kan inte det, vill inte sakna basala saker hemma som mjöl och gryner, men jag kanske är konstig?

  • Anonym (Hjälp)
    Anonym (skäms) skrev 2014-01-03 00:16:30 följande:
    Har alltid full frys och fullt kylskåp. Skafferi är överfullt. Försöker att inte köpa "ny" mat men ändå så är det så enkelt att köpa den där extra köttbiten som det är extrapris på, eller de där 5 burkarna med krossade tomater. Tror att vi skulle kunna- om vi fick köpa mejeriprodukter- leva på vad vi har hemma minst i en månad. 

    Hur gör ni andra? Köper ni alltid nytt mjöl när den gamla påsen är slut? Eller kan ni stå ut med att inte ha något så basalt som vetemjöl hemma? Jag kan inte det, vill inte sakna basala saker hemma som mjöl och gryner, men jag kanske är konstig?
    Nej jag bunkrar upp såna varor så att de aldrig tar slut. Skulle kännas helkonstigt att vara begränsad i min matlagning pga att jag inte har det basala hemma åtminstone.
  • Anonym (Går icke)
    Anonym (Hjälp) skrev 2014-01-03 00:48:05 följande:
    Nej jag bunkrar upp såna varor så att de aldrig tar slut. Skulle kännas helkonstigt att vara begränsad i min matlagning pga att jag inte har det basala hemma åtminstone.

    Håller med. Nu när gevalias kaffe kostade 15:-/pkt köpte jag så vi har nog 35pkt. Mjöl köps när det kom 3:-/kg. Känner mig fruktansvärt slarvig o oekonomisk om jag skulle behöva köpa basvaror till fullpris. Har idag god ekonomi mycket tack vare att vi tänker noga innan vi handlar. Det gör flera tusen i månaden.
  • Anonym (Nystart :-))
    Anonym (Går icke) skrev 2014-01-03 08:39:17 följande:

    Håller med. Nu när gevalias kaffe kostade 15:-/pkt köpte jag så vi har nog 35pkt. Mjöl köps när det kom 3:-/kg. Känner mig fruktansvärt slarvig o oekonomisk om jag skulle behöva köpa basvaror till fullpris. Har idag god ekonomi mycket tack vare att vi tänker noga innan vi handlar. Det gör flera tusen i månaden.

    Fast det är ju såklart en sak, att man bunkrar upp när det finns billigt. Självklart har ni kanske inte samma behov då av "tömning".

    För min del är jag oekonomisk på andra hållet. Köper dyra råvaror trots att saker finns hemma, kastar gammalt, köper skräpmat osv. Jag behöver bli mer prismedveten, säsongsmedveten och medveten om vad som finns hemma. Och det känns som en bra start att då tömma och använda det som finns innan man köper nytt.
  • pearly01

    Nu har jag komponerat en preliminär matlista (mycket med hjälp av TS Flört) så jag tänkte dela med mig av denna här:


    1 Linssoppa på röda linser, lök, morot


    2 Spenatsoppa


    3 Pytt på grillkorv, lök och potatis


    4 Fläskfilé med haricot verts


    5 Fiskgratäng på torsk


    6 Broccoligratäng med chorizo


    7 Wokade äggnudlar med grönsaker


    8 Vegetarisk lasagne med spenat, krossade tomater och morötter


    9 Blodpudding (1 port)


    10 Blomkålssoppa


    11 Paj med kassler och spenat/broccoli


    12 Sötsur sås m ris (matlåda 1 port)


    13 Pasta m ost o kasslersås (matlåda 1 port)

    Räknar med att resterande maträtter ger mig minst 2 port i var så det betyder att jag har minst 20 måltider. Jag har lite svårt att skriva exakt matsedel då jag ofta äter just det jag är sugen på den dagen Flört


    Så det jag skulle behöva handla är mjölk (gör av med ca 1 i veckan, oftast lite mindre), tomat, gurka (till frukost), creme fraiche, grädde, (till sopporna mm) keso (till lasagnen), helst en ost också till lasagnen och pajen. Tänkte handla idag, återkommer senare ;)

  • gbgumman

    Hakar på. Vet inte vad jag har hemma men uppdaterar vad det blir.
    Idag blir det grönkålspaj. Behöver inte handla något. Perfekt för mannen som matlåda.

Svar på tråden Operation kyl/frys/skafferi-tömning!!