• Jamku

    Varför hatar folk MP?

    För att de verkar ha andra prioriteringar än miljö och klimat?


    Jag gör omröstningar för att spara lästid
  • Svar på tråden Varför hatar folk MP?
  • Quintus Zebra
    ölburk2 skrev 2014-07-06 17:36:17 följande:

    Det var då ett jävla tjat om normer, kan ni inte sätta egna "normer" på ert liv.., eller är ni för fega för att våga leva?
    Men så skyll er själva då, missar ni livet nu, så är det bara å inse fakta, det är kört för er del..


    Ja. Får man inte diskutera om normer? Ingår inte det i yttrandefriheten?
    Kritiskt tänkande åt folket! Jag såg just en vit korp! Det är alltid en bra start. :)
  • kvs
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 17:39:06 följande:
    Det är enkelt. Du misstolkar henne. Medvetet eller omedvetet.

    Läs det hon säger, inte det du tror att det betyder..

    Citera när hon säger att vita män är skyldiga för svälten i Sudan, inte där hon säger något annat som du tolkar och tror att det betyder det.
    ?Kvinnor är en bättre mall för klimatlösningar än män. Det är de rika männen som orsakar utsläppen och de allra fattigaste kvinnorna som drabbas av dem,?

    ?Vi ifrågasätter varför mannen som flyger på sina affärsresor ska få en egen central flygplats i centrala Stockholm medan den kvinnliga studenten inte har någonstans att bo?

    ?Man kan faktiskt höja skatten på inkomster på över 40.000 kronor i månaden, som det oftast är män som har"

    "Motsträviga åsnor" kallar hon männen i Alliansregeringen. /Caroline Karlsson på GP om Romson

    Några andra citat har du redan fått. Jag kan inte se det på något annat sätt att än att hon pekar ut män som bovar och kvinnor som hjältar. Grova generaliseringar står som spön i backen och det är ett utpräglat vi och dom-tänk.

    Toves krönika har du fått, här kommer två andra som delar min åsikt.

    www.gp.se/nyheter/val2014/riksdagsvalet/1.2418922-analys-vita-medelalders-man-undanbedes

    www.dn.se/valet-2014/retorikexperten-asa-romsons-tal-hade-passat-battre-i-kamratposten/
  • kvs
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 17:19:24 följande:
    12. Ja. Men inte mellan länderna i Västeuropa. Den del av världen där det innan WW2 hade krigats hela tiden. Och där det efter WW2 inte har krigats alls. Den delen av världen som faktiskt lyckats behålla freden i snart 70 år.
    Detta uppnåddes inte genom starkare försvarsmurar mellan Västeuropeiska länder. Utan tvärt om genom färre murar, mer öppenhet, mindre hotfull retorik, mer mångkultur o.s.v.
    Visst ska man inte underskatta Kol- och Stål-unionen, den har nog gjort en hel del. Det är dock inte hela sanningen, Järnridån är definitivt en enande faktor, du kan inte bara titta på en enskild del av världen och ignorera vad som händer utanför den valda delen.

    Vidare skulle jag också vilja lyfta fram nationalstaten, Västeuropa har inte haft något direkt "behov" av något balkankrig. ETA och IRA är väl gränsfall, men det är väl inte krig i ordets egentliga mening.

    Förövrigt, "mindre hotfull" retorik? Kalla kriget definieras till stor del av just hotfull retorik.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 17:19:24 följande:
    13. Jo. Jag kan faktiskt inte de respektive ländernas historia tillräckligt bra för att svara på i exakt vilken mån de blev fria och i vilken mån de tvingades och påverkades av "vinnarna" av WW2. För just västmakterna har ju efter WW2 tvingat på sin ideologi på stora delar av världen, med både våld och ekonomi och politik som "vapen". Väst har ju till stor de lyckats med det som Stalin ville, d.v.s. att göra sin ideologi till norm i världen.
    Och som sagt; Östeuropa och många andra länder fick nya herrar och nya ofriheter. Att utmåla slutet på WW2 som lyckligt är gravt förenklat.
    Det har hållits fria val i både Tyskland (Västtyskland) och Japan sedan 1945, de enda ofriheter dessa länder fick utstå (och fortfarande utstår) är militära.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 17:19:24 följande:
    15. Nej, det var nog en direkt effekt av valet att använda våld. "Västmakterna" rådde nog inte på Tysken själva.  De behövde Sovjet. Det var ju till stor del Stalin som besegrade Tyskland. Att han skulle få en del av vinstpotten är ju lika självklart som att "vinnarna" i väst skulle få det?

    Tror du på allvar att det hade varit bättre för oss efterlevande nu om väst inte hade avslutat kriget där utan istället hade gett sig på Sovjet? Eller vad menade du? 
    Sovjet behövde UK och USA mer än vad UK och USA behövde Sovjet och nog hade Tyskland även besegrats i ett scenario där Sovjet förhåller sig neutralt och aldrig blir invaderat.

    Det är ingen omöjlighet iaf, för oss i Sverige hade det nog spelat mindre roll, men nog hade Östeuropa varit mer utvecklat idag om inte Sovjet satt klorna i dom. Men som sagt, svårt att säga då det är väldigt svårt (läs omöjligt) att ta fram en alternativkostnad
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 17:19:24 följande:
    17. Det kan vi aldrig veta. Jag tror ju att det fanns bättre sätt. Jag bara kom med exempel som visar att sättet man bekämpade Hitler med knappast var effektivt.  Och man självklart borde ha gjort annorlunda.
    Hur borde man ha gjort? Västmakterna försökte ju in i det längsta att förhindra ett krig. "Peace in our time!" /Neville Chamberlain.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 17:19:24 följande:
    18. Nja. Men du verkar motsätta dig mer forskning? Och förlöjligar de som försöker komma med alternativa lösningar?
    Jag har fortfarande inte förstått vad dessa "alternativa lösningar" innebär. Så utveckla gärna där. Det är väl ingen som motsätter sig att vi ska försöka förebygga krig i största möjliga mån, men om det skulle komma till det kan det vara värt att vara förberedd, tycker du inte det?

    Förövrigt får du gärna svara på inlägg #879



  • Quintus Zebra
    kvs skrev 2014-06-12 14:01:14 följande:
    1. Vad är din lösning då? När dialogpolisen har misslyckats, vad gör man då?
    Quintus Zebra skrev 2014-06-12 10:52:47 följande:
    Åter igen. I Sverige vill majoriteten inte ha krig. I Sverige är neutraliteten starkt förankrad hos en majoritet av befolkningen.I det ögonblick vi tvingas ta upp vapen mot någon är vi ofria.
    2. Vi är ofria i samma ögonblick som vi tappar viljan att försvara oss.

    3. ".Kan du ge ett enda exempel på det motsatta? Dvs ett land med Sveriges typ av befolkning som misslyckats med att försvara sin frihet med vapen i hand. Jag tror nämligen inte att det finns något vilket gör din begäran något märklig...
    Quintus Zebra skrev 2014-06-12 10:52:47 följande:
    2. Du får tro det. Men att kräva att vi över tid ska satsa mängder av miljarder på en strategi, enbart för att du tror det? Var är bevisen.Var är beläggen? Historien visar ju tvärtom att det är helt andra saker än motståndarens försvarsstyrka som får en aggressiv makt att anfalla. Historien visar att det inte alls är de länder som har bäst försvar som är bäst på att hålla sig utanför krig.Historien visar att aggressiva makter är orationella och knappast resonerar så "logiskt" som du vill framhärda.
    4. Jag vet inte om jag köper att aggressiva makter skulle vara irrationella. Visst finns det exempel på sådana, typ Pol Pot, men majoriteten vet absolut vad de sysslar med.
    Som med så mycket annat handlar det om en risk/reward-analys.

    5. Ju större försvarskapaciteten är hos ett land desto högre är risken.6. Vi kan dra ett väldigt enkelt exempel. Någon snubbe bryter sig in i ditt hus, låser in frugan och ungarna i källaren, börjar möblera om och dessutom bjuder han in sina polare. I det här läget hade de flesta av oss ringt polisen. Hur hade du gjort och varför är det en bättre lösning?
    Quintus Zebra skrev 2014-06-12 10:52:47 följande:
    4. Ja, de flesta skulle nog finna krig ganska outhärdligt. Som ett enormt lidande. Men jag vet att vissa verkar finna det spännande och hedersamt. Men för att minska allmänhetens lidande ska vi nog undvika krig så mycket vi kan.
    7. Ett par år av krig kanske är att föredra mot ett hundratal år av diktatur och förtryck?8. Det är svårt att göra en kostnadsanalys på det hela då alternativkostnaden är högst teoretisk. Hade det varit bättre i det långa loppet om västmakterna tuffat på mot Moskva och avsatt Stalin och gett Östeuropa sin frihet? Kanske, vi vet inte vad det hade kostat att nå Moskva eller ens om västmakterna hade vunnit.

    Quintus Zebra skrev 2014-06-12 10:52:47 följande:
    5.1 Att du enbart återkommer till Hitler är kanske lite talande? Man kan inte dra slutsatser enbart från EN historisk händelse. Blundar du för merparten av alla krig som varit helt misslyckade? Det är nog inte så objektivt i så fall.
    Jag ser väldigt få positiva saker med andra världskriget. Det var ett stort misslyckande från början tills slut.
    Men ja. Att kriget slutade var bra. Det var positivt att Västeuropa var så fruktansvärt trötta på krig att man genom fredliga strategier ville förhindra att västeuropeiska länder krigade mot varandra igen och förhindra att en ny Hitler växte fram, Det var positivt att man för en gångs skull i historien och på en plats i världen faktiskt fokuserade på det som fungerar. Om man efter kriget hade valt din strategi. Att försöka säkerställa freden i Europa genom upprustning, och starkare försvarsmurar mellan länder. Då hade resultaten nog varit mindre lyckosamt.
    9. Var det inte det man gjorde? Kalla kriget präglas ju definitivt av upprustning och terrorbalans. Att gamla fiender blev vänner är inget nytt.Andra världskriget slut är startskottet för avkoloniseringen. Det är också startskottet för demokratiseringen av Tyskland och Japan och det har väl gått rätt bra, det har definitivt inneburit ökade friheter för dess medborgare.
    Quintus Zebra skrev 2014-06-12 10:52:47 följande:
    5.3. Ja. Antagligen. Som sagt. Att framställa Andra Världskriget som ett exempel på en lyckad våldsaktion är lite märkligt. Miljontals civila dog. Miljontals soldater dog. Folk bombades med atombomber. Sex miljoner judar, minst 250.000 funktionshindrade, enorma mängder romer och massa andra avrättades. Det är knappast en lyckad aktion. Det är knappast ett argument för att krig är bra! Självklart borde man om man fick börja om, göra på ett helt annat sätt.
    Som sagt, vad är alternativkostnaden? Visst, det kanske var ett misstag när UK och Frankrike kliver in för att försvara Polen. Hitler kanske faktiskt hade varit nöjd efter det och dedikerat resten av sin politiska karriär till att göra Tyskland till ett bättre land för alla, oavsett etnicitet. Japan hade kanske gett upp sina planer på att bli självförsörjande och istället satsat på frihandelsavtal, vem vet?

    Jag gillar mina citat och slänger in ett annat här:

    10. "The only thing necessary for the triumph of evil is that good men should do nothing"









    1. Tror jag har talat rätt lite om dialogpoliser. Dialog med aggressiva krigsmakter är nog sällan så effektivt.
    Politik och ekonomi är nog mer effektivt. Och fredliga försvarsmetoder. Har skrivit en del i tråden om du är intresserad.

    2. Det bestämmer inte du. Vi är ofria i samma ögonblick som någon annan tvingar oss kompromissa mot våra allra viktigaste värderingar.  I Sverige är många stolta över att vi inte har krigat på 200 år. Många är stolta över vår neutralitet.

    Det finns andra sätt att stå upp för sina åsikter än med vapen i hand. Tittar man historiskt är det till och med bättre att göra det med fredliga medel.

    en.wikipedia.org/wiki/Nonviolent_resistance

    Notera gärna att mellan 1966 och 1999 så övergick 66 stater från diktatur till demokrati. I 50 av dessa spelade fredliga protester en avgörande roll.

    3. Vi har diskuterat länge nu. Min förfrågan är inte märklig alls.
    Jag kan ge exempel på små länder som hållit sig utanför krig med andra medel än krig och starka försvar. Det är knappast märkligt att jag tycker att vi ska lära oss av historien.
    Exakt vad får någon att tro att Sverige kan hålla sig utanför krig genom att rusta upp?

    4. Tittar man på de krig som startats så har väldigt få startats av "rationella" skäl. Människor är irrationella. De styrs av känslor. Av inre opinion inom landet. Av grupptryck. Av viljan att locka till sig sexuella partners. Av viljan att klättra i hierarkin. Och så vidare. Människor är inte rationella datorer som följer förenklade teorier.

    5. Vad har du för belägg för detta? Exempel?

    6. Du kan inte jämföra inbrott och krig.

    7. Valet står inte mellan dessa två. De flesta "frihetskrig" leder till att en ny diktator tillsätts. Krig är ett väldigt dåligt sätt att skapa demokrati. Se länken ovan

    8. Jag är rätt säker på att det hade varit dåligt. Ett storkrig till. Med miljoner döda? Om Stalin hade vunnit vad hade hänt då? Och om väst hade vunnit?  Frågan är vad ofta maktgalna västmakter med fingret på atombombsknappen hade hittat på utan motvikt? .

    9. Se mitt svar till Araya ovan.

    10. Ja. Det gäller att stå upp för sina värderingar. Frågan är vad som är meningen med att vinna mot "ondskan" om man själv väljer att bli ond för att lyckas vinna?

    Kritiskt tänkande åt folket! Jag såg just en vit korp! Det är alltid en bra start. :)
  • Quintus Zebra
    kvs skrev 2014-07-06 17:49:57 följande:
    ?Kvinnor är en bättre mall för klimatlösningar än män. Det är de rika männen som orsakar utsläppen och de allra fattigaste kvinnorna som drabbas av dem,?

    ?Vi ifrågasätter varför mannen som flyger på sina affärsresor ska få en egen central flygplats i centrala Stockholm medan den kvinnliga studenten inte har någonstans att bo?

    ?Man kan faktiskt höja skatten på inkomster på över 40.000 kronor i månaden, som det oftast är män som har"

    "Motsträviga åsnor" kallar hon männen i Alliansregeringen. /Caroline Karlsson på GP om Romson

    Några andra citat har du redan fått. Jag kan inte se det på något annat sätt att än att hon pekar ut män som bovar och kvinnor som hjältar. Grova generaliseringar står som spön i backen och det är ett utpräglat vi och dom-tänk.

    Toves krönika har du fått, här kommer två andra som delar min åsikt.

    www.gp.se/nyheter/val2014/riksdagsvalet/1.2418922-analys-vita-medelalders-man-undanbedes

    www.dn.se/valet-2014/retorikexperten-asa-romsons-tal-hade-passat-battre-i-kamratposten/
    Som sagt. Är ingen fan av Romsons insats i Almedalen.

    Hon försöker fiska feminister och gör på fel sätt.

    Men manshatare?

    Flera av citaten ovan är väl sanna?Som att de flesta högavlönade är män Och som att de flesta som tjänar på och orsakar miljöutsläpp är män, och att många av de mest utsatta i världen är kvinnor. 

    Eller?

    Får man inte tala om detta?

    Kritiskt tänkande åt folket! Jag såg just en vit korp! Det är alltid en bra start. :)
  • ölburk2

    Miljöutsläpp orsakas inte av män, dom orskas av industrier, fordon eller nåt annat icke mänskligt, å tillåts av politiker.., i Sverige år det en kvinna som "tillåter" utsläppen, nämligen miljöminister Lena Ek..


    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • Quintus Zebra
    ölburk2 skrev 2014-07-06 19:41:04 följande:

    Miljöutsläpp orsakas inte av män, dom orskas av industrier, fordon eller nåt annat icke mänskligt, å tillåts av politiker.., i Sverige år det en kvinna som "tillåter" utsläppen, nämligen miljöminister Lena Ek..


    Är det Justitieministern som "tillåter" brotten också?

    Tror du vet vad som menas. Det är män som tjänar på de största miljöutsläppen och det är män som ligger bakom och styr över de flesta företag som orsakar dem.

    För egen del tycker jag ibland att det är lite tröttsamt att fokusera på kön. Men frågan är om man får prata om dessa fakta utan att kallas manshatare?
    Kritiskt tänkande åt folket! Jag såg just en vit korp! Det är alltid en bra start. :)
  • ölburk2
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 19:47:19 följande:
    Är det Justitieministern som "tillåter" brotten också?

    Tror du vet vad som menas. Det är män som tjänar på de största miljöutsläppen och det är män som ligger bakom och styr över de flesta företag som orsakar dem.

    För egen del tycker jag ibland att det är lite tröttsamt att fokusera på kön. Men frågan är om man får prata om dessa fakta utan att kallas manshatare?
    Brottslighet ska bekämpas.
    De lagliga utsläppens storlek å mängd fattas av regering å riksdag, högsta ansvaret har miljöministern i Sverige (Lena Ek), även om andra ministrar åxå kan sägas ha ett ansvar, t.ex handelsministern (Eva Björling) å självfallet stadsministern (Fredrik Reinfeldt), av dom tre är alltså två kvinnor...
    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • Quintus Zebra
    kvs skrev 2014-07-06 18:25:56 följande:
    1. Visst ska man inte underskatta Kol- och Stål-unionen, den har nog gjort en hel del. Det är dock inte hela sanningen, Järnridån är definitivt en enande faktor, du kan inte bara titta på en enskild del av världen och ignorera vad som händer utanför den valda delen.

    2. Vidare skulle jag också vilja lyfta fram nationalstaten, Västeuropa har inte haft något direkt "behov" av något balkankrig. ETA och IRA är väl gränsfall, men det är väl inte krig i ordets egentliga mening.

    3. Förövrigt, "mindre hotfull" retorik? Kalla kriget definieras till stor del av just hotfull retorik.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 17:19:24 följande:
    13. Jo. Jag kan faktiskt inte de respektive ländernas historia tillräckligt bra för att svara på i exakt vilken mån de blev fria och i vilken mån de tvingades och påverkades av "vinnarna" av WW2. För just västmakterna har ju efter WW2 tvingat på sin ideologi på stora delar av världen, med både våld och ekonomi och politik som "vapen". Väst har ju till stor de lyckats med det som Stalin ville, d.v.s. att göra sin ideologi till norm i världen.
    Och som sagt; Östeuropa och många andra länder fick nya herrar och nya ofriheter. Att utmåla slutet på WW2 som lyckligt är gravt förenklat.
    4.Det har hållits fria val i både Tyskland (Västtyskland) och Japan sedan 1945, de enda ofriheter dessa länder fick utstå (och fortfarande utstår) är militära.
    5. Sovjet behövde UK och USA mer än vad UK och USA behövde Sovjet och nog hade Tyskland även besegrats i ett scenario där Sovjet förhåller sig neutralt och aldrig blir invaderat.

    6. Det är ingen omöjlighet iaf, för oss i Sverige hade det nog spelat mindre roll, men nog hade Östeuropa varit mer utvecklat idag om inte Sovjet satt klorna i dom. Men som sagt, svårt att säga då det är väldigt svårt (läs omöjligt) att ta fram en alternativkostnad
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 17:19:24 följande:
    17. Det kan vi aldrig veta. Jag tror ju att det fanns bättre sätt. Jag bara kom med exempel som visar att sättet man bekämpade Hitler med knappast var effektivt.  Och man självklart borde ha gjort annorlunda.
    Hur borde man ha gjort?

    7. Västmakterna försökte ju in i det längsta att förhindra ett krig. "Peace in our time!" /Neville Chamberlain.8. Jag har fortfarande inte förstått vad dessa "alternativa lösningar" innebär. Så utveckla gärna där. Det är väl ingen som motsätter sig att vi ska försöka förebygga krig i största möjliga mån, men om det skulle komma till det kan det vara värt att vara förberedd, tycker du inte det?




    1. Självklart är det inte hela sanningen. Ignorerar inget. Men freden i Europa beror väldigt mycket mer på fredliga strategier än på försvarsmurar.  Europa var efter kriget en rik del av världen som var trött på krig. Och då satte man upp målsättningen att det inte skulle bli fler krig i Västeuropa. Och så gjorde man slag i saken. Självklart ska man studera de metoder som fungerar.

    2. Nationalstater finns väl överallt? Fanns väl innan Andra Världskriget?  Snarare är det nog en ofta avtagnande nationalism oh EU och den fria rörligheten och minskade gränser och skillnader mellan "nationer" som har gjort det otänkbart för forna fiender att kriga mot varandra.

    3. Inom det område där man inte längre accepterade krig.

    4. Nej. Både Japan och Västtyskland styrdes ganska ordentligt efter kriget. Det finns massor skrivet om detta. Fria val visst. Men efter västerländsk modell.

    5. Vi har olika åsikter om det där. Stalin neutral? I vilken verklighet var han kapabel till det?

    6. Som sagt. Om väst med våld hade tvingat Sovjet och Östeuropa att överge kommunismen. På vilket sätt är man bättre än Stalin då?

    7. Man skulle efter Första Världskriget gjort ungefär det man gjorde efter andra.

    8. Då får du läsa på. Om du är intresserad. Har skrivit lite innan här i tråden. men det finns massor av annat skrivit. Alla nationalstater har ett ickevålds försvar också. Min far var yrkesmilitär, men omplacerades för över trettio år sedan till det civila försvaret. Ja, jag tycker att man ska vara förberedd. Det är därför jag vill ha mer forskning. Militära försvar är dyra och fungerar ofta dåligt. Sverige kan knappast ens om vi vill bygga ett försvar som skrämmer någon. Bättre att fokusera på saker som vi faktiskt är bra på.
    Sen det bästa försvaret är ju att helt hålla sig vid sidan om. Neutralitet har ju funkat för både Sverige och Schweiz. Det sämsta vi kan göra är ju att gå med
    i folkrättsbrytande NATO.
    Som sagt. Har ingen lust att skriva om allt igen. Läs i tråden. :)


    Kritiskt tänkande åt folket! Jag såg just en vit korp! Det är alltid en bra start. :)
  • Quintus Zebra
    ölburk2 skrev 2014-07-06 20:06:18 följande:
    Brottslighet ska bekämpas.
    De lagliga utsläppens storlek å mängd fattas av regering å riksdag, högsta ansvaret har miljöministern i Sverige (Lena Ek), även om andra ministrar åxå kan sägas ha ett ansvar, t.ex handelsministern (Eva Björling) å självfallet stadsministern (Fredrik Reinfeldt), av dom tre är alltså två kvinnor...
    Vem har talat om de lagliga utsläppen i Sverige?

    Och även om riksdag och regering bestämmer nivåerna är det självklart varje individ som har ansvaret för sina handlingar.

    Ska jag skylla på justitieministern när jag retar min lillebror så han blir ledsen, för ministern har inte gjort det olagligt att retas?
    Kritiskt tänkande åt folket! Jag såg just en vit korp! Det är alltid en bra start. :)
Svar på tråden Varför hatar folk MP?