• Jamku

    Varför hatar folk MP?

    För att de verkar ha andra prioriteringar än miljö och klimat?


    Jag gör omröstningar för att spara lästid
  • Svar på tråden Varför hatar folk MP?
  • kvs
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 18:45:55 följande:
    1. Tror jag har talat rätt lite om dialogpoliser. Dialog med aggressiva krigsmakter är nog sällan så effektivt.
    Politik och ekonomi är nog mer effektivt. Och fredliga försvarsmetoder. Har skrivit en del i tråden om du är intresserad.
    Jo, jag har sett lite spridda tankar. Brända jordens taktik t ex, jag vet inte om jag tycker att det är bättre att ge sig på civilbefolkningen än angriparen.

    Ekonomiska sanktioner kan fungera, men om vi återgår till WWII så var ju Japans drivkraft (och till viss del Tysklands) att bli självförsörjande. För att upprätthålla dessa behöver man också en hel del vapenskrammel för att de ska efterlevas.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 18:45:55 följande:
    2. Det bestämmer inte du. Vi är ofria i samma ögonblick som någon annan tvingar oss kompromissa mot våra allra viktigaste värderingar.  I Sverige är många stolta över att vi inte har krigat på 200 år. Många är stolta över vår neutralitet.
    Att vara neutral står inte i motsatsförhållande till att ha en väpnad styrka.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 18:45:55 följande:
    Det finns andra sätt att stå upp för sina åsikter än med vapen i hand. Tittar man historiskt är det till och med bättre att göra det med fredliga medel.
    Vad baserar du det på?
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 18:45:55 följande:
    en.wikipedia.org/wiki/Nonviolent_resistance

    Notera gärna att mellan 1966 och 1999 så övergick 66 stater från diktatur till demokrati. I 50 av dessa spelade fredliga protester en avgörande roll.
    Vilket har att göra med att det är en period som lämpar sig väldigt väl för den typen av aktioner. Nu vet jag inte vilka dessa 50 länder är, men jag gissar att det handlar om före detta kolonier i slutet på 60-talet och sovjetrepubliker i slutet på 80-talet.

    Anledningen till att de lyckades var att det inte fanns något direkt motstånd, de gamla imperialistiska stormakterna var beredda att ge upp sin kontroll, frågan var när och hur. Sovjet var på fallrepet, jag tvivlar på att dessa fredliga protester hade varit lika lyckade 20 år tidigare, vilket Ungern 1956 och Tjeckoslovakien 1968 vittnar om.

    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 18:45:55 följande:
    3. Vi har diskuterat länge nu. Min förfrågan är inte märklig alls.
    Jag kan ge exempel på små länder som hållit sig utanför krig med andra medel än krig och starka försvar. Det är knappast märkligt att jag tycker att vi ska lära oss av historien.
    Exakt vad får någon att tro att Sverige kan hålla sig utanför krig genom att rusta upp?
    Som sagt, det finns inget land av Sveriges kaliber som någonsin har varit i krig.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 18:45:55 följande:
    4. Tittar man på de krig som startats så har väldigt få startats av "rationella" skäl. Människor är irrationella. De styrs av känslor. Av inre opinion inom landet. Av grupptryck. Av viljan att locka till sig sexuella partners. Av viljan att klättra i hierarkin. Och så vidare. Människor är inte rationella datorer som följer förenklade teorier.
    Ja? Skulle dock fortfarande vilja hävda att en förkrossande majoritet av alla krig har startats av skäl som mer makt och ökat rikedom. Det är för mig iaf klart rationellt.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 18:45:55 följande:
    5. Vad har du för belägg för detta? Exempel?
    Vill du ha belägg för att det är större risk att saker går åt helvete om försvararen har större försvarskapacitet? Det är fler personer som coolar varje år när det försöker bestiga Mount Everest än det är som kastar in handduken när det bestiger Himmelbjerget i Danmark... Det är lite samma principer som jobbar här.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 18:45:55 följande:
    6. Du kan inte jämföra inbrott och krig.
    Inte vad är den stora skillnaden? Jag inser också att det sker på olika skalor, men nog finns det en hel del likheter.

    Hade du i det här läget ansett att det varit OK att polisen tvingar dina "husgäster" att lämna platsen?
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 18:45:55 följande:
    7. Valet står inte mellan dessa två. De flesta "frihetskrig" leder till att en ny diktator tillsätts. Krig är ett väldigt dåligt sätt att skapa demokrati. Se länken ovan
    Visst är det så. De allra flesta revolter, väpnade eller ej, får inte avsedd effekt.

    Vad gäller spridandet av demokrati så räcker det inte med att störta diktatorn nej, det måste också finnas en folklig vilja och en förståelse för vad det innebär.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 18:45:55 följande:
    8. Jag är rätt säker på att det hade varit dåligt. Ett storkrig till. Med miljoner döda? Om Stalin hade vunnit vad hade hänt då? Och om väst hade vunnit?  Frågan är vad ofta maktgalna västmakter med fingret på atombombsknappen hade hittat på utan motvikt? .
    Nog hade det varit en hel del dödsfall, men Östeuropa hade fått sin frihet betydligt tidigare. Jag säger inte att det hade varit bättre, men det finns en möjlighet att det hade blivit det. Eller att västmakterna tuffat vidare in i Tjeckoslovakien, Östtyskland, Polen och Ungern och befriat dessa innan röda armén dök upp.

    Jag har väldigt svårt att se att avsaknaden av Sovjet skulle ha gjort att västmakterna skickat atombomber till höger och vänster. Hade det varit så hade ju atombomber använts flitigt under 90-talet, vilket inte skedde.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 18:45:55 följande:
    10. Ja. Det gäller att stå upp för sina värderingar. Frågan är vad som är meningen med att vinna mot "ondskan" om man själv väljer att bli ond för att lyckas vinna?
    Jag ser inte självförsvar som ondska.



  • kvs
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 20:09:35 följande:
    1. Självklart är det inte hela sanningen. Ignorerar inget. Men freden i Europa beror väldigt mycket mer på fredliga strategier än på försvarsmurar.  Europa var efter kriget en rik del av världen som var trött på krig. Och då satte man upp målsättningen att det inte skulle bli fler krig i Västeuropa. Och så gjorde man slag i saken. Självklart ska man studera de metoder som fungerar.
    Absolut, men det är ju inte första försöket att skapa varaktig fred. Wienkongressen 1815 försökte göra samma sak, efter WWI skapade man NF.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 20:09:35 följande:
    2. Nationalstater finns väl överallt? Fanns väl innan Andra Världskriget?  Snarare är det nog en ofta avtagnande nationalism oh EU och den fria rörligheten och minskade gränser och skillnader mellan "nationer" som har gjort det otänkbart för forna fiender att kriga mot varandra.
    Min poäng är att Västeuropa är en väldigt stabil zon och har varit det sen iaf 1920.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 20:09:35 följande:
    3. Inom det område där man inte längre accepterade krig.
    Som sagt, det är inte första gången som man "inte längre accepterade krig". Jag vill hävda att det är många andra faktorer som spelar in här än att FN är vida överlägset NF.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 20:09:35 följande:
    4. Nej. Både Japan och Västtyskland styrdes ganska ordentligt efter kriget. Det finns massor skrivet om detta. Fria val visst. Men efter västerländsk modell.
    Jo, visst försöker man styra i vilken riktning landet ska ta, men det ges rätt fort upp när Kalla kriget startar upp.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 20:09:35 följande:
    5. Vi har olika åsikter om det där. Stalin neutral? I vilken verklighet var han kapabel till det?
    Jag tror inte heller att Stalin skulle kunna hålla sig neutral, min poäng var den att Sovjet intåg i kriget inte var nödvändigt för att besegra Tyskland även om det snabbade upp processen.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 20:09:35 följande:
    6. Som sagt. Om väst med våld hade tvingat Sovjet och Östeuropa att överge kommunismen. På vilket sätt är man bättre än Stalin då?
    1945 var det bara Sovjet som var kommunistiska. Visst, var folkviljan att fortsätta vara kommunistiskt så ska de väl få vara det så länge alla som vill har möjlighet att lämna landet.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 20:09:35 följande:
    7. Man skulle efter Första Världskriget gjort ungefär det man gjorde efter andra.
    I mång till mycket var det ju det man gjorde. Hårda straff för Tyskland och man upprättar en internationell sammanslutning för fred (NF/FN).
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 20:09:35 följande:
    8. Då får du läsa på. Om du är intresserad. Har skrivit lite innan här i tråden. men det finns massor av annat skrivit. Alla nationalstater har ett ickevålds försvar också.
    Jo, visst finns det folk inom försvaret som inte bär vapen, men likväl utför viktiga uppgifter. De har ju svårt att fungera utan varandra i min värld dock.

    Det är fullt möjligt att de miljöpartister som tagit fram det här förslaget är bra mycket intelligentare än vad jag är och att jag i min dumhet inte förstår deras briljans, men jag kan verkligen inte få ihop det här.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 20:09:35 följande:
    Sen det bästa försvaret är ju att helt hålla sig vid sidan om. Neutralitet har ju funkat för både Sverige och Schweiz. Det sämsta vi kan göra är ju att gå med
    i folkrättsbrytande NATO.
    Till viss del kan jag ju hålla med, men man kan inte helt undgå att tänka på den här dikten:

    I Tyskland hämtade de först kommunisterna, och jag protesterade inte, för jag var inte kommunist;
    Sedan hämtade de de fackanslutna, och jag protesterade inte, för jag var inte fackansluten;
    Sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude;
    Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade.








  • themia
    ölburk2 skrev 2014-07-06 19:41:04 följande:

    Miljöutsläpp orsakas inte av män, dom orskas av industrier, fordon eller nåt annat icke mänskligt, å tillåts av politiker.., i Sverige år det en kvinna som "tillåter" utsläppen, nämligen miljöminister Lena Ek..


    Industrier drivs av människor - oftast män.
    Bilar körs av människor - oftast män.

    Tycker du att Lena Ek borde förbjuda folk att driva industrier eller att köra bil?

    Utsläpp görs av människor!
  • ölburk2
    themia skrev 2014-07-06 23:53:50 följande:
    Industrier drivs av människor - oftast män.
    Bilar körs av människor - oftast män.

    Tycker du att Lena Ek borde förbjuda folk att driva industrier eller att köra bil?

    Utsläpp görs av människor!
    Rätten att släppa ut skadliga ämnen bestäms av politikerna..
    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • amia01

    Inte svårt att hata MP efter deras utspel i Almedalen om att alla lantbruk längs östersjökusten skall vara ekologiska. Det kommer att innebära en snabb död av det lilla liv som finns kvar i havet!
    Ekologiskt lantbruk är bra på många sätt, men inte för minskat näringsläckage! Läcker mycket mer än det konventionella lantbruket. Endera är MP helt obildade om dom inte har koll på detta, eller så försöker de bara fiska röster på havets bekostnad. Synd att det inte finns någon som vågar ta debatten.

  • kvs
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 19:28:05 följande:
    Som sagt. Är ingen fan av Romsons insats i Almedalen.

    Hon försöker fiska feminister och gör på fel sätt.

    Men manshatare?
    Njää, jag skulle väl inte vilja kalla henne en manshatare pga av det här, men nog är det en smula suspekta uttalanden som skulle orsakat ramaskri om de handlat om någon annan grupp.
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 19:28:05 följande:
    Flera av citaten ovan är väl sanna?Som att de flesta högavlönade är män Och som att de flesta som tjänar på och orsakar miljöutsläpp är män, och att många av de mest utsatta i världen är kvinnor. 

    Eller?

    Får man inte tala om detta?
    Men de flesta män är inte högavlönade, det flesta män orsakar inte några miljöutsläpp i högre utsträckning än kvinnor.

    Givetvis får man tala om det och jag tycker till och med att man ska prata om det, vad jag stör mig på är den här "Sparka uppåt, men inte neråt"-principen. Eller om man så vill att det är OK att generaliser bland vissa grupper, men inte bland andra.
  • Philipsson
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 19:47:19 följande:
    Är det Justitieministern som "tillåter" brotten också?

    Tror du vet vad som menas. Det är män som tjänar på de största miljöutsläppen och det är män som ligger bakom och styr över de flesta företag som orsakar dem.

    För egen del tycker jag ibland att det är lite tröttsamt att fokusera på kön. Men frågan är om man får prata om dessa fakta utan att kallas manshatare?
    Fast om nån skulle få för sig att ta upp etniciteten på dem som styr över storföretagen, så skulle väl vederbörande kallas för rasist?

    De som påpekar att judar alltid har styrt Hollywood brukar ju kallas för antisemiter.
  • Philipsson
    Quintus Zebra skrev 2014-07-06 17:39:57 följande:
    Ja. Får man inte diskutera om normer? Ingår inte det i yttrandefriheten?
    Vad snackar du om? Vadå "normer"? Vad har "normer" med saken att göra?
  • themia
    amia01 skrev 2014-07-07 00:28:45 följande:

    Inte svårt att hata MP efter deras utspel i Almedalen om att alla lantbruk längs östersjökusten skall vara ekologiska. Det kommer att innebära en snabb död av det lilla liv som finns kvar i havet!
    Ekologiskt lantbruk är bra på många sätt, men inte för minskat näringsläckage! Läcker mycket mer än det konventionella lantbruket. Endera är MP helt obildade om dom inte har koll på detta, eller så försöker de bara fiska röster på havets bekostnad. Synd att det inte finns någon som vågar ta debatten.


    Snacka om att inte ha koll på läget!

    Ekologiskt jordbruk är just vad vi behöver för att inte fylla Östersjön med industrigödsel.
    Förr var allt jordbruk ekologiskt och Östersjön var ett frisk hav.
  • themia
    ölburk2 skrev 2014-07-07 00:07:35 följande:
    Rätten att släppa ut skadliga ämnen bestäms av politikerna..
    Ja, - och .....?
Svar på tråden Varför hatar folk MP?