Fjärilslarv skrev 2014-04-25 07:05:45 följande:
de som har valt kvantitativ metod i vår klass måste ha god reliabilitet, validitet och resultaten måste kunna gå att generalisera, de kraven har vi på oss i alla fall.
Det beror säkert en del på vad det är för kurs/ämne man löser också. Jag examinerade visserligen inga c-uppsatser själv när jag arbetade på universitetet men jag har ju läst väldigt många och suttit med på otaliga seminarier.
Jag skulle mycket väl kunna tänka mig en c-uppsats inom t ex ett samhällsvetenskapligt ämne med en frågeställning osv i stil med (grovt förenklat nu förstås, jag hittar på medan jag skriver!)
"Syftet med uppsatsen är att undersöka föräldrars val av förskola. Jag ställer frågorna 1) I hur stor mån gör föräldrar ett aktivt val av förskola? 2) Vilka faktorer är hur viktiga (avstånd, inriktning, barngruppens storlek...) och 3) I vilken mån lyckades föräldrarna införliva sina ambitioner?
Metod: Jag valde att med hjälp av web-verktyget xy publicera en webenkät (Bilaga 1) på Familjeliv, ett av Sveriges största familjerelaterade forum. 837 personer besvarade enkäten. 158 enkäter var tvungna att kasseras pga xy. Enkätsvaren kodades i enlighet med följade schema: ....
/Sedan lämpligen en diskussion om vilka alternativ som man övervägt, vilka svagheter det aktuella urvalet har osv osv/
Resultaten analyserades med hjälp av Olle Olssons teori om förskoleval och Svea Svenssons beslutsfattningsteorier. (+en beskrivning och diskussion av dessa och en motivering varför just de valdes)"
Om frågaställningen istället var varför raggare hellre kör Volvo än Jaguar så skulle jag som opponent/examinator nog ifrågasätta om man inte borde ha publicerat webenkäten någon annanstans, alternativt om man valt att ställa in förskoleenkäten på ett raggarforum (om det inte specifikt gällde raggarföräldrar). Till exempel. Likaså om stundenten börjar dra alltför stora växlar på sina resultat och inte alls verkar vara medveten om materialets eventuella begränsningar.