Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Har du förtroende för regeringen?

    KillBill skrev 2016-03-12 06:30:43 följande:
    Dessa nyheter är gamla och händelserna har inträffat under den förra   Alliansstyrda regeringens styre. 

    Med tanke på denna tråds rubrik så undrar jag om du diskuterar alla Svenska regeringar i historien? Det blir i så fall otydligt eftersom de flesta som skriver i denna tråd idag diskuterar den sittande regeringen. 
    Mm...jag säger inte att du inte har någon poäng...
    Men det är väl den rödgröna regeringen som gav Eliasson nytt förtroende genom att göra honom till Rikspolischef!? Eliasson är förövrigt gammal sosse.
    Hur många av dessa sitter kvar eller har fått nya höga poster inom det offentliga under nuvarande regering?
  • Tom Araya
    SmalaSara skrev 2016-03-12 12:07:11 följande:
    Skulle du få mer förtroende om de plockade bort Dan Eliasson?

    Enligt mina "källor" så är han endast tillsatt för att genomföra den här illa omtyckta omorganisationen. Sen kommer han att lämna posten.

    Skulle du ha mer förtroende om regeringen ombildades till bara S? Och man kanske bytte ut några av de minst omtyckta ministrarna?
    Ang förtroende så följer det principen många bäckar små...

    Jag ifrågasätter att sådana poster överhuvudtaget tillsätts rent politiskt och inte utses efter kompetens av myndigheten själv
  • Tom Araya
    Smecker skrev 2016-03-12 12:57:14 följande:
    Man borde göra som privata företag, där VDn tillsätts av företagen själva utan inblandning av styrelsen. Eller vänta lite nu..

    Vem på myndigheterna anser du skall ansvara för att rekrytera generaldirektören?
    Det är väl lämpligare att det görs av myndighetens ledning/styrelse där rätt personlighet- och kompetensprofil för bästa möjliga resultat i myndighetens uppgift efterfrågas än att det görs utifrån på helt andra kriterier.
    Det blir ju som att idrottsförbundet tillsätter posterna i en fotbollsklubb med folk som inte kan särskilt mycket om fotboll.

    Jag tänker på alla välfungerande organisationer där vem som helst kan föreslå personer till poster men där organisationens ledning tar beslutet och då efter önskvärd kompetens.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-03-12 13:05:24 följande:

    Hittade detta på Twitter idag. Jag tror att det är på sin plats att balansera bilden över hur det är ställt inom den svenska polisen idag. 


    Fem minuters duggregn över en skogsbrand...
  • Tom Araya
    Smecker skrev 2016-03-12 13:42:12 följande:
    Vad/vilka är myndighetens ledning/styrelse? Vem avgör vad som är myndighetens bästa möjliga resultat och vem avgör vad som är myndighetens uppgift?
    Mycket av hur myndigheter ska se ut och arbeta regleras av myndighetsförordningen.
    Följande säger förordningen om myndighetsledning:
    Myndighetens ledning

    2 § En myndighet leds av
    1. en myndighetschef (enrådighetsmyndighet),
    2. en styrelse (styrelsemyndighet), eller
    3. en nämnd (nämndmyndighet).
       Myndighetens ledningsform anges i myndighetens instruktion eller i någon annan författning.


    Uppgiften antar jag är regeringen som ger och beskriver för de centrala myndigheterna, möjligen att det delegeras ner på departementen.

    Det finns flera granskningsinstanser, exempelvis Riksrevisionen som kan bedöma hur en myndighet klarar sin uppgift. Myndigheten kan även göra internrevision och även ha ett insynsråd som är rådgivande för myndighetens ledning och därmed kan utgöra en för-granskande instans.
  • Tom Araya
    Smecker skrev 2016-03-12 13:54:17 följande:
    Å andra sidan är det svårare att ändra en struktur och en organisation som man själv är en del av. Lite basic organisationsteori.
    Det beror vilken struktur man vill ändra på. Förhållandet mellan den politiska makten och myndigheten är också en struktur och som en politiskt tillsatt person är en del av.
  • Tom Araya
    FDFMGA skrev 2016-03-12 17:03:45 följande:
    Över en halv miljon delningar: Herregud, åtskilliga av dessa blev säkert genuint upprörda över att Schyman ville förbjuda skägg på män. Kan tänka mig hur det surrade i synapskopplingarna och hur slutsatser som att det är den sjukliga avundsjukan som gör sig tydlig här - nu vill Schyman förbjuda skägg bara för att kvinnor inte kan få skägg. Dessa feministtalibaner som vill göra höns av oss alla.
    Schyman behöver inte SD för att uppröra. Jag undrar vad som krävs eller hur länge det dröjer innan alla tar henne som det skämt hon är. Många har redan förstått, t.o.m. inom vänster- och feministkretsar, men än är det långt kvar innan hon är helt avfärdad, mycket tack vare ett visst fortsatt stöd i media.
  • Tom Araya
    Smecker skrev 2016-03-12 17:50:58 följande:
    Verksamheten styrs av regleringsbrev och myndighetsinstruktion, som utfärdas av.. regeringen. Du kunde ju läst vidare:

    Anställningar och uppdrag

    22 § Ledamöter i styrelser, nämnder och insynsråd utses av regeringen för en bestämd tid.

    Regeringen utser även ordförande i styrelser och nämnder.

    23 § Myndighetschefen anställs av regeringen. Detsamma gäller en myndighets överdirektör.

    Annan personal anställs av myndigheten.

    Så, vem tycker du skall utse generaldirektörer?
    Man skulle kunna ha ett liknande system som i föreningar med en valberedning som utgörs av personal inom myndigheten. Vem som helst får föreslå kandidater för olika poster inom styrelsen eller nämnden. Valberedningen ser över hur väl kandidaterna stämmer överens med en önskad profil av erfarenhet, kompetens och personlighet samt att personen vill ta uppdraget. Profilen fastslås av myndigheten och regeringen gemensamt och ska inte innehålla politisk färg. Myndighetens styrelse eller nämnd röstar fram vilka de vill ha på respektive post bland de kandidater valberedningen funnit lämpliga. Man skulle även kunna låta berört departement, regeringen eller riksdagen ha några röster.
    Detta bör kombineras med ett ökat ansvar för myndigheter och myndighetspersoner att lösa sina uppgifter på bästa och mest effektiva sätt och det ska vara lättare kunna göra sig av med olämpliga personer utan dyra avgångsavtal.
  • Tom Araya
    FDFMGA skrev 2016-03-12 17:59:47 följande:
    Mm, det ligger nära tillhands för många att inte kunna eller vilja skilja mellan ett budskap och den som förmedlar budskapet.

    Själv anser jag att Schyman är den skickligaste partiledare vi har idag. Det innebär inte nödvändigtvis att jag sympatiserar med hennes budskap på samma sätt som att jag inte sympatiserar med SD:s budskap bara för att jag anser att Åkesson är en skicklig politiker.

    Jag tror det är Mentat här på FL som anser att Fi är ett sexistiskt parti som borde behandlas på samma sätt som SD - men om jag inte minns fel anser han inte desto mindre att Schyman är en av våra skickligaste politiker.

    Jag tror också att man får lättare att förstå om man förmår skilja mellan budskap och budbärare.
    Schyman är skicklig på att marknadsföra sig själv och skapa uppmärksamhet åt sin person och därmed även för partiet, men i kvalitet som partiledare ligger även vilket budskap man för fram och där tror jag inte ens större delen av Fi's medlemmar tycker att hon lyckats särskilt bra. Snarare riskerar man kraftigt reducerad framgång genom att fokusera på fel frågor samt få minskat förtroende och stöd av samma anledning, både inom och utanför partiet.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?