Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Har du förtroende för regeringen?

    Smecker skrev 2016-03-12 17:56:42 följande:
    Ja.. och? Du vill alltså ha myndigheter vars inriktning och verksamhet de som betalar för kalaset, det vill säga medborgarna via de folkvalda politikerna, inte får lov att påverka? Vilken märklig inställning.
    Du har en poäng, men frågan är mer mångfacetterad och svårare än så.
    Förutom att man riskerar en undermålig styrning av en myndighet från en chef som saknar rätt erfarenhet och kompetens så riskerar även politiskt tillsatta chefer att färgas allt för mycket av sittande regerings ideologi i sitt arbete och inte minst i vad som rapporteras som framgångar, bakslag, fördelar och brister.
    Detta framgår av flera uppmärksammade och granskade fall, exempelvis i utredningen av mordet på Olof Palme.
    Genom att tillsätta en parti-/regringstrogen person i ledande ställning kan man utöva en slags dold version av vad man annars kallar "ministerstyre".
    Sådant är knappast något som väljare har tagit ställning till i sitt val av politisk makt.
    Sedan får du inte glömma att myndigheter aldrig kan vara helt oberoende och opåverkad av den politiska makten.
  • Tom Araya
    nattuv skrev 2016-03-12 19:09:08 följande:
    En struktur är nästan omöjligt att förändra oavsett om du kommer ur organisationen eller utifrån. Ofta finns det en övertro på att nya kvastar skall kunna förändra något men i slutänden brukar det allt för ofta visa sig att det bara blir lite krusningar på ytan och att den nya kvasten blir en del av den gamla organisationen. Troligen beroende på att det är samma gamla strukturskadade personer som tillsätter den nya kvasten.
    ...eller av att den utifrån tillsatta inte riktigt når ner i botten på grytan och röra om ordentligt, eftersom den inte är i verksamheten och räknas till en i organisationen.
    Jag tror på filosofin att förändring sker bäst inifrån, men det kräver en del för att få igång den och där misslyckas många....kanske för att de kommer utifrån...
  • Tom Araya
    Smecker skrev 2016-03-12 19:24:05 följande:
    Vilken fantastisk idé, särskilt när det är förändringsarbete på gång. Låta kulturbärare påverka tillsättningen av en organisations ledare. Det kan bara bli bra.

    Jag föreslår att du ser till att genomföra dessa reformer.
    En chef kan aldrig vara ensam om att vilja förändra. Samma vilja måste finnas hos tillräckligt många och på alla nivåer, annars kommer det att misslyckas.
    Vad säger då att de i organisationen som är öppna för förändring inte kan vara med att ta fram sin ledare, en ledare de har förtroende för, till skillnad mot en som är politiskt tillsatt?
    Vilken ledare tror du har störst chans att få med sig även övriga?

    Alla är kulturbärare, beroende på vilken kultur du tittar på och alla kan vara begränsande i utvecklingsarbete. Det har med stor tydlighet visat sig hur begränsande av positiv utveckling det kan vara med en politiskt tillsatt chef som saknar rätt bakgrund.
  • Tom Araya
    Smecker skrev 2016-03-12 19:34:12 följande:
    Skulle JAG glömma att myndigheter aldrig kan vara helt oberoende och opåverkade av den politiska makten? Det är du som vill ha myndigheter vars inriktning och verksamhet de som betalar för kalaset, det vill säga medborgarna via de folkvalda politikerna, inte får lov att påverka.
    Det senare påståendet förutsätter att man glömmer den ofrånkommande påverkan från politiskt håll i enlighet med hur vårt system fungerar (inte enbart hur myndighetsbefattningar tillsätts).
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-03-13 15:49:13 följande:

    Jag anser att SVD  med sin rubriksättning i kombination med delar av brödtexten målar upp en felaktig bild. 


    Faktum är att hot och våld INTE har ökat lika mycket som antal människor som bor på asylboenden har ökat och då är blir det missvisande att tala om kraftiga ökningar.


    Det är som att jag skulle jämföra antal brott i Island med antal brott i Sverige utan att ta hänsyn till att vi är flera gånger fler människor i Sverige och sedan förmedla slutsatsen att det begås många fler brott i Sverige än på Island. Ingen skulle tycka att det skulle vara acceptabel slutsats även om det säkert är sant att antal brott i absoluta tal är större i Sverige än på Island.


     


    Det är möjligt att det inte finns något egentligt faktafel i SVDs artikel och jag vet inte om SVD har vinklat artikeln men rubriken och delar av texten är i alla fall missvisande.


     


    Fast om våldet i samband med flyktingboenden ökat så är det väl en sanning att säga/skriva det istället för att försöka få det att låta som motsatsen för att det inte ökat proportionerligt i förhållande till ökningen av antalet flyktingar.

  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-03-14 12:18:28 följande:
    Vad tycker du själv om att regeringen föreslår EUs strängaste invandringsregler?

    Är regeringens förslag rimligt sett till de stora antalet flyktingar som sökte sig till Sverige under hösten 2015 (och det faktum att andra EU länders visar ovilja att ta emot flyktingar) eller har regeringen tagit i för mycket?
    Jag anser att det är nödvändigt i nuläget, oerhört tragiskt, men nödvändigt. Hade man drivit en mer återhållsam och sund flyktingpolitik från början så kanske man hade kunnat undvika det läge där det här blev nödvändigt.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-03-12 22:34:06 följande:

    Självklart har jag läst artikeln och jag tycker inte att kritiken är märklig. Rubriken i kombination med visst innehåll ger sken av att hot och våld på Migrationsverket ökar kraftigt vilket inte är sant om man sätter antalet hot och våld i relation till antalet asylsökande.


    Det förväntade skulle vara att antalet hot och våld ökar linjärt med ökningen av antalet asylansökande men nu visar det sig att antalet fall av hot och våld inte ökat lika mycket som antalet asylansökanden. Då tycker jag att man leder läsaren fel genom att pratat om kraftiga ökningar. 


    Läser man vidare i artikeln kan man läsa om att Migrationsverket under hösten inte hann utbilda de nya medarbetarna i hur man förhindrar att en hotfull eller våldsam situation inträffar man kan också läsa om att trångboddheten och långa handläggningstider som kan trigga personer att bli aggressiva eller hotfulla. Man får intrycket att brist på utbildning, trångboddhet och långa handläggningstider skulle vara förklaringar till ökningarna vilket inte stämmer då ökningarna enbart verkar bero på av att det idag finns fler asylansökanden och asylboenden än tidigare.


    Man använder fakta på det vis man vill att det ska framstå som...

    I den "anti-rasistiska" informationskampanjen använder man helst inte siffror om brott som står i relation till antal flyktingar/immigranter/svenskar, men undantag kan göras om det passar ens syften.
  • Tom Araya
    Smecker skrev 2016-03-12 22:21:18 följande:
    Sannerligen, så varför glömmer du den ofrånkomliga påverkan från politiskt håll i enlighet med hur vårt system fungerar när du vill ha myndigheter vars inriktning och verksamhet de som betalar för kalaset, det vill säga medborgarna via de folkvalda politikerna, inte får lov att påverka?
    Medborgare kan svårligen påverka särskilt mycket om man inte har ett mer direktdemokratiskt system. Politikers påverkan är svår att komma ifrån, även med det system jag föreslår.
    Summan av båda ovan stående blir att din fråga inte är relevant.
    Smecker skrev 2016-03-12 22:21:18 följande:
    Det beror inte på "vilken kultur du tittar på", i en organisation så tittar man på organisationskultur.
    Du förnekar att det finns en kultur i de politiska kretsarna som politiskt tillsatta tjänstemän kan vara bärare av?
    Smecker skrev 2016-03-12 22:21:18 följande:
    Du har uppenbarligen ingen som helst erfarenhet av varken teoretiskt eller praktiskt organisatoriskt förändringsarbete, och det är inte meningsfullt att gå igenom hela grundkursen i organisationsteori med dig, så jag släpper det sidospåret.
    Praktiskt, i allra högsta grad.


  • Tom Araya

    Nu får t.o.m. Fridolin erkänna hur man misslyckats hantera den ökade invandringen...


    Fridolin om rapporten: "Där har vi brustit"
    Publicerad 14 mar 2016 kl 13.42

    I dag släppte Skolverket sin nya rapport som visar hur invandringen påverkar den svenska skolan.


    Nu kommenterar utbildningsministern Gustav Fridolin (MP) rapporten.


    ? En viktig del är studiehandledningen. Och där har vi brustit, säger han.

    www.expressen.se/nyheter/fridolin-om-rapporten-dar-har-vi-brustit/


  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-03-14 21:47:12 följande:
    SD har ökat ca 6 ggr de senaste 10 åren och det är inte osannolikt att att det idag är 6 ggr vanligare att någon som brukar våld röstar på SD än vad det var 2006.

    Med din logik skulle det vara korrekt att påstå att det skett en dramatisk ökning av våld bland Sverigedemokrater medan våld bland människor som röstar på Alliansen eller de Rödgröna minskar. Det skulle tom vara sant eller hur?

    Det saknas en del väsentliga faktorer och förklaringar innan jag kan gå in på själva frågan och försöka besvara den.

    -Vad är ditt uttryck "osannolikt" baserat på (understruket och fetstilad i din text ovan)?

    -Vad omfattar din definition av Sverigedemokrater, röstande eller medlemmar?

    -Finns det någon statistik till stöd?

    Ska man försöka granska, analysera och dra slutsatser från sådan statistik måste man även ha med faktorer som att personer kan börja eller sluta begå våldsbrott samt att olika personer kan ha olika grad av våldsbenägenhet och hur det då skulle inverka på siffrorna om vilka sidor i politiska åsikter som hyser fler eller färre kriminella.
    Exempel: Om Sven som begått två våldsbrott i sitt liv byter från mp till sd, samtidigt som Åke som begått 13 våldsbrott byter från sd till mp, hur har det då påverkat statistiken om våldsbrott hos respektive partis anhängare?

Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?