Inlägg från: Moderno |Visa alla inlägg
  • Moderno

    Har du förtroende för regeringen?

    FDFMGA skrev 2016-03-10 18:59:07 följande:

    Hm, ni moderna socialdemokrater är verkligen toleranta gentemot rasister.

    Som socialdemokrat av den lite äldre modellen så anser jag att de åsikter som ryms inom SMR eller rymdes inom SvP är lika avskyvärda som de är en del av en obruten gulbrun tradition.

    Vi har några representanter för den ideologiska rasismen som gästspelar här på FL, inte sällan angriper de den så kallade kulturmarxismen från ett tänkt arbetarklassperspektiv.

    Förresten är det lustigt att såväl höger- som vänsterextremister alltid påstår sig tala i folkets namn. Folkets demonstration, tja, det räcker med namnet för att man ska veta att det handlar om extremister av någon sort.


    Jag ger mig inte in i debatten eftersom det inte kommer att tillföra något, men det sista du skriver var också min direkta koppling när jag hörde om demonstrationen. "Folket" har inte någon särskilt positiv konnotation när det används t.ex. i samband med en demonstration. Jag hade dragit öronen åt mig om jag som politiker var inbjuden att tala vid en sammankomst under den beteckningen.
  • Moderno
    Världsmedborgare skrev 2016-05-16 21:38:02 följande:

    Ja du kan ju kolla vilket lagutrymme som användes i Malmö, och den omtalade olaga bosättningen där, eller hur man börjat göra i Stockholm.

    Men för enkelhetens skull så kan jag tala om, att det hela tiden varit trams att det skulle behövas hjälp av Kronofogden.

    Att det blev så fel, berodde enbart på dåliga juridiska kunskaper, där man använde sig av fel lag/lagutrymme., vilket man nu upptäckt och därför avhyser snabbt när en olaglig bosättning upptäcks.

    Men det är förstås inte så kul att erkänna att man inte ens hade de kunskaper om svensk lag som krävdes, både tidningar/press och de inblandade hos kommunerna gjorde ju bort sig totalt, -

    När dom upptäckte det, så var det minsan inte lika högljudt.

    Så precis som så många ggr förr, är det inte fel på svenks lag, utan praktiserandet av den som är orsaken till att man hamnar i trubbel.

    Märkligt nog så är de kriminella ofta långt mer bevandrade i juridiken än vad många jurister är.

    Men en sak är säker, bryter någon mot svensk lag, så finns det alltid ett lagutrymme som är användbart.

    Undantag är när det tillkommer "hjälpmedel" och nyheter som inte omfattas i tillämpningen av en lag, då kan det bli svårt att komma åt de kriminella utan att först göra förändringar i lagen.

    Vilket  vi bl.a kan se på Internet, där kommer vi att få dras med problem under många år framåt, mycket beroende på att det är grönsöverskridande och att det då kan bli fråga om flera olika länders lagstiftning.

    En fråga som som med all säkerhet kommer att vålla problem, är praktiserandet av gränsbevakningen med hjälp av Frontex.

    Där kan det snabbt bli fråga om gränsöverskridningar av flera länder på kort tid och under ett å samma uppdrag, och hur det ska kunna fungera utan konflikter mellan berörda länder har jag svårt att se.., det ska bli intressant och se hur man tänker lösa det.


    Jag tror det finns en risk för att du har dubbelfel. Den olagliga bosättningen revs med ett oprövat lagstöd och saken är inte slutligt avgjord. Ett överklagande av länsstyrelsens beslut till mark-och miljödomstolen ska enligt svt vara ingivet för bara någon vecka sedan. Så vi får väl se var det landar.

    Beträffande ageranden på internet, däremot, finns det ändå relativt goda möjligheter att ingripa, men att det saknas resurser (tid, kunskap och möjlighet att prioritera) som gör att det är svårt att komma tillrätta med problem.

    Frontex kan jag för lite om, men om stora delar av Europa önskar ett ordnat gränsskydd tror jag inte det är oöverstigligt att få ett fungerande system på plats.
  • Moderno
    Världsmedborgare skrev 2016-05-17 08:44:10 följande:
    Om du begår ett brott/gör nåt som inte är tilllåtet, så finns det alltid en lag som är tillämplig.
    Och jag hoppas vi är ense om att bosättningarna är olagliga?

    Blir det problem med att avhysa ockupanterna, det olagligt nyttjande av annans egendom, bryter mot parkerigsförbudet, förhindrar markägaren att bruka sin mark, nedskräpning, mijöbrott, hälsorisker, o.s.v, o.s.v.

    Varför jag räknar upp flera möjliga brottsrubriceringar är för att visa att det finns många lagar som kan vara tillämpliga. (Det finns säkert många fler)
    Och tar du med allt som kan tänkas vara tillämpligt när du vill ha dessa människor avhysta, så är jag till 100% säker på att ingen juridiskt kunnigl kommer att påstå att det inte går..., om det inte är deras försvarare som talar i sak om brottsmålet.
    Det kan finnas en lag som tar sikte på en viss situation, men den spelar inte så stor roll om den inte går att tillämpa, t.ex. för att någon gärningsperson inte går att utpeka eller att det kostar för mycket att genomdriva en rättighet.

    När markägaren önskade avhysa en så stor grupp människor som i Malmö, visade det sig att de flesta regler du nämner (som förutsätter att det går att identifiera varje enskild person samt är förenad med mycket stora kostnader) inte gick att tillämpa eftersom de tydligt inte är avsedda för situationen. Därför använde Malmö stad ett oprövat sätt att få bort bosättningarna. Nu får vi kanske se om det var rätt att göra så. 

    Kan tilläggas att jag uppfattar att det görs gällande att avhysningen strider mot de konventionen om skydd mot de mänskliga rättigheterna, och skulle det visa sig att det är så kan man ju till och med fundera över om bosättningen verkligen var olaglig (jag har dock väldigt svårt att tro att någon mänsklig rättighet har kränkts). 

    Att driva ett stort antal parallella processer med stöd av olika regelsystem mot varje enskild person som ingår i en stor grupp olovliga bosättare tror jag ligger närmast till hands för rättshaveristen. Regelförenklingar låter som en rimligare väg att gå för att stävja bosättningarna.
    ------

    Just nu (apropå trådens ämne) är den viktigaste frågan vad regeringen (dvs. Anders Ygeman) har för plan att komma tillrätta med våldet mot polis, brandkår, sjukvård och andra myndighetsutövare.   
  • Moderno
    Världsmedborgare skrev 2016-05-17 10:15:10 följande:
    Det behövs inte pekas ut någon enskilld person, det räcker med att bosättningen är olaglig för att den ska kunna stängas.
    Det är en märklig och felaktig uppfattning om att det ska behövas någon "ansvarig" som ska kunna pekas ut, för att det ska gå att ingripa.
    Så jag hävdar bestämt att det finns lagar som är fullt ut möjliga att använda och som inte strider mot mänskliga rättigheter.
    Det är ingen mänsklig rättighet att bosätta sig vart som helst, bara för att man saknar en bostad.

    Jag begriper ö.h.t inte hur dessa felaktigheter och missuppfattningar har uppstått, och än värre, att det har kunnat bli en så stor sak.
    Hur jag än vrider och vänder på det, så kan jag inte hitta minsta stöd för att dessa bosättningar ska få finnas kvar.
    Tvärtemot vad rättshaveristen anser, är myndigheterna skyldiga att följa såväl materiella lagbestämmelser som den processordning (inklusive bevisfrågor och rättsprinciper) som är tillämplig. 

    Nu hoppas jag att du inte är rättshaverist, men svaret på din frågeställning är att det inte räcker att bosättningen är olaglig för att den ska kunna stängas. Det kan finnas andra omständigheter som försvårar (t.ex. att avhysningar förutsätter att det kan fastställas vem som ska avhysas vilket kan vara mycket svårt vid stora olovliga bosättningar).  

    Den bästa lösningen är väl att förhindra uppkomsten direkt, men det kräver ju förstås att man har väktare (t.ex.) som bevakar platser där bosättningar kan uppstå, exempelvis genom att se till att någon inte spontant lägger sig på marken för att sova inom ett tätbebyggt område (eller uppför byggnader m.m.). 
  • Moderno
    Världsmedborgare skrev 2016-05-17 11:32:46 följande:
    Vilket lagrum man nu anväder sig av vet jag inte, har inte följt det så nog, men nu avhyser man iaf nya bosättningar som uppförs, och det verkar inte längre vara nåt lagligt problem.
    Så jag anser man inte tillräckligt noga kollat upp hur man skulle gå tillväga tidigare, utan bara gick på vad de som försvarade de illegala bosättarna påstod.

    Så uppenbart går det alldeles utmärkt att stänga en olaglig bosättning, om rätt lagrum används.
    Javisst - om man gör det direkt. Hur det förhåller sig när en mer permanent bosättning, i större skala, uppstått får vi kanske veta när/om Sorgenfri-målet tröskas igenom domstolarna. 
  • Moderno
    Rataxes skrev 2016-05-17 17:37:23 följande:

    I just detta fallet reagerade polisen ovanligt snabbt...

    mitti.se/lantbrukare-maktlos-nar-resande-harjade/

    De fick bara lov att härja fritt i tre dagar. Polisen kom inte till platsen trots anmälan... Enligt mig skulle beväpnad kravallpolis med tårgas upplöst lägret omedelbart. Och nästa läger, och nästa. Till slut måste även de mest inbitna sabotörerna inse att de är oönskade.
    Om det stämmer (vilket det inte finns anledning att betvivla) är det så att man kokar. Håller helt med dig om sådana läger omedelbart måste upplösas och sådana angrepp på hemfrid och äganderätt genast stävjas med alla till buds stående medel. 
  • Moderno
    nattuv skrev 2016-05-18 18:23:04 följande:

    Det som skulle behövas är en lag om delat ansvar för alla som ingår i en illegal bosättning. Då skulle kronofogden kunna mäta ut husvagnar och 4-hjulingar för att bekosta uppstädningen. Med ett sådant tillvägagångssätt skulle problemet lösa sig av sig själv.


    Det är väl inte omöjligt med en ordning att alla fordon tas i beslag tills man utrett vem som är ansvarig för skador och nedskräpning. Det finns också en fördel med att det rör sig om en stor grupp (samtidigt som det dock medför större skada på samma gång), nämligen att polisen, kronofogden och sociala myndigheter gemensamt borde kunna organisera ett tillslag vid en aktion. Man får hoppas att något sådant sker för att förhindra ytterligare skador.

    Dock rör sig kanske diskussionen nu ganska långt från förtroendet för regeringen.
  • Moderno
    nattuv skrev 2016-05-18 21:24:57 följande:
    Fast vi kan väl för ordningens skulle säg att jag skulle hysa ett större förtroende för regeringen om de tog frågan om illegala bosättningar på större allvar.
    Ja, det har du rätt i. Så kan man verkligen se det. 
  • Moderno
    Tom Araya skrev 2016-06-30 11:51:55 följande:

    Det lär dock dröja innan vi får pengar över till alla de investeringar som behöver göras nu när vi dragit på oss enorma extrautgifter genom stora flyktingmottagningar.


    Dessutom syftar väl världsmedborgaren på vanliga löntagare som har inrättat sig efter jobbskatteavdrag och relativt vanliga fastighetsägare som inrättat sig efter slopade fastighetsskatter/förmögenhetsskatter. Undrar om hen anser att även dessa vanliga medborgare "drabbas positivt" (eller hur hen nu uttrycker sig) om t.ex. jobbskatteavdrag avskaffas m.m.

    Med detta sagt, ska jag tillägga att jag personligen inte är motståndare till höjda skatter - om skatteintäkterna används effektivt; även om de används för att täcka extrautgifter för flyktingmottagandet. Att inte göra någonting och hoppas på att saker ska lösa sig själva tror jag dock inte alls på (och således inte heller på den politik som regeringen länge förde).
  • Moderno
    KillBill skrev 2016-08-23 10:08:10 följande:

    Om du tänker efter så förstår du också att man inte kan lasta den nuvarande regeringen för förändringar av statsskulden under 2014 (hur statsskulden förändrades år 2014 berodde till 100% av beslut av den förra regeringen). När man värderar statsskulden brukar man också förhålla sig till decembersiffran. (Pg.a. olika typer av peroidiseringar av kostnader kan  jämförelser mellan olika månader felaktig bild av hur statsskkulden förändras.) 

    Den här informationen kan du hämta på Riksgäldens hemsida och som du ser så har statsskulden minskat sedan årsskiftet 2014. 


    Jag kan börja med att säga att jag förstår din retorik, men informationen du redovisar tyder på en uppåtgående trend för statsskulden (2016 är ju bara en prognos än så länge och statsskulden ökade från 2014-2015). Kanske blir slutresultatet en minskning, men det vet vi först vid årets slut (som du själv skriver).

    Sedan är det enbart regeringen som kan lastas oavsett om den själv valde att regera på någon annans budget. Det fanns en möjlighet att begära nyval för att få igenom den politik man önskade. Istället gjorde regerigen det högst medvetna valet att sitta kvar och därmed faller argumentet att regeringen inte bär det fullständiga ansvaret för landets ekonomiska politik även under den tid man regerade på sitt andrahandsalternativ.

    Sedan ska jag tillägga att mitt förtroende för S är på uppgång, men att mitt fötroende för Mp aldrig har varit så lågt så sammantaget kan jag säga att jag inte har förtroende för regeringen.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?