Inlägg från: Moderno |Visa alla inlägg
  • Moderno

    Har du förtroende för regeringen?

    KillBill skrev 2016-08-23 14:27:33 följande:

    Om det är din uppfattning att regeringen ska lastas för statskulden från det datum som den tillträdde (trots att det är uppenbart att den nuvarande regeringen inte påverkade statsskulden storlek under de första månaderna vid makten) då bör du rimligen också anse att den nuvarande regeringen ska tillgodogöra sig allt positivt som kan ha inträffat i början av den nuvarande regeringens regeringsperiod trots att det var initierat av den förra alliansregeringen. Jag tänker exempelvis på att vi i slutet av 2014 började se resultatet av att alliansens bedrev en bostadspolitik. Med ditt synsätt blir resultatet av den förra regeringens tid vid makten än mer magert än vad jag tycker är rimligt. 

     


    Javisst, självklart. Situationen är exakt samma som om regeringen själv lagt fram budgeten. Men som du skriver måste den också få tillgodoräkna sig den eventuella positiva effekten av den tidigare regeringens budget (dvs den man i realiteten antog som sin egen genom att inte utlysa nyval).

    Notera dock att jag talade om den ekonomiska politiken genom budgeten; statsskulden kan ju bero även av andra faktorer som regeringen inte alltid kan påverka., såsom effekter av en tidigare regerings politik. Om dessa effekter råkar inträffa först under en senare mandatperiod, måste dock dessa rimligen tillskrivas den förra regeringen.
  • Moderno
    Kung Markatta skrev 2016-09-16 11:51:17 följande:

    Hur var det nu med ordet fiasko? Bör man använda det i public service när man skriver om regeringens förehavanden? Jag ställde mig lite tveksam till det för ett tag sen men det skrattade Bill åt. Nu har man i alla fall i annan media skrivit om ytterligare ett av regeringens fiaskon:

    www.svd.se/fiasko-for-snabbsparen-noll-av-hundra-slaktare-i-jobb/om/jobben-for-nyanlanda

    Fiasko för snabbspår: Noll av hundra slaktare i jobb

    Regeringens största satsning på att nyanlända ska få jobb haltar betänkligt. En kartläggning av de så kallade snabbspåren som SvD Näringsliv har gjort visar på stora problem på en rad områden.

    Vi får väl se om public service hakar på och rapporterar om regeringens veritabla fiasko.


    Troligen kommer det att sättas i relation till något ännu större misslyckande som Alliansen åstadkom.

    Jag tror snarast att fiaskot bör tillskrivas ylva johansson som verkar leva i en annan verklighet där drömmar och fantasier är viktigare än resultat.
  • Moderno
    FDFMGA skrev 2016-09-17 11:03:50 följande:

    Han vill tvinga alliansen att bekänna färg, såtillvida att de offentligt förklarar att den bruna färgen ingår i samarbetet som ger alliansen ett regeringsunderlag.

    Visst handlar det till viss del om taktik, många borgerliga väljare har luktsinnet i behåll och skulle undvika en allians som kan tänka sig att böka runt i dyngan - men framförallt handlar det om vad man tror på.

    Sverige är ju nästan unikt såtillvida att de politiska partierna har markerat mot rasismens enkla förklaringsmodeller, det vore önskvärt om vi kan förbli unika i detta sammanhang - och om inte att man åtminstone är så anständig att man talar om att man är beredd att ta inkludera dynghögen i samarbetet.


    Jag tror inte att fortsatt okontrollerad invandring är en så viktig fråga för många högerväljare att de är beredda att offra traditionell moderat ekonomisk politik bara för att låta den frågan få företräde.

    De som ändå anser att fri invandring är helt central tror jag kommer rösta på C.

    Sedan är inte S för okontrollerad invandring, men det går inte att avgöra på förhand hur pass maktlöst S kommer att vara inför V och stora delar av MP efter nästa val.

    Har man möjligheten att ta makten med passivt stöd ftån SD tror jag därför att M tar chansen.

    Det är min analys, sedan om detta är bra eller inte är en helt annan fråga för mig.
  • Moderno
    KillBill skrev 2016-09-17 15:35:42 följande:

    Det finns väl inga bortsett från libertarianerna i svensk politik som är för helt okontrollerad/oreglerad invandring?


    I bokstav: nej. Men i sak tror jag att V och MP skulle kunna samla kraft inom sina led för att ställa sig bakom en sådan politik, gemensamt (paradoxalt nog) med libertarianerna i C. Med andra ord att vi skulle gå tillbaka till den ordning som gällde i höstas.
  • Moderno
    FDFMGA skrev 2016-09-17 16:36:23 följande:

    Och jag tror att anpassningen till en förändrad situation där vi har en väsentligt mer restriktiv flyktingpolitik är svår att förhålla sig till, framförallt för sverigedemokrater och vissa andra högerväljare - även om frågan spökar i allra högsta grad så är den politiskt död och kommer sannolikt att förbli så betydligt längre än under de tre år som gäller på papperet.

    Passivt stöd från SD kan man väl påstå att förra alliansregeringen hade - men den märkliga debatt som uppstått inom borgerligheten handlar knappast om en ny regeringsperiod med passivt stöd från SD utan om hur man ska förhålla sig till SD:s krav på ett tydligt samarbete, det vill säga ett erkännande av att stödet måste vara aktivt och dubbelriktat.

    Många borgerliga väljare tar ju avstånd från rasism och för en del av dem är nog detta en så viktig fråga att de kan lägga sin röst på S i stället för en allians som väljer att bekräfta rasismen.

    Jag är övertygad om att S inte kommer att släppa den här frågan, särskilt som det kanske blir möjligt att anspela på att borgerligheten hellre flirtar med rasimen än samarbetar med S


    Beträffande första stycket instämmer jag helt, och lägger själv till att SD nästan helt verkar ha skadsjutits i sin politik sedan deras kärnfråga rycktes ifrån dem. Jag föreställde mig att det borde ha funnits många områden där man kunnat etablera en bredare politik efter åtstramningarna och likriktningen på invandringsområdet. Men jag uppfattar ingen politik alls från SD.

    Detta tror jag också kan göra det enklare för högerväljare att stödja ett krav på att ta makten med stöd av SD (detta tillskott innebär alltså ingen förändring). Kvar finns dock som du nämner SD:s förflutna. Jag kan inte avgöra hur detta påverkar väljarna, men jag tycker mig se en ökad användning (var det inte Björklund senast?) av argumentet att V också har ett avskyvärt bagage ich därför bör frysas ut i lika hög utsträckning som SD i så fall.
  • Moderno
    FDFMGA skrev 2016-09-17 23:28:12 följande:

    Inte enbart förflutna, kvar finns ett parti som inte anser att det ska bedrivas någon integrationspolitik, kvar finns ett parti som fungerar som en katalysator för invandrarhat och allmänt destruktivt gnäll.

    Kvar finns också ett parti som - och det kan jag förstå - anser att deras stöd inte ska vara gratis.

    Jag hörde hur Jan Björklund i veckan förklarade att allt samarbete med SD är uteslutet och undrade varför han då anser att SD bör bjudas in till blocköverskridande samtal. Dessa syftar ju till att man försöker kompromissa sig fram till en överenskommelse. Detta kallar åtminstone jag för samarbete såvida han inte tänkt sig att de ska fungera som en politisk gisslan utan inflytande vid dessa samtal.

    Jag såg också att L haft ett nytt krismöte idag. Det tycker jag pekar på vilket sprängstoff SD utgör för åtminstone mittenpartierna. Jag är övertygad om att Löfven kommer att vässa tändsticksasken inför valet.


    Problemet med Löfvens tändsticksask är att han själv sitter på krutdurken. Politik är ett spel och som det ser ut nu har Löfven knappast någon dominerande strategi att förlita sig på. Han måste därför försöka hitta ett alternativ där alla spelare är så nöjda att de inte kommer att förändra sina positioner. Kommer han att klara det?

    För övrigt finns en klokhet med Björklunds förslag och det är att SD:s outsider/underdog-position därmed kan brytas och de tvingas avslöja om de har någon politik. Tycka vad man vill om SD, de etablerade partiernas hållning mot SD kan väl inte sägas ha varit särskilt lyckad hittills.
  • Moderno

    Kan också lägga till (apropå Löfvens inställning till SD) att S strategi numera verkar vara att tvinga fram ett löfte från alliansen att den inte kan tänka sig att "göra sig beroende av SD". Löfven ser därför en möjlighet att fortsätta styra sverige med Alliansens passiva stöd (hivudsakligen från C och L).

    Problemet med den strategin är ju att alliansen bara behöver enas om att rösta emot honom som statsminister en gång, om siffrorna ser ut ungefär som de gör nu. Då kan han inte välja själv om han vill sitta kvar utan måste ge tillfälle för alliansen att försöka bilda regering. Och om S senare vill rösta emot något alliansförslag, som ej har passivt stöd av SD, är det ju S som tvingas söka ett indirekt samarbete med SD (vilket han alltså verkar motsätta sig).

    Hans egen strategi verkar därför svår att lyckas med - även om C och L inte vill se något samarbete med SD. Det är faktiskt naivt att tro att alliansen i framtiden inte kommer att lägga sina förslag på grund av en rädsla att dessa kanske kommer att stödjas av SD. Jag tror den tiden är förbi.

  • Moderno
    KillBill skrev 2016-09-18 00:28:30 följande:

     I dagens Sifo så ökar S med 0,9  medan M minskar med 1,5  procent och KD minskar med 1 procent. SD har parkerat sig på 15,8 procent vilken är en rejäl sänkning mot i somras. Det skiljer bara 1,6 procent mellan regeringen och Alliansen och den skillnaden ligger inom felmarginalen. Faktum är att det nu är ganska precis 2 år kvar till nästa val och regeringens position är bättre än den position som Alliansregeringen hade två år före valet 2014. Jag tror att många missbedömer Löfvens taktiska förmåga  och det ska bli intressant att se vad som händer fram till valet.


    Gränsen mellan geni och dåre är ibland hårfin. Men att det ska bli intressant att följa vad som händer fram till valet är helt klart. Bäst kanske S skulle lyckas om MP kunde avhängas och stöd för enskilda frågor fick sökas blocköverskridande från gång till gång.
  • Moderno
    KillBill skrev 2016-09-18 00:43:01 följande:

    Jag hoppas att blickpolitikens tid är förbi.


    Det beror väl också på vad som är mest effektivt för att styra Sverige. Men pragmatism (jag antar att det kan vara en effekt av att blockpolitiken upphör) kan nog vara bra många gånger. Dock kan man fråga sig vilket inflytande starka utomstående intressegrupper i så fall kommer att få - och om detta är bra eller dåligt.
  • Moderno

    Samtidigt som antalet bilbränder slår rekord i Malmö och polisen går på knäna i hela landet verkar det nu som att regeringen ska låna pengar för att sjösötta den största klimatsatsningen någonsin. Polisen, som begärt 3, 9 miljarder (dock över två år), enligt Aftonbladet, får nöja sig med 100 miljoner extra...!

    Jag är för miljösatsningen i och för sig, men det är helt sjukt att regeringen gör denna prioritering i detta läge. Miljön måste stå tillbaka tills det blivit ordning på polisen annars kommer detta knappast att sluta bra. Vad spelar 700 miljoner till miljöbilspremier för roll, när bilarna sedan sätts i brand på parkeringen och räddningstjänst inte kan nå fram att släcka på grund av attacker från mordbrännarna?

Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?