• Nervernautanpå

  Avsaknad av spermier

  SvenOlsson skrev 2019-01-05 16:24:43 följande:

  Intressant diskussion här i tråden. Jag är nämligen själv adopterad - inom Sverige, vilket ju är rätt ovanligt och var ännu ovanligare då i slutet av 70-talet. Min pappa har aldrig haft problem att känna sig som pappa till mig. Jag vet att både mamma och pappa helst hade önskat sig egna biologiska barn, men ödet ville annorlunda eftersom min mamma drabbades av utomkvedeshavandeskap som gjorde henne steril.

  Barn är sån otroligt stor del av livet. Att följa en liten människa genom livet och föra vidare sina minnen, sina värderingar och skapa egna minnen tillsammans som barnet har med sig. Och de sakerna har ju inget med gener att göra.

  Jag tror min bakgrund har spelat roll i att jag valt att ibland donera till de som önskar bilda familj. För jag vet från egen erfarenhet hur bra livet kan bli för barn även om de inte delar båda föräldrarnas genetiska arv


  Precis min poäng. Det viktigaste är väl att man vill ha barn, och att man kan ge ett barn det dom behöver. Jag vet att min man skulle bli världens bästa pappa, känns så oerhört dumt att det skulle gå till spillo bara för att han inte kan få genetiska barn.
 • Nervernautanpå
  k85 skrev 2019-02-06 14:04:37 följande:

  Hej, 

  som jag skrev ovan till moonwalker så har vi haft ett deppigt läkarbesök. Känner mig tom, iofs väntar mer utredning så hoppas gör jag ju fortfarande men är samtidigt inställd på att det kanske blir spermiedonation till slut. Känns svindlande. Jag behöver bolla tankar, verkar som att de flesta gjort det utomlands? Varför? Såg ett nyhetsinlägg idag om att det inte är någon kötid i Stockholm längre. Men man kanske inte välja hårfärg, längd osv här? Vill ju att det ska vara en donator som liknar min sambo såklart. Vilken klinik utomlands är bra? Vad kostar det? Å framförallt, det som skrämmer mig mest, hur känns det? Fasar för den kladdiga känslan om ni förstår. 

  OBS: nu vill jag INTE få ett endaste föreslag om att någon kan ställa upp som privat donator, ej rätt tråd. 


  Vill börja med att säga att jag beklagar.

  Vi har gjort 9 försök hittills med donerade spermier, första gången 2014. Då åkte vi till Danmark. Fördelen med att åka utomlands är att man får vara med och välja donator, det får man inte i sverige. I sverige väljer din läkare donator, men dom ska utgå från hur din sambo ser ut. Men fördelen med sverige är ju att du får några försök gratis via landstinget.

  Den "kladdiga" känslan är inget du behöver oroa dig över i över huvud taget. Det är ju tvättade spermier som doneras, inte sperma. Stoooor skillnad.

  Jag har valt att hittills bara göra insemination. Men nu har ju det uppenbart inte fungerat för oss så nu väntar vi på att få ivf. Jag är otroligt spruträdd (ja, rädd för allt som har med sjukhus att göra egentligen) och valde därför att försöka med inseminationer. Rätt mycket enklare process. Jag hoppades att det skulle funka (min syster lyckades med det på första försöket) men det gjorde alltså inte det.

  Skriv ner alla dina frågor och gråga läkaren nästa gång. Lycka till!
 • Nervernautanpå
  k85 skrev 2019-02-06 17:51:21 följande:

  Tack för ditt svar, hjälper oerhört att höra att det är stor skillnad! Jobbigt för dig att det inte fungerat ännu med insemination.. Förstår att det måste vara oerhört jobbigt, speciellt om du är spruträdd. Får du nån hjälp med den rädslan? Tänker kbt typ? Har du hormonbehandlats inför inseminationerna?

  Orkar du svara på fler frågor? Hur fungerar det när man väljer donator? Tittar man på bilder av en vuxen man eller som han såg ut som barn (det sista känns betydligt bättre) eller säger man typ; vi vill att han ska vara 1,8, ha brunt och lockigt hår osv..? När du säger det så känns det ju sådär att någon ska välja åt en, tänk om den personen väljer "fel" avsiktligt eller oavsiktligt..? Hur vet man vilken klinik som är bra, vilka är bra? Hur mycket kostar det per försök?

  Stor kram till dig, vilken kämpe du är!


  Man går in på sidor på nätet där man köper spermier, tex cryos. Och där kan man välja utifrån hårfärg, ögon, längd osv. Vissa har bild på sig själva som barn.

  I början kändes det jätteviktigt att få välja själv och vi la mycket tid på att välja rätt. Men med tiden känns det viktigare att det blir ett barn i över huvud taget. Jag litar på min läkare att hon väljer utifrån våra förutsättningar. Vi går hos Livio och just nu får inte dom utföra ivf med donerade spermier (endast universitetssjukhus får göra det) så vi har valt att vänta tills dom fått igenom tillståndet (dom fick ansöka vid årsskiftet). Jag tror jag behövde pausen också. Det här tär på en psykiskt!

  Men viktigt att komma ihåg är att när vi väl får bli föräldrar, hur det än går till, så kommer den ungen bli helt sjukt älskad och min kille kommer bli världens bästa pappa oavsett om vi använt hans spermier eller någon annans.

  Jag försöker vara positiv, men ibland är det svårt.

  I Sverige får man 6 inseminationsförsök (eller 2? Ivf) gratis via landstinget efter att ha haft div kuratorsamtal osv.

  Jag har fått lite olika behandlingsmetoder inför mina inseminationer men inget har funkat. Det är svårt för dom hittar inga fel på mig, det vill sig bara inte. Kommer inte ihåg vad det kostar att bekosta försök själv, det beror nog på klinik. Men hittills har vi nog lagt runt 60.000 på inseminationer och spermieköp/frys osv (när vi var i danmark för några år sen). Plus resan dit och tillbaka såklart (vi bor i dalarna). Då tog vi lån. Vet inte hur vi gör den här gången, men det får lov att gå. Man har inget val. Men min rekomendation är att du börjar med den svenska sjukvården. Jag har varit mer bekväm att få prata mitt eget språk och att förstå vad läkarna säger helt. Men det är ju olika hur man känner med det.
 • Nervernautanpå

  Vi har väntpaus för tillfället. Våra "gratisförsök" är slut och har aldrig blivit gravid. Nu väntar vi på att vår privata klinik ska få göra ivf även med donerade spermier. Det är en lång och rätt hopplös väntan. Och den här gruppen består ju i princip bara av människor som förstår. Så tack för det.

 • Nervernautanpå
  Kallamakka skrev 2019-03-20 06:58:46 följande:

  Åh den där förbaskade väntan, det är nåt av det jobbigaste tycker jag, man vill ju bara göra nånting för att nå sitt mål. Inte stå och vänta. :( har ni fått någon info om hur lång tid de tror att det kommer ta innan ni kan börja?


  Nä, dom fick söka tillstånd 1 januari. Och då trodde dom att det skulle vara klart i mars/april. Men dom var väldigt tydliga med att det kan dröja längre också.
 • Nervernautanpå
  Kallamakka skrev 2019-03-20 18:54:48 följande:

  Okej. Då hoppas vi det går fort så ni får komma igång! :) hur mår du annars?


  Det går upp och ner. Jag fyller 35 om ett par veckor och ja... tiden springer. Jag var 30 när vi började. Känns rätt hopplöst.
 • Nervernautanpå
  mooonwalker skrev 2019-04-25 09:34:17 följande:

  Hej alla fina!

  Jag har inte skrivit på ett tag dels för att jag har en familjemedlem som inte mår så bra och dels för att jag har haft väldigt svårt för att acceptera donerade spermier. Men nu har vi ändå bestämt för att det är den vägen vi kommer att gå. Efter att ha förbrukat all landstingsfinansierad hjälp vi kan få så har vi gått över till en privat klinik och kommit överens om att gå över till donation. Min man har tyckt att det känns helt okej och varit positiv till att prova något annat, medan jag har haft väldigt svårt för att få någon främmande mans spermier. Tyvärr hade jag ägglossning bara några dagar efter vårt besök på kliniken så de hann inte få hem spermier i tid, så nu väntar vi på nästa cykel. 

  Min dröm om ett gemensamt biologiskt barn är fortfarande inte helt död. Jag tänker att när vi har mer energi (och förhoppningsvis ett barn) kanske kan göra en ny micro-tese i Göteborg. Om man har varit gravid tidigare kan kroppen ibland ha lättare för att bli gravid igen eftersom den kommer ihåg vad den ska göra. Så jag tänker/hoppas på att om jag har varit gravid en gång kanske det fungerar bättre med min mans spermier då.


  Lycka till!

  Vi har också gjort alla våra landstingsfinansierade försök. Nu väntar vi på ivf med donerade spermier på privat klinik.
 • Nervernautanpå
  mooonwalker skrev 2019-04-27 09:47:24 följande:

  Tack!

  Har ni fått någon update från kliniken angående deras tillstånd? Hur lång tid tror de att det kommer att ta? Jag tycker att det är konstigt att det tar sådan tid. Tack! 


  Nej, har inte hört någonting. Trodde faktiskt att dom skulle fått ett besked redan. Jobbigt att det tar sån tid. Det är så mycket, först att alla försök gått åt, sen all väntan igen, sen oro över pengar, hur många försök kommer det ta, kommer det ens lyckas.

  Har ni fått veta nåt?
 • Nervernautanpå

  Nu har vår klinik fått tillståndet som behövs. Ingen kötid. Såg att jag hade missade samtal från hemligt nummer. Har jobbat så inte haft telefonen med mig. Men jag antar att kliniken har ringt. Så nu börjar väl processen igen. Dags för ivf nu, även om jag är livrädd.

 • Nervernautanpå
  mooonwalker skrev 2019-05-02 10:07:00 följande:

  Hur gick det på ultraljudet? Jag hoppas att jag kommer känna som din man när/om jag någonsin blir gravid. Även om jag verkligen vill ha barn, så känns det otroligt jobbigt att det inte är min mans biologiska.Jag är så ledsen för er skull. Kommer ni ta en paus nu eller vill ni försöka så fort som möjligt? Åh vad bra att ni äntligen får komma igång! Jag vet att det kan kännas läskigt med sprutorna, men det fixar du! Jag hoppas att ni kommer få ut många ägg. Hur blir det med finansieringen, kommer ni ta lån?


  Ja, vi kommer ta lån. Vi har ju lagt ut drygt 60.000 i Danmark tidigare. Den här gången köper vi förmodligen ett paket om tre ivf, kommer kosta drygt 100.000. Det är så sjukt att man måste lägga ut dom här summorna. Men det kommer ju vara värt varendra krona om eller när man lyckas. Hur gör ni?

  Jag är jätterädd för hela processen, men det är bara att bita ihop. Har redan gjort så många grejer som jag trodde att jag inte skulle klara så det är väl bara att fortsätta. What doesnt kill you makes you stronger. Min sambo har tagit spruta på mig en gång och det gick bra.

  Hur känner ni inför processen, ekonomi osv?
 • Nervernautanpå
  mooonwalker skrev 2019-05-03 08:52:10 följande:

  Både jag och min man har helt okej inkomster och vi är väldigt duktiga på att spara. Vi kommer köpa ett paket med fyra inseminationer för 45.000 kr + att vi behöver betala den där "barnrätt"-avgiften på 7000 kr. Så totalt ska vi betala 52.000 kr. Vi har pengar till det. Jag hoppas ju såklart att det lyckas på en gång. Men det känns ju helt sjukt att man ska behöva betala för att få barn... Vi är i alla fall lyckligt lottade som ens har råd att betala.  

  Jag har aldrig varit speciell nålrädd så jag är fel person att komma med råd, men jag är säker på att ni kommer klara det. Vet du om du ska göra korta eller långa protokollet? Jag har ju gjort båda plus en återföring av ett fruset embryo i naturlig cykel, så det känns som om jag tyvärr har provat på det mesta när det kommer till IVF... Jag skulle nog känna precis som du, att jag vill försöka så fort som möjligt. Även om jag "bara" är 30 år så känner jag mig stressad. Vi har ju försökt i flera år nu och vi vet ju inte hur länge det kommer att ta innan vi lyckas. Om man bara visste att vi någon gång skulle lyckas så hade det känts lättare, men nu kanske vi lägger ut jättemycket pengar och lidande och sen aldrig lyckas....

  Vet du om man kan göra PGD på frysta embryon? Jag läste att PGD bara görs i Stockholm och Göteborg, var bor ni någonstans? Visst gjorde ni både ett tidigt ultraljud och KUB, då såg de ingenting? Var det på RUL de såg att fostret var missbildat och inte levde? Förlåt om jag ställer många frågor, du behöver absolut inte svara. Stor kram till dig!


  Ja, jag har ju gjort totalt 9st inseminationer nu, även fått intralipid dropp, lutinus, letrozol samt äl-sprutor (både före insemination och efter) samt skrapning osv osv. Så dags att prova ivf. Så här med facit i hand skulle jag gjort det tidigare såklart. Vet inte om det blir långt eller kort program, har inte haft möte med vår läkare än.

  Vår ekonomi är inte alls gjord för att lägga ut så här mycket pengar då min sambo är sjukskriven och jag inte direkt har nån fet lön. Men vi har sparat mycket, och vi är bra på att vrida och vända på varenda krona. Man får avstå från annat helt enkelt.
 • Nervernautanpå

  Vi har bestämt oss för att göra IVF efter sommaren. Troligen i augusti. Dels för att fixa ihop alla pengar, men mest för att få en avslappnad sommar, hinna förbereda sig mentalt för behandlingen. Ja, att liksom få dom bästa förutsättningarna. Allt är i alla fall förberett. Alla recept är skrivna, planen är nedtecknad osv. Vi kan egentligen få påbörja beandlingen när vi vill. Men då hade vi börjat imorgon redan eftersom jag fått mens. Och i juli har dom stängt. Kändes bara stressigt.

 • Nervernautanpå
  mooonwalker skrev 2019-05-31 17:02:14 följande:

  Vårt inseminationsförsök lyckades inte, idag kom min mens. Vi betalade för fyra försök på en gång, så nästa försök blir direkt i kommande cykel (om jag inte lyckas få ägglossning på en lördag).


  Beklagar. Vet att det är tufft, men bara att fortsätta.
 • Nervernautanpå
  mooonwalker skrev 2019-06-22 09:18:40 följande:

  Tack för lyckönskningarna. Har tyvärr en dipp och tycker att det känns/tror redan att det har misslyckats... Men det har ju bara gått nio dagar sedan inseminationen så jag vet att det är för tidigt att veta något.

  Tänkte höra ni som har gjort inseminationer, är det några av er som har tagit ägglossningssprutor i samband med inseminationen? I så fall vilken dag? Behövde ni betala extra för det?


  Jag har gjort det. Både dagen före insemination och dagen efter. Detta gjorde vi under våra "gratisförsök" så betalade inte för det.

  Lycka till, håller tummarna för dig!
 • Nervernautanpå
  askyfullofstars skrev 2019-07-01 22:04:33 följande:

  Vill uppdatera tråden med att berätta att vår efterlängtade flicka som blivit till via donation har kommit. Finns inga ord för kärleken som uppstått. Barnmorskan berättade att hon aldrig sett en man vara så engagerad i sin frus förlossning och att han blev helt tagen vid hennes ankomst.

  Aldrig sett min make såhär. Han är helt såld och kär.

  Resan hit har varit tuff men jag skulle göra om den 100 ggr igen. Vår flicka är en kopia av donatorn (av hans babybilder) men det stör oss inte det minsta. Jag stör mig inte ens på att hon inte liknar mig det minsta av det man kan se. Hon är en egen person som vi älskar oerhört mycket.

  Lycka till alla som står inför beslutet. Jag var där och inser att jag hade missat allt detta pga rädsla för ovissheten. Är så glad att jag vågade! :)


  Wow! Grattis!
 • Nervernautanpå
  Aldrigensamalltidensam skrev 2019-07-15 19:38:59 följande:

  Hej på er! Jag skrev här i tråden i höstas efter att vi hade gjort pesa/tesa och det visade sig att det inte fanns några spermier. Har dock följt tråden ändå, kul att höra att några av er har fått barn eller ska få barn!

  För oss har det gått upp och ner sen vi fick det slutgiltiga beskedet. Många av våra vänner är inne på barn nummer två och då gör det på något sätt extra ont att vi inte ens kan få ett barn? Varför finns det inte ens en liten spermie? Känns så orättvist. Men jag förstår ju någonstans att det blir bra med ett barn som biologiskt sätt inte är min mans ändå, såklart, men är svårt att skaka av sig orättvis-känslorna.

  Vi har lite smått börjat fundera på om det ändå kan vara värt att lägga de där pengarna på att testa micro-tese. Är ju stora pengar om det inte fungerar, men värt om det gör det. Det som känns tufft är att man inte vet alls om det funkar? Finns ju ingen statistik eller något som säger det ena eller andra, vilket stör mig så. Hur många här inne har lyckats/inte lyckats med micro-tese? Ni som lyckades hitta något, kunde de säga varför de inte hade hittats tidigare?

  Vill avsluta med att säga att den här tråden är guld. Så fin och ärlig. Många ställen med ofrivilligt barnlösa är bara så deppig att läsa, här känner man mest en samhörighet!


  Är själv inne i en liten dipp just nu. Av precis dom anledningarna som du beskriver här. Det är ju just det, så orättvist. Men då är det bara att bryta ihop och komma igen. För vad har man för val? Önskar er i alla fall lycka till. Vi har haft ett uppehåll i försöken nu i några månader för att gå vidare med ivf efter sommaren. Som sagt, det går upp och det går ner, ibland mest ner, men så får man lite styrka och man klarar av det. Hoppas verkligen alla här i tråden lyckas tillslut!
 • Nervernautanpå
  Ontopic skrev 2019-09-10 13:41:48 följande:

  Vi har fått en liten dotter! Känns som om man väntat en evighet på henne. Hur går det för dig?


  Åh, wow! Grattis!!

  Vi har tvingats till ett litet uppehåll då vi var tvungna att skrapa ihop 100.000 för att finansiera ivf. Verkar dock som att problemet är nära en lösning så så snart som möjligt påbörjar vi hoppas jag. Väntan är fruktansvärd.
 • Nervernautanpå
  Ontopic skrev 2019-09-10 19:08:28 följande:

  Tack! Det är så sjukt det här med allas våra ivf-resor, att det ligger så mycket pengar i att kunna få barn.. Vad glad jag blir av att läsa att det finns en lösning förhoppningsvis så ni får börja! Det är just väntan som är det allra värsta! Jag håller mina tummar att ni får dra i gång snart!!


  Tack! Hur många försök gjorde ni innan ni lyckades?
Svar på tråden Avsaknad av spermier