• Tom Araya

    Mångkultur

    Mångkultur - vad det är och varför vi inte ska ha det.

    Många tycks tänka på kultur som sådant som görs inom familj, släkt och närmsta vänner, vilka familjetraditioner och högtider man firar, vilken mat man äter, vilka kulturella nöjen man ägnar sig åt eller avnjuter, vilken andlig tro man har, vilket språk man talar o.s.v.
    Är detta vad man menar med kultur i begreppet mångkultur så får det för mig gärna vara mångkultur i Sverige och då är även många svenskar mångkulturella.

    Mångkultur i politisk bemärkelse handlar dock inte om det som ovan nämnts, utan om de grundläggande värderingar som vårat samhälle vilar på. I fortsättningen är det just detta jag avser med begreppet kultur.
    Vi är i nordvästra Europa, norden eller Sverige långt ifrån perfekta i våra politiska system, samhälls- eller rättssystem, men vi har i alla fall kommit god bit på väg och har sedan länge, nästan uteslutande haft en utveckling åt rätt håll. Vi är relativt sett bra på demokrati, friheter, rättigheter, rättssäkerhet, jämställdhet och sekularisering av stat och samhälle.
    Jag kan inte under några som helst omständigheter gå med på att backa i den utvecklingen och därför är jag mot alla politiska och religiösa extremfalanger samt mångkultur (i den rent politiska bemärkelsen). Vi skall i Sverige endast svensk kultur ha och dit räknas (i sammanhanget) inte att man måste äta kräftor och surströmming, fira jul, ta sig en sup, dansa "Små grodorna" o.dyl. Ej heller har etnicitet eller hudfärg med detta att göra.
    Det kan väl knappast ifrågasättas att människor uppväxta och fostrade i kulturer som står långt ifrån vår, kommer ha svårare att ta till sig och acceptera vår kultur som sin egen, att leva efter och godkänna individer bland sina nära och kära att leva efter.
    I vissa fall har även religiös övertygelse samt grupptrycket inom etniska grupper som delar samma kulturella bakgrund en viss bromsande inverkan i detta.
    Med hänsyn till detta anser jag det inte som självklart att alla som kommer hit som flyktingar ska få permanenta uppehållstillstånd och medborgarskap för att leva här resten av livet, utan vissa bör så snart läget tillåter återvända till sitt hemland.
    De som exempelvis ens någonsin funderar på något som helst stöd (om än bara även det i tanken) eller engagemang för IS/ISIS borde aldrig haft ett svenskt medborgarskap om de inte fått det automatiskt vid födseln och några nya uppehållstillstånd borde då ej heller beviljas för dessa personer, i synnerhet inte om de återvänder till Sverige efter att aktivt tagit del i IS's aktiviteter någonstans i världen.

    Kommentera gärna, men jag undanber kommentarer riktade till mig som handlar om SD, för jag är inte medlem och de får ej heller min röst, så det är inte relevant.

    Här är en länk till en blogg som tar upp ämnet på ett bra sätt tycker jag och förtjänar uppmärksamhet:


    www.kaziva.net/blog-native/2015/8/25/det-har-ar-inte-sverige

  • Svar på tråden Mångkultur
  • Pehrmedh
    KillBill skrev 2023-08-20 09:09:37 följande:

    Några nyhetsrubriker denna morgon.  Tack och lov finns det svensk kultur som vi kan lita på!


     


    Har du etnicitet på GM till dessa brott?
    Människor med sitt urspring i MENA firar ju midsommar, påsk och går på kräftskivor precis som alla andra svenskar gör.
  • Tom Araya
    Xenia skrev 2023-08-20 15:01:20 följande:
    Jag förstår inte hur vi ska kunna ha en "monokultur" när det finns så många olika i landet. Inte ens "gamla" svenskar har en och samma kultur.
    I det som är väsentligt i mötet mellan människor och mellan medborgaren och myndigheten har vi en gemensam kultur och den speglas av bl.a. vår lagstiftning.
  • nattuw
    KillBill skrev 2023-08-19 16:25:46 följande:

    Det är tydligt att familjens resurser hade en stor påverkan på om barnen skulle läsa vidare eller inte.


    Om det hade varit sant så hade det inte funnits en övervikt av akademikerbarn på universiteten. Kulturen påverkar vilka som läser vidare.

  • nattuw
    Padirac skrev 2023-08-19 18:51:17 följande:
    Att den enda gruppens bakggrund finns i att deras förfäder skeppats över havet med skepp, hållits som slavar, misshandlats, våldtagits och pga sitt ursrung felaktigt ansetts ha en essens av kriminalitet, lathet och inte fått möjlighet att utbilda sig eller ens få rära sig och finnas på samma ställen som andra medborgare?
      
    Medan den andra gruppen mördades i utrotningsläger. Vilket bara var kulmen på en förföljelse och rasism som pågått i århundraden och som fortfarande pågår.
  • KillBill
    nattuw skrev 2023-08-23 07:30:53 följande:
    Om det hade varit sant så hade det inte funnits en övervikt av akademikerbarn på universiteten. Kulturen påverkar vilka som läser vidare.
    Det ena förtar inte det andra. I dagens samhälle är föräldrarnas bildningsnivå den viktigaste faktorn för om barnen ska läsa vidare eller ej. på 1800-talet var familjens ekonomi en viktigare faktor. 
    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • Padirac
    nattuw skrev 2023-08-23 07:42:55 följande:
    Medan den andra gruppen mördades i utrotningsläger. Vilket bara var kulmen på en förföljelse och rasism som pågått i århundraden och som fortfarande pågår.
    Judar har förföljts för sin tro och religion sedan åtminstone Romarrikets tid, före det förvisades och förslavades de av andra makter.  Mycklet riktigt satte nazisterna i system att industriellt mörda och försöka utrota den judiska befolkningen i Europa under WW2. I USA har den judiska befolningen inte utsatts för samma utrotningsförsök som nazisterna genomförde i Europa även om det fanns fascistiska och nazistiska politiska krafter även där på den tiden.



    I den transatlantiska slavhandeln mellan afrika, amerika och europa mördades och dödades och dog många miljoner slavar, dels innan de skeppades över atlanten, under överfarten och sedan i fångenskap eller efter slaveriets avskaffande i efterföljande staffsystem utformat för att ge billig arbetskraft till företag eller till och med amerikanska staten,


    KKK och deras terror har vänts mot african americans, afrikaner, hispanics, judiska, latinos, asiater, native americans, muslimer , katoliker, vänster, HBTQ, ateister och abortförespråkare...   du ser ju själv vilka politiska rörelser som idag plockat upp samma hat och rasism som KKK
  • Padirac
    fultextad användarhandbok skrev 2023-08-20 18:21:52 följande:
    Helt riktigt, då svenskar begår brott så kan man ursäkta att andra också begår brott. Fast tänker man efter lite så varför skulle man vilja ha in fler brott för att det finns etniska svenskar som också står för en del av dem? 
    Xenia skrev 2023-08-20 15:01:20 följande:
    Jag förstår inte hur vi ska kunna ha en "monokultur" när det finns så många olika i landet. Inte ens "gamla" svenskar har en och samma kultur.
    Det är inte så lyckat att försöka relativisera bort kulturella uttryck. Det är som att säga att svenskan var annorlunda på 1700-talet jämfört med nu, och alltså kan man inte säga att det finns någon enhetlig svenska. Det finns en kontinuitet i kulturer, vilket gör att man kan spåra flera fenomen till olika historiska händelser och utvecklingar. Dessutom beror kulturer mycket på de miljöer och klimat som står till buds.Haha! Svenskt nyspråk deluxe.
    Vad i kulturer menar du beror på miljöer och klimat?

    Vad i kulturer beror på andra saker än miljöer och klimat enligt din mening?
  • Xenia
    Tom Araya skrev 2023-08-21 05:55:54 följande:
    I det som är väsentligt i mötet mellan människor och mellan medborgaren och myndigheten har vi en gemensam kultur och den speglas av bl.a. vår lagstiftning.
    Vi kräver förstås att alla ska följa lagen. Det är väl ingen som ifrågasätter det.

    Men ska det inte vara tillåtet att t ex bära huvudduk för vuxna kvinnor, eftersom det inte görs av "pursvenska" kvinnor?

    (Fast det gjorde man förr på landet, gifta kvinnor hade ofta sjal på huvudet utomhus. Min gamla farmor hade t o m blommig sjal på sig inomhus.)
  • Padirac

    Googla head scarf och Hollywood eller vouge 

    Huvudduk i olika former har använts av modeikoner och världsartister långt efter 40-50-60-70-talet. 

  • fultextad användarhandbok
    Padirac skrev 2023-08-26 11:54:30 följande:
    Vad i kulturer menar du beror på miljöer och klimat?

    Vad i kulturer beror på andra saker än miljöer och klimat enligt din mening?
    Kulturer formas av miljö och klimat. Levnadssätt och vad man uppfinner för att förenkla tillvaron och hur man förhåller sig till den. Hur ordspråk uppkommer och myter likaså. Samt vad man äter och hur man förhåller sig till värme, kyla, mörker och ljus. Spanjorernas siesta, vår midsommar. forna tiders midvinter och så vidare.

    Religion däremot verkar vara ganska lika oavsett miljö och klimat, däremot tar de sig olika kulturella praktiska uttryck.

    Ett litet tillägg som inte har med inlägget jag citerade att göra: Om alla kulturer är lika och lika bra så spelar heller seder och innehåll inte roll och då skulle förändring inte heller vara eftersträvansvärt.
Svar på tråden Mångkultur