Inlägg från: Ulltand |Visa alla inlägg
  • Ulltand

    Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?

    Världsmedborgare skrev 2015-10-15 14:25:20 följande:

    Du måste skilja på antal och antal, att det försvinner jobb/yrken/yrkesgrupper betyder inte att det inte tillkommer nya, vilket är precis vad som hänt, trots att man sagt att mekanisering, industrialisering m.m skulle göra oss arbetslösa.

    Vi skulle ju bli det papperslösa samhället i.o.m datoriseringen åxå, men nu använder vi mer papper än någonsin.


    Men har du läst rapporten eller inte! Det står tydligt att de nya jobben som tillkommer inte är i närheten av de som försvinner i antal!
  • Ulltand
    Micke skrev 2015-10-15 15:15:21 följande:
    Om robotise- ring framskrider snabbt, kan det emellertid bli viktigare att Sverige har relativt god tillväxt och därmed råd att investera i och även producera de nya maskinerna.

    För länder som klarar omflyttning av skatter och regler till andra instrument hägrar möjligen en rätt behaglig framtid. De stora tekniklyften som Brynjolfsson och McAfee målar upp för ju med sig enorma förbättringar i sjukvård, utbild-
    ning, eller äldreomsorg. Produktionskostnader på många va- ror och tjänster sjunker väsentligt och kvaliteten förbättras. Det kan därför också bli billigare att tillhandahålla en god materiell standard även för människor med små inkomster. Den som tror att Sverige kan ligga i täten för de reformer som behövs har all anledning att vara optimist.

    En återgång till en situation där mänsklig arbetskraft inte efterfrågas i lika utsträckning behöver således inte vara någon katastrof. Däremot blir det besvärligt för de länder som vill fortsätta att upprätthålla välfärd genom pålagor på arbete. För länder som i stället ligger före i att anpassa sig till de nya förutsättningarna kan däremot framtiden te sig betydligt ljusare. 
    Bra, dra nu konsekvenserna av nuvarande förd politik och man blir orolig.
  • Ulltand
    Micke skrev 2015-10-15 18:48:45 följande:

    Anpassar man sig till de nya villkoren så kommer det krävas arbetskraft även framöver. 

    Google är enligt dig ett företag som man bara kan kopiera, men likväl så har de 60 000 anställda. 

    Ny teknik som el-bilar ger en massa arbetstillfällen. 

    Så ja, vissa jobb som fotomodeller, chaufförer etc kanske försvinner. Men tror som sagt att nya arbetstillfällen kommer att skapas. Problemet är bara att en chaufför som blir av med jobbet kanske inte har kvalifikationerna för att börja programmera. 

    Det är där svårigheten ligger på en marknad som snabbt förändrar sig, att matcha tillgång och efterfrågan. 

    Tror även att jobba framöver kommer att bli roligare, då de monotona jobben kan ersättas av teknik samt att vården, skolan etc kan få mer möjlighet att satsa på det de är där för och mindre tid på att göra tester, ställa diagnoser eller att rätta prov. 


    Men det är ju själva kärnan av forskningen, det kommer att behövas mycket mindre arbetskraft och då får vi en väldig massa arbetslösa. Om 100 hundra år (visst det är långt till dit) är 90% arbetslösa. Effekterna kommer dock redan snart.
  • Ulltand
    Micke skrev 2015-10-15 20:11:13 följande:

    Arbetskraft som idag ja, där man utför fysiska jobb. Framöver blir det mer kreativa och sociala jobb som måste utföras. 


    In your dreams. Nivå två betyder som jag redan skivit att den mänskliga hjärnan ersätts. Det intressanta är nettot och det sjunker.

    På kort sikt ser det också riktigt illa ut.

    www.di.se/artiklar/2015/10/14/henrik-mitelman-sprickor-i-den-svenska-fasaden/&offer_type=email
  • Ulltand

    Suck, tror du kreativa ingenjörer kommer väga upp de jobb som försvinner för "vanligt" folk? Och var kommer lågutbldade flyktingar in i ekvationen? Nettot igen, sjunket dramatiskt och så vår ekonomi om vi inget gör.

  • Ulltand

    Ett tillägg till ditt citat. " Mindre utsträkning" betyder att de också kommer att ersättas om än inte lka mycket. Alltså ökad arbetslöshet även där.

  • Ulltand

    Hela utvecklingen går ut på att producera så billigt som möjligt och det gör man genom automation och AI. Det är väl helt självklart att när datorer blir bättre än mäniskor så kommer de också ta över deras jobb. Det måste nog till en världsomspännande katastrof för att bryta detta mönster.

    För den som saknar fantasi att se detta kan ju titta på kurvorna för produktion och sysselsättning. De pekar åt olika håll numera. Det är inte en gissning det är en realitet.

  • Ulltand
    Micke skrev 2015-10-17 10:22:42 följande:

    Ja visst går utvecklingen åt att producera så mkt som möjligt så billigt som möjligt. Så har det alltid sett ut. 

    I din slutbild verkar det som att robotar kan producera allting vi behöver och detta i princip helt gratis. Skulle det vara så hemskt då? Jag menar, jag kan tänka mig att jobba och istället få ägna mig åt sådant jag finner är roligare. 

    Men innan vi når dit så för ungefär 100 år sedan införde vi 8 timmars dagar. I början på 70 talet gick vi från 6 till 5 dagars arbetsvecka. Är väl kanske rimligt som jag skrivit ovan att gå ner till 6 timmars arbetsdagar framöver. 

    Och ang sysselsättningen så är vi fler sysselsatta nu än någonsin. Så antalet arbetstillfällen tycks inte minska. Snarare ökar de. Däremot kan befolkningen öka snabbare så att arbetslösheten är högre. 


    Ptja detta är ju sysslesättning och inte arbetslösheten. Den kan ju förstås öka pga konjunktur, hur man räknar, rot och rut och inte minst befolkningen. Kurvan börjar också 15 år tillbaka och vilken bäring det har för en prognos om 20 år kan man ju också undra över.

    Ja så lär det bli att vi behöver jobba allt mindre och det är ju bra. Så skulle det ju vara redan nu om vi delade på jobben med de arbetslösa. Men inte många vill väl dela på lönen också!

    Ett stort problem är som jag tror att samhället tar in mycket av sina intäkter på löneskatt. Hur förändrar vi det? Skatta på företagsvinsten? Stannar företagen i Sverige då? Etc etc....
  • Ulltand
    KillBill skrev 2015-10-17 14:19:33 följande:

    Det är ju tydligt att sysselsättningen, enligt kurvan har ökat under 15 år och detta både i låg- och högkonjunktur.


    Sysselsättnngen i absoluta tal kan öka samtidigt som arbetösten ökar. Det förstår du väl och det motsätter på intet sätt att jobben försvinner. Tex beroende på ökad befokning. Det bli ett ekonomiskt underskott av det.
  • Ulltand
    Micke skrev 2015-10-17 23:36:33 följande:

    Du skrev "För den som saknar fantasi att se detta kan ju titta på kurvorna för produktion och sysselsättning. De pekar åt olika håll numera. Det är inte en gissning det är en realitet." 

    Då visade jag dig kurvan för sysselsättning. 

    Och du svarar med 

    "Ptja detta är ju sysslesättning och inte arbetslösheten. Den kan ju förstås öka pga konjunktur, hur man räknar, rot och rut och inte minst befolkningen. Kurvan börjar också 15 år tillbaka och vilken bäring det har för en prognos om 20 år kan man ju också undra över." 

    Så nu ska vi inte kika på sysselsättningen längre. Faktum är att vi inte ska kika på några kurvor alls. 

    Känns lite som du pendlar i frågan måste jag säga. 


    Det beror ju på att man måste se på kurvorna tillsammans :)

    Tidigare har ökad produktion lett till ökad sysselsättning i ett relativt statiskt förhållande.

    Nu ökar produktionen fortsatt men inte sysselsättningen (i samma grad.)

    Slusats, det behövs färre människor i jobb för att producera det vi behöver idag än det gjorde igår. Prognos,det behövs ännu färre människor för att producera det vi behöver i morgon. Är du med?
Svar på tråden Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?