Inlägg från: nattuw |Visa alla inlägg
  • nattuw

    En käftsmäll till undergångsprofeterna

    KillBill skrev 2018-05-24 08:02:17 följande:
    Det är ett välkänt faktum att utrycket No Go Zoner saknar en gemensam definition. Att använda ett engelskt ord som kan missuppfattas tyder på en bristande språklig förmåga. Politiker bör sträva efter att bli förstådda och svenska politiker bör så långt som det är möjligt använda ord från det svenska språket, tycker du inte det?
    I Sverige används "no go zon" för att beteckna områden där majoritetssamhället håller på att tappa greppet. Det innebär sålunda inga problem att använda "no go zon" då det hos alla, utom möjligen de som vill släta över problemen, väcker rätt association.
  • nattuw
    KillBill skrev 2018-05-25 18:44:45 följande:
    Om du skulle förklara utrycket No Go Zoner får någon som inte vet vad det betyder, hur skulle då förklaringen lyda?
    Här i Sverige. Ett område/ en stadsdel där samhället har tappat kontrollen och där blåljuspersonal har svårt att göra sitt jobb.
  • nattuw
    Gabbe75 skrev 2018-05-26 13:17:09 följande:
    Det där stämmer tyvärr in på alltfler områden i Sverige. Snart har varje kommun en eller flera no-go-zoner i alla fall nattetid.
    Vi följer USA med ett par decenniers fördröjning. Exakt denna utveckling varande en amerikansk polis/expert på utsatta områden för redan på (80-90 talet, minns inte exakt). Enligt honom fanns det då möjlighet att agera för att stävja problemen medan de fortfarande var hanterbara. Det har inte gjorts och nu får vi skörda vad som såtts.
    Gabbe75 skrev 2018-05-26 13:17:09 följande:
    Jag tror mer och mer på att SD blir största parti i höstens riksdagsval.
    Nja, visserligen tycks övriga partiers största önskan vara att bli SD-kopior men jag är tveksam till att SD-originalet kommer att bli största parti när det verkligen gäller.

  • nattuw
    KillBill skrev 2018-05-28 23:42:16 följande:
    om du menar den privata lån så är dessa i mångt och mycket kopplat till doping genom slopad fastighetsskatt.
    Det var bland det dummast jag läst.

    Samma problem finns på andra håll där de aldrig ens hört talas om någon svensk fastighetsskatt.

    Du borde sätter dig ner och meditera över sambandet mellan låga räntor, ränteavdrag, amorteringsfria lån (har skärpts upp), slappa kreditregler, aggressiv reklam från låneinstitut  och bubblor så kanske det går upp en talgdank.
    KillBill skrev 2018-05-29 09:21:23 följande:
    Om du googlar så kommer du finna att de flesta nationaleknomer tex professor Lars Calmfors (själv borgerlig) är positiva till fastighetsskatt. 
    Fastigheter är enkla att beskatta. Därför har fastigheter alltid varit populära beskattningsobjekt och så länge det finna någon form av överhöghet som har behov av inkomster kommer den populariteten att bestå.
  • nattuw
    KillBill skrev 2018-05-29 17:29:40 följande:
    Du får tycka ett det är hur dumt som helst men faktum är att nästan alla nationalekomomer tycker likadant. 

    Klas Eklund sa i Dagens Industri att slopandet av fastighetsskatten ter sig i efterhand som ett av de mest korkade ekonomisk-politiska beslut som fattats. Och Ekonomistyrningsverket ESV poängterar att förändringen av fastighetsskatten 2008 har bidragit till husprisuppgån
    ---


    www.svd.se/hellre-fastighetsskatt-an-slopat-ranteavdrag
    Vad en fastighetsskatt gör är att den påverkar nettoflödet när bostaden väl är införskaffad.  Det vill säga den leder till lägre marginaler när köpet redan är genomfört. Här är det viktigt att komma ihåg att den inte slår mot lånet utan mot själva ägandet. Du får betala vare sig du har lån eller inte. Fastighetsskatten kan därmed ses som en straffskatt eller lyxskatt (välj det som passar) för den som väljer en attraktiv bostad.

    En höjd fastighetsskatt är framförallt bra om man vill tvinga bort folk med lägre inkomst från attraktiva områden (tänk dig en pensionär med en sommarstuga i skärgården). Och om du läser i slutet av länken du postade så framhålls det som något positivt att en fastighetsskatt skulle få folk att flytta.

    Så är en beskattning på boendet rätt väg för att minska hushållens belåning eller hade det varit bättre att begränsa själva lånen? Kan det var så att det ligger mer bakom tanken på att återinföra fastighetsskatten än att bara minska hushållens skulder?
  • nattuw
    KillBill skrev 2018-05-30 16:16:45 följande:

    En fastighetsskatt kan vara progressiv så att exklusiva fastigheter beskattas mer än vanliga villor och lägenheter. Dessutom så kan en fastighetsskatt kombineras med undantagsregler som skyddar pensionärer som är bosatta i dyra skärgårdslägen. Fördelen med Fastighetsskatt är bl.a. att


    Sverige har i dag en av världens lägsta skatter på fastigheter men höga löneskatter. En fastighetsskatt ge möjlighet att sänka skatten på arbete


    En fastighetsskatt kan dämpa prisutvecklingen på bostäder och därigenom den privata skuldsättningen.


    Det är bättre att beskatta en fastighet (som du inte kan flytta hur som helst) än kapital (en fastighetsbeskattning skulle kunna kombineras med sänkt kapitalskatt)


    Att fastigheter är en attraktiv kassako är jag helt med på. Om syftet däremot är att minska hushållens skuldberg så det inte rätt väg att gå.
  • nattuw
    KillBill skrev 2018-05-31 21:00:32 följande:
    Flera nationalekonomer anser att en fastighetsskatt skulle verka dämpande på bostadsmarknaden vilket skulle vara positivt och leda till att lånekarusellen saktar ner.
    En vanlig skattehöjning på inkomsten skulle ge samma effekt. Ändå är det ingen som förespråkar en allmän skattehöjning för att minska hushållens skulder. Iden att använda fastighetsskatten för att dämpa hushållsskulderna är korkad och blir inte bättre av att upprepas.
  • nattuw
    KillBill skrev 2018-06-04 08:43:55 följande:
    Men det är väl en dålig jämförelse? Skattehöjningar på lön kan dämpa konsumtionen vilket är skadligt för ekonomin. En fastighetsskatt skulle kombineras med skattesänkningar på andra områden exempelvis på lön för att inte resultera i sänkt konsumtion.
    Du höjer en skatt och sänker en annan. Vad har du då uppnått annat än en +/- 0 effekt för de som har lån?

    Slopa ränteavdragen. Inför tvingande amorteringar med en avskrivningstid på 3-50 år. Inför ett tak för hur många årslöner en privatperson får låna. Inför sedan även en reglering för SMS-lån. Där har du förslag som riktar in sig direkt mot privatlånen. Kapitalism behöver regleras.
  • nattuw
    KillBill skrev 2018-06-17 14:49:40 följande:

    Det stämmer att sverige har brist på vårdpersonal men av 16 OECD-länder har Sverige den bästa vården. De nya siffrorna visar även att de svenska vårdköerna inte sticker ut som speciellt långa.

    www.svd.se/tata-krislarm--men-svensk-vard-ar-bast-av-de-basta


    Specialistvården är bra för den som kommer så långt. Problemet sitter i resten av vårdkedjan. Det är ett känt problem som genom åren diskuterat bland annat i SR:s olika samhällsprogram.

    Och för de som möter problemen inom vården är det ingen tröst att specialistvården är bra. Särskilt inte för de som hinner dö innan de får hjälp.

    Om vi tittar på vad som står i din länk så står det "Rapporten utgår bara från de medicinska resultaten: hur väl vården lyckas få patienten att överleva och inte dö för tidigt.". Det vill säga den mäter hur väl vården fungerar för den som lyckas få adekvat vård. Vilket i sig inte säger någonting om hur vården fungerar i stort. Det handlar dessutom om en jämförelse och där har det material man jämför med en allt för stor betydelse för att det skall gå dra några långtgående slutsatser om svensk vård genom att bara läsa artikeln.
  • nattuw
    K Markatta skrev 2018-09-29 14:57:17 följande:

    www.svt.se/nyheter/inrikes/anmalningar-om-vald-i-skolorna-har-mer-an-fordubblats-pa-fem-ar

    Anmälningar om fysiskt våld i grund- och gymnasieskolan har ökat med 129 procent mellan 2012 och 2017. Och utvecklingen fortsätter även under 2018 med allt fler anmälningar om hot och våld i svenska skolor.


    Vi får väl göra som vanligt. Skylla på anmälningsbenägenheten och titta åt ett annat håll.
Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna