• Farfallos

    Vad är bra med mångkultur?

    Först så måste jag göra 3 saker tydliga:
    1 - Alla människor har ett okränkbart människovärde som i alla fall vid födseln är lika. Med stigande ålder kan ju alla individer, oavsett ursprung, agera så att hans/hennes människovärde minskar, men det är ju undantag. Alla människor förtjänar respekt och "en andra chans" just bara för att de är människor.
    2 - Med "kultur" här så menar jag jag både religion, mentalitet och traditioner i ett vidare perspektiv. Den som diskuterar de exakta definitionerna av dessa begrepp har missat grundfrågan.
    3 - Med kultur menar jag INTE saker som hudfärg.

    Den politiskt korrekta människan i dagens Sverige ska hylla mångkultur, men handen på hjärtat - Är det bra?

    Det finns ju massor av kulturella uttryck (se punkt 2 ovan) som jag tror att alla normala Svenskar anser är odiskutabelt elände, så som t.ex hedersvåld, tvångsgifte och könsstympning. Och av all världens konflikter så har nästan alla sin grund i motsättningar mellan folk av olika kulturer eller religioner.

    Är det då rätt att "odla" grunden för dessa motsättningar? Jag tänker att grunden för att upprätthålla kulturella skillnader är:
    - Religiösa friskolor.
    - Nybyggnation av religiösa byggnader med karaktäristisk arkitektur (det gäller naturligtvis alla religioner).
    - Hemspråksundervisning. Kanske inget som odlar motsättningar, men de som känner att de vill bevara språket som de pratar hemma kan sköta den biten själva- Tid och pengar måste i första hand gå till att lära nya Svenskar Svenska. Goda kunskaper i Svenska bidrar till att minska klyftan mellan människor (och därmed kulturer).

    Men jag kanske är helt ute och cyklar, för mångkultur kanske är bra. Jag kan dock inte se någon annan otvivelaktig fördel än att vi får hit en massa bra matkultur. Allt annat är flummigt PK-jidder i mina öron. Men finns det något riktigt positivt med mångkultur? Vad kan vi lägga i den positiva vågskålen när den negativa är fylld med tiggeri, homofobi, kvinnoförtryck och lättkränkthet mm? 

  • Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?
  • herrejozzes

    Det är svenska kvinnor som tycker att mångkultur är bra, då de får ett stort överskotta v män att välja från.

    Ser vi på Sverige som samhälle så har det förfallit fullständigt de senaste tio åren. Välfärdsstaten är troligtvis borta inom tio år.

  • staffe5
    Sverige skall naturligtvis fortsätta att ta emot flyktingar men i en rimlig omfattning. Kan dock inte fortsätta med det påtvingade s.k "multikultitänkandet" som så uppenbart ökar polariseringen, segregationen och den religiösa radikalisering i våra allt mer växande utanförskapsområden, hur skulle detta sluta ? Också glädjande att politikerna och medierna alltmer börjat prata som en övervägande del av svenskarna tänker och tycker dvs att den svenska identiteten och gemenskapen skall baseras på svenska traditioner, språk, kultur och värderingar som vi känner dem.  Rekommenderar att läsa Erik Helmersson debattartikel www.dn.se/ledare/signerat/erik-helmerson-mangkulturens-dagar-kan-vara-raknade/.  Vill man bo här så får man väl anpassa sigkan någon förklara för mig varför vi skall ta hit värderingar, normer och beteenden som så uppenbart försämrar vårt samhälle ? 
  • seriösanvändare

    Ytliga saker som exotisk mat, ny musik mm, som i ett mångkulturellt samhälle inte bara finns på avstånd eller i andra länder, utan i det egna samhället. Det är bra med mångkultur. I övrigt finns det inget som är positivt med mångkultur, gällande skilda värderingar eller parallella samhällen. Det betyder inte att alla måste vara precis lika, men det fungerar bevisligen inte som det är idag.


    Om du alltid är seriös, lever du bara ditt liv till hälften.
  • seriösanvändare
    don Quijote skrev 2016-08-11 23:01:56 följande:
    www.aftonbladet.se/vigillarolika/article12525... Därför. PK-jidder eller inte, jag har varit på arbetsplatser som varit helt homogena, gnälligt och lågt i taket. Så har jag varit på arbetsplatser med en salig blandning i ålder, kön, etnicitet, personlighet och det blir dynamiskt och högre i tak. Olika behövs!

    Du blandar äpplen och päron. En salig blandning av ålder, kön, personligheter och ursprung är inte nödvändigtvis detsamma som mångkultur. Det stämmer att alltför homogena grupper eller samhällen ofta stannar av i utvecklingen, att influenser utifrån behövs. Men detta kan ske på olika sätt, och som nämndes tidigare i tråden krävs det inte bara att majoritetsbefolkningen är öppen och tolerant. De som kommer måste också vara beredda att anpassa sig till de lagar, värderingar och normer som råder. Och vad blir då kvar av mångkulturen? Jo, just mat, musik och dans och sådana saker.
    Om du alltid är seriös, lever du bara ditt liv till hälften.
  • seriösanvändare

    Jag försöker komma på om influenser från människor som har flyttat till Sverige de senaste 40 åren, har medfört något positivt för Sverige FÖRUTOM ny mat, ny musik, vissa nya högtider eller liknande. Värderingar? Kanske synen på alkohol? Det skulle knappast vara negativt för det svenska samhället om drickandet minskade, att vi t ex tog efter islam på det området. Även mindre rökning, droger mm. (Många invandrare i förorterna röker dock som skorstenar.) Kanske har vi blivit mer öppna mot främlingar? Mindre blyga osv. Men i övrigt kan jag inte komma på något positivt som värderingar från invandrare har fört med sig. Antingen har de inte påverkat nämnvärt alls, (dvs skillnaderna har inte varit så stora), eller så har de snarare påverkat samhället i negativ riktning, med mindre jämställdhet, mindre hbtq-tolerans och ökad otrygghet.


    Om du alltid är seriös, lever du bara ditt liv till hälften.
  • FDFMGA

    Sverige har alltid varit en mångkultur i den bemärkelsen att människor kommit hit påverkats av Sverige och påverkat Sverige.

    Begreppet är lite olyckligt eftersom det ofta tolkas som att det innebär att alla kulturer inom landet är likvärdiga och att kulturernas värderingar ska ha lika stort inflytande.

    I den bemärkelsen har det aldrig funnits någon mångkultur någonstans någon gång. Men formulerat som att Sverige är en mångkultur med en övergripande svensk kultur som är tillåtande gentemot andra kulturyttringar så länge de inte går på tvärs emot grundläggande svenska värderingar så kan man säkert påstå att Sverige är en mångkultur och att vi alltid så har varit.

    För övrigt är begreppet oerhört etnocentriskt eftersom det helt fokuserar på ursprung. De subkulturer jag anser mg tillhöra delas inte in utifrån etnicitet, däremot tillhör jag inte samma subkultur som en svensk raggare från Filipstad.


    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • K Kalle
    herrejozzes skrev 2016-08-11 20:05:59 följande:

    Det är svenska kvinnor som tycker att mångkultur är bra, då de får ett stort överskotta v män att välja från.

    Ser vi på Sverige som samhälle så har det förfallit fullständigt de senaste tio åren. Välfärdsstaten är troligtvis borta inom tio år.


    Jag är en svensk kvinna och jag gillar inte mångkultur. Jag är rädd att den jämställdhet vi uppnått kommer att förstöras när män, och kvinnor, från extremt patriarkala kulturer kommer hit och sprider sina värderingar. Att vi fått hit en majoritet ensamma utländska män från MENA-länder är enbart negativt för kvinnor. Det är vi som riskerar att bli traksserade och våldtagna och vi som hamnar i kläm om jämställdheten vrids tillbaka till 1800-talet.

    Jag är långt ifrån den enda kvinna som tänker så. Om du tror att alla kvinnor är som Gudrun Schyman är du mer än lovligt korkad!
  • K Kalle
    herrejozzes skrev 2016-08-11 20:05:59 följande:

    Det är svenska kvinnor som tycker att mångkultur är bra, då de får ett stort överskotta v män att välja från.

    Ser vi på Sverige som samhälle så har det förfallit fullständigt de senaste tio åren. Välfärdsstaten är troligtvis borta inom tio år.


    Jag tror att välfärdsstaten försvinner långt tidigare och det drabbar främst kvinnor.
Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?