• Apricospaj

    Vad har ni på Julbordet?

    Hej!

    Jag undrar vad ni äter på julafton.

    Vi har en tradition sen några år att vi lägger till en rätt varje år så det skulle vara roligt att se om ni har något vi kan prova i år.

  • Svar på tråden Vad har ni på Julbordet?
  • Anonym (Sysyeryster)
    klyban skrev 2018-11-28 18:31:39 följande:

    Det är dominerande traditionell julmat, men sen gör jag en del som går lite utanför.

    Som tapas citronkyckling, mongolien vingar, och typ såna saker, och 2-3 av dom, brukar ta slut snabbt.

     

    Ser vi har en köttbulle diskussion, om man använder nötkött, så kan man bara inte steka på utan bry sig och misshandla köttbullarna till övertillaga dom och göra dom torra.

    Utan kör man nöt, får man först se till inte köpa Svensk 10% nötfärs(då det är för lite fett för en bra köttbulle/hamburgare), sen pricka temperaturer bättre.

    Så slipper man ALLTID torra köttbullar på nöt.

    En sak kan vara steka dom i stekpannan och få fin färg hastigt, sen lågtemp i ugnen tills man når mål temperaturen.


    Då går nötfärsen bort för mig. Vill inte köpa något annat än svensk nötfärs. Därför är blandfärs perfekt.
  • klyban
    Anonym (Sysyeryster) skrev 2018-11-29 13:42:20 följande:
    Då går nötfärsen bort för mig. Vill inte köpa något annat än svensk nötfärs. Därför är blandfärs perfekt.

    Det går ju beställa med enkelhet.
    Men den tråkiga 10% som vi började med i Sverige är ju galen.


    hur många meter var det?
  • klyban
    Apricospaj skrev 2018-11-29 11:54:34 följande:
    Mums!!

    Klyban: hur gör ni er citronkyckling?

    Kommer inte ihåg exakt, men det är lök och vitlök man steker på låg temp, där man ska skapa en långsam karamellisering(kör inte så långt, men liknande).
    Sen i med kyckling och zest, tar väl 5-10min beroende på värme, men låg.
    Sen  smaka av med salt, peppar och pressad citron.(det är enkelt och ta för mycket citron, så ibland får man ta socker för kompensera syran)


    hur många meter var det?
  • Anonym (Sysyeryster)
    klyban skrev 2018-11-29 14:02:28 följande:

    Det går ju beställa med enkelhet.

    Men den tråkiga 10% som vi började med i Sverige är ju galen.


    Vart beställer du ifrån då?
  • klyban
    Anonym (Sysyeryster) skrev 2018-11-29 14:15:37 följande:
    Vart beställer du ifrån då?

    Affärer som kan mala åt dig(Vi har ett gäng i vår stad, men man får leta lite idag mot innan), eller så gör du det själv.
    Men någonstans mellan 20-25% fett är att föredra.


    hur många meter var det?
  • klyban
    klyban skrev 2018-11-29 14:05:04 följande:

    Kommer inte ihåg exakt, men det är lök och vitlök man steker på låg temp, där man ska skapa en långsam karamellisering(kör inte så långt, men liknande).
    Sen i med kyckling och zest, tar väl 5-10min beroende på värme, men låg.
    Sen  smaka av med salt, peppar och pressad citron.(det är enkelt och ta för mycket citron, så ibland får man ta socker för kompensera syran)


    Persilja var det också när jag titta(Garnering främst, men det är gott och passande tycker jag), och mycket vitlök och lök.
    hur många meter var det?
  • Anonym (Sysyeryster)
    klyban skrev 2018-11-29 15:15:58 följande:

    Affärer som kan mala åt dig(Vi har ett gäng i vår stad, men man får leta lite idag mot innan), eller så gör du det själv.

    Men någonstans mellan 20-25% fett är att föredra.


    Aha då missförstod jag dig när du skrev att du inte köper svenskt.
  • klyban
    Anonym (Sysyeryster) skrev 2018-11-29 20:57:26 följande:
    Aha då missförstod jag dig när du skrev att du inte köper svenskt.
    Men det är ju Svensk skitköttfärs på 10% fett ju, det kommer aldrig ändra på sig.(verkar det som i alla fall, tror det är viktväktare hysterin som fixa den)
    hur många meter var det?
  • EnAnonumius
    klyban skrev 2018-11-29 22:05:09 följande:
    Men det är ju Svensk skitköttfärs på 10% fett ju, det kommer aldrig ändra på sig.(verkar det som i alla fall, tror det är viktväktare hysterin som fixa den)
    Vill tillägga en sak bara..
    Dessutom så blir det godare smak med på kött/köttfärs om man har mycket kvar av det naturliga fettet också.


    Så som man känner sig själv, så känner man ALDRIG andra.
  • BossHoss
    EnAnonumius skrev 2018-11-30 07:14:00 följande:
    Vill tillägga en sak bara..
    Dessutom så blir det godare smak med på kött/köttfärs om man har mycket kvar av det naturliga fettet också.
    MMmm håller med.
    Men då får man ta tex blandfärs, för ren fin nötfärs är väldigt fettsnål.
    Vad för blandning av köttet tycker du passar?

    Nöt 80 gris 20?
  • klyban
    EnAnonumius skrev 2018-11-30 07:14:00 följande:
    Vill tillägga en sak bara..
    Dessutom så blir det godare smak med på kött/köttfärs om man har mycket kvar av det naturliga fettet också.


    Ja, där har vi en till som är viktig för smaken också.


    hur många meter var det?
  • Apricospaj

    Bosshoss hej!

    Jag undrar över vilken temperatur du har på ugnen när du gör champinjonerna?

    Och vad för örtkryddor brukar du ha på rödbetorna:)?

  • klyban
    BossHoss skrev 2018-11-30 08:10:40 följande:
    MMmm håller med.
    Men då får man ta tex blandfärs, för ren fin nötfärs är väldigt fettsnål.
    Vad för blandning av köttet tycker du passar?

    Nöt 80 gris 20?

    Det jag tänker på är bara nötfärs, men då med 20-25% fett istället för 10%.
    Sen kan man köra lite fläsk om man gillar det, så inte den saken då.


    hur många meter var det?
  • Aniiee
    klyban skrev 2018-11-29 22:05:09 följande:
    Men det är ju Svensk skitköttfärs på 10% fett ju, det kommer aldrig ändra på sig.(verkar det som i alla fall, tror det är viktväktare hysterin som fixa den)
    Högrevsfärs.
    I have a growing lack of disgust for you
  • Aniiee
    BossHoss skrev 2018-11-30 08:10:40 följande:
    MMmm håller med.
    Men då får man ta tex blandfärs, för ren fin nötfärs är väldigt fettsnål.
    Vad för blandning av köttet tycker du passar?

    Nöt 80 gris 20?
    När jag använder blandfärs (eller blanda själv) Så har jag N/F 70/30 eller 50/50 beroende på lite vad jag ska göra.
    I have a growing lack of disgust for you
  • BossHoss
    Apricospaj skrev 2018-12-06 11:19:25 följande:

    Bosshoss hej!

    Jag undrar över vilken temperatur du har på ugnen när du gör champinjonerna?

    Och vad för örtkryddor brukar du ha på rödbetorna:)?


    Hej

    Jag har runt 200grader.

    Jag har en krydda hemma som heter gubbröra som jag numera använder, men annars är det lite olika, men nästan alltid någon form av örtsalt och lite annat som man gillar..
  • BossHoss
    klyban skrev 2018-12-06 15:08:21 följande:

    Det jag tänker på är bara nötfärs, men då med 20-25% fett istället för 10%.
    Sen kan man köra lite fläsk om man gillar det, så inte den saken då.


    Jag hade för mig att all nötfärs med hög kvalitet var ganska fettsnålt.
    Fått den uppfattningen på lokala slaktaren som bara har eget purfärskt nöt.
    Men jag kan ha misstolkat det..

    Vad skall en högkvalitet nötfärs ligga på?
  • klyban
    BossHoss skrev 2018-12-07 08:16:48 följande:
    Jag hade för mig att all nötfärs med hög kvalitet var ganska fettsnålt.
    Fått den uppfattningen på lokala slaktaren som bara har eget purfärskt nöt.
    Men jag kan ha misstolkat det..

    Vad skall en högkvalitet nötfärs ligga på?

    Man säger fetthalten ska ligga på 20-25%.
    Sen får man väl tillägga även om det har rätt procent, så är ju det inte helt säkert kvalitet är på topp ändå.
    Men för nötfärsköttbullar, så kommer det hjälpa en del i att hålla dom mindre torra, även vid liten övertillagning.


    hur många meter var det?
  • BossHoss
    klyban skrev 2018-12-07 13:38:12 följande:

    Man säger fetthalten ska ligga på 20-25%.
    Sen får man väl tillägga även om det har rätt procent, så är ju det inte helt säkert kvalitet är på topp ändå.
    Men för nötfärsköttbullar, så kommer det hjälpa en del i att hålla dom mindre torra, även vid liten övertillagning.


    Ja köttbullar måste ju va fett i.
    Vildsvinsköttfärs kan ju va väldigt mager ibland tex, bra lägga till lite gris då
Svar på tråden Vad har ni på Julbordet?