• Apricospaj

    Vad har ni på Julbordet?

    Hej!

    Jag undrar vad ni äter på julafton.

    Vi har en tradition sen några år att vi lägger till en rätt varje år så det skulle vara roligt att se om ni har något vi kan prova i år.

  • Svar på tråden Vad har ni på Julbordet?
  • BossHoss
    Apricospaj skrev 2018-11-13 08:02:03 följande:

    Tack för alla tips:)

    Chumagia: kunde inte klicka på din länk så googlade. Är receptet du använder med brödkrutonger? Låter mkt gott:) skulle älskas av hela familjen.

    BossHoss: hur gör ni de fyllda champinjonerna? Skulle passa bra på vårt julbord:)

    Vi har oxå många klassiska rätter som vi har varje år men även en ny sak adderar vi varje år så julbordet växer varje år vilket är jätte roligt:)


    Tar bort (foten, stammen, va fan heter det nu igen) skär lite runt så det blir en bra öppning.

    Tar tex valfri philadelphia ost (eller bara vanlig riven ost) blandar i lite ädelost(mögelost) beroende på vad för smak du vill ha. Pressa i en vitlöksklyfta, rör ihop och låt det gärna stå lite och dra ihop sig i kylen. Fyll champinjonen med detta lämna en liten grop i det så du kan strö ost ovanpå. In i ugnen (ca 20min) låt dem svalna lite.

    Jag brukar skiva rödbetor tunt, blanda det med små bitar fetaost, örtkryddor och lite olivolja (brukar ta foten av champinjonerna med här också) och köra i ugnen samtidigt som de fyllda champinjonerna, gott got

    testa dig fram vilken fyllning du känner passar dig

  • BossHoss
    Apricospaj skrev 2018-11-13 08:02:03 följande:

    BossHoss: hur gör ni de fyllda champinjonerna? Skulle passa bra på vårt julbord:)


    Skall kanske göra detta idag, så kan ta en eller två bilder i så fall
  • Apricospaj

    Bosshoss- men va gott!! Detta måste jag verkligen prova !!

    Jaa lägg gärna in bild när du lagar detta nästa gång:)!

  • Anonym (trad)
    Apricospaj skrev 2018-11-12 09:12:22 följande:

    Hej!

    Jag undrar vad ni äter på julafton.

    Vi har en tradition sen några år att vi lägger till en rätt varje år så det skulle vara roligt att se om ni har något vi kan prova i år.


    Vi har traditionen att ta bort alla rätter som "ska" vara på julbordet men som ingen egentligen gillar eller vill äta. Desto mer krut på de rätter som vi faktiskt gillar.

    Vi har lagt till några rätter för att göra julbordet lite grönare, bla grönkålssallad med apelsin och cashewnötter, en gratäng med morötter och spenat. I övrigt mest av fiskrätterna som lax i olika former och Jansson. Skinkan skulle jag kunna skippa, men andra vill ha den kvar. Köttbullar och prinskorv är  det mest barnen som äter. 
  • Mrs Moneybags

    Vi brukar ha allt det gamla vanliga enligt svensk tradition.

    Men den bästa julen var den, då vi hade en helt vanlig trerätters fin middag. Det var mycket godare och trevligare. 

  • fluu

    Årets julbord: Oliv-jansson, Vego revben, Julköttbullar, prinskorv, brysselkål, kokt potatis, julskinka, äggsallad, grönkålssallad, kikärtor i senapssås, sill, griljerad kålrot, gravad lax, senapssås, hovmästarsås, inkokt lax, kavring, rödbetssallad, grönsaksterrin, ingefärsgurka, rödkålssallad. Julmust till.

    Chocolate chip, saffranssnittar och apelsinsnitt till fikat. Nötter, saffranskola, knäckbräck, chokladfudge, amerikansk fudge, och polkafudge på gottebordet.


    Jag är Narcissus, en fåfäng fakir SAVE ME KAIZER!
  • Madde 35
    Apricospaj skrev 2018-11-13 08:06:59 följande:

    Madde35- hej! Hur gör ni er omelett med kantarellstuvning? Skulle vilja prova den till frukost i helgen:)


    Det är mamma som gör den oftast. Är lite osäker men tror hon har massa ägg (såklart) och en del grädde i omeletten och i en gratängform. En stuvning av kantareller och även där en hel del grädde i haha :). Bara stek kantarellerna gyllenbruna, vitpeppar o salt och på med grädde o koka ihop. Den ska va rätt tjock så den klickas ut ovanpå omeletten. Antar att man måste reda den lite. Supergott och favoriten för ungarna :)
  • Anonym (L)

    Allt utom kött. Testa lägga till nya gröna maträtter! Tex grönsaksbollar finns färdigt att köpa. Coops tofu "sill" finns också färdig. Griljera en kålrot. Släng in lite grönt som ni tycker är gott, sparris, avokado, brysselkål osv.

  • Anonym (Älskar jul)
    Aniiee skrev 2018-11-12 20:01:46 följande:

    Eftersom det bara är jag och ugan på julen i år så ska vi göra lite nytt, roligt istället för de gamla klassikerna (några sånna blir det, ex skinka och revbensspjäll).

    Så för tillfället ser menyn för övrigt ut så här (kan komma att ändras):
    Ny sill (vet ännu inte vad det blir, jag gör en ny sill varje år)
    Laxlåda med varmrökt lax
    Kycklingleverpastej (som förmodligen mest kommer ätas upp av hundarna =P)
    Grynsallad med saffranskokta betor & rötter
    Rostade rödbetor

    Något med kalkon

    Och så the regular trimmings.... och godis. Och efterrätter.


    Vi har också en ny sill varje år. Bäst är majonäsbaserad med smak av bacon o pepparot.
Svar på tråden Vad har ni på Julbordet?