Vad har ni på Julbordet?
Hej!
Jag undrar vad ni äter på julafton.
Vi har en tradition sen några år att vi lägger till en rätt varje år så det skulle vara roligt att se om ni har något vi kan prova i år.
Hej!
Jag undrar vad ni äter på julafton.
Vi har en tradition sen några år att vi lägger till en rätt varje år så det skulle vara roligt att se om ni har något vi kan prova i år.
Tvärtom här, vi tar bort mer och mer eftersom vi insett att inte många av oss egentligen gillar lutfisk, brunkål etc (fast vi testade grönkål härom året). Snart är det nog en vanlig god middag, inkl skinka, och ris a la malta til efterrätt.
Årets julbord:
Brysselkålsgratäng med timjan
Vitlöksfräst svartkål med pinjenötter och parmesan
Grönkålspaj
Miniomeletter med anjovis
Revbensspjäll med qumkvats + vanliga
Köttbullar
Sill, alla varianter
Pumpaplåt
Lax, alla varianter
Skinka
Bakad Brie med fikon och lönnsirap
Capresetomater
Marinerad blomkål i ugn
Broccolisallad med äpple och valnötter
Filorulle med kyckling, lagrad ost och valnötter
Jansson
Gravade morötter
Sirapsfläsk
Väldigt traditionellt: kokt potatis, flera olika sorters inlagd sill (en inläggning gör jag alltid själv), griljerad skinka (om det bara är vi i familjen köper vi bara några skivor i delikatessdisken, för annars går det inte åt), köttbullar, en stor, röd, rund gräddost, vörtbröd...
Sedan har vi en fruktkorg med flera olika sorters frukter (även en ananas och en kokosnöt) som står framme på arbetsbänken i köket hela julen. I vardagsrummet, där vi tittar på TV, har vi alla gotterna på bordet: fikon, dadlar, nötter, en stor chokladask o.s.v..
Till frukost har vi alltid risgrynsgröt med kanel, socker och fet mjölk. När vi kommer hem från Midnattsmässan blir det alltid glögg (vinglögg till de vuxna, 2-procentig till de äldre tonåringarna och alkoholfri till de yngre tonåringarna) samt pepparkakor och saffransbröd.
Det hände förr att jag försökte vara lite alternativ: ha sushi i stället för sill t.ex., eller fläskkotletter med kryddsmör med julens kryddor i stället för skinka. Men det uppskattades inte. Det ska VARA traditionellt på årets stora högtider, tycker min familj!
Vi kör ganska traditionellt, älskar julmaten, framförallt fiskrätterna. Vi har typ 5 olika sorters sill, alla hemgjorda. Jag brukar försöka hitta en ny sort varje år, och behåller favoriterna, just nu har vi alltid minst vitlöksssill och rödlökssill.
Vi har gravad lax, ibland kall- eller varmrökt lax, ibland inkokt lax.
Hemgjorda köttbullar och prinskorv, vi säger att det är till barnen, men alla äter
Julskinka tycker jag själv är överflödigt, men det finns på julbordet för andra som vill ha. Likaså Jansson gillar jag inte, men det finns ändå. Däremot gjorde jag ett år en jansson-variant med gravad lax och kapris som blev supergod.
Sen varierar det lite, jag har gjort grönkålspaj med ädelost ett år som var jättegod, förra året gjorde vi grönkålssallad med granatäpple, fetaost och rostade solrosfrön som var jättegod, den får nog fortsätta finnas på vårt julbord.
Potatismos är mitt krav på julbordet
Allt utom kött. Testa lägga till nya gröna maträtter! Tex grönsaksbollar finns färdigt att köpa. Coops tofu "sill" finns också färdig. Griljera en kålrot. Släng in lite grönt som ni tycker är gott, sparris, avokado, brysselkål osv.
Köttbullar, prinskorv, inlagda sillrätter, revbensspjäll, julskinka, ägghalvor med skagen/kaviar, crepes med skinkstuvning och med svampstuvning, kokt potatis, rödbetssallad, jansson, nubbesallad, leverpastej, vörtlimpa
Säkert glömt en del då vi brukar ha knytis :)
mmhh så hungrig jag blev nu
2 delar salt 1 del socker mycket krossade enbär, timjan och rosmarin.
Gnid in och låt marinera ca 1 vecka.