• pyssel

    Vikigaste jämställdhetsfrågan

    Anonym (Men alltså) skrev 2019-09-10 18:23:15 följande:

    Vilken lång tradition tänker du på?


    "Det är inte ens fel att två träter" i folkmun, "Hon provocerade fram det" (frekvent diskurs under mansjourernas storhetstid) och i polisiära sammanhang, att åka på larm om våld i hemmet under klassificeringen "lägenhetsbråk", även när det finns en förmodad förövare och ett offer.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    KlantSmurfen skrev 2019-09-11 00:45:09 följande:

    Det brukar användas som motpol mot de som ger förövare och offer kön.

    Mäns våld är grövre men man kan inte lösa det om man inte arbetar förebyggande mot orsakerna. Det behövs ett socialt tryck mot våld men efter en gräns blir "man ska inte slå" ungefär som att säga "man ska inte stjäla", det funkar helt enkelt inte och om man då ser mellan fingrarna och/eller när en grupp "stjäl" kan de "stjäla" ostört.

    "Detta har tyvärr också en lång tradition som förklaring och utlösare av mäns fysiska våld."

    Män som misshandlar använder kvinnans beteende som ursäkt även när det är helt oprovocerat, kvinnor använder manens våld som ursäkt även om han aldrig slagit.

    I vissa relationer är det båda som bråkar och slåss.

    Kvinnor kan försöka provocera fram våld

    www.familjeliv.se/forum/thread/78250352-min-kille-slog-mig-igar/1/nick/79723593


    Hur försökte kvinnan provocera fram våld?
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    pyssel skrev 2019-09-11 05:54:46 följande:

    Hur försökte kvinnan provocera fram våld?


    Hittade rätt tråd nu. Att det finns människor som försöker provocera fram våld har väl ingen nekat till? Den här kvinnan beskriver sig själv som våldsam och berättar att hon slår. På vilket sätt har det med diskussionen om försvarandet av våld som framprovocerat att göra?
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    KlantSmurfen skrev 2019-09-11 19:30:44 följande:

    Jag kan ha missuppfattat vad du menade i #236.

    Vad menar du med mansjourernas storhetstid? De har ju aldrig haft någon.

    "Att det finns människor som försöker provocera fram våld har väl ingen nekat till?"

    Du kanske inte har gjort det men vi har ändå en 40-årig vänsterfeministisk tradition med att se kvinnor som oskyldiga offer, även på regeringsnivå handlar diskussionen "våld i nära relationer" om maskulinitetsnormer.


    Kanske inte storhetstid, men lättare att få ekonomiskt stöd och då även inbjudna i debatten som expertis. Ungefär när splittringen i den profeministiska mansrörelsen från 70-talet som utmanade mansnormen hade börjat resultera i en ny gruppering: En mer konservativ rörelse som ville "återta" eller "upprätta manligheten". Manskurser i skogen för män som i de mest drastiska ordalagen "kastrerats av feminismen". Mansjourer för män som slog, men som i mångt och mycket handlade om att flytta fokus till [kvinnors] härskartekniker, psykisk misshandel och vårdnadstvister som trigger för mäns våld mot närstående kvinnor. Det visade sig att dömda misshandlare frontade jourer och bröt kontaktförbud. Det skadade de mansjourer som var seriösa och försenade utvecklingen mot en syn på män som potentiella offer för fysiskt våld i nära relationer, och osynliggjorde våld mot män i samkönade relationer. I kölvattnet av detta dök 2000-talets jämställdister upp. Retoriken innehöll bl.a kritik mot kvinnojourer och det inskränkta stödet till mansjourer. Egentligen utan att problematisera vad som hade föregått det på "mansrättssidan".

    Jag kanske är "biased" som inte ser män fullt lika osynliggjorda som offer. Kanske för att jag återkommande arbetat professionellt eller ideellt sedan 90-talet med både män och kvinnor som offer, och (mestadels) män som förövare.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Anonym (Men alltså) skrev 2019-09-11 19:49:22 följande:

    Det är inte det att de av rent juridiska skäl måste se till båda parter s a s?


    Nja, detta har debatterats ymnigt i perioder och även resulterat i att det arbetats med "språkmässigt" inom polisen. Jämför med om man skulle åka på ett misstänkt personrån under den återkommande benämningen "tvist om äganderätt/föremål".
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    KlantSmurfen skrev 2019-09-11 22:47:05 följande:

    "Jag kanske är "biased" som inte ser män fullt lika osynliggjorda som offer"

    jo, jag har lagt märke till din bias, du kanske är felinformerad?

    Det börjar oftast med att barn växer upp i dysfunktionella familjer så de är redan offer, några av dem blir medberoende i en relation, några andra blir förövare och några blir både och men enligt vänsterfeministisk genusideologi är det bara män som blir förövare och kvinnor är offer. I dagens samhälle är män osynliggjorda som offer och kvinnor är osynliggjorda som förövare vilket också har osynliggjort våld i samkönade relationer och manlig prostitution mm inom homosexuella kretsar.

    "Kanske inte storhetstid, men lättare att få ekonomiskt stöd och då även inbjudna i debatten som expertis"

    och idag är det personer som vänsterfeministen Svante Tidholm som blir inbjudna i debatten som expertis, jag vet inte vad han är expert på förutom att  snacka skit.

    "Det skadade de mansjourer som var seriösa och försenade utvecklingen mot en syn på män som potentiella offer för fysiskt våld i nära relationer, och osynliggjorde våld mot män i samkönade relationer."

    Har du någon källa på det? Jag tvivlar inte på att det funnits dåliga mansrörelser (de finns fortfarande), jag vet inte vilket inflytande mansrörelser haft men jag vet att kvinnorörelsen (vänsterfeminister) arbetat väldigt aktivt för att osynliggöra män som potentiella offer, samma sak gäller samkönade relationer. Det händer emellanåt att kommer ett och annat hatiskt inlägg från en lebb riktat mot vänsterfeminister p.g.a att de förnkar deras utsatthet.


    Jag menade att eventuell "bias" består i att alltid ha arbetat i sammanhang som INTE negligerar män som offer. (Vanligaste scenario: Män som offer för sexuella övergrepp och barnmisshandel utövad av både män och kvinnor, prostitution, våldtäkt i vuxen ålder, misshandel av samkönad partner). Jag är iofs ganska medveten om att den här medvetenheten om frekvens och "hur det ser ut" inte är allmän kunskap. Jag menar väl att för de som arbetar med män med psykisk ohälsa, beroenden och liknande är vidden och varianterna av olika utsatthet, som exemplen ovan, välkänd mark, vanliga ämnen att beröra och "självklara" att fråga om, närma sig och ge stöd i. Alltså inte negligerat, inte osynliggjort.

    Jag hittar inga bra internetkällor just nu, eller de tidningsartiklar som avslöjade en del frontfigurer. En del går nog inte att finna digitalt ens. Råkar jag den litteratur igen som tar upp detta ska jag försöka komma ihåg den här tråden. Erfarenheten är också personlig, från yrkeslivet och kontakt med mansjourer.

    Jag håller inte helt med om att hela vänsterfeminismen omfamnar ett synsätt där män inte kan vara offer. I socialt arbete med män som offer var nog de flesta kvinnor väldigt mkt åt vänster. Men det är min personliga erfarenhet inifrån yrkeslivet.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    KlantSmurfen skrev 2019-09-12 06:59:57 följande:

    Du jobbar med LGBT och jag utgår ifrån att du gör det för att du bryr dej, hade jag varit du hade jag varit ännu mer irriterad eftersom det också drabbar de du jobbar med.

    .


    Jag ser det som att utifrån de sammanhang jag arbetar, dvs med människor, en till en, eller på andra nivåer i organisationer, skulle det vara väldigt ignorant och även ineffektivt att inte vara kunnig och engagerad i LGBT m.m. I de sammanhangen anser jag att intersektionella analyser eller tankesätt tillför en flexibilitet och främjar en utforskande hållning. Intersektionalitet kan användas för att att "låsa i kategorier" - eller tvärtom - för att främja flexibla och kombinerade perspektiv och faktiskt ifrågasätta förenklade kategorier. Jag använder det senare.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Anonym (Men alltså) skrev 2019-09-12 22:31:26 följande:

    Du anser att polisen bör ha särskilda benämningar på brott utifrån kön?


    Hur fick du till den gissningen?
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    KlantSmurfen skrev 2019-09-14 00:09:07 följande:

    du fultolkar med flit för att ha något att jiddra om.


    Det kanske har med inlägg 225 att göra?

    "Menar du att män, enligt den och andra studier, använder mindre psykologiskt våld i nära relationer?"(min fråga till dig)

    "Det skiljer sig i hur tjejer och killar mobbar också, tjejer står för den psykiska mobbningen medan killar är mer fysisk, du tror inte att det blir skillnad i relationer också? I 40 år har feminister målat upp kvinnor som oskyldiga offer och män som förövare, regeringen gör samma sak. Du tror inte att det på verkar hur våldet ser ut?" (ditt svar)
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    KlantSmurfen skrev 2019-09-14 10:52:11 följande:

    nepp, det går inte att få till det så svartvitt om man inte fultolkar det med flit.


    Förklara gärna mer hur du menar eftersom du blev feltolkad/uppfattas otydlig (dvs inte svarade på min fråga heller utan kontrade med en retorisk fråga)
    Alla hästar hemma
Svar på tråden Vikigaste jämställdhetsfrågan