• GrodanS77

    Vi som planerar äggdonation 2020

    Autumn leaf skrev 2020-11-25 17:52:30 följande:

    Hej alla,

    Vi hade testdag 24/11 och det visade sig vara negativt. Vi var lite förberedda på negativt test men som ni vet är hoppet det sista som lämnar en. Jag hade nämligen tyckt jag hade fått metallsmak i munnen, var enormt törstig, fick känslig näsa för dofter och var så törstig. Sen försvann det efter 3-4 dagar. Å det tolkade jag som ett dåligt tecken. Man önskar ändå att det ska fungera av hela ens hjärta, att man får bli gravid och mamma. De två veckornas väntetid är ju för mig en konstant symptom-safari där man tolkar varenda känsla varenda sekund.

    Vi var så ledsna och bara grät tillsammans i sängen efter testet. Så nu har jag slutat med medicineringen och väntar på min mens ska komma. Vi börjar sen direkt igen med meds på dag 2-3.

    Vi har sagt att vi testar de två embryon vi har kvar sedan är det över för vår del. Vi vill / orkar inte mer och vill inte börja om med ny donator.

    Jag vill på något vis gå vidare med mitt liv och läka efter detta traumat som pågått så länge nu.

    Detta låter kanske knäppt men en liten tröst är att jag ska prata med ett jätteduktigt medium. Jag vill vad hon ser i min framtid och få lite hjälp med hitta mitt fokus igen. På annat.

    Som ni förstår så är det ju så rått fortfarande och är fortfarande ledsen. Så såhär känner och resonerar vi här och nu.

    Sänder alla stora kramar


    Å så tråkigt! Beklagar verkligen!

    Så ni kör igång direkt alltså? Behöver inte vänta en cykel emellan? Ni vill inte vänta en cykel o hämta andan? Och slippa testdag vid jul..

    Jag förstår absolut dina tankegångar kring att det gå vidare med livet. Man måste ju få leva lite också! Inte bara försöka och sätta allt annat på vänt!

    Vi har också två kvar i frysen och sen är vårt syskonförsök över.

    Spännande med mediumet! Hoppas hon ger dig positiva nyheter!
  • GrodanS77
    Otta på tilen skrev 2020-11-25 18:42:29 följande:

    Hej igen alla kämpar!

    En liten lägesrapport från mig. Jag är nu gravid i v19+1, gjorde ju insättning hos Olga 1/8. Var igår på rutinultraljud och kollade läget, det är ju alltid lika nervöst och häftigt. Allt såg bra ut, så nu är det bara att fortsätta att se tiden an. Mitt värsta graviditetssymptom är att jag tenderar att bli värsta hormonella känslomonstret, en drama-queen som jag inte alls känner igen. Mest jobbigt för mig själv, eftersom jag blir så orolig och uppvarvad och får svårt att sova osv, men även för de andra i familjen tidvis, skulle jag tro... men sånt är livet.

    Kämpa på allihop!


    Härligt att det går framåt och att allt såg bra ut på rul! Ett viktigt steg för att kunna släppa lite på oron!

    Haha... ja hormoner kan verkligen ställa till det ibland.
  • GrodanS77

    Jag kapar tråden lite ang sköldkörteldiskussionen. Nån som har koll på t4 värdet? Bör det vara högt eller lågt och finns det några riktlinjer ur ?försöka få barn perspektivet?? Är det den andra typen av hormon man kan behöva då om man ligger fel? Kommer ju aldrig ihåg vad den andra medicinen än levaxin heter...suck.

  • GrodanS77
    bellis2 skrev 2020-11-25 21:02:01 följande:

    T4-värdet tittar man inte så mycket på då det kan svänga rejält inom bara ett par timmar. Det är just tsh som man tittar på. Om allt fungerar med medicineringen som det ska bör T4 och T3 hänga på tsh:et och ligga inom normala referensvärden.

    T3 är däremot viktigt. Är det Liothyronin du tänker på? Det är den medicinen som jag fick sluta med och det är T3-hormon. Vill man bli gravid och under graviditet så rekommenderas man inte att ta den eftersom den inte går via moderkakan

    Annars har du grissköldkörtelhormon men det kan ta mycket tid tills ens värden stabiliseras med det och i Sverige är det inte jättevanligt.


    Ok. Vad är det som gör T3 viktigt? Ska det vara högt eller lågt värde? Vilka symtom kan man ha om man ligger fel i det värdet?

    Hm... undrar om jag ens har tagit ett sånt prov de senaste tio åren?

    Jag tänkte på liothyronin men hade för mig att det var griskörtelhormonet. Där ser man hur man kan blanda ihop.
  • GrodanS77
    bellis2 skrev 2020-11-25 21:36:56 följande:

    Om du har tagit tester inom vården så tar de även på T4 och T3. Det de kan vara dåliga på är att kolla av TPO (auto-antikroppar som angriper kroppens egna vävnader). Man kan ha alla tre, tsh, T3 och T4 inom referensvärden men ändå ha förhöjt TPO vilket tyder på Hashimitos.

    Så det är viktigt att kontrollera alla dessa värden för att se om man ligger inom referensvärden. Men om man utgår från tsh bör de övriga värdena hänga på men det inte är säkert.

    Även om det på mina blodprov ser helt normalt ut med Levaxin och värdena så hade jag kvar symptomen. Med bara ett litet tillägg av Liothyronin så blev jag piggare (inte lika trött och orkeslös), ledvärken och svullnaden blev bättre och allt möjligt. Men som sagt, jag har ju ingen sköldkörtel heller. Finns många som protesterar att sjukvården säger till en att sluta med Liothyronin under graviditet men jag ville inte riskera något.

    Men i början på graviditet gäller det att öka Levaxinet för de flesta. Jag kom ihåg att jag låg på tsh 1 vid insättning, två veckor senare när jag testade positivt så tog jag nytt och då hade det stigit till 4.

    De första 12 veckorna så har fostret inget sköldkörtelhormon så de blir helt beroende av mammans (därav får många missfall om man inte håller koll på det). Levaxindosen som man har räcker för en men fostret behöver ju också en del. 

    Fy, en djungel allt detta med hormoner alltså.


    Nja, inom vården tar de inte alltid de tre. För ett tsg sen kollade jag gamla prover för att se hur jag har legat till tidigare år. Oftast bara tsh och i bland T4. Den trista sanningen är att när jag gjorde ivf så varierade mina tsh värden mellan 2,5 och straxt under 4 men jag fick hela tiden höra att jag låg inom referensvärdena och hade då inte bättre koll än att jag trodde dem. Det svider lite att inse att det kanske, kanske hade gått med egna ägg om jag hade fått levaxin redan då. Det var först när jag blev gravid med dottern via äd som min bm övertalade mig att hon skulle få kolla tsh på mig. Jag tyckte ?äsch, det har jag kollat så många gånger så för jag tyckt att jag haft sånna symtom men alltid fått höra att det sett såååå bra ut så så det behövs nog inte?. Men hon sa jo, vi tar ett prov för säkerhetsskull! Och det var ju en jäkla tur och efter det har jag lärt mig lite mer och förstått hur viktigt det är.

    TPO har jag nog aldrig hört talas om heller.

    När missfallet är över o hcg är nere på noll igen så ska jag ta nytt tsh prov tänkte jag och då be om T3 och T4 också. Sist jag tog prov så kollade de tsh och T4 bara.
  • GrodanS77
    bellis2 skrev 2020-11-25 22:10:09 följande:

    Menar du på ivf-klinikerna? Jag tänkte allmän läkare. Endokrin tar också alltid dessa tre. Men förr i tiden var de dåliga på att testa sköldkörteln överhuvudtaget trots att man uppvisade tydliga symptom och envisades med utbrändhet.

    Jag vet, det ställer till med så mycket. Jag har många gånger tänkt på varför jag inte fryste mina ägg innan operationen. Tänk om, tänk om. Går ju tyvärr inte göra något annat mer än att dela med sig egna erfarenheter så att andra inte hamnar i samma situation och göra det bästa av situationen.

    Ja, det låter bra så att du och kliniken har koll från början. Hoppas att det snart är över så att du får återhämta dig från allt <3.


    Både ivf och vårdcentral.

    Tack, ja jag hoppas att det snart är över. Ska på kontroll idag igen och se hur det ser ut.
  • GrodanS77
    Sjuttiosjuan skrev 2020-11-26 10:49:33 följande:

    Fasen vad trist Grodan, missat helt att det gick åt skogen:((( Skönt att ni gör behandling hemma och visst hade ni i frysen nu?


    Tack! Ja vi gör hemma, 30 min till kliniken så det är skönt. Vi har två blasto i frysen. Vi kommer använda dem, tar det sig inte då lägger vi ned syskonförsöken. Vi får hoppas att ett av dem är ett guldägg som väntar på oss. Känns ändå helt ok med bara två försök till. Det tar för mycket på psyket och kroppen att hålla på, längtar till detta är över.
  • GrodanS77
    Sjuttiosjuan skrev 2020-11-26 10:49:33 följande:

    Fasen vad trist Grodan, missat helt att det gick åt skogen:((( Skönt att ni gör behandling hemma och visst hade ni i frysen nu?


    Förresten, hur är det att vara föräldraledig i dessa coronatider? Alla mamma/barngrupper är väl inställda eller? Och inte så mycket annat umgänge heller... Känns det ensamt?
  • GrodanS77
    Kikki79 skrev 2020-12-03 19:12:40 följande:

    Hei! Jeg hadde mitt andre innsett i Århus 21. november, og jeg har testet positivt!!! Er så utrolig glad???? er selvsagt en veldig lang vei frem, men føles så bra å få en positiv test endelig. Det var 12 søskeninnsett og 2. eggdonasjonsforsøk. Har endel symptomer med ømme bryst og mensverking i magen, og det er bra!


    Stort grattis! Va kul att höra! Hoppas att allt går riktigt bra nu!
  • GrodanS77
    Lumila skrev 2020-12-17 09:35:57 följande:

    Hej alla! 

    Så spännande att få följa allas era resor.

    Jag är helt ny här så en presentation är väl på sin plats. Jag fyller 40 i januari och har genomgått totalt 5 IVF försök, varav två i en tidigare relation för 7 år sen, och de andra tre under 2020 på Sophiahemmet i Stockholm. Aldrig ens plussat... 

    Vi har bestämt oss för ÄD eftersom vår läkare menar att mina ägg är problemet. Och det känns både som en liten sorg (först iallafall), men nu är det mest en lättnad och hoppingivande. Vi har varit i kontakt med Ovumia i Finland och Aurakliniken, samt Livio på Kungsholmen. Men jag tycker det är svårt att välja.Vi har också funderat lite på Olgakliniken (som verkar vara väldigt poppis)  samt Riga, men skulle hellre åka till Finland eller stanna i Sverige.Ovumia tar inte emot i Helsingfors pgs covidläget, med dock i Tammerfors.Aurakliniken verkar också ha paus med att ta emot från utlandet. Men sen såg jag att också Meihiläinen Felicitas verkar erbjuda ÄD. Undrar om jag borde kontakta dem med?Har ni några erfarenheter eller råd vad gäller dessa kliniker, eller andra?

    Och varför gör så pass få ÄD i Sverige? Har svenska kliniker sämre resultat? Eller är det bara för att de än nya med ÄD?

    Många frågor... Ursäkta för det, men det är mycket man funderar på nu och stora beslut.

    Ska bli spännande resa och trevligt att denna gemenskap finns!


    Hej o välkommen!

    Vi kör också Gynhälsan i Uppsala som Sofia. Gjort 2 insättningar. Svagt plus på första som släppte och nu för en månad sedan tyvärr mf i v9. Jag trivs bra med kliniken. De kör med frysta ägg från äggbank, får leverans var 6-8vecka ungefär. Inga väntetider (har inte haft, men verkar ha väldig mycket att göra just nu). De är snabba på att svara, man kan lämna meddelanden på helgen o bli uppringd, man får tider snabbt för undersökning osv.

    Men ja, Sverige experimenterar inte lika mycket med mediciner, antagligen pga lagstiftningar och ?kultur? inom sjukvården.

    Att många vänder sig utomlands tror jag dels beror på att man får ?extra allt? på utländska kliniker vilket kan göra att man känner sig tryggare. Då har man liksom gjort allt man kunnat. Sen har det varit otroligt långa väntetider på äd i Sverige. Det var först 1/1 2019 det blev ok med privata kliniker i Sverige och väntetiderna sjönk en del. Innan var man tvungen att vara knuten till ett universitetssjukhus. När man har kommit till stadiet att gå på äd så har man ofta hållit på i många år med att försöka själv, gjort ivf mm. Då vill man inte stå år i kö för äd. Vi gjorde privat försök 2017, då hade vi köat sen 2014. (2018 kom dottern) Lite drygt 3 år i kö innan försök kunde startas. Hade vi vetat att det skulle ta 3 år i kö så hade vi nog faktiskt vänt oss utomlands. De sa 1-2 år till oss. Hann fylla 40 innan sista insättningen som är deras åldersgräns. Men fick göra försök ändå eftersom vi redan var under behandling.

    De flesta klinikerna haft åldersgräns på 40-42 för ivf (till o med 38 nånstans) o äd medans utländska kliniker kör på 45-51 som åldersgräns. Och samma där, många som behöver äd är i övre åldersspannet för att göra i Sverige, eller så har det ivarjefall varit. Min klinik verkar ha runt 44-45 som gräns. Jag fyller 44 i sommar och de har sagt att min ålder inte är ett problem.

    Nu kör vi i Sverige eftersom det var nära (30 min med bil, kan det bli bättre?) , de hade ingen väntetid och för att vi inte har ork att hålla på med resekrångel o annat som det kan innebära att gå utomlands. Kunna göra alla undersökningar emellan på samma klinik osv tycker jag är väldig smidigt.
  • GrodanS77

    Ang slemhinnan så undrar jag om ni inte pratar om olika tillfällen. Man brukar mäta den innan man bestämmer datum för befruktning eller återföring och sen vid insättning. Om slemhinnan är tunnare än 7 mm vid första kollen så brukar man avbryta, allt köra medicinerna ett par dagar till. Från första kollen till återföringen så brukar den ha tjockat till sig nån eller några mm till. När man pratar om 7-14 mm så är det alltså vid första kollen. 7 mm vid insättning är för tunt.

  • GrodanS77
    Sussna85 skrev 2020-12-31 15:34:13 följande:

    Gott nytt år allihopa! Låt oss hoppas att 2021 blir ett jäkla bra år!

    Här ska min donator börja med sprutorna vilken dag som helst, hon väntade mens igår eller idag.

    Jag käkar Zumenon tabletter för fullt,men är inte riktigt insatt känner jag ändå...Har bara gjort 4 ivf förut och satt in färska ägg två gånger.

    Men om min donator börjar med sprutorna låt säga imorgon,sprutar i låt säga 10 dagar,sen är det ÄP och odling som gäller. Så en ET för mig kommer ju att bli först i mitten på januari typ,lite dryga på t.om. Jag är på CD 8 idag.

    Är inte det för sent att sätta in färskt donator ägg då? Jag har ju gått långt in i min cykel då, vet att Zumenon förhindrar ägglossningen men. Blev att fundera på detta idag, min läkare säger att vi matchar bra i våra cykler,men jag vet inte,hmmm.

    Nån som kan förklara detta för mig ,haha


  • GrodanS77
    Sussna85 skrev 2020-12-31 15:34:13 följande:

    Gott nytt år allihopa! Låt oss hoppas att 2021 blir ett jäkla bra år!

    Här ska min donator börja med sprutorna vilken dag som helst, hon väntade mens igår eller idag.

    Jag käkar Zumenon tabletter för fullt,men är inte riktigt insatt känner jag ändå...Har bara gjort 4 ivf förut och satt in färska ägg två gånger.

    Men om min donator börjar med sprutorna låt säga imorgon,sprutar i låt säga 10 dagar,sen är det ÄP och odling som gäller. Så en ET för mig kommer ju att bli först i mitten på januari typ,lite dryga på t.om. Jag är på CD 8 idag.

    Är inte det för sent att sätta in färskt donator ägg då? Jag har ju gått långt in i min cykel då, vet att Zumenon förhindrar ägglossningen men. Blev att fundera på detta idag, min läkare säger att vi matchar bra i våra cykler,men jag vet inte,hmmm.

    Nån som kan förklara detta för mig ,haha


    Äsch blev något knas o mitt svar kom inte med. Testar att skriva ett kortare nu.

    Jag är inte bekant med medicinen du tar men du skriver att den förhindrat ägglossning. Då spelar antalet dagar egentligen inte nån roll utan huvudsak är hur slemhinnan ser ut inför insättning. Om hon sprutar tio dagar innan äp från nu och du nu är så cykeldag 8, så skulle det motsvara att du är på cykeldag 18 vilket skulle kunna ses som en något försenad äl om det hade varit en naturlig cykel, om du förstår vad jag menar. Stort lycka till!
  • GrodanS77

    Halloj på er! Hur många är kvar här i tråden och försöker? Tänkte ni hänga kvar här eller gå över till 2021-tråden?

    En uppdatering från min sida. Fick ju missfall i v9 i mitten av november. Kroppen fixade det inte själv hela vägen, fick cytotek, inget hände, fick en till omgång cytotek och inget hände där heller. Ett par dagar efter sista cytotekbehandlingen så vaknade jag med feber och fick åka in o göra en skrapning o få antibiotika. Blödde i två veckor. Men nu verkar (förhoppningsvis) kroppen vara på väg tillbaka. Tror jag hade ägglossning i förra veckan. Har precis fått klartecken från kliniken att starta behandlingen när mensen kommer. Spännande och se när det blir Vi har två blastos i frysen. Så det kommer bli Max två försök för oss innan vi lägger ner försökandet.

    Nu får vi alla hoppas på ett bättre 2021 än skitåret 2020

Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2020