• GrodanS77

    Vi som planerar äggdonation 2020

    Sofia95 skrev 2020-10-09 12:13:58 följande:

    Jag tänker på dig och håller tummarna! Vilken dag testar du?

    Jag har fått ömma bröst, kan det vara enbart av medicinerna när det inte kom förrän nu?


    Har inte bestämt än när jag testar...beror nog på dagsform.

    Nä, tror inte att det är medicinerna nu utan snarare pga graviditet. Grattis!
  • GrodanS77
    Sofia95 skrev 2020-10-10 08:55:05 följande:

    Rent teoretiskt, vad händer nu? Räcker det att sluta med medicinerna för att blöda ut eller måste man äta provera? Och sedan? Måste man vänta en tid innan man börjar om?

    Kan jag sluta själv redan idag eller måste jag vänta till måndag när jag ringt kliniken?


    Va tråkigt! Usch! Jobbigt!

    När det blev så för mig så ville kliniken ändå att jag skulle fortsätta med medicinerna. Jag ringde på den officiella testdagen. Hon ville att jag skulle ta medicinerna två dagar till för säkerhetsskull men att jag fick avgöra själv. Om jag fortsatte skulle jag ringa in igen efter de två dagarna.

    Vet dock inte om du behöver provera, men skulle kunna tänka mig att blödningen kommer några dagar efter när du slutat med crinone. Har man mens vill de att man ska vänta en cykel med nästa försök. Vet tyvärr inte hur det är när man inte har egen cykel.
  • GrodanS77
    Sofia95 skrev 2020-10-10 11:06:23 följande:

    Ja, det känns väldigt tungt.. Jag känner mig så förvirrad, för igår började jag "känna" mig gravid. Men symtomen kanske kan komma lite fördröjt.. fortsatte du med medicinerna? Får du provera efter misslyckat försök? Betyder vänta en cykel att man låter en vara ifred och då kör efter två månader?


    Ta ett till test i morgonbitti så du är helt säker på att det är minus. Ja det där med känningar o hormoner gör lite som de själva vill. Även när man är längre gången så kan känningar komma o gå, vara borta en dag för att återkomma osv. Vilket gör denna resa till en riktig känslomässig bergodalbana.

    Ja, jag fortsatte med medicinerna även om jag kände att det var kört. Men då hade jag ivarjefall gjort det jag kunnat o följt klinikens rekommendationer. Sen kom mensen några dagar senare efter att jag slutat. Nej ingen provera. Det verkar vara lite olika hur snabbt klinikerna kör igång med nästa försök. Men först mensen som kommer efter avslutat försök, sen kan det vara ok att köra medicinstart på nästkommande. Ibland vill en del kliniker att man ska ha en hel ostörd cykel till så då kör man cykeln efter det. För att kroppen ska få vila lite efter alla tillsatta hormoner.

    För väldigt många så går det inte på första försöket. Så försök att se det som ett testförsök. Du vet nu att du kan bygga slemhinna och att ägget kan fästa. Det är en jättebra start! Utifrån det kan ni diskutera förändring i kommande behandling. Kanske tillägg av kortison?
  • GrodanS77
    Sofia95 skrev 2020-10-12 07:07:56 följande:

    Jag fortsatte med medicinerna i lördags, tog ett nytt negativt test igår och efter det slutade jag. Jag var så ledsen och det kändes bara som att strö salt i såren att fortsätta och göra om det idag med.

    Nu när jag läser allt ni skrivit så undrar jag om jag gjort fel? Jag lovade läkaren att inte sluta förrän vi pratat och jag brukar hålla mina löften.

    Jag är fortfarande svullen i brösten och de är så ömma att jag knappt kan röra dem. Men när testet var negativt två dagar i rad så är det väl inte möjligt att det skulle blivit positivt igen om jag fortsatt medicinera? Så här "sent"? Hade jag anat ett svagt streck, så absolut. Då hade jag kämpat in i det sista. Men det var blankt och gjorde så ont att titta på och jag ville inte uppleva det idag igen.


    Om du har fått positivt först och sen blanka två dagarna rad så har det inte gått. Det kommer inte vända och bli plus. Så ser jag det ivarjefall. Så nej, jag tycker inte du ska ha ångest över det. Går inte att göra något nu heller.

    Jag förstår mycket väl att du vill sluta med medicinerna när det ändå är negativt. För din egen skull, för att slippa liknande funderingar och ångest så vid nästa försök följ planen fram till du har pratat med kliniken.

    Hoppas att du kan få lite svar på frågor när du pratar med kliniken. Typ om kommande försök o om du ska ta provera osv.
  • GrodanS77
    Sofia95 skrev 2020-10-12 12:01:52 följande:

    Tack snälla. Jag har pratat med dem och berättat. De hade velat råda mig att fortsätta ytterligare två dagar, men hon sa att hon förstod mig när jag redan haft negativt två dagar i rad. Jag har extremt svårt att släppa mitt dåliga samvete. Jag tänker att det hade varit så otroligt mycket bättre att jag fortsatte ytterligare några dygn än det här kommer att ligga över mig nu. Men det är inget att göra åt, jag får lära mig av mina misstag. Jag ska inte äta provera, bör få blödning av att jag slutat med crinone.

    Hur mår du? Hur känns ruvandet?


    Hur mår du förutom ångesten? Jag tycker att du ska försöka släppa den! Fick du någon ny plan?

    Det är väldigt varierande hur jag mår psykiskt. Hittills har jag hållit modet uppe men ju närmare man kommer när man faktiskt kan testa o få ett någotsånärt tillförlitligt resultat så kommer de negativa tankarna smygande. Är på rd7. Funderar på att vänta med att testa till onsdag då jag skulle fått mens i normala fall. Negativa tester innan ger bara onödig ångest känns det som eftersom det ändå kan vara förtidigt. Men jag vet att jag vid tidigare försök har kunnat urskilja plus vid den här tiden. Får se hur jag gör i morgon.
  • GrodanS77
    Sofia95 skrev 2020-10-13 13:08:55 följande:

    Tack allihop, horizon, PeeWee, KajsaLouise och vårsommarhöstvinter <3

    Hur fungerar kortisonet? Jag har förstått att det ska sänka immunförsvaret för att kroppen inte ska stöta bort embryot, men är det tabletter? När börjar man och hur länge fortsätter man? Äter alla samma dos eller kan den variera? Ska det trappas upp/ner?

    Idag har jag väldigt ont och blödningen har börjat lite smått. Jag hoppas att den kommer igång ordentligt under dagen, för det har varit nästa grej jag oroat mig över, eftersom jag nästan aldrig blödit. Jag tänker att det behöver bli en ordentlig blödning efter det här, när jag faktiskt haft en uppbyggd slemhinna.


    Jobbigt att du har ont! Hoppas att det inte blir för tufft bara! Tänk på att inte ta Ipren eller liknande värktabletter som är antiinflammatoriska. Alvedon går bra.

    Hur mycket man blöder är väldigt individuellt. Förstår att det kan kännas skrämmande om du inte har haft mens på väldigt många år. När pluset gick till minus så här tidigt så behöver det dock inte vara annorlunda mot vid en vanlig mens. Lite kraftigare kanske, men som sagt individuellt. Men visst, det är en hel del hinnor som ska ut.

    Kortisonet är i tablettform. Den vanliga standarddosen i Sverige är 10mg (fördelat på 5+5). Start vid befruktning eller vid insättning. Ingen upptrappning, men däremot en nedtrappning med 2,5 per vecka brukar vara vanligt. Vår klinik (som man måste övertala lite för kortison) vill absolut inte att jag skulle börja innan insättning. Är dock säker på att jag började med kortison vid befruktning när jag gjorde i Umeå. Utomlands verkar de köra väldigt olika både vad gäller start och när nedtrappning ska göras. Doserna är också oftast betydligt högre, typ 20 och uppåt. Men det kan andra svara bättre på.

    Kram på dig!
  • GrodanS77
    Sofia95 skrev 2020-10-13 14:46:48 följande:

    Ojdå, varför inte Ipren? Det har jag redan råkat göra.

    Jag är inte rädd för att blöda mycket, tvärtom. Jag är rädd att inte blöda, att nåt som borde ut ska ligga kvar.

    Hur mycket motstånd mötte du när du bad om kortison? Och vad gav du för argument för att få det? Jag har ju egentligen redan frågat och jag tror inte att hon kommer att vilja göra någon ändring till nästa försök. Jag kommer att fråga, men hon sa inför första att hon inte förespråkar mediciner och att om det inte skulle ta sig är det biologin typ, så jag känner mig ganska säker på att gensvaret kommer att vara att köra med samma medicinering. Kanske diskutera om samma sak händer igen. Ska jag stå på mig i så fall? Jag vill såklart inte gå igenom det här likadant igen om vi kan öka våra chanser genom ytterligare medicin.


    Man rekommenderar att inte äta antiinflammatoriska värktabletter när man försöker bli gravid. Ingen fara om du tagit ett par nu. Men gå över på Alvedon istället. Du kommer blöda ut och sen antagligen vänta en månad till nästa försök. Så du behöver inte ha dåligt samvete över det.

    Om du är orolig för att du inte har blödit ut allt efter mensen så kan du be om ett extra vul för att kontrollera innan nästa start. Då vet du om du kommer behöva hjälp av provera eller liknande innan du är på ny medicinering för försök.

    Kortisonet heter predisolon. Jag använde argumentet att jag hade det när dottern blev till och att jag ville ha så lika försök som möjligt. Fick väl inte jättemycket motstånd egentligen. Hon ville fundera på det när jag tog upp det och vid nästa träff med henne så gick hon med på att skriva ut. Det vanliga I Sverige är att man gör försök med så lite mediciner som möjligt till att börja med och sen lägger till vart efter. Känn efter själv hur mycket du vill testa innan du ger dig på mer eller om du vill ?go all in? på en gång. Kortisonet kan ge vätskesansamling och illamående som biverkning men jag som brukar får biverkningar av alla mediciner upplever det inte så farligt. Isverige är standarddosen 5+5mg. Det har ju som syfte att sänka immunförsvaret så det är väl det som är det allvarligaste med det, med tanke på Coronatider. Jag tror inte att vår läkare är omöjlig ändå, utan hon vill inte skriva ut hur som helst bara. Har du argument för det så kommer det gå. Du får känna efter vad du vill testa och stå på dig om du vill ha mer mediciner än vad hon först vill skriva ut. T ex kan du ju använda argument om just att sänka immunförsvaret för att inte stöta bort embryot och att du är rädd att det var det som hände vid ert försök och att du har hört mycket gott om det med lyckade försöka från andra och att du också vill testa.

    En annan sak att testa är en annan form av progesteron eftersom en del verkar kunna ta upp det olika mycket. Inte för att jag ur användarsynpunkt rekommenderar lutinus pga allt kladd o det känns som man hela tiden har blöta trosor o ligger på gränsen för svamp men det kan vara värt att testa om nästa försök inte skulle ta sig. Crinone är mycket enklare att använda. Jag har ändå valt lutinus detta försök pga att jag hade det när dottern blev till. Lite psykologiskt att ha så lika som tidigare fungerat. Skulle det inte funka detta försök går jag dock tillbaka till crinone just pga kladdet.

    Jag vet att det är jobbigt detta. Det är tungt med ett plus som sen försvinner. Mattan rycks undan lite. Tillåt dig att pausa lite om du känner att du behöver. En extra månads återhämtning är i långa loppet inte hela världen, ditt mående är viktigt! Försök att tänka positivt, du vet att du nu kan bygga slemhinna, det kan fästa och du har flera ägg i frysen. Första försöket är lite av ett test oftast, åtminstone här i Sverige. En del säger (dock inte alla) att frysta blasto är starkare än färska. Om de klarar att frysas o tinas så är de av ?rätta virket?. Så förhoppningsvis har ni många starka eskimåer i frysen för nästa försök! Dottern blev till från frysförsök så jag väljer gärna att se det så ivarje fall.
  • GrodanS77

    Rd 9 svagt plus på vanliga cb, inte early. Ser det på en armlängds avstånd men det är inte starkt. Testlagrets test går det i princip inte att se något på, om man vinklar i olika ljus så ser man. Känns inte så positivt faktiskt även om det är ett plus, känns för svagt precis som förra gången.

    Ni som har lite mer erfarenhet från utländska kliniker, tror ni att det är nån idé att lägga på lite progesteron eller kortison? Tar 5+5 i kortison och 3 lutinus per dag. Tar också trombyl. Jag har ju kvar av crinone som jag körde förra gången så funderar på om jag ska lägga till en sån per dag. Eller är det försent om det är svaga tester? Gör det någon nytta? Känner att jag behöver bolla lite.

    Jaja, bara att testa igen om nån dag o se vad som hänt...

  • GrodanS77

    Testoman som jag är så gjorde jag ett nytt test ett par timmar efter första. Jag var väldigt kissnödig när jag vaknade, kändes typ som jag kissade ut ett par liter . Så jag tänkte om jag inte dricker något o håller mig ett tag så kan jag ta ett nytt test. Det var lite starkare tror jag. Men framförallt så ena biten av plusset blev starkt och andra halvan blev svagare. På den svagare delen så var det väl som tidigare testet men den lilla snutten som blev starkare var nästan lika starkt som kontrollstrecket. Blev inte direkt klokare av det... men oavsett så är det ett plus. Frågan är bara om det stannar....

Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2020