• TTV

    Sambon vill ha procentuell ekonomi

    Hej! Jag är intresserad utav era åsikter över en diskussion jag har tillsammans med min sambo just nu. 

    För någon vecka sedan berättade sambon att hon anser att vår privatekonomi-modell (eller vad man ska kalla det) är orättvis mot henne. 

    Vi har gemensamma kostnader som vi står 50/50 för (hyra, försäkringar och mat). Jag tjänar dock tre gånger mer än henne. 

    Hon vill nu att vi istället för att dela lika på våra gemensamma kostnader köra en procentbaserad metod. Dvs om jag tjänar 70% mer än henne en månad skall jag stå för 70% av kostnaderna och hon de resterande 30%. Vi båda har rörliga löner som baseras på upparbetade timmar så detta skulle variera från månad till månad, det skulle dock aldrig bli aktuellt att hon stod för större procentsats.  

    Min fråga är nu denna: Håller ni med henne? Är vår ekonomisituation orättvis mot henne? Hon kan inte förstå att jag inte går med på detta. 

    Jag bjuder henne självklart på merparten av saker som vi gör tillsammans, äter ute, ger bort presenter, köper dyrare jul och födelsedagspresenter, bjuder på kostnader vid resor. 

    Vi har vart sambos i 2,5 år. Inga barn, inte gifta, inte förlovade och valt dessa kostnader tillsammans, vid ett annat tillfälle där hon hade ett stabilare jobb. Ingen av oss är sjuka och jobben vi har är medvetna val som ingen har blivit forcerad in till.

    Finns fler nyanser till denna diskussion men jag vill inte göra inlägget för långt, jag kan delge mer information allt eftersom diskussionen fortlöper. 

    Vad säger ni?

  • Svar på tråden Sambon vill ha procentuell ekonomi
  • Ascendere

    Ni har inga barn och är inte gifta så du har inget som hels försörjningsansvar gentemot henne. Gå inte med på nånting du inte vill själv. 

    Sen undrar jag hur hon ser på dig och ert förhållande, är hon bara ute efter dina pengar och att bli försörjd? Annars borde hon ju vara glad som får förmånen att  bo tillsammans med dig?

  • Ascendere
    Ellie skrev 2020-02-12 17:47:32 följande:
    Som sagt, du verkar generös mot henne med dina pengar, men om ni bägge skall känna er jämställda i förhållandet tror jag på att ge henne pengar istället för saker och upplevelser.
    Och exakt vad skulle TS tjäna på att ha ett jämställt förhållande?
    Ingen kvinna vill för övrigt egentligen ha ett jämställt förhållande.
  • isolande

    Jag och min man har procentuell ekonomi trots att det inte skiljer så jättemycket mellan våra löner.
    Procentdelen går in i vårt gemensamma konto, resten behåller vi själva och gör vad vi vill med. Min man köper ingenting till mig på "sina pengar" förutom födelsedagspresent/julklapp/blombukett typ.

    Vi har även ett gemensamt sparkonto där vi sparar till resor/ny bil/renovering. Sedan har vi egna sparkonton också.

    Jag tycker att det är helt orimligt att dela 50/50 om den ena parten tjänar mycket mer. Jag är även av åsikten att kvinnor har större utgifter generellt pga mens, utseendekrav som ger kostnader för smink, hår, kläder osv som borde kompenseras.

  • gbgumman
    erikaABC skrev 2020-02-12 17:20:35 följande:

    Du skriver att ni valde dessa kostnader när hon hade stabilare jobb. Bostadskostanden kanske blir för stor för henne nu?
    Alternativet är att ni flyttar till billigare och lever efter hennes nivå och delar hälften.
    Får ni barn tror jag det är helt kört att gå efter din princip.


    Så tänker jag med. Om man inte har gemensam ekonomi eller procentuell så måste alla utgifter vara baserade på den med lägst inkomst. Vill ts bo mindre och äta billigare mat och inte resa så så får hem välja att leva så.   
  • Överste Senap

    Jag tycker principen om procentuell fördelning av räkningar är ok baserat på inkomstskillnader men det är ju inte självklart att det ska vara så. Rimligtvis diskuterar man det redan när man planerar flytta ihop.

  • gbgumman
    S23 skrev 2020-02-12 17:52:07 följande:

    Ja och min man resonerar som så att vi själva valt våra yrken och lön. Han tjänar 38.000 jag 27.000. Långt tillbaka har jag tjänat mer än han. Han har även varit tjänstledih med 0 i inkomst m. Oavsett har vi delat 50/50.


    Jag och min man resonerar som så att vi går båda till våra jobb och jobbar lika hårt och kommer hem lika trötta. (Den ända skillnaden är att mitt jobb är viktigt för vårta samhälle det är inte hans.) Därför ska vi ha lika mycket pengar var. Men vi räknar aldrig pengar. Han tjänar 65000kr och jag 31000. Vi anser båda att det är rättvist. 
  • Ellie
    Ascendere skrev 2020-02-13 09:38:08 följande:

    Och exakt vad skulle TS tjäna på att ha ett jämställt förhållande?

    Ingen kvinna vill för övrigt egentligen ha ett jämställt förhållande.


    Förstår du inte det själv kan jag nog inte förklara det heller.

    Jag är för övrigt kvinna och förstår inte varför jag INTE skulle vilja ha ett jämställt förhållande, såväl ekonomiskt som på andra plan.
  • sextiotalist
    Ascendere skrev 2020-02-13 09:38:08 följande:

    Och exakt vad skulle TS tjäna på att ha ett jämställt förhållande?

    Ingen kvinna vill för övrigt egentligen ha ett jämställt förhållande.


    Hur kan du prata för alla kvinnor, alla kvinnor jag känner vill ha ett jämställt förhållande, även ekonomiskt.

    De enda jag möter som inte vill ha det är på det här forumet
  • S23
    gbgumman skrev 2020-02-13 09:53:39 följande:

    Jag och min man resonerar som så att vi går båda till våra jobb och jobbar lika hårt och kommer hem lika trötta. (Den ända skillnaden är att mitt jobb är viktigt för vårta samhälle det är inte hans.) Därför ska vi ha lika mycket pengar var. Men vi räknar aldrig pengar. Han tjänar 65000kr och jag 31000. Vi anser båda att det är rättvist. 


    Detta respekterar jag fullt ut. Jag anser igentlihen inte något av alternativen som felaktiga. Utan det handlar om vad man själv anser vara rätt.

    Troligtvis står du och jag ganska olika politiskt utifrån hur vi ser på livet och privatekonomin.

    Jag anser mig som kvinna, av jämställdhetsskäl, inte vilja bli försörjd av min man och vara i den beroendeställningen. Men jag är helt med på att man av samma anledning kan resonera tvärt om.

    Vi har båda alltid haft pengar över varje månad vilket naturligtvis gör att vi ännu mer anser att man själv jobbat för sina pengar och därför inte delar procentuellt. Hade en utav oss knappt gått runt så hade det kanske varit annorlunda. Dock ser vi båda på ekonomi som att man alltid skall se till att ha en sparbuffert som räcker att leva minst ett år på. När min man var tjänstledig levde han på sparade pengar helt enkelt.

    Vi anpassar utgifter efter inkomster och lever just nu enbart på mannens halvtidslön då jag är föräldraledig på 100% och han 50%. Just nu lever jag alltså på hans lön, detta blir kompensationen för att jag väljer att stå utan inkomst när jag är hemma med vår dotter för att vi skall kunna vara hemma tills hon är minst tre. Så just nu har ingen av oss möjlighet att spara pengar, vilket jag anser som en rättvis fördelning.

    Svaret på ts fråga anser jag vara att inget egentligen är rätt eller fel. Man måste vara överens helt enkelt. Det man dock kan säga är att ts sambo ur en laglig mening inte har rätt till hans pengar, och att hon troligtvis inte hade haft lägre utgifter om hon levde själv
Svar på tråden Sambon vill ha procentuell ekonomi