• TTV

    Sambon vill ha procentuell ekonomi

    Hej! Jag är intresserad utav era åsikter över en diskussion jag har tillsammans med min sambo just nu. 

    För någon vecka sedan berättade sambon att hon anser att vår privatekonomi-modell (eller vad man ska kalla det) är orättvis mot henne. 

    Vi har gemensamma kostnader som vi står 50/50 för (hyra, försäkringar och mat). Jag tjänar dock tre gånger mer än henne. 

    Hon vill nu att vi istället för att dela lika på våra gemensamma kostnader köra en procentbaserad metod. Dvs om jag tjänar 70% mer än henne en månad skall jag stå för 70% av kostnaderna och hon de resterande 30%. Vi båda har rörliga löner som baseras på upparbetade timmar så detta skulle variera från månad till månad, det skulle dock aldrig bli aktuellt att hon stod för större procentsats.  

    Min fråga är nu denna: Håller ni med henne? Är vår ekonomisituation orättvis mot henne? Hon kan inte förstå att jag inte går med på detta. 

    Jag bjuder henne självklart på merparten av saker som vi gör tillsammans, äter ute, ger bort presenter, köper dyrare jul och födelsedagspresenter, bjuder på kostnader vid resor. 

    Vi har vart sambos i 2,5 år. Inga barn, inte gifta, inte förlovade och valt dessa kostnader tillsammans, vid ett annat tillfälle där hon hade ett stabilare jobb. Ingen av oss är sjuka och jobben vi har är medvetna val som ingen har blivit forcerad in till.

    Finns fler nyanser till denna diskussion men jag vill inte göra inlägget för långt, jag kan delge mer information allt eftersom diskussionen fortlöper. 

    Vad säger ni?

  • Svar på tråden Sambon vill ha procentuell ekonomi
  • Finansen7

    Att dela 50/50 behöver nödvändigtvis inte vara orättvist. Det beror på nivån på lönerna och hur stora de gemensamma kostnaderna är. Du tjänar tre gånger mer men det är skillnad om det handlar om 15k/45k eller 50k/150k.

    Men uppenbarligen tycket hon att upplägget är orättvist och vill ha mer pengar kvar? Tycker du att hon inte anstränger sig nog? Är det därför du inte vill dela kostnaderna procentuellt?

    Vi delade 50/50 innan barnen kom och nu procentuellt utan att ha järnkoll på vem som betalar vad. Efter så många år ihop flytet det samman.

  • möjligt

    Tycker det är helt ok om du inte vill dela procentuellt men då borde du erbjuda att ni gemensamt ser över möjligheter att byta ned era kostnader, framförallt för boende.

    Med det sagt, om du ser ert förhållande som långsiktigt att hon är din familj och tex ni planerar att skaffa barn etc

    Då hade jag själv delat procentuellt med tanken att det jämnar ut dig med pengar och andra värden med tiden. Undantaget hade varit om du investerat i en lång utbildning och jobbar heltid medans hon medvetet själv väljer(!) att jobba väldigt få timmar.

  • Ellie
    TTV skrev 2020-02-12 16:46:44 följande:
    Jag bjuder henne självklart på merparten av saker som vi gör tillsammans, äter ute, ger bort presenter, köper dyrare jul och födelsedagspresenter, bjuder på kostnader vid resor. 
    Hon har ingen möjlighet att kräva några pengar av dig, så vill du inte betala mer än 50% får hon ju acceptera detta.

    Jag skulle inte varit bekväm med just det du skriver här ovan. Du är generös och bjuder henne på massor, men hon har aldrig möjlighet att vara generös tillbaka, och hon har inte heller möjlighet att själv besluta på samma vis som du angående resor, aktiviteter mm.

    Vi gör så att vi lägger ihop alla våra pengar, räknar bort summan för gemensamma räkningar och sparande, samt delar sedan resten lika. På så vis kan var och en bestämma över om man helst sparar sin del, åker på spa, eller köper lite extra gott till helgen. Jag tjänar ungefär dubbelt så mycket som min man.

    Du skriver att du tjänar tre gånger mer, men det kan hända att jag inte har samma åsikt om procentuell fördelning beroende på vad ni faktiskt får ut efter skatt, och vad ni bägge har kvar när räkningar är betalda. Viss skillnad om hon har kvar 25000 jämfört med 4000.
    Jag tycker också det spelar roll om hon tex valt att gå ner i arbetstid och därför tjänar mindre. Då borde hon inte ha ut lika mycket som om ni bägge jobbar 100%. I samhällets ögon är olika jobb värda olika mycket lön, men inom familjen borde 100% arbete värderas mer lika (tycker jag).

    Som sagt, du verkar generös mot henne med dina pengar, men om ni bägge skall känna er jämställda i förhållandet tror jag på att ge henne pengar istället för saker och upplevelser.
  • S23

    Ja och min man resonerar som så att vi själva valt våra yrken och lön. Han tjänar 38.000 jag 27.000. Långt tillbaka har jag tjänat mer än han. Han har även varit tjänstledih med 0 i inkomst m. Oavsett har vi delat 50/50.

    Då ni verkar jobba på timme anser jag att det, om ni ska införa procentuppdelning, är rimligt att räkna lönen på samma antal timmar. Alltså har hon jobbat 30 och du 50 så räknas även ut vad du tjänar på 30 timmar och procenten räknas ut utefter det. Annars blir du ju utstraffade för att du lagt fler timmar på jobb när hon kanske istället ägnat sig åt en hobby den tiden.

    Om ni börjar dela procentuellt så är det orimligt att du fortsätter stå för restaurangbesök och resor. Då skall dessa kostnader rimligtvis delas 50/50 mellan er. Känns ju som att hon kommer gå minus på detta om ni skall fortsätta leva likadant som nu.

    Min åsikt är att man delar lika. Annars kanske man också bör diskutera om hennes bindor och schampo verkligen ska ingå i matkontot. Äter du mer än henne? Då ska rimligtvis matkostnaden delas så att du står för mer av den. Äter hon dyrare produkter, då kanske hon ska stå för högre del av matbudgeten? Med andra ord. Det blir inte rättvist ändå.

    Argumentet som nämnts tidigare att hon kanske skulle valt ett billigare boende om hon levde själv köper jag inte. Faktumet att ni är två som delar på en hyra ger henne troligtvis en billigare boendekostnad än vad hon kan få om hon ska betalt en hel hyra på en lägenhet med lägre standard själv.

    Jag kan förstå din sambo. Men själv anser jag som sagt att man står för sina egna kostnader och står för sitt val av yrke/karriär. Jag tycker du gör mer än nog som betalar restaurang och resor

  • Tecum

    Din sambos förslag är okej, vi gör ungefär så. Men då är det lämpligt att hon också betalar sin del i resor. presenter uteliv osv. och att du drar ner på dyra presenter till henne.

  • Shameless

    Blir fel att kalla er uppdelning för orättvis. Hon har ju haft möjlighet att utbilda sig och skaffa ett välbetalt jobb. Hon är ansvarig för sin egen ekonomi..

  • yodi

    tycker det beror lite på.
    hur ser hennes ekonomi ut när hon har betalt sin del av utgifterna? har hon pengar kvar eller räcker dom precis till hennes del av utgifterna?

    för är det så att hennes pengar i princip bara täcker hennes del av utgifterna och att hon sen behöver bli bjuden på allt av dig så förstår jag om hon vill ändra på det.

  • Jemp

    Jag tycker inte hennes förslag är orimligt i alla fall. Tvärtom rätt vanligt som jag förståe det.

    Jag/vi har alltid haft 50/50 innan vi fick barn. Det har känts mest logiskt (jag har oftast varit den med lägst inkomst då men inte alltid). Ser jag tillbaka så periodvis självklart, periodvis lite mer tveksamt. Men mycket om den tiden handlar om studentekonomi alt låga inkomster hos båda så det har inte varit lika stora skillnader.

    I ert fall tänker jag också att det beror på vilken standard ni har och din vilja att sänka den, ihop med hur hennes ekonomi ser ut. Har hon råd att unna sig något? Finns utrymme att spara? Jobbar hon heltid och är det annars frivilligt lägre eller kan hon höja?

    När man skaffar gemensamma barn tycker jag det är självklart med mer gemensam ekonomi.

  • Jemp

    Glömde: har hon inte utrymme för tex sparande riskerar det ju att bli en rejäl maktobalans i förhållandet som blir problematisk.

  • Kramklubba

    Jag tycker inte alls att hon har något att komma med. Du bjuder ju dessutom henne på saker. Golddigger.

    Vilken ung kvinna med hög lön hade gjort samma sak? Nada.kth.se

Svar på tråden Sambon vill ha procentuell ekonomi