Inlägg från: Anonym (?) |Visa alla inlägg
  • Anonym (?)

    Ge dyr present gemensamt, hur lägger man upp det??

    Hur mycket har ni själva möjlighet att lägga?

  • Anonym (?)
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-15 15:29:54 följande:
    Men vad tänker ni ifall några är generösa och andra jättesnåla? Får de stå nämnda i kortet ändå, utan att det framgår att det är liksom mest från några få personer?

    Vill ju inte att de som knappt bidrar ska framstå som jättegenerösa, när de inte ens är det!
    Ja,självklart skriver man alla på samma vis i ett kort. Det handlar inte om att veta vilka som är "generösa" och vilka som är "snåla". Alla som bidragit finns med.

    Man förutsätter att folk bidrar efter förmåga. Ger man inte så mycket kan det bero på att man inte har så hög inkomst, men även att man har hög inkomst men höga övriga utgifter. Det kan bero på att man inte tycker det är viktigt att lägga mer på en present, eller att man är en snål miljonär, men det är ingen relevant info för den som får gåvan.
  • Anonym (?)
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-15 16:13:50 följande:
    Det är ju precis det jag menar! Vi förutsätter att folk bidrar efter förmåga. Precis som du skriver.

    Såklart det är relevant info för den som får gåvan, varför man blir behandlad snålt? Istället för att föröska göra ett barn lyckligt?

    (ni har förstått att vi pratar om ett barn va, inte en sniken vuxen som tjänar egna pengar?)
    Nej, ett barn tjänar ingenting på att få höra vilka släktingar som är "snåla" och inte ville bidra med lika mycket. Hur tänker du egentligen?
  • Anonym (?)

    Även de senaste modellerna av mobiler säljs för några tusen mindre på tex fb marketplace. Köper man näst senaste modellen kommer man ner i halva priset minst.

    Anser du att det är kärlek att berätta att "andra inte bryr sig om att ge pengar till barnet"? Skrämmande.

  • Anonym (?)
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-15 17:20:54 följande:
    Utan att fråga först? Det är inte något "vi bestämt", utan det är vad barnet önskar sig! Ska vi fråga våra släktingar om det?? Vad vet dem om vad vår son vill ha?

    Sedan kan jag tillägga att det är utrustning som hör till en sport, inte en mobiltelefon... Änderar DET på saken??
    Du skrev ju mobil i inlägg #90?
    Utrustning eller mobil - ändrar ingenting. Dessutom borde även utrustning gå bra att få tag på för halva priset second hand.
  • Anonym (?)

    Vår dotter fyller 9 om en vecka. Vi har beslutat att hon behöver en mobil (när hon tar sig hem själv från skolan) och kommer ge henne en nästan, men inte helt, ny Samsung a10 för 1100 kr. Det känns lite för mycket, men samtidigt är det svårt att hitta en ok telefon billigare. När mormor frågade vad hon önskar sig sade jag slajm och visade ett set för 250 kr. Hon skall få en plyschdagbok från min syster för ca 150 kr. Av oss får hon några saker till, eftersom vi har möjlighet att lägga ytterligare lite pengar (bok, leksakssmink, lego, pennskrin). Jag skulle aldrig begära att släktingar skulle ge lika mycket som oss, eller mer. Vi har inte heller råd att spendera 8000 kr på de saker hon gärna skulle vilja ha, även om det gäller utrustning till hobby. Hon går tex inte i ridning för det kostar för mycket. Man får anpassa utgifterna efter plånboken helt enkelt. Hon kommer själv köpa en sparkcykel hon vill ha, för sparade veckopengar.

  • Anonym (?)
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-18 09:42:31 följande:
    iallafall en som fattat, och som klarar av att hålla sig till frågeställningen. Jag uppskattar det, även om jag fortfarande tycker 300kr är snålt. Det kan man ju lägga på cigaretter, läsk och chips utan att blinka... Den summan känns mest som att man inte ger någon effort alls. Och detta är alltså per familj, så ca 150kr per person? Det är typ som att ge en pizza i present... Tycker jag.
    Det är ju det att "en pizza i present" räcker för släktingar att ge.
  • Anonym (?)
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-18 10:05:53 följande:
    Sedan kan jag tillägga att jag tycker fortsättningsvis att 3-400kr (eller så lite som 100kr som vissa nämnt här)  är sjukt lite. Man får ju bara nån skräpsak för den summan - vad ger ni egentligen till er nära Familj? Platsaker från Ica maxi som faller sönder efter 14 dar?

    kan tillägga att vi lägger ca 250kr när sonen går på kalas hos sina klasskompisar... Alltså inte ens släkt! För annars blir det ju bara skräp. Under 200-250 finns inga vettiga presenter, tycker jag... Och om det finns det, får ni gärna berätta vad det är för något... (20krs slajm, eller vad?? Säkert uppskattat...)

    Nej, jag tror nu folk i allmänhet är snåla... Det var lite av ett uppvaknande!
    Det räcker med "en skräpsak" till ett barn. De brukar inte anse att det är skräp. Pennor, böcker, pyssel, pärlor, gosedjur, vattenpistol, boccia, spel etc etc. Finns massor som de kan uppskatta fast det är billigt. Inte alla dyra leksaker används mer än 14 dagar.

    250 kr på kompiskalas? Vi lägger 80-150 kr. Det brukar vara ungefär samma som alla andra. Min dotter skall ha kompiskalas snart och när föräldrar undrar vad hon kan vilja ha har jag sagt "pysselbok, dagbok, serietidning, slajm" - ja, slajm! och liknande. Hon älskar alla saker i leksaksaffärer som ligger vid kassorna och kostar 20-50 kr.


  • Anonym (?)
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-18 11:59:15 följande:
    Läs mitt inlägg 203! 

    Jag har såklart rätt att försvara mitt tänk, men jag har bevisligen ändå tagit till mig av vad folk sagt - iallafall vad mer balanserade människor skrivit.

    Du verkar bara vilja provocera. jag brukar tycka lite synd om människor som debatterar på det sättet du gör. - du använder t.o.m. svordomar... ganka lågt... 
    I inlägg 203 skriver du att du förtydligat att bidrag är frivilligt. Självklart är det frivilligt.
    Du skriver också att ni "räknar detta som lite speciellt tillfälle där detta verkligen skulle uppskattas", vilket återigen för dig tillbaka till tiggeri. Du har dessutom inte ändrat uppfattning utan tycker fortfarande det är snålt om ditt barn får en present för 300 kr.
  • Anonym (?)
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-18 12:06:25 följande:
    Många här verkar tycka att "En present är en present och visar omtanke oavsett prislapp" (direkt citat från en av er).

    Det här är vad man "ska" tycka. Men sedan stämmer det oftast inte med vad folk egentligen känner! Om jag skulle starta en tråd om att jag blivit besviken på kostnaden för förlovningsring, eller födelsedagspresent från sambo/pappa till mit barn, som tjänar 4x vad jag tjänar, så tror jag svaren skulle låta lite annorlunda.

    Men det känns säkert bra att kunna sitta här och skriva saker som att det är TAAAANKEN som räknas!   Sääääkert att ni tycker det är så, visst visst...
    Självklart kan en billig present vara helt i frånvaro av omtanke, likväl som en dyr present. Det är inte priset som spelar roll. På samma vis kan en billig present visa oerhört mycket omtanke.

    Besviken på kostnaden för förlovningsring? Skulle du ens fråga vad mannen betalt? Jag betalade själv både min och mannens ringar (ca 5000 tillsammans).

    Bara för att barnets pappa tjänar 4 gånger mer än du så innebär det inte automatiskt att alla presenter skall kosta 4 gånger mer.

    Du verkar ha en rätt skev bild av gåvor.
  • Anonym (?)
    EnAnonumius skrev 2020-05-18 14:55:14 följande:
    Har svårt att tro att hon vågar stå för vad hon skriver här inför sina släktingar...

    Jag basera denna hypotesen på vad hon skrev i inlägg #198, (citera TS egna ord)

    "Angående att jag skrev mobil i inlägg 90 och senare avslöjade att det var sporutrustning kan jag faktiskt förklara. Jag ville inte hänga ut mig själv på FL, givet att vissa andra i släkten också läser här ibland. Så jag började med att itne specificera alls vad presenten var för något."
    (slut citat)

    Det man kan undra är om TS moder och fader, (om hade sett vad TS skriver och tycker), hade undra vad som gick snett i deras egna uppfostran av TS.
    TS gav dock så avslöjande info redan i trådstarten att vilken släkting som helst kan räkna ut vem det är.
  • Anonym (?)
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-18 15:13:08 följande:

    Om du nu tror att jag är så dum att jag inte ändrade på lite saker...


    Du ändrade säkert summor, ålder, vilka släktingar det gäller osv, men det ändrar inte kärnfrågan.
  • Anonym (?)
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-18 15:20:06 följande:

    jag lägger knappt några pengar på mig själv. Jag vet att jag inte är snål, bara för att vi TILLFÄLLIGT har lite ont om pengar, och tyckte att det var helt ok att göra insamling av släkten - vilket vi faktiskt också gjort förut, men till vuxna då.

    Sedan kan jag ju tillägga att 4 tackat ja till att vi gemensamt sponsrar denna present, och jag har dunnelkollat att de inte känner sig pressade eller så - och svaret har varit att nej, detta är ingen stor sak! Tvärt om har vi gemensamt förundrat oss lite över attityden hos de släktingar som plötsligt uttalat att nä, 3-400kr är någon form av max...

    Nu kommer det bli så att den generösare delen av familjen (och ja, vi föräldrar tar största smällen) kommer göra vår son väldigt glad. De andra kommer märka av lite förändrig i form av hjälp från resten av släkten i framtiden...

    Så rensonerar vi! Vi har såklart mer info än bara vad som framgår här.

    Sedan kan ni alla spy galla allt vad ni vill. 

    Jag tackar nu för mig! Kommer inte läsa mer här.


    Så ni "förundrar er" gemensamt över de snåla släktingarna, och nu skall de straffas framöver?

    Obehagligt.
  • Anonym (?)
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-18 16:17:56 följande:

    Nu feltolkar du mitt inlägg. Jag har aldrig skrivit att jag tror de bidragande kommer lägga 1,500kr, bara att det borde vara ungegfär så i snitt. Jag har heller inte sagt att familjen utgörs av 5-6 personer/familjer totalt, det var bara mitt estimat av vilka som var närmast (och som fått mest hjälp från oss, historiskt). Sedan har jag aldrig nämnt hur stor del jag tänkte lägga själv... det har ni hittat på helt själva - det blir ju så mycket roligare att diskutera då, inte sant?


    Fast du skrev hur mycket ni skulle lägga.

    Så, de som du hjälpt mycket borde vilja betala mer?
  • Anonym (?)
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-18 09:42:31 följande:

    ...även om jag fortfarande tycker 300kr är snålt. Det kan man ju lägga på cigaretter, läsk och chips utan att blinka...


    Om du lägger ut 300 kr utan att blinka på cigaretter, läsk eller chips förstår jag att du inte har 8000 till ditt barn.
  • Anonym (?)
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-19 12:19:29 följande:
    Om andra väljer att fira 13 som en stor sak (vilket jag faktiskt inte varit med om riktigt), så väljer vi att uppmärksamma 12 år, just för att tajmingen passar denna önskning. Sedan gör vi tydligt att det inte finns andra förväntningar innan kanske 18-årsdagen.

    Ok? Alla med på noterna?
    Ni väljer att göra 12-årsdagen till "något man firar lite extra" för att det passar med att barnet "behöver" utrustning för 8000 kr?
    Vad händer när han byter sport och behöver något annat dyrt om ett par år? Kanske 14-årsdagen är extra viktig för det är exakt 2 år innan "sweet sixteen"?

    Det verkar dock uppenbart att du inte kommer ändra inställning till att pengar är sättet man visar kärlek. Har du fortfarande planer på att straffa dem som inte vill ge så dyr present, med att hjälpa dem mindre i framtiden?
  • Anonym (?)
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-19 12:50:30 följande:
    Vi har faktiskt gett dem en dyr barnvagn GRATIS!! Och massa annat som vår son växt firån. Hur mycket har de inte tjänat på det? Plus bjudit dem på ditten och datten över åren, gett jättefin bröllopspresent osv. Det har verkligen blivit klart för oss att vi verkligen inte blivit behandlade bra tillbaka! 
    Har de bett om att få detta eller har ni själva erbjudit er?
  • Anonym (?)
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-19 12:46:25 följande:
    Jag svär på att du också skulle reagera på det sättet, släkt eller itne. Är helt övertygad. Har man gett fina presenter OCH STÄLLT UPP till tusen, och sedan får ett å trist bemötande som vi fått, så ja, självklart blir det så att vi i framtiden kommer behandla dem så som de behandlar oss!

    Behandla andra som ni själva vill bli behandlade, liksom.

    Ska ni börja gaffla om detta nu? *poppar popcornen och väntar med spänning på alla som plötsligt tycker att vi ska fortsätta ge dyrare presenter samt vara oavlönade småbarns-barnvakter, olja altaner, annat ströjobb åt dem GRATIS*
    Du har fel. Jag ställer upp för mina släktingar och vänner utan att vänta mig dyra gåvor i gengäld. Som det brukar fungera ställer de också upp tex vid flytt, renovering, barnvakt eller liknande.

    Får ni alltid ett "trist bemötande"? Dvs, har de aldrig varit barnvakt osv fast ni behövt hjälp så kan jag förstå en allmän frustration, men det är en helt annan sak än att ställa upp för någon och sedan kalla det trist bemötande när de inte vill lägga 1-2000 kr på en present. Det har inte med varandra att göra.
  • Anonym (?)
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-20 11:39:57 följande:

    Ush vad dömnade du är! Otäcka människa... Tror du det räcker med att höra min åsikt om EN sak för att avgöra vad för slags människa jag är ?!!? Nåväl, då dömer jag dig rätt tillbaka; att ha mage att skriva en sådan sak betyder att du är definitivt ointelligent, sjukligt ytlig, bråkig, och allämt ohyfsad! 


    Du höjde o inte direkt nivån på dina inlägg.
  • Anonym (?)
    Anonym (undrar) skrev 2020-05-20 14:21:27 följande:

    I det här fallet, att majoriteten som hänger här på FL har det tråkigt i sitt vanliga liv och gillar att provocera....

    Jag HAR HÖRT vad folk har skrivit om att man måste tydliggöra att det är frivilligt att vara med på presenten och att föräldrarna ska vara beredda på att ta största bördan (vilket jag faktiskt aldrig menade att vi inte hade i bakhuvudet). Detta har jag tagit till mig och ändrade kommunikationen mot släkten - detta är en sak som alla här velat förminska! Av någon konstig anledning?

    Sedan finns en grupp här som tycker att summan är orimlig (ok? Vi har väl olika standard då), och att vi är "snåla". Det skrivs inlägg på inlägg där folk verkligen vill kalla mig det ena eller det andra skällsordet - och jag tänker inte ta åt mig.


    Största problemet är att du anser att de som inte vill bidra med så mycket är snåla. Du tycker de "står i skuld till er" efter allt ni gjort för dem. Nu har du diskuterat deras "märkliga" sätt med andra familjemedlemmar och ni kommer hålla lite mer avstånd till dem i framtiden.

    För att de vill lägga en mer normal summa på present åt någon annans barn.

    (Själv har jag just köpt en 8-årspresent åt min systerson för 250 kr).
Svar på tråden Ge dyr present gemensamt, hur lägger man upp det??