Inlägg från: Anonym (sådär) |Visa alla inlägg
  • Anonym (sådär)

    Ni som har stulit någon annans man - säger inte samvetet någonting?

    Anonym (Sara) skrev 2020-10-20 12:26:44 följande:
    Jag anser inte att en vanlig flirt med en vuxen frisk jämbörig person på något sätt kan kallas för manipulation.

    Menar du att alla människor som någon gång haft en partner har manipulerat denna?
    Det bero ju kanske på i vilket syfte du flirtar. Om du flirtar i syfte att locka personen till sex eller ett förhållande så är det absolut manipulation. Så fort du försöker få någon att känna eller agera på ett visst sätt så är det manipulation.

    sv.wikipedia.org/wiki/Manipulation

    "Manipulation är något de flesta gör, medvetet eller omedvetet. Barnet som berömmer sina föräldrar för något innan de ställer frågan de vet att det är risk för ett nej, mannen/kvinnan som förför sin motpart. Manipulation är ett sätt att försöka få igenom sin vilja. Som allt annat kan det vara i gott syfte, eller i ett dåligt syfte."

    Det du verkar syfta på är den stereotypa filmversionen av manipulation med någon som smider ondskefulla planer. Men manipulation är någon vi alla gör och som vi alla utsätts för dagligen. Så fort man försöker påverka en annan persons känslor och agerande så är det manipulation. All reklam vi utsätts för konstant, i radio, tv, appar, etc är oxå manipulation för det har i syfte att locka dig till att köpa något. Så fort du kliver in butik så utsätts du för manipulation för att försöka få dig att agera så som de vill att du ska agera. Varorna placeras inte bara ut random, f
  • Anonym (sådär)
    Bjoer skrev 2020-10-20 12:44:57 följande:
    Jag håller med. Precis som det inte är manipulation att bjuda någon som bantar på chips. Men det kanske inte är så schysst.
    Jag håller inte alls med, för när man flirtar så gör man det i ett syfte, det kan vara att locka personen till sex, ett förhållande eller helt enkelt för att man vill ha bekräftelse. Men i samtliga fall försöker man påverka personens känslor, tankar och agerande för att få det man själv vill ha.

    Att ställa fram chips gör man oftast inte i syfte att förmå någon att äta chips. Du tjänar inget själv på att den andra äter chipsen.
  • Anonym (sådär)
    Anonym (Sara) skrev 2020-10-20 12:49:46 följande:
    Så då har alltså även frun och maken manipulerat varandra? Eftersom de ville ha varandra?

    Då förstår jag inte varför det ens är relevant att lyfta manipulation i denna diskussion, om det är ett normalt mellanmänskligt beteende.
    Absolut, alla par manipulerar varandra i början av ett förhållande när man på det ena eller andra sättet försöker locka den andra till sig.

    Men den stora skillnaden är att när två singlar manipulerar varandra till sex eller ett förhållande så sker det inte på bekostnad av någon annan, ingen annan än  dem själva drabbas. Men när man försöker locka någon som redan är i ett förhållande eller om personen själv försöker locka någon annan till sex eller ett förhållande så sker det på bekostnad av personens familj. Ur ett moraliskt perspektiv är det två väldigt skilda saker.

    Varför frågan om manipulation kommit upp och är relevant i denna tråd är för att man dels förnekar att det öht handlar om manipulation och dessutom försöker sudda bort ansvaret som personen som försöker manipulera någon som redan är upptagen har för sitt agerande och menar att personen är oskyldig enbart för att den som valt att vara otrogen själv valt det. 
  • Anonym (sådär)
    Bjoer skrev 2020-10-20 13:29:45 följande:
    Om syftet är öppet är det inte manipulation. Manipulation är när du gör något med ett dolt syfte.
    Anonym (Sara) skrev 2020-10-20 13:08:51 följande:
    Jag tänker (att så länge vi i te snackar extrem manipulation eller barn/vuxen osv) att en person aldrig kan vara ansvarig för någon annans handlingar.

    Om jag skulleha sex med en gift man (som exempel, jag har aldrig varit nåns älskarinna i verkligehten och skulle aldrig vata) är jag förstås ansvarig för min egen handling. Jag är ansvarig för att sätta mig själv j en sårbar sitiation och att agera på ett sätt som kan såra andra.

    Men jag är aldrig ansvrig för mannens otrohet, jag har inget delansvar för den. Den är han helt ansvarig för själv. Jag är definotivt inte ansvarig för att ha stilit en annan människa. Och jag är inte ansvarig för att ha manipulerat honom till att ta felatiga beslut. Sin egen otrohet får han stå för själv.
    Du är (del)ansvarig för att ha skapat situationen som leder till handlandet. 
    Nej det är det absolut inte, manipulation kan ske både öppet och fördolt. När någon försöker få dig att köpa något med hjälp av reklam då sker det öppet, men är fortfarande manipulation för det man gör är att man på det ena eller andra sättet försöker påverka ditt agerande.

    När du tröstar någon så kan även det ses som manipulation eftersom du försöker påverka personens humör. Och även det sker ju öppet.

    Fördold eller öppet beskriver snarare HUR manipulationen sker, inte om det är eller inte är manipulation. Manipulation i sig har ingen värdeladdning, manipulation kan ske i olika syften, av egoistiska skäl eller av välvilja. Det är bara ett namn på att försöka förmå andra människor att känna, tänka eller agera som man själv vill.
  • Anonym (sådär)
    Bjoer skrev 2020-10-20 14:17:54 följande:
    Istället för att skriva om wikipediaartikeln nästan ordagrant borde du klicka på länken till psykologisk manipulation, vilket är det som jag antar de flesta här syftar på när de pratar om manipulation.

    sv.wikipedia.org/wiki/Psykologisk_manipulation
    Psykisk manipulation är bara en typ av manipulation, varför ska vi prata enbart om den typen när begreppet manipulation är betydligt bredare än så? Vad manipulation är och när det är etiskt eller otetiskt är i grunden en filosofisk fråga.

    plato.stanford.edu/entries/ethics-manipulation/

    Men alla detaljer kring manipulation är kanske irrelevanta för trådens frågeställning, vad som är relevant är att försöka locka en upptagen person till sex eller ett förhållande är både manipulativt och oetiskt. 

  • Anonym (sådär)
    Anonym (Älskarinna) skrev 2020-10-21 07:08:16 följande:

    Jag har haft flera förhållanden med gifta män. 
    Anser inte att jag har stulit någons man, han har en egen vilja och kan säga nej.


    Och du hade oxå kunnat säga nej, du har väl oxå en fri vilja?
  • Anonym (sådär)
    Anonym (klimakterieförnekare) skrev 2020-10-20 18:37:06 följande:
    Jag kan åtminstone förstå det även om jag klart inte gillar det.

    Livet går inte i repris och de flesta är egoister i något sammanhang, oavsett hur bra de är på att lura sig själva.
    Nej, de flesta är inte alls egoister, majoriteten människor är inte otrogna, majoriteten ligger inte med upptagna. Om alla vore egoister skulle samhället brakat ihop för länge sen. Ett samhälle där alla är egoister och springer omkring och utnyttjar varandra bäst de kan kommer inte fungera.

    Däremot tror människor som är egoister gärna att alla är lika egoistiska som dem själva för att normalisera sitt beteende och få det att låta mindre dåligt.
  • Anonym (sådär)
    Anonym (sådär) skrev 2020-10-21 10:10:45 följande:
    Nej, de flesta är inte alls egoister, majoriteten människor är inte otrogna, majoriteten ligger inte med upptagna. Om alla vore egoister skulle samhället brakat ihop för länge sen. Ett samhälle där alla är egoister och springer omkring och utnyttjar varandra bäst de kan kommer inte fungera.

    Däremot tror människor som är egoister gärna att alla är lika egoistiska som dem själva för att normalisera sitt beteende och få det att låta mindre dåligt.
    Fortsättning... men du kanske syftade på att alla kan vara egoistiska ibland?

    Det kan jag hålla med om, men det är ju skillnad på att ta sista kakan i burken eller lägga väskan bredvid sig på bussen mot att delta i en otrohet med tanke på vilket lidande en otrohet innebär för de som drabbas. 
  • Anonym (sådär)
    Bjoer skrev 2020-10-21 10:07:58 följande:
    För att det är den typen av manipulation som det syftas på när man menar att någon är manipulativ och manipulerar andra människor. Ingen menar att en person som kör en bil är manipulativ för att den trycker på gaspedalen och vrider på ratten och med det manipulerar bilens system till ett önskat resultat.
    Ehm, ja med manipulation så syftar man på människor och inte saker, men vad har det med saken att göra? Människor kan man manipulera på många olika sätt och inte enbart av patologiska orsaker.
  • Anonym (sådär)
    Anonym (B) skrev 2020-10-21 11:54:20 följande:
    Då skulle han nog varit otrogen med någon annan.

    Så mannen är lika vidrig oavsett just den här Anonym Älskarinna ligger med honom eller en annan.

    Finns det skit finns det flugor också.
    Det är väl ingen ursäkt? 
    Bara för att någon annan kan bete sig illa mot andra så betyder väl inte det att du måste göra det. Det är ju ditt val inte andras val. Andra får ta ansvar för sina val, men vad du väljer är ditt ansvar.

    Ja mannen agerar vidrigt, men om man tycker att han agerar vidrigt varför väljer man då att delta i det han gör? Och hur kan man sen påstå att man är oskyldig när man medvetet valt att delta i något man själv tycker är vidrigt?

    Ja finns det skit så finns det flugor, men man kan ju välja om man vill vara en fluga eller inte. 
Svar på tråden Ni som har stulit någon annans man - säger inte samvetet någonting?