Inlägg från: Anonym (sådär) |Visa alla inlägg
  • Anonym (sådär)

    Ni som har stulit någon annans man - säger inte samvetet någonting?

    Anonym (Sara) skrev 2020-10-26 13:05:04 följande:
    Nja det beror ju också definitionen av "brottet" som jag fösökt förklara. Om man hjälper till med ett brott eller inte beror ju på vad man anser att brottet består i. Och jag anser som sagt att "brottet" i otrohet snarare handlar om sveket, bedragandet och lögnen än sexet som sådant. Jag tänker att man är mer av en medbrottsling om man som vän hjälper den otrogne att komma med lögner och ursäkter till frun (tex påsåtr att man umgåtts fast man inte har det) än som älskarinna. Älskaren har enöigt mig som sagt ungefär samma roll som läsaren till förtal. Kan ha en viss påverkan på händelsen men inte en direkt drlaktighet eller direkt ansvar.

    Men som sagt, jag tror inte av jag lyckas förklara min syn och det är ok. Du får anse att jag har fel och inte fattar något, det är helt ok. Jag tycker dock fortfarande som jag gör. Och det vi,tiga är fortfarande för mig att man inte genom dessa begrepp minskar den otrognes fulla ansvar för sitt svek.

    Jag anser för övrigt också att man är ansvarig för sina handlingar, både bra dåliga och neutrala.
    Nej det är det absolut inte, att medhjälp tas upp vid brott är för att själva handlingen varit brottsligt och alla som deltagit behöver då undersökas för att utdela lämpliga straff,  men du kan även delta i bra handlingar som, tex delta i att ordna en fest år någon, hjälpa någon städa, hjälpa någon bygga något eller laga något.

    Så fort du deltar i något så ÄR du delaktig och har därmed ett ansvar för vilka konsekvenser det fick för andra (bra eller dåliga). Hur det sen värderas beror på vad för slags handling du deltagit i. Deltar du i något brottsligt så bedöms din medhjälp för att utdela straff, deltar du i att ordna en fest åt någon eller hjälper någon städa så värderas din insats positivt och ditt "straff" blir tacksamhet. Men ATT du deltagit och är ansvarig för vilken konsekvens det fick för andra (bra eller dåligt) råder det ingen tvekan om för det har avgjorts av vad du gjort.

    Men enligt dig så har man ett ansvar bara om man själv tycker det, enligt dig avgörs medverkan av vad man tycker och inte vad man gör. Vilket är fel, för hade det varit så så hade man inte kunnat dömas för medhjälp till brott bara för att man själv tyckte det var ok. Då hade man inte lagt ner tid för att söka bevis för din medhjälp utan bara frågat dig vad du själv tycker.

    Du kan ganska lätt slå hål på dina egna argument genom att låtsas att otrohet varit olagligt. Då hade den som varit otrogen utfört en brottslig handling, vad hade din medverkan då klassats som? Tror du dina argument hade hållit i en domstol?
    Tror du att du hade sluppit undan genom att säga att du inte tycker du har något ansvar för vad du deltog i?
  • Anonym (sådär)
    Zoegazz skrev 2020-10-26 14:40:52 följande:
    Var har jag skrivit att det är onaturligt att kritisera? Alltid när jag skriver i såna här trådar kommer en massa påståenden jag aldrig yttrat. Och alltid mot de som står på den 100%-iga sidan som förkastar otrohet.

    Det är fullt rimligt att kritisera, döma, diskutera. Det som inte är rimligt är att påstå allt är svart eller vitt, antingen eller, rätt eller fel. Enligt mig. Alla har rätt till sin åsikt men jag uppfattar att hetsarna i dessa diskussioner inte tolererar det.
    Fast rätt och fel är ju oftast ganska svartvitt.. Att det sen finns sk anledningar och förklaringar till folks agerande betyder ju inte att fel blir rätt. 

    Det du kallar "hetsa" är ju iof oxå ganska naturligt. I ALLA trådar om otrohet bildas ALLTID två läger, den ena som är kritiska och den andra (oftast såna som själva varit otrogna) som tar det i försvar med diverse olika förklaringar.

    Hetsiga diskussioner uppstår oftast inte kring själva otroheten i sig utan snarare kring alla "förklaringar" där man på alla sätt försöker få det att låta lite bättre än vad det är och hela tiden försöker lägga ansvaret på någon eller något annat än sig själva.... Man skyller på förhållandet, omständigheter eller tom sin partner för att man var otrogen. Det är aldrig någonsin deras eget ansvar fullt ut, det är alltid något eller något annat som fått dem att agera som de gjorde.

    Människor som INTE försöker rättfärdiga sig själva med en massa bortförklaringar får sällan lika mycket kritik och "hetsande"
  • Anonym (sådär)
    Anonym (jag) skrev 2020-10-26 16:55:28 följande:

    Det ena lägret är ofta sådana som själva varit otrogna precis som du säger. I andra lägret befinner sig de som varit utsatta för otrohet. Bekymret i diskussionen är att man påverkas väldigt starkt av den egna situationen - som givetvis inte är vedertagen på något sätt. Alla situationer och förhållanden skiljer sig åt, även omständigheterna kring varför någon är otrogen.


    Japp men oavsett situationer och omständigheter så är otrohet fel oavsett och 100% av ansvaret ligger på den som valde att vara otrogen. Och det är oftast det diskussionerna hamnar i, om det är fel eller inte fel, hur fel, om man har ett ansvar för det, hur mycket ansvar, etc...
    Anonym (jag) skrev 2020-10-26 16:55:28 följande:

     


    I slutändan är det väl den som varit otrogen, varit utsatt för otrohet och den som varit älskare/tredje man som har den mest nyanserade bilden av det hela eftersom man inte påverkas särskilt starkt åt något håll.


    Hänger inte med på vad du menar här... den som har erfarenhet kommer förmodligen ha den mest nyanserade bilden i den mån att personens erfarenheter kommer ge personen bättre förståelse men samtidigt är ju personen oxå mest färgad av sina erfarenheter?

    Eller menade du personer som INTE har såna erfarenheter?
    I så fall kan jag hålla med om att en sån person förmodligen är mest objektiv, men nyanserad vet jag inte om jag håller med om, bristen på erfarenhet kommer ge personen en bristfällig förståelse och kanske en lite naiv förhållningssätt.
  • Anonym (sådär)
    Anonym (Noll) skrev 2020-10-26 17:18:10 följande:
    Hon har noll och ingenting med hans fru  och deras överenskommelser att göra.
    Japp, dock har hon ett ansvar för sitt deltagande. Hon har ju själv frivilligt valt det och då kan det ju inte vara någon annans ansvar än hennes.
  • Anonym (sådär)
    Anonym (.) skrev 2020-10-27 07:27:55 följande:
    Du måste inte leva i okunskap om du inte vill.
    Det är bara att läsa den här tråden, för människor argumenterar för sin sak och förklarar ingående hur de  resonerar.

    Men det blir som i det resonemanget: var och en är ansvariga enbart för sina egna handlingar. Vill du tycka att det bortom din fattningsförmåga så struntar du i att läsa och ta till dig av budskapet. (Det är inte samma sak som att hålla med utan betyder just att man förstår hur och varför någon resonerar som man gör).
    Eller hur... problemet är att samtliga argument för att man inte har något ansvar är så irrationella att det fortfarande bli ofattbart.

    Lite som det du skriver här tex.,,," var och en har bara ansvar för sina handlingar". Ungefär som att ha sex med någon INTE är en handling... helt irrationella argument.
  • Anonym (sådär)
    smulpaj01 skrev 2020-10-27 03:10:24 följande:

    För min del är det helt ofattbart hur man kan tycka att älskarinnan står helt utan skuld?!


    Håller med!
  • Anonym (sådär)
    Anonym (.) skrev 2020-10-27 10:01:46 följande:
    Nej, de är inte irrationella, tvärtom är de sakliga.
    Argument som säger att älskarinnor har ansvar över den otrogne karlen är däremot irrationellt, framförallt är det en emotionell geggamoja.
    Helt enkelt därför att man aldrig vid något annat tillfälle har ansvar för annans agerande undantaget omyndiga.
    Ett irrationellt argument kan absolut vara saklig men bli inte mindre irrationellt för det. Men dina argument i detta inlägg är både irrationella OCH osakliga.
    Anonym (.) skrev 2020-10-27 10:01:46 följande:
    Argument som säger att älskarinnor har ansvar över den otrogne karlen är däremot irrationellt, framförallt är det en emotionell geggamoja.
    Helt enkelt därför att man aldrig vid något annat tillfälle har ansvar för annans agerande undantaget omyndiga.
    Ingen har sagt att någon skulle ha ansvar för andras handlingar. Det som hela tiden sagts är att man har ett ansvar för SINA EGNA handlingar, dvs sitt deltagande. Att ha sex ÄR en handling. Men du påstår att man menar att man har ansvar för andras handlingar... så ja du är väldigt osaklig. Och att inte kunna skilja på att göra något och delta i att göra något är i sig extremt irrationellt.
  • Anonym (sådär)
    Anonym (.) skrev 2020-10-27 10:39:02 följande:
    Då förstår du inte vad irrationellt betyder. Ledsen för det, men det är du som lever i villfarelse, inte jag.

    Jodå, det är flera som säger det hela tiden och dessutom mycket aggressivt. Föreslår att du läser tråden eller nyanserar ditt språk. Din argumentation är osaklig som bygger på felaktiga argument.
    Är det rationellt att inte kunna skilja på ansvar för att göra något och ansvar för att delta i något?

    Citera var någonstans man påstått att älskarinnan skulle ha något ansvar för ANDRAS handlingar?
  • Anonym (sådär)
    Anonym (Helga) skrev 2020-10-27 12:02:28 följande:
    Jag håller med dig.

    Ni som tycker att älskarinnan är utan skuld, skulle ni tycka likadant om det var er man som va otrogen? Skulle ni inte klandra älskarinnan alls då? Ofta är det nån som familjen känner, kanske bekant eller vän till frun.

    Skulle ni då verkligen bara anklaga mannen?
    Jag tror vi alla vet vad du kommer få för svar på den frågan Flört

    I grunden handlar det om egoism. Man vill inte behöva avstå från saker för andras skull och då rationaliserar man det med luddiga förklaringsmodeller istället och så är det fritt fram. Tyvärr så slipper man ju oftast oxå undan med det och behöver aldrig ta del av konsekvenserna för det man deltagit i, det får andra göra, och då sätts aldrig ens självlögner heller på prov.
  • Anonym (sådär)
    Anonym (Sara) skrev 2020-10-27 16:35:25 följande:
    Gissningsvis blivit väldigt ledsen och besviken på min vän.

    Jag tycker självklart att det är ett extremt dåligt beteende att som vän göra något som man vet sårar vännen (ha sex med hennes man och ljuga om det och hålla det hemligt).
    Varför då, din vän har ju inget ansvar över ditt förhållande eller din partners otrohet?

    Hon har ju enligt dig inte gjort något som helst fel. Så varför skulle du bli ledsen och besviken?

    Varför ska hon berätta, hon har ju inte gjort något fel enligt dig? Knulla din man är ju som att knulla vilken man som helst. Hon har väl ingen redovisningsplikt över sitt sexliv gentemot dig?
Svar på tråden Ni som har stulit någon annans man - säger inte samvetet någonting?