Inlägg från: Anonym (sådär) |Visa alla inlägg
  • Anonym (sådär)

    Ni som har stulit någon annans man - säger inte samvetet någonting?

    Anonym (Sara) skrev 2020-10-23 17:34:41 följande:
    Jag tycker att vi diskuterar ansvar, huruvida någon av parterna har ansvar för otroheten eller ej. Och då menar jag att endast den otrogne har ansvar för otroheten.

    Jag började som sagt att skriva att man inte kan vara otrogen och skylla på nån annan för otroheten. Då skrev du att man i te kan ha sex med någon annas partner och inte ta ansvar för det (typ) och jag svarade att var och en ansvarar fär sin egen handling men att den otrogne inte kan skylla på älskarinnan. Och du svarade då att man inte heller kan skylla på den otrogne att älskarinnan väljer att ha sex med honom och jag frågade om någon har påstått det. Så började vår diskussion på ett ungefär.

    Sen har Bjoer och jag diskuterat vidare kring (om jag fattat honom rätt) kring huruvda man kan answs delansvarig för andras handlingar och specifikt för andras otrohet.

    Så det jag diskuterat är ansvar för otroheten. Om vi diskuterat förbi varandra ber jag om ursäkt. Men jag anser alltså att den enda som är ansvarig för otroheten är den otrogne.

    Men jag förstår inte riktigt vad du menar nu. Attdu diskuterat huruvida älskarinnan deltar i den andres otrohet. Vad betyder det? Hon deltar ju i den aktivitet som innebär att han gör sig skyldig till otrohet, om det är det du menar.

    Men jag har som sagt diakuterat ansvar för otroheten. Menr det något annat du vill diskutera får du nog förtydliga dig, för jag förstår nog inte i så fall, om du upplever att jag vänder på frågan. För då har jag missupfattat frågan.
    Ja, men det är inte ansvar för otroheten som ifrågasätts i denna tråd, det är ansvar för att DELTA i otroheten som ifrågasätts. Det är trotts allt 2 personer inblandade i otroheten. En som är otrogen och en som DELTAR i den andras otrohet.

    Ja precis, ni diskuterar om ansvar för DELAKTIHET i en otrohet. inte om ansvar för otroheten i sig för den är alla äverens ligger på den som är otrogen. Så varför envisas du hela tiden med att bara prata om ansvar för själva otroheten med utelämnar det som egentligen diskuteras?

    Ni pratar inte förbi varandra, det är snarare du som hela tiden svara på något helt annat än det som diskuteras. Diskusionen blir något i stil med detta...

    A och B hjälps åt att göra något om C som är A partner.
    Vad har B för ansvar för sitt deltagande?

    Du svarar att det är A som är ansvarig för handlingen.

    Andra svarar, jo det är sant, men B har ju deltagit i det, vad har B då för ansvar?

    Du svarar återigen.... att det är A som ansvarar för själv handlingen.

    Andra lägger fram exempel med tex brott och dealktighet...

    Du svarar återigen med att A ansvarar för själva handlingen.

    Och så går det runt runt och runt....
  • Anonym (sådär)
    molly50 skrev 2020-10-24 13:06:36 följande:
    Men du kan inte visa samma empati för andra människor?

    Jag inser att andra inte tänker som jag. Och det är helt ok.
    Men jag anser också att om man beter sig på ett omoraliskt sätt så får man ta att folk har åsikter om det.
    Äh, nolll kör med den klassiska självlögnen alla egoister kör med. JAG tycker det är helt ok och därför ÄR det helt ok. Det är alltså inte själva handlingen som avgör om det är rätt elelr fel utan enbart vad jag själv tycker om mina handlingar som avgör Drömmer

    Att försöka få egoistiska människor att ta ansvar för sina handlingar är som att försöka fånga en blöt tvål. Det ingår liksom i den egoitsiska mentaliteten att slippa ta ansvar för vad man gör.
  • Anonym (sådär)
    Anonym (Sara) skrev 2020-10-25 12:48:53 följande:
    Jag vet i te vad du menar med att älskarinnans ansvar för otroheten inte varit ämnet i denna tråd. Det anser jag definitivt har menats med ord som begrepp som stöld, manipulation mm. Då läggs ett ganska stort ansvar på älskarinnan för otroheten enligt mig, och den otrogne behandlas som någon som inte är kapabel att hålla sina egna löften på grund av andras beteende, och därmed inte blir fullt ansvarig för sitt eget beteende. Ordvalet " stöld" gör detganska klart anser jag. Ansvaret hamnar då på älskarinnan och partnern och inte på den stacakrs otrogen som råkade nli stulen.

    Ts användande av begreppet stöld var själva anledningen till att jag skrev i tråden över huvudtaget. Mitt första inlägg var som sagt att man inte kan vara otrogen och skylla på någon annan, vilket jag anser att man gör om man påstår sig blivit stulen eller manipulerad. Så ansvar för otroheten är definitivt vad jag har diskuterat. Jag är heller inte ensam i tråden om att ha lyft det, så att det i te varit uppe för diskussion stämmer inte. Så jag har definitivt diskuterat ansvar för otroheten i denna tråd, om det inte framgått ber jag om ursäkt. Tråkigt om du diskuterat med någon som du tror diskuterar något annat än det hon faktiskt diskuterar, kan förstå om det känns tråkigt.

    Jag anser alltså inte att älskaren/älskarinnan har deltagit i otroheten, eftersom otrohet bsra ksn begås av en som har en överenskommelse med en partner, och det har inte älskarinnan/älskaren. Så därför är det omöjligt för mig att diskutera älskarens ansvar för delaktighet i

    otrohet eftersom jag inte anser att någon sådan finns. Jag försökte förklara det med exmpelt om förtal och jag tror ibte jag kan förklara det bättre än så om du inte förstår det exemplet. Läsaren av förtal är heller inte ansvarig för förtal men kan vara ansvarig för annat omoraliskt beteende. På samma sätt är älskaren inte ansvarig eller delansvarig för "otrohet" men kan naturligt vara ansvarig för annat omoraliskt beteende.

    Jag anser alltså inte att A och B hjälps åt i handlingen "otrohet" utan att det är en handling som enbart A begår.

    Jag kan ju inte svara något som jag inte tycker bara för att du ska tycka att jag svarar rätt. Att jag inte kan säga att älskarinnan är ansvarig för delaktighet är ju för att jag inte anser att någon sådan finns. Hon är inte att jämföra med den som kör flyktbilen, enligt mig. cChuffören har ju faktiskt ett stort ansvar för brottet, vilket jag inte anser att älskarinnan har (och inte heller att otrohet är att se som ett brott, men det är ju en annan sak). Och det är det jag försöker förklara, ledsen om jag inte lyckas.

    Älskaren är dock förstås ansvarig för sina egna handlingar - tex att genom att ha ett förhållande med en gift man bidra till att en annan människa kan bli väldigt sårad. Det har jag också lyft flera gånger. Så om det är det du menar med delaktighet har jag ju också varit tydlig i den frågan långt tidigare i tråden.
    Alltså, läser du det du själv skriver? Du säger att älskarinna inte kan delta i otroheten (trotts att det är henne han utför otroheten med) för att det är bara den otrogna som kan vara otrogen... du blandar återigen ihop begreppen göra och delta i att göra och menar att man var där, var med och utförde handlingen men har ändå inte deltagit.... som sagt runt runt runt och tillbaka på ruta 1.

    Det handlar inte om vad jag tycker, det handlar inte om tyckande öht. Det handlar om självklara begrepp. Deltar man i något så har man självklart ett ansvar för sitt deltagande. Hur man ser värderar deltagandet (bra eller dåligt) beror på handlingen man deltagit att utföra. Men ATT man deltagit och ATT man har ett ansvar för det är ju liksom själklarheter som inte avgörs av vad man tycker, det avgörs av vad man gjort (deltagit) och är inget man slipper bara för att man själv tycker att man inte har något ansvar för vad man deltar i. 

    Det är ju lite lustigt att folk mer än gärna medger sitt deltagande i att göra bra saker, saker som får andra att må bra. Då är begreppet deltagande hur enkel som helst.. "det där var minsann jag med och gjorde!" Men så fort man pratar om saker som inte är så trevliga, nä då är det tydligen jättesvårt att förstå begreppet deltagande Drömmer
  • Anonym (sådär)
    Anonym (Noll) skrev 2020-10-25 12:30:57 följande:
    Spännande analys.
    Föga imponerande dock.
    Ja, allt som talar för att du ska ta ansvar för vad du gör är ju alltid föga imponerande. Allt som gör att du slipper ta ansvar för vad du gör är däremot alltid jätteimponerande.... 
  • Anonym (sådär)
    smulpaj01 skrev 2020-10-26 09:43:04 följande:
    Om någon fortfarande inte förstår efter att ha läst detta inlägg så är dem förmodligen extremt svagbegåvade och utom hjälp detta var den bästa förklaringen på varför båda är skyldiga i en otrohetsaffär även om ena parterna är singel. Så klockren beskrivning, tack!
    Jag tror inte det är där skon klämmer (kunna förstå kopplingen mellan deltagande och medskyldighet). Jag tror att det mest handlar om att man inte vill förstå för att det passar ens samvete bäst så Flört
  • Anonym (sådär)
    Zoegazz skrev 2020-10-26 09:55:19 följande:

    Vilken konstig inställning. Alla kan i förhållande falla för någon vi inte hade räknat med. Sen väljer ju såklart personen i förhållande själv om den vill satsa på den nya personen. Det verkar tyvärr ovanligt att folk direkt bryter upp och är otrogna först istället, vilket såklart är fel. Men man kan inte kräva att den som är i ett förhållande ska stanna där om den känner starkare för någon annan.

    Och ja, älskaren/älskarinnan bidrar, men hade det inte varit den hade det antagligen varit någon annan. Tycker det är att förenkla och tycker oftast den som "bidragit" till otroheten får mer skit än den som faktiskt varit otrogen. Lägg ansvaret där det hör hemma. Sen är oftast inte det flesta redo att lämna med detsamma utan vill känna av om känslorna faktiskt är på riktigt först osv så personen inte gör ett misstag i att lämna. Ofta verkar detta resultera i fysisk otrohet, vilket såklart är fel, men med tanke på hur vanligt beteende det är undrar jag om det inte är biologiskt på något vis.

    Finns även många historier att läsa där någon brutit upp för någon annan och att de hållt ihop efter det, vilket ingen verkar tro på.

    Sen tror jag också att när folk som inte är det typiska "notoriskt otrogna, själviska svinet" som alla i såna här forum vill få alla otrogna till, så är det antingen ett sätt att lämna ett dåligt förhållande, eller så är förhållandet helt enkelt dåligt på något plan och man söker sig någon annanstans pga någon inre frustration.


    Jag tycker snarare det är din inställning som är konstig.

    Du tror inte att den som halkar och bara råkar vara otrogen av ren olycka  förmodligen kommer bli precis en sån där notorisk själviskt svin om personen både intalar sig själv och får höra från andra att det är helt ok att göra så?

    Givetvis kan man kan inte kräva att en person ska stanna kvar i ett förhållande om personen inte vill det, det tror jag ingen heller kräver. Det man däremot med all rätt kan kräva är att folk ska kunna avsluta ett förhållande som en vuxen människa istället för som en idiot. 

    Menar du att otrohet är ett bra sätt att bryta upp på? Det finns inga bättre sätt att bryta upp?

    Menar du att otrohet är ett bra sätt att hantera "inre frustration"? Det finns inga bättre sätt att hantera det på? 

    Så bara för att det någon annan hade gjort det istället så är det helt ok att bete sig som ett svin och knulla någon någon annans partner? Resonerar du likadant kring andra saker oxå? Du vet att det är fel, men bara för att någon annan kanske gör det istället så är det helt ok att du gör det?

    Det är ingen som ger den som bidrar MER skit, det är snarare de som bidrar som drar på sig offerkoftan och känner sig enormt kränkta så fort deras agerande ifrågasätts. Diskussionerna blir heta och ibland helt bisarra inte för att personen får mer skit än den som varit otrogen utan för att personen konsekvent vägrar stå för sin del i det och anser sig vara helt oskyldiga.

    Menar du att bara för att skitbeteende är vanligt så är det helt ok? Du tror inte att det kanske är så vanligt just för att många resonerar precis som du gör i ditt inlägg? Medger att det är fel men hittar sen 100 ursäkter för varför det är ok ändå?
  • Anonym (sådär)
    Zoegazz skrev 2020-10-26 11:42:23 följande:
    Ingen har sagt att det inte är fel! Finns nog ingen som tycker det är rätt heller. Men det finns heller inget som hetsar upp folk så mycket som otrohet och jag blir förundrad över hur mycket kraft folk lägger på att hata, förminska och förkasta otrohet. Det finns alltid två sidor av myntet, oavsett hur fel otrohet är. Jag menar bara att det är ett vanligt mänskligt felande så det måste gå att se längre än att någon helt enkelt är ett svin. Är någon trogen i 15 år och plötsligt innan ett uppbrott är otrogen en gång och väljer att lämna relationen finns det annat bakom. Och ja, fortfarande fel det är vi överens om. Men jag tycker att förklara otrohet med svineri och egoism är i många fall ett förenklande av beteendet.

    Och ja, det finns alltid bättre sätt att agera på, även det är vi överens om men likväl felar människor, har gjort i alla tider och lär fortsätta göra. Det spelar liksom ingen roll hur mycket det diskuteras och förkastas.
    Mmm fast grejen är den att om man säger att det är fel samtidigt som man följer upp det med 20 ursäkter för varför det är ganska ok ändå så blir det ju lite svårt att tro att man verkligen tycker det är så fel som man påstår. Det blir snarare ganska cyniskt.

    Ja, precis, det finns ju bättre sätt att lösa saker på och därför spelar alla ursäkter och bortförklaringar ingen som helt roll. Fel har man gjort oavsett och då är det väl kanske inte mer än rätt att man oxå får höra att man gjort fel istället för att få höra hur mänskligt det är att göra fel.

    För om vi ska snacka om mänskligt så är det ju precis lika mänskligt att bli provocerad och irriterad på folk som beter sig så mot andra och sen dessutom rättfärdigar sitt beteende med en massa löjliga ursäkter? Och då blir det ju väldigt lustigt hur vissa propagerar för att det är mänskligt att såra och förnedra andra men helt omänskligt och konstigt att kritisera sånt beteende, eller hur?

    Om bete sig på det sättet är mänskligt, varför skulle att bli provocerad av sånt beteende vara mindre mänskligt?
  • Anonym (sådär)
    Zoegazz skrev 2020-10-26 12:17:42 följande:
    Ja, gruppen jag mest pratar om är de som gör ett engångsmisstag. Men de verkar bli dömda lika hårt som de som har långa affärer.
    Och vad får dig att tro att en gång nödvändigtvis gör mindre ont på den drabbade än 50 ggr?

    En gång räcker oftast gott och väl för att förhållandet ska vara slut, och konsekvensen blir då exakt densamma som om det varit 50 ggr. Skilsmässa,. ledsna barn, etc, etc, etc...
  • Anonym (sådär)
    Anonym (Sara) skrev 2020-10-26 12:30:52 följande:
    Jag förstår att du anser det

    Med exempelt om förtal försökte jag förklara hur jag ser på saken att göra om exempelt till ett annat funkar ju inte då ;) Jag ser alltså inte älskarinnan som förlaget eller tryckeriet (som ju också skulle kunna anses anvsariga för förtalbrottet) utan snarare som läsaren. Så som jag förklarade i mitt inlägg.

    Syftet med den liknelsen var alltså att förklara hur jag ser på saken. Inte att jag inte flrstptt ditt sätt att se på saken. Det var det bästa sättet jag kunde komma på att förklara, och framgår det inte nu heller får jag nog ge upp. Jag skyller dock inte på att ni andra är svagbegåvade som nån annan i tråden utan tänker att det ör jag som inte är förmögen att förklara bättre.

    Jag anser alltså inte att älskarinnan är ansvarig eller delansvarig för otroheten. Jag anser inte att man kan hjälpa till med en otrohet på det sätt du beskriver och därmed inte vara delaktig eller medhjälpare.

    Med allt detta sagt, vill jag ändå påpeka att min aktivitet i denna tråd egentligen inte handlade om dessa detaljer utan just om att ts språkbruk lägger ansvaret på fel person.

    Om man vill kalla någon för medhjälpare eller inte är inte superviktig för mig så länge man ibte skyller på älskaren att maken/makan är otrogen. Och så länge man inte börjar prata om otroheten som något som älskaren och maken gör tillsammans, ett gemensamt "brott". För det håller jag inte med om
    Men som sagt, att vara en medhjälpare eller ej avgörs inte av vad man tycker utan av vad man gör. Begreppet medhjälp saknar i sig värdering, man kan delta i både bra och dåliga handlingar.

    Underlättar du eller gör du ett rån möjligt genom ditt medverkande så ÄR du medverkande vare sig du tycker det eller ej. Det är inte så att domstolen kommer ta hänsyn till att du själv tyckte det var ok, du kommer bedömas efter vad du gjorde inte vad du tycker..

    Likadant är det med medverkan i en otrohet, det är vad du gjorde (att du låg med den som var otrogen) som avgör om du deltagit eller inte. Inte att du själv tyckte det var ok. Till skillnad från rån så är otrohet inte olagligt och därför slipper man bli dömd för det och då kan man kosta på sig att påstå att man är oskyldig för det finns ju inga lagar att dömas från annat än allmänhetens moral, men hade det varit olagligt så hade man dömts för medhjälp precis som vilket annat brott som helst.

    Mao, att du deltagit råder det ingen som helst tvivel om för det har avgjorts av dina handlingar. Vad du sen själv tycker om det är en helt annan sak. Men precis som vid ALLA andra handlingar så kommer man inte ifrån sitt ansvar för vad man gjort enbart för att man själv tycker man saknar ansvar,
  • Anonym (sådär)
    Zoegazz skrev 2020-10-26 12:52:18 följande:
    Jag har blivit bedragen ja, och vet precis hur det känns. Ser iaf inte på det hela svart och vitt längre. Och för många är otrohet en språngbräda ut ur ett dåligt förhållande, hur fel det än är. Och där ser jag en skillnad på det eller om man väljer att vara otrogen fast man vill fortsätta livet med sin partner.
    Fast det lustiga är fortfarande varför du tycker det är så naturligt och mänskligt att göra såna saker även om det är fel men tycker det är helt onaturligt att kritisera såna handlingar?
Svar på tråden Ni som har stulit någon annans man - säger inte samvetet någonting?