Inlägg från: nattuw |Visa alla inlägg
  • nattuw

    Regeringens el-fiasko

    Flash Gordon skrev 2022-08-29 16:00:31 följande:
    Vattenfall är statliga kraftverk. Vi behöver inte tala om "statliga kraftverk" som något nytt eller oönskat eller ideologiskt eller så ...
    Elkraftfrågan har förvandlat trådens socialdemokrater till goda nyliberaler där marknaden skall styra och staten hålla sig ur vägen. Det går fort att vända en kappa...
  • nattuw
    nattuw skrev 2022-08-20 15:09:30 följande:
    Jag har inte påstått att elransoneringen är framtvingad för att sänka levnadsstandarden. Däremot har jag spekulerat i om en framtvingad elransonering kommer att att sänka levnadsstandarden. Och jag har dessutom berört att det tidigare inom miljörörelsen ansågs som önskvärt att sänka levnadsstandarden för att skapa ett hållbarare samhälle. Vilket skulle kunna innebär att en del personer inom ett av regeringspartierna faktiskt insåg vad resultatet av deras energipolitik skulle kunna leda till men att de valde att vara tyst.
    Maria Wetterstrand i "Hotspot" (efter en del slingrande):
    "-Tycker du att vi ska sänka vår levnadsstandard för att rädda klimatet.?
    -Om det blir konsekvensen av att agera för att vi till exempel inte hittar tekniska lösningar tillräckligt snabbt så är ju det det vi måste göra därför att annars får vi ännu mer sänkt levnadsstandard sen.
    -Så svaret är ja?
    -Ja det måste man ju vara beredd på."
    Hotspot 3 september 2020 "De höga elpriserna ? och är lösningen mer kärnkraft eller mer vindkraft?"

    Så det tycks som om åtminstone Wetterstrand är fullt införstådd i vad konsekvenserna kan komma att bli.
  • nattuw

    Efter en länk i ett annat forum hittade jag följande debattinlägg ?Vi är flera miljöpartister som vill ha mer kärnkraft?.  Inlägget publicerades den 12 mars 2019 på SVT opinion.

    Där står bland annat:
    "Även i miljöpartiet är vi flera som höjer rösten för att bygga ut kärnkraften. Det är nödvändigt för att klara klimatkrisen.

    Den kompletterar vind- och sol-kraften med svängmassa och ger en stabil bas som gör att vi fortsatt kan skydda de sista fria älvarna.

    Vi som minns hur svavlet från kontinentens kolkraft försurade våra skogar och sjöar, vet att högsta prioritet är att bli av med fossila bränslen.

    Vi som ser hur en stor efterfrågan på biobränsle från skog och jord utarmar den biologiska mångfalden vet att biobränslen inte är lösningen på klimatkrisen."
    www.svt.se/opinion/vi-ar-flera-miljopartister-som-vill-ha-mer-karnkraft

    Debattinlägget är i sig är inte särskilt märkvärdig. Men det visar att en gång i tiden handlade MP inte bara om miljöpopulism. Utan då fanns det även miljöpartister som parade ett genuint miljöintresse med pragmatism. Tyvärr tycks de tiderna vara förbi.

  • nattuw
    KillBill skrev 2022-09-05 06:56:57 följande:
    Det är ett moderat spinn att svensk politik skulle vara orsaken till de höga elräkningarna. Allvarligt talat hur kan man påstår något sådant befängt?
    Det är inte en moderat spinn att en stor del av priset som vi konsumenter får betala beror på politiska beslut. Det är inte befängt att påpeka att vi har en energipolitik som lett till minskad pålitlig inhemsk energiproduktion samtidigt som det ligger både skatter, avgifter och moms på ovanpå priset för själva elen.
  • nattuw
    KillBill skrev 2022-09-05 14:44:07 följande:
    Då måste du mena Vladimir Putins politiska beslut att inleda krig mot Ukraina.
    Sveriges elpriser är fortfarande lägre än övriga Europa. Länder som Norge och Finland som historiskt sett har haft låga elpriser har fått se sina elpriser öka lika mycket som i Sverige. 

    Så här såg elpriserna ut i Augusti månad 2022. 
    Vad har Putins krig i Ukraina med den svenska beskattningen av el att göra?
    Vad har Putins krig i Ukraina med nedläggningen av svensk kärnkraft och nedrustningen av svenska reservkraftverk att göra?

    Att du inte begriper skillnaden mellan hur olika länders elkraft alstras och regleras och hur det slår på elpriserna har vi redan förstått.
  • nattuw
    Padirac skrev 2022-09-05 23:41:56 följande:
    Japp, det är den svenska elskatten som driver upp gas- och elpriser på den Europeiska elmarknaden Tomte
    Den svenska elskatten fungerar som en hävstång på redan höga priser. Så, ja den svenska elskatten driver upp de priser som konsumenterna får betala för att kunna värma maten till sina barn.
  • nattuw

    Jag vet inte om detta redan är postat. Men här förklarar Jan Blomberg (fd professor i tillämpad fysik, Uppsala universitet) problemen med att låtsas som om att naturlagarna inte gäller om man tror på grön omställning.



  • nattuw
    Padirac skrev 2022-09-06 21:28:00 följande:
    Ja - tänk vad mycket mer Sverige kunnat åstadkomma om land och rike inte låg i spillror pga det totala kaos, förfall och den vänsterliberala demokatur som samhäller befinner sig i.
    Ja vi får hoppas att det blir bättre efter valet. En regering med intresse av att lösa samhällsproblemen vore önskvärt.
  • nattuw
    Padirac skrev 2022-09-07 07:28:35 följande:
    Globala problem behöver globala lösningar, inte populistiska utspel.
    Vilket är anledningen till att man inte bör rösta på miljöpopulister.
  • nattuw
    Flash Gordon skrev 2022-09-08 12:31:03 följande:

    Fattas bara att åldringar kommer att frysa ihjäl i sina hem i vinter ...


    Går det släta över skjutningar och sprängdåd så går det nog släta över ihjälfrusna pensionärer...
Svar på tråden Regeringens el-fiasko