Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Regeringens el-fiasko

    Ju mer ju bättre skrev 2020-11-29 21:30:26 följande:

    Jag föreslår att regeringen börjar göra sitt jobb.


    Dina anklagelser bär samma vikt som trump's anklagelser om röstfusk. Detta är mycket mycket allvarligt.
  • Padirac
    Ju mer ju bättre skrev 2020-11-29 23:57:30 följande:

    Det var ingen anklagelse. Det är ett förslag att regeringen borde göra sitt jobb. Faktum är att även den mest inbitne sosse borde se det som positivt om regeringen började göra sitt jobb.

    Trots att ni länge förnekade det så har jag till slut bevisat att en abonnenter tvingas betala ocker-pris på el p.g.a regeringens dåliga politik. Pengarna hamnar i ett tyskt bolag. Det är kriminellt uselt hanterat av regeringen.


    Det kallas marknadsekonomi, och ja, du har lyckats visa att elhandel och elnät är en del av denna.

    Visst är det en anklagelse. Du säger att regeringen int gör sitt jobb och du har presenterar lika många fakta om detta som Trump presenterat om valfusk.

    Det är en skicklighet i sig att lyckas med det. Keep up the good work.
  • Padirac
    Rataxes skrev 2020-11-30 10:37:39 följande:
    Välkomna till en ny spännande vecka i det svenska elsystemet.

    Vi inleder med import från Tyskland, karlshansverket står i 2 timmars startberedskap.

    Torv, olja och brunkol är alltså dagens vinnare.

    20 gånger högre elpris i elområde 3 och 4 än 1 och 2.

    www.svk.se/drift-av-transmissionsnatet/kontro.../

    Hur länge dröjer det innan Ynkeman förbjudit detaljerad information om situationen och kommit med en utredning med resultatet:
    "Det räcker med en årlig redovisning"
    Det är möjligen marginalprissättningen som styr priset  - en del av elbörsens prissättning av el.
  • Padirac
    Ju mer ju bättre skrev 2020-12-07 21:36:43 följande:
    Ett citat från verkligeheten:

    "Hotande elbrist och skenande

    prisområdesskillnader gör att allt fler

    industriföretag ser risken att behöva flytta

    investeringar till andra länder. Och flera stora

    industribolag sågar regeringens energipolitik

    och kräver kraftfulla åtgärder. "
    www.svt.se/nyheter/inrikes/lagst-elpriser-till-industri-i-eu

    "2017 hade Sverige lägst elpriser till industrin i hela EU, visar en rapport från EU-kommissionen från tidigare i år. Samtidigt var Sverige det nionde dyraste landet när det gällde priset för hushållens el. 

    Även när du räknar in G20-länder som USA, Kina, Ryssland och Kanada hamnar Sverige lägre.  "

    www.affarerinorr.se/nyheter/2018/september/debatt-kompensera-industrin-foer-hoejda-elpriser/

    "Ett antal länder, t ex Finland, Norge och Tyskland har infört kompensation till elintensiv industri för att mildra effekten av de kraftigt ökade elpriserna. Den svenska regeringen har hittills passat helt i denna fråga. Detta äventyrar miljarder kronor i nya investeringar i datahallar och elkrävande industrier i vårt land. 

    Energikrävande basindustrier finns i närmare hundra kommuner, som Gällivare, Kalix, Kiruna, Luleå, Skellefteå, Piteå och Umeå. Stora investeringar har skett på senare tid och nya planeras, men allt högre elpriser i Sverige utmanar De senaste åren har åtskilliga datahallar etablerats i Sverige, t ex i Boden och Luleå. "

    "Konkurrenskraften mot övriga världen för producenter inom EU och Norge av metaller, papper och processkemikalier försämras. Råkraftpriset på spotmarknaden i Norden har fördubblats på mindre än ett år och terminspriser ökar också. Spotpriset i augusti blev det högsta för denna månad sedan 2008.

    Det finns många skäl för prisutvecklingen. Ett av de viktigaste är den pågående höjningen av priset på utsläppsrätter inom EU:s handelssystem, från cirka 50 kronor per ton koldioxidekvivalenter till cirka 200 kronor på mindre än ett år. Detta har indirekt ökat elpriset inom området med cirka 10 öre per kWh. För en mycket elintensiv industri (elförbrukning 0,5 TWh) betyder det kostnadshöjningar om 60 miljoner kronor eller kanske 400 000 kronor per anställd och år."


  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2021-04-17 17:51:52 följande:

    Intervju med Peter Rudling om energiproduktionen i Sverige och världen.


     


    swebbtv.se/videos/watch/43b63743-0ca6-4a4b-b5...


     


    58 minuter


     


     


    Säg såhär. Allt fungerar ungefär precis tvärt emot vad regeringen och MP tror och tycker.


     


    De faktiska kostnaderna för vindkraft döljs när ekonomiska jämförelser ska göras. Regeringen föreslår att vindkraften skall subventioneras med ytterligare en sisådär 100 miljarder(*) de närmaste åren genom att de skall slippa betala anslutningsavgifter till elnätet. Den notan skall istället konsumenterna ta.


     
    (*) =  Statliga utredningen ER 2018:6 anger en kostnad på ca en miljard per TWh vindkraftsel


    Var det inte swebbTV som blev utkastade från youtube för att de spred...  vad var det... desiniformation om covid-19, konspirationsteorier om BigPharma och maktövertagande av världsregeringar och så det där konstanta hatet mot invandrare ... återkommande

    www.svt.se/nyheter/inrikes/coronapastaenden-och-hatretorik-fick-youtube-att-slacka-swebb-tv

    "Tre regelbrott

    Google, som äger Youtube, menar att Swebbtv vid två tillfällen bröt mot Googles regler om rapporteringen kring corona. I ett program med titeln ”Är corona ett iscensatt larm?” beskrivs corona som inte mycket värre än en vanlig årsinfluensa och det påstås utan grund att statistiken varit konstruerad för att skrämma folk i syfte att skapa en grogrund för vaccinerna.


    I ett annat program hävdar en inringare att corona är en ”plandemi”, en konspirationsiteori som handlar om att förändra det ekonomiska systemet i grunden, ta världsherraväldet och kontrollera mänskligheten. En av programledarna nickar instämmande och säger att det handlar om att skapa en världsregering.


    – Det är viktigt att folk får säga vad de tycker och det är väl uppenbart att åtgärderna (som vidtagits med anledning av corona) inte står i proportion till farligheten. Det är absolut frågeställningar som man måste diskutera, säger Mikael Willgert, ansvarig utgivare för Swebbtv, till SVT.


    Google menar även att Swebbtv brutit mot reglerna om hatretorik i ett program där asylsökande ungdomar från Afghanistan bland annat beskrivs som ”ljugande skäggbarn”.


    ”Vi har strikta policyer”

    SVT har läst Googles mejl till Swebbtv och sökt företaget för ytterligare svar, men får endast en skriftlig kommentar från kommunikationschefen för norra Europa Mark Jansen:


    ”Vi har strikta policyer för vad som är tillåtet att ladda upp på Youtube. Material som bryter mot dessa riktlinjer tas bort från plattformen, under tredje kvartalet 2020 togs 7,9 miljoner sådana videoklipp ner. Vi går inte in på detaljer kring enskilda policybeslut, men på ett allmänt plan – kanaler som bryter mot regelverket får ett antal varningar, och vid upprepade regelöverträdelser kan kanaler tas bort i sin helhet.”"


    SwebbTV är nog inte på långa vägar så opartiskt som PS är.. jag skulle inte ta det material de produceerar som belägg för någonting - annat än att det behöver granskas av oberoende...
  • Padirac
    Rataxes skrev 2021-05-22 14:39:12 följande:
    Gen 4 gör gruvbrytning till ett ickeproblem. Råvaran finns redan i bassängerna på CLAB.
    Det är väl  'bara' Gen 4' som är ett problem just nu.

    Men precis som du skriver, då de kommer så  blir ett antal av de problem som nuvarade teknik dras med en del av lösningen för såväl energiproduktion och miljöarbete.
  • Padirac
    nattuw skrev 2021-05-26 06:19:29 följande:

    När det gäller vindkraft så är den intressanta frågan vad en storskalig utbyggnad av vindkraft kommer att göra med våra vädersystem. Kommer den energi som tas ur vinden att påverka klimatet på sätt som vi idag inte ens kan föreställa oss?


    Väder och klimat har kanske inte sin stora uppbyggnad och massa på den nivån vindkraft befinner sig. Vädersystemen har betydligt större omfång i djup, bredd och höjd än en lokal vindkraftpark och drivs av andra större mekanismer som hav, kontinenter , sol, moln, jetströmar på hög höjd dit vindkraftparken inte når.... finns säkert en del att läsa om du vill förkovra dig
  • Padirac
    Vanlig arbetare skrev 2021-05-29 18:11:04 följande:
    Det räcker väl att kolla hur elpriserna eskallerar vissa dagar för att inse att S förstört vårt elnät. Så urbota korkat att man baxnar.

    Vindkraft ger inga pengar när det är vindstilla. När det blåser blir tillgången på el så stor att den inte går att sälja. Det är optimalt uselt.

    Energi-politiken är så pass usel att privat-produktion av el är större än någonsin. Privat energi leder till att både el och elnät blir obsolet. Socialisterna kan behålla sitt sunkiga monopol själva.
    Det är omregleringen av elförsörjning och skapandet av en elmarknad med marginalprissättnig av el som skapar dessa elpristoppar.   Så länge folk och företag köper sin el till det pris som finns så är fungerar markanden.

    Privat produktion av el kommer att ställa helt andra villkor på elnätet och elmarknadsbolagen än det görs idag.  Räkna med en kraftig utveckling av produkter och tjänster som kan både höja och sänka elpriset för konsumenter.  Monopolet - eller de lokala monopolen  - tillsammans med regleringen av elmarknaden gav det stora antalet abonnenter tillgång till el till ett jämfört med övriga europa blygsamma priser. 
  • Padirac
    Vanlig arbetare skrev 2021-05-29 20:22:27 följande:
    I Sverige finns goda förutsättningar för att producera el nästan gratis. Enda orsaken till att elförsörjningen ens är en fråga är S och deras dåliga politik.
    Vem avreglerade elmarknaden

    1996 togs beslutet i Sveriges riksdag att avreglera elmarknaden. Detta skulle ske genom att separera elnäten och elhandeln i två olika system, handeln med el via en marknadsplatsen Nordpool och en avreglering av elnätet.
    När avreglerades den svenska elmarknaden?
    Den svenska elmarknaden avreglerades 1996. Tre år senare avskaffades kravet på timmätning för att kunna byta elleverantör och fler hushållskunder kunde byta på ett enkelt sätt. Det finns över 100 elleverantörer i Sverige att välja mellan
    el.se/nord-pool

    "Den stora börsmarknaden för el i Norden heter Nord Pool. Här möts elproducenter och elleverantörer för att göra upp om vad elen är värd här och nu. De priser som råder på den här marknaden styr också vad kunderna i slutändan får betala för att få el i sina bostäder och lokaler.

    Nord Pool Spot är den officiella börsen för handel med el i alla de nordiska länderna (förutom Island) samt Estland, Lettland och Litauen. Börsen ägs av de statliga bolagen i respektive land, som också äger huvudledningarna i landet. Här säljer elproducenterna sin el till den som vill köpa. De främsta aktörerna i köparledet är elleverantörer, men även privatpersoner och andra företag har rätt att sälja och köpa el här.


    Elspot och Elbas

    Nord Pool är i sin tur uppdelad i två olika marknader. Den ena är Elspot. Här handlas det med el kortsiktigt, verkligen här och nu. På Nord Pool Elspot gäller lagen om utbud och efterfrågan. Eftersom el inte kan lagras måste den också säljas direkt. Det gör att priserna kan variera stort från timme till timme och dag efter dag.


    "

  • Padirac
    Vanlig arbetare skrev 2021-05-29 21:55:27 följande:
    Och vad har detta med saken att göra?

    Redan idag lagrar privatpersoner solel i batterier som laddas på dagen och förbrukas på natten.

    Att man har en elbörs är inget som tvingar regeringen att bedriva en vansinnig energipolitik.

    F.ö var det S som regerade 1996, vad det nu har för betydelse.
    Hur många batterier menar du att det finns i bruk som gör elnätet och distribution av el på sagda elnät överflödigt?

    Elbörsen som knyter ihop elmarknaden i en stor del av norra europa bestämmer priset - dessutom tillämpas marginalprissättning - inte att förväxla med marginalskatt för det fungerar på ett helt annat sätt
Svar på tråden Regeringens el-fiasko