Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Regeringens el-fiasko

    Padirac skrev 2022-07-04 14:38:17 följande:
    Kan du definiera vad du menar med populism så att dina tyckanden blir begripliga i någon sorts faktuell betydelse? 

    Vad jag i detta fall menar:

    Det är inte politiken eller ideologin eller folk och samhällets bästa som är det viktiga, utan väljarstödet. Man gör bara det man måste göra för att få väljarnas stöd eller stödpartierna och deras väljares stöd, vilket gör att man tillåter stora svängningar i politiken och blir inkonsekventa.
    Som väljare vet man inte längre vart man har partierna, då de hela tiden svänger fram och tillbaka.

    Istället för att titta på problem och lösa dem eller försöka förutse problem och förebygga dem, så väntar man in i det längsta och ser vilka åtgärder som ger mest av väljarstöd.

    Svängningarna i politiken riskerar inte bara att bli stora utan även att komma i otakt med omvärldsutvecklingen, eftersom det finns en inbyggd tröghet.

  • Tom Araya
    klyban skrev 2022-07-04 14:54:06 följande:

    Och ändå står vi här utan sakpolitiska förslag eller vilja att samarbeta över gränserna, så vad är det du ens inbillar dig säga?


    Verkar som mycket av "upprustningen" har hamnat i fickorna på andra i ryssland än just en upprustning.


     


    Och vad är det för energi man ska bygga, för vindkraftverk får  man inte bygga om man ger dom bidrag, men kärnkraftverk är tydligen okey.
    Nummer två, vi står inför ett stort problem också, och det är att vi kan inte bygga gamla versioner av kärnkraftverk, de är för oeffektiva och för smutsiga.


    Det intressanta är att vi har varit bättre förberedda än många i Europa, ändå ska vi vara sämst?
    Det är en jävla komik att inbilla sig det bara är att göra något utan ett underlag, men det också därför såna som SD har så svårt att diskuterar sakpolitik.


    Men hur man kan missat att Ukraina är attackerat av ryssland och betydelsen av detta, det är en gåta som inte blir löst inser jag, det är så med agendor de bryr sig inte om fakta som stör argumentet.


    Fakta är att man har blundat för utvecklingen. Det har inte saknats underlag, man har bara valt att ta på skygglapparna tills problemen slår en i huvudet.
  • Tom Araya
    klyban skrev 2022-07-04 14:57:30 följande:

    SD dom lämnade över beslutet helt på främmande makt och JUST Finland.
    S tog ett beslut som alla andra partier gjorde efter det nya läget uppenbara sig, varför ska detta låtsas bort?


    Och sen verkar en del glömma av att detta var också en bred politiskt överenskommelse, så vem kritiken är riktad till, ja, det är väl alla som tog beslutet då.(Där SD inte kan ta äran, utan bara Finland kan ta äran där.)


    Av de som tog beslutet är det bara s som för mindre än ett år sedan sa att de aldrig skulle ta ett sådant beslut. NATO-motståndet har varit konstant på vänstersidan, inte på högersidan.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-07-05 11:07:25 följande:
    Så ditt prat om att Finland var en del av opinionen bygger på föreställningen om att någonting med Finland - vad det nu är - ger mer väljare?

    Jag tror du famlar efter olika påståenden som inte har med varandra att göra.

    Det är inte fakta du återger utan åsikter du har 
    Att försvaret och NATO-ansökan överhuvudtaget kom på agendan är p.g.a. opinionen. Sedan insåg nog de inom s som var öppna för medlemskap att Sverige inte kan stå ensam i norden utanför NATO, så Finlands inställning påverkade garanterat till Svensk ansökan.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-07-05 13:47:19 följande:
    Att Finland avsåg att ansöka för medlemskap i NATO är som du säger ett av skälen till att Sverige ansöker om medlemsjkap till NATO.

    Att det skull eha med populism att göra har du inte givit några som helst belägg för - däremot har du berättat att du tycker att det är populism. Det är två helt olika saker.

    Att det har med populism att göra anser jag är bevisat genom Hultqvists tal på partikongressen i höstas. Där lämnades inte ett uns av utrymme för omvärdering p.g.a. världsläget, utan han gjorde klart för alla vart s-skåpet står.
    S vände med opinionen för att inte tappa röster, inte något annat.
    S är nu mer villiga att satsa på försvaret trots att behovet funnits länge, detta då intresset för frågan har vuxit kraftigt hos väljarna sedan Rysslands invadering av Ukraina. Rent säkerhetsmässigt så utgör inte Ryssland ett större hot mot Sverige nu än tidigare, snarare tvärt om då kriget i Ukraina slukar en väldigt stor del av Rysslands militära resurser.

  • Tom Araya
    klyban skrev 2022-07-05 16:43:26 följande:

    En "populism" i samförstånd får man inte glömma av.


     


    Men undra vad som ändra sig och gjorde man fick ett akut problem.
    Jag misstänker du inte vet av populism är om du tror detta är, börjar faktiskt bli lite komiskt nu.


    Det finns ingen entydig och fastställd definition av populism, men när folkstöd är viktigare än politiken i sig så kan det med fog anses var en form av populism.
  • Tom Araya
    klyban skrev 2022-07-05 17:05:56 följande:
    Nej, det är ett akut problem som fick en bred politisklösning.
    Varför väntade man tills problemet blev akut när det har varit ett känt behov länge?
  • Tom Araya

    klyban skrev 2022-07-05 17:21:58 följande:

    Nope, behovet berättade sig självt, före detta så var ett NATO-medlemskap inte ens intressant för nått.
    Men bred politisklösning är populism, lycka till förklara det.


    Som jag sa, så har behovet av att göra något åt svensk säkerhet och försvar funnits länge. Att du inte vill eller kan ta till dig det är ditt eget problem.

    Enligt Hultqvist skulle han och s aldrig medverka till en NATO-ansökan. Jag hoppas att dina språkkunskaper räcker för att förstå innebörden i det uttrycket.

    Inom högern har man länge varit öppna för NATO-medlemskap, så det har inte kommit plötsligt eller ens nyligen.

    Så du har fel.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-07-05 17:30:43 följande:
    Hultqvist visste naturligtvis om att Putin skulle invadera Ukraina, att Rysslands starka armé var en potemkinkuliss och att Finland skulle ansöka om medlemskap i NATO Tomte
    Inget av dessa är avgörande för de säkerhetsbrister Sverige länge har haft, det är liksom bara "grädde på moset".
  • Tom Araya
    klyban skrev 2022-07-05 17:42:54 följande:

    Vad har ändrats?
    Det verkar vara det som du vägrar ta in i din populism.


    Seriöst!?

    Jag tänker inte slösa tid med att förklara vad som ändrats i regeringens politik och inställning sedan Hultqvists tal på partikongressen -21. 
Svar på tråden Regeringens el-fiasko