Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Regeringens el-fiasko

    Tom Araya skrev 2022-07-21 10:00:58 följande:
    Ja, vilken svensk el-produktion var lönsam respektive olönsam när el-priserna var som lägst och vi räknar bort kärnkraftens effektskatt (när den gällde)?
    Eftersom det är billigare att producera vind och solkraft än kärnkraft så blir förlusterna mindre om priset är riktigt lågt och man tjänar mer när priset är högt.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Rataxes skrev 2022-07-21 10:58:25 följande:

    Just nu tar SvK fram planer för hur myndigheten i vinter kan komma att stänga av elen någon timme åt gången i olika delar av södra Sverige. Energikrisen hade varit betydligt enklare att hantera om inte retarderingen från helvetet lyckats avveckla 4 reaktorer på 6 år.

    Hade jag fått planera bortkopplingarna så hade de drabbat slöddermalm, Majorna, Lund och andra.områden där såssar och miljöfascister är i majoritet.
    Skit ska skit ha.


    Det här inlägget skulle nog passa bättre i tråden om undergångsprofeterna. 
    Du vet väl att SvK har gjort samma sak sedan typ 50-talet? 
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Ord och inga visor från Amory B Lovins, fysiker och adjungerad professor i Civil and Environmental Engineering vid Stanford University. Lovins har tidigare varit rådgivare åt USA:s energi- och försvarsdepartement. Har tilldelats Right Livelihood-priset och Volvos miljöpris och är utländsk medlem av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien.
    "Om marknaden tillåts fungera fortsätter kärnkraften att tyna bort"
    - - -
    "Elpriserna i Sveriges elområde 4, där Skåne ingår, har varit smärtsamt höga den senaste tiden - men de ligger under Frankrikes, som nyligen såg 100 gånger så höga elpriser som Sydsverige. Varför? Jo, största delen av Frankrikes åldrande kärnkraftsreaktorer är stängda för reparationer och säkerhetskontroller. Sedan december har de stillastående reaktorerna i Frankrike gjort att landets produktion av kärnkraftsel har gått ner mer än den kärnkraft Tyskland stängt sedan år 2000. Företaget Électricité de France har inte råd att laga sina trasiga anläggningar, och knappast att bygga fler. Det är bara att konstatera: Valfläsk är billigt, men kärnkraft är dyr"
    - - -
    "De trendiga så kallade "små modulära reaktorerna" är varken lösningen på energikrisen eller klimatkrisen. Deras mindre storlek fördubblar i runda slängar elproduktionens kostnader jämfört med dagens stora reaktorer ? vars produktion kostar tre till åtta gånger mer (enligt banken Lazard) eller fem till tretton gånger mer (enligt Bloomberg New Energy Finance) än vind- och solkraft. Kostnaderna för vind- och solkraft fortsätter nedåt"
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2022-07-25 09:38:38 följande:

    Ett system som fungerat mer eller mindre oklanderligt i 50-60 år raseras på några mandatperioder genom att baskraften (kärnkraft) läggs ned och intermittent kraft (vindkraft) skjuts i i systemet till en nivå man inte klara av.

    Politiker trumfar tekniker när tekniska system skall skapas.

    Så nu står vi här med troliga nedsläckningar runt hörnet.

    Synd att valet är i september. Februari 2023 hade varit en intressantare tidpunkt.


    Denna artikel är alltså skriven när Sverige regerades av en moderatledd regering..

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/miljardforlust-for-oskarshamns-karnkraftverk


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill

    Det är intressant att jämför elpriserna i Frankrike (det land i Europa som har högst andel kärnkraft i Europa) med priserna i Södra Sverige (elområde 4 som fått se elpriserna öka mer än  övriga svenska elområden). I Södra Sverige har elpriserna inte ökat lika mycket som i Frankrike.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    www.sydsvenskan.se/2022-07-29/havsbaserad-vindkraft-kan-lyfta-skane

    "Energiforsk visade i en studie i våras att med havsbaserad vindkraft på 3,5 gigawatt utanför kusten i södra Sverige hade elpriset under förra hösten kunnat vara 35 ? 50 procent lägre. För en vanlig villaägare blir det flera tusenlappar på ett år. Detta ändras inte av att elnätet är sammankopplat med kontinenten; analysen bygger på hur dagens sammanlänkade europeiska elmarknad fungerar"

    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2022-07-30 12:00:50 följande:
    Varför fortsätter du att försöka få det att se ut som att det har något samband, när du vet att det inte är så?
    Menar du stt det inte finns någon koppling mellan ett lands andel kärnkraft och ett lands elpriser?
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    nattuw skrev 2022-07-31 01:10:48 följande:

    Eftersom en stor del av dagens energiproblem bottnar i klimatpopulism så bör denna video med den alltid lika aktuelle och bland vissa ifrågasatte men inte med fakta bemötte Henrik Jönsson vara av intresse: Extremväder eller extrema tolkningar?


    Du säger dig vilja bemötta populism men gör det genom att länka till en av de största populisterna 
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    KillBill skrev 2022-07-31 10:16:39 följande:
    Du säger dig vilja bemötta populism men gör det genom att länka till en av de största populisterna 
    Om man är intresserad av fakta så bör man ta del av vad vetenskapen kommit fram till och inte lyssna på tokstollen Henrik Jönsson. 

    www.forskning.se/2021/11/04/klimatkrisen-pa-fem-minuter/
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Tom Araya skrev 2022-07-31 11:46:13 följande:

    Enligt Energiforsk skulle en ökad svensk el-produktion påverka svenska priser i högre grad än vad som påståtts här i tråden.

    Elpriserna i södra Sverige hade kunnat vara 30-50% lägre under hösten 2021 om vi haft ytterligare elproduktion i drift. Det visar en ny studie som Energiforsk utfört i samarbete med Ea Energianalyse.


    Studien fokuserar på hösten 2021 som i många avseenden var extrem. Men även under ett mer normalt år så hade det spelat stor roll med ytterligare elproduktion i södra Sverige.


    ? Vi simulerade elsystemet som det såg ut i höstas, och sedan lade vi till antingen 1,8 GW kärnkraft eller 3,5 GW havsbaserad vindkraft i södra Sverige för att se vilken påverkan det skulle haft på elpriserna, säger Markus Wråke, VD på Energiforsk.


    Större elproduktion hade kunnat ge lägre elpriser | (energiforsk.se)
    Nyckelordet i sammanhanget är kunnat d.v.s. det är inte säkert att effekten skulle bli så stor. Jämför vi svenska elpriser i elprisområde 4 (södra Sverige) så har elpriserna inte ökat mer än vad elpriserna har ökat i södra Norge, i Danmark och i Finland efter det att Vattenfall och OKG avvecklade reaktorer i Södra Sverige och de borde elpriserna ha gjort om prispåverkan var så stor som 30-40 procent. 

    Däremot skulle säkert elpriserna varit något lägre med mer vindkraft eller med mer kärnkraft i södra Sverige men kanske inte så stor som Energiforsk estimerar. 
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
Svar på tråden Regeringens el-fiasko