• Anonym (JagTS)

    Reflektion av någon som är arg på sitt barn

    Dethär med att bli arg på sina barn... Först vill jag säga att jag själv inte har några barn och trots det förstår jag att man självklart blir arg ibland, tappar humöret, ryter ifrån, eller vad det nu kan vara... Men att som utomstående stå och se på, då man själv inte har barn, gör att man får modeller av hur man inte vill vara och hoppas att man klarar av att bete sig när/om man själv får barn...

    Jag har nämligen en kvinna i min bekantskap som jag blir så ledsen av när jag ser henne vara arg/tappa humöret med sina barn. Hennes barn är världens underbaraste barn, jag älskar dem. Det gör att det skär lite extra i hjärtat när jag står och tittar på... Jag tycker att hon beter sig fel, jag vet även att hon använder sig av fel metoder, hon använder sig av bestraffningar och/eller förminskningar och det gör mig ledsen.

    Ska ha den senaste situationen som exempel, barnet på 2 år har gjort sina strumpor våta, de ska åka och mamman lägger på barnet de våta strumporna. Barnet gnäller lite och säger att han inte vill ha på sig de våta strumporna (vem vill de?), då fnäser hon *jo, de e du som har gjort dem våta!* och sen är det så, barnet får gå ut med de våta strumporna.

    Samma barn vill gå istället för att åka i vagnen, *nej de tar så länge*. (Detta kan jag dock förstå men det är samma typ grej iallafall, förminskande)

    Jag kommenterar om vi måste va så arga, då säger kvinnan till mig *så vi ska aldrig få va arga men du ska få vara*. (Jag är typ aldrig arg så detta var nog bara det första mothugget hon kom på att säga bara antar jag...) Sedan fortsatte hon *testa ha honom en hel dag när han är såhär*, gärna svarar jag... Hon fortsätter *tror du man alltid kan vara snäll å glad eller?* sedan gör hon sig till med förvrängd glad röst och säger till barnet på två år *Klä på dig overallen nu då*... : / Varpå jag säger att jag förstår att man inte alltid kan det...

    Barnet vill att jag ska klä på honom istället, *nej!* svarar mamman.

    Finns väl 100

    Hon är en bra mamma överlag. Det är bara i arg-situationer som det alltid ska va en massa *de va ju du som gjorde de*-uttryck.... Bestraffningar, hatar det alltså... Önskar att jag kan bråka med mina framtida barn på ett bättre sätt....

  • Svar på tråden Reflektion av någon som är arg på sitt barn
  • Anonym (Fia)

    Att ha en tvååring kan vara en ständig kamp. I den åldern har barn väldigt mycket vilja (och ovilja) men samtidigt noll koll på vad som är rimligt. Man kan behöva vara rätt hård och gå emot det barnet säger att det vill, för som vuxen vet man vad som blir bäst i slutänden. Just situationen där man ska få på sig ytterkläder och ge sig iväg någonstans är ofta extra konfliktfylld. Barnet lever ju i nuet och har svårt att förstå det där med att man måste göra A för att ta sig till B och göra C. Att barnet inte beter sig likadant mot dig är för att ni inte har det starka bandet som brukar finnas mellan barn och föräldrar. Barnet vet att mamma alltid finns där oavsett, så hennes gränser kan man utmana till max utan att det finns risk för att hon försvinner.

  • sextiotalist
    Anonym (JagTS) skrev 2020-11-28 08:42:12 följande:

    Ja situationer är när hon är arg/upphöjd röst och barnet ledsen. Det med vagnen var inte lugn och fint och ingen förklaring heller på varför han måste åka vagn. Bara helt kort *nej de tar för länge!*. Inget snack om saken liksom. Hon la även till ett litet *heh*-skratt på slutet, och jag känner henne så det betyder att hon tyckte själv att det kanske var lite hårt/vågat att säga så hon försökte rädda sig själv lite för jag hörde säkert på vad hon sa liksom.

    Strumporna var väl nånstans mittemellan, inte dyngsura men märkbart våta. Jag fick lägga skorna på pojken så jag kände ju direkt att de var våta. Pojken hade stickade sockor att ta till också men jag vet inte om de va våta också, iallafall fick han lov att ha de vanliga strumporna. Och ja hon var arg och irriterad i denna situation också. När pojken gnällde att han inte vill ha våta strumpor så sa hon ju *joo, de e ju du som gjort dem våta!* irriterat. Det känns som ett straff att säga så, måste en tvååring rå för att han råkat blöta ner sina strumpor.?. personen är två år....


    Ibland är det bättre att inte ge sig in i förklaringar.

    Min egna erfarenhet av min son var. Om det var något som gällde, inga förklaringar, inget utrymme för diskussion. Det ledde till mindre konflikter.

    Däremot fick man välja vad som verkligen gällde.

    I de situationerna som du beskrev

    Strumporna. Inga strumpor alls hade varit min lösning (åh andra sidan hade jag nästan alltid med mig extra strumpor vantar och mössor eftersom det finns naturlag som säger att de antingen blir blöta, leriga eller försvinner).

    Vagnen, inga förklaringar. En tvååring kan normalt inte ta in förklaringar och har glömt förklaringen efter två minuter.
  • Anonym (Men)
    Anonym (Soc) skrev 2020-11-28 00:02:38 följande:

    Det där fick jag höra också, när jag höggravid sa ifrån när jag bevittnade en pappa som hotade sin barn. "Om du inte kommer med nu så går jag utan dig"

    Det har gått nästsan nio år nu och nu med erfarenhet av barn har jag ännu svårare att förstå hur man kan hota och bete sig så mot barn.


    Min barn har tyvärr fått bevittan såna situationer, vilket gjort mig mycket arg. Jag förklarar då med demostrativt hög röst för mina barn att så där får inte vuxna säga, Det vet de redan såklart, men det känns skönt att såna vuna förhoppningsvis får skämmas och barnet få upprättelse av någon som ser och hör.


    Men så fruktansvärt patetiskt att stå i bakgrunden och tala högt och demonstrativt. Om du vill göra skillnad ska du agera. Nu blir du bara en patetisk kärring som framstår korkad.
  • Anonym (JagTS)
    Anonym (Eh) skrev 2020-11-28 09:03:44 följande:

    Det märks att du inte har barn. Barnen kan inte ta och gå hela tiden för då kommer man ingenstans. Det är så verkligheten är och det är inte att förminska barnet att säga nej. Strumporna låter inte som en bestraffning alls utan som väldigt naturlig konsekvens. Blöt ner dina kläder = dina kläder är blöta, vilket kan vara obekvämt. Om hon är sur och trött så är det helt naturligt, inte idealiskt, men väldigt naturligt. Efter år av dagligt och KONSTANT tjat, gnäll och hyss (även om det är normalt bland barn) så är det inget märkligt alls. Tycker du ska ta och sluta godhetsknarka och sköta ditt eget liv.


    Läste du det jag skrev inom parentes på det första du nämner här, det med vagnen? Isåfall hade du inte behövt kommentera såsom du gjorde. Skillnaden är HUR man säger nej.
  • sextiotalist
    Anonym (JagTS) skrev 2020-11-28 09:20:57 följande:

    Läste du det jag skrev inom parentes på det första du nämner här, det med vagnen? Isåfall hade du inte behövt kommentera såsom du gjorde. Skillnaden är HUR man säger nej.


    Och ett mycket bestämt nej kan fungera utmärkt ibland.

    Barnpsykologer brukar rekommendera tydlighet och inte en massa förklaringar. Samtal och förklara är jätteviktigt, men in6i situationer som du beskrev.
  • Anonym (Eva)

    Oj ,wow. Hade inte förväntat mig en massa människor som tycker det är okej att låta barnet gå i blöta strumpor och tycka att barnet får skylla sig själv. Herregud, hon straffar ju barnet. Om jag har missat ta med extrastrumpor till mina barn så får kag ju hitta en lösning. Och det gäller även om tioåringen blöter ner sina strumpor.

  • Anonym (Morsa)

    Var de alltså hemma och hon tvingade ändå på barnet blöta strumpor? Det är ju faktiskt jättekonstigt. Så små barn har inget konsekvenstänkande och lär sig ingenting av såna straff.

    Och var de inte hemma är det faktiskt hennes jobb att ha extrakläder med sig.

    Det låter generellt som att hon behöver lära sig lite om barns hjärnor - att hon inte förstår sitt barns begränsningar. På 1177 finns bra information om vad barn i olika åldrar klarar, generellt. Du kan ju låtsas som att du hittat de sidorna och visa och säga typ: kolla vilka fina sidor om barn jag hittade!

  • MsFry

    Jag hade inte låtit barnet gå i blöta strumpor men resten... det märks att du inte har barn. Det är tålamodsprövande och det krävs en supermänniska för att alltid behålla lugnet.

    Nej man behöver inte förklara barnet pedagogiskt varför hen måste åka vagn, ett så litet barn har ingen nytta av att få en lång utläggning om det. Tydlighet är bättre. Vissa saker ska barn få bestämma beroende på situation men andra saker är det föräldern är till för att bestämma. Mitt barn rusar gärna ut på bilparkeringar för att beundra bilar till exempel. Då måste jag kliva in och vara tydlig med att det inte går för sig. Ingen fiskussion och ibland måste jag höja rösten rejält för att tränga igenom bubblan. Om jag skulle bry mig om alla fördömmandr blickar jag fått av unga med spädbarn eller utan barn alls hade han blivit påkörd för länge sedan. Man måste också vara tydlig med att NU är det dags att klä på sig ytterkläderna och gå till förskolan, annars kommer hela familjen försent till allt annat. Att ställa sig och förhandla och förklara i det läget för en person som inte har kapacitet att ta in det som förklaras är bara kontraproduktivt.

  • fjanten

    Som mamma till två st. f.d. tvååringar och två st blivande tvååringar kan jag ju säga att det inte alltid finns tid, ork, möjlighet och kapacitet hos den vuxne att alltid vara pedagogisk, glad och tålmodig i alla situationer alltid. Två år är verkligen "the terrible twos" av en anledning... Jag tror denna mamma gör så gott hon orkar just nu, och du kommer (om du någon gång får barn) få lite djupare förståelse för andra. Jag var världens bästa förälder ...innan barnen kom. Det kan nog många skriva under på.

    Jag uppfattar det som att mamman försöker sig på "naturliga konsekvenser". Där t.ex. "du har blött ner strumporna, så nu är det obekvämt" är den naturliga konsekvensen, medan "du har blött ner strumporna, nu blir det ingen bolibompa när vi kommer hem" är ett straff. Så är jag en sån där mamma som alltid haft med två uppsättningar extrakläder till mina ungar för det mesta, för att bespara MIG gnäll när kläderna BLIR blöta, leriga, eller liknande. Det där med vagnen hade jag inte heller börjat diskutera eller förklara eller resonera mer kring med en tvååring. Absolut är barn kompetenta efter sina förmågor, men komplexa resonemang är sällan något en tvååring kan ta in, så det blir ofta bara en längre "kamp" än att säga "Nej, den här gången blir det att åka vagn för det tar för lång tid annars". Det är ju också en förklaring, även om hon lät sur.

    Få åldrar är så kämpiga under småbarnsåren som tvåårsåldern. Är ibland som att man får ett nytt barn över en natt.

  • Anonym (JagTS)
    sextiotalist skrev 2020-11-28 09:25:10 följande:

    Och ett mycket bestämt nej kan fungera utmärkt ibland.

    Barnpsykologer brukar rekommendera tydlighet och inte en massa förklaringar. Samtal och förklara är jätteviktigt, men in6i situationer som du beskrev.


    Nu sa hon ju inte ens ordagrant *nej* i situationen. Och det jag sa om att det är hur man säger nej som räknas. Och med det menade jag inte ordagrant NEJ utan när man nekar, man kan neka utan att säga nej alltså
Svar på tråden Reflektion av någon som är arg på sitt barn