• Anonym (Munskydd)

    Snälla använd munskydd

    Jag önskar att fler skulle använda munskydd. Självklart med rena händer. Och att istället för att ta på hissknappar osv osv osv göra det med armbågen tex.

    Blir så himla glad då jag ser folk som verkligen anstränger sig med både munskydd, superbra hygien samt inte petar på knappar osv.

    Fler och fler använder munskydd och sätter de på sig innna de går från arbete eller hemifrån. Mkt bra jobbat!

    Nu behöver vi bara bli fler.

  • Svar på tråden Snälla använd munskydd
  • Anonym (C)
    Anonym (C) skrev 2020-12-06 13:06:49 följande:
    Nu blandar du ihop antal döda med antal smittade. Man uppskattar att någonstans mellan 1 och 5% av jorden befolkning dog av spanska sjukan. Illa nog, för all del.

    Förlåt, jag citerade fel person. Jag syftade på detta inlägget:
    KKarate skrev 2020-12-06 12:51:29 följande:
    Om det dött fler under 2018 än detta året 2020, kan du väl inte på allvar skoja till det och säga att vi har en dödlig pandemi. Skämtare där. Jag ska förklara så du förstår: I Spanska sjukan (som var en dödlig pandemi), dog 20-30 % av befolkningen i världen, inte 0,64 % tveksamma fall. Förstår du skillnaden nu lille vännen?

  • Anonym (suck)
    pyssel skrev 2020-12-06 13:00:55 följande:
    Eftersom jag själv har länkat artiklarna har jag givetvis läst dem i sin helhet och inte bara plockat ut godbitar som stöder din tes, som du precis gjorde. Jag länkade till lite om forskningsläget eller hur? Och utifrån det har vissa forskare dragit andra slutsatser än andra, t. ex i just den artikeln där du citerar en del, men hoppar över annan essens, som denna: "- Vi har inte direkta bevis på att munskydd minskar överföringen av sars-cov-2 eftersom det skulle kräva en randomiserad klinisk prövning som vore oetisk att genomföra. Men den litteratur som vi funnit visar tydligt att munskydd kan minska spridningen av virus och skydda bärarna, några av dem mycket effektivt. Dessa bevis bör vara mer än tillräckliga för att rekommendera användningen av munskydd, särskilt med tanke på svårigheten att kontrollera den pågående pandemin, säger Juan Jesus Carrero, professor i epidemiologi vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet. "
    För en ärlig debatt, tack.
    Jag skulle kunnat citera hela artikeln, och det skulle inte göra någon skillnad.

    "Vi har inte direkta bevis på att munskydd minskar överföringen av sars-cov-2 eftersom det skulle kräva en randomiserad klinisk prövning som vore oetisk att genomföra."

    Precis. Det finns ingen fullgod studie som visar resultat i verkligheten.

    "Men den litteratur som vi funnit visar tydligt att munskydd kan minska spridningen av virus och skydda bärarna, några av dem mycket effektivt."

    Då får du allt först visa den litteraturen, och bara om den på något vis genomfört forskning annat än i skyddat laboratorium, i uppbyggd forskningsmiljö, kan den tillämpas på verkligheten. När man skriver "visar tydligt att munskydd kan minska spridningen" innebär det i allmänhet att de inte kunnat bevisa att munskydd faktiskt minskat spridningen. Då skulle man skrivit "visar tydligt att munskydd minskar spridningen".
    Lägger man till ett "kan" innebär det en osäkerhet. Därtill ser jag inga siffror. Kan det minska spridningen med 0,1% i rätt förhållanden? Vad menar du egentligen?
  • Anonym (suck)
    pyssel skrev 2020-12-06 13:04:26 följande:
    Att referera till artiklar som i motsats till andra ger stöd, eller ett visst stöd, för mask retar märkligt nog upp majoriteten här.
    Problemet är att dessa artiklar inte är tillämpbara i verkligheten, och om man läser dem ordentligt säger de egentligen ingenting. Hade det funnits välgjorda artiklar som visat att munskydd skyddar mot covid i vardagssituationer hade jag inte sagt emot.
  • pyssel
    Anonym (suck) skrev 2020-12-06 13:03:40 följande:

    Stensäkert är dock att den forskning som finns på området är undermålig och svår att applicera på verkligheten. Därefter kan man tro och tycka vad man vill, men det funkar inte att luta sig på forskning, för den finns inte. Det finns många, både experter och lekmän som tycker att munskydd vore bra, men går då mer på känsla än forskningsresultat.

    Jag vidhåller att munskydd inte skulle göra någon som helst skillnad i smittspridning, men visa mig gärna ett praktiskt exempel där det verkar göra nytta; tex ett land som plötsligt inför munskyddstvång och därefter ser en tydlig nedgång i antal smittade.


    Liksom att det inte är etiskt försvarbart att med ett så potent virus bedriva kliniska randomiserade studier på människor om det behöver vara 1, 1.5, 2 eller fler meter emellan.
  • Anonym (.)
    KittyK80 skrev 2020-12-06 12:23:33 följande:
    Nja, det beror på vilka forskare man lyssnar på. Fattar inte att så många svenska lekmän är så stensäkra i sina uttalanden, när experterna som vigt sina liv till detta, är osäkra.
    Ingen säger att ansiktsmask skyddar helt, men det är klart att de ger visst skydd och att de bör kombineras med de andra skyddsåtgärderna. Läste precis en artikel på forskning.se där de pratar om just detta.

    "Det är fel att säga att de inte gör nytta, säger Juan Jesus Carrero, professor i epidemiologi vid Karolinska Institutet som undersökt effektiviteten hos munskydd av tyg. ? Vi vet att de fungerar och det är därför vi har använt dem i över hundra år i tidigare pandemier, och även i vardagslag på sjukhus. Sen är det en komplicerad sak att införa en allmän rekommendation. Jag vet att man kan använda dem fel. Jag är själv från Spanien och har sett hur folk beter sig där, när det är varmt, när man ska prata med andra. De blir lätt hängande på hakan. Så man behöver utbilda människor om hur de ska använda munskydden, och det kräver att det finns miljontals munskydd tillgängliga rent logistiskt. Det kostar samhället pengar, men det är ingen tvekan om att det är en viktig komponent för att hantera pandemin."
    Det är rätt och riktigt som du säger, att det finns olika torier om hur mycket det skyddar,

    Men du missar en sak helt och hållet, det som gör att all eventuell nytta faller:
    MÄNNISKOR HANTERAR DE INTE RÄTT!!!!

    Sanningen är att ytterst fåtal av lekmän har fattat att ett använt munskydd är riskavfall och ska hanteras som det.
    Förutom själva användningen då..
    Till det tillkommer att människor som bär mask ökar sitt risktagandet.
    Då har jag inte ens nämnt att man ska använda rätt sorts skydd med rätt säkerhetsklass. Jag har heller inte nämnt att sydda skydd av tyg inte skyddar alls. De marknadsförs hårt idag för att de är så bra att de är tvättbara..,.

    Du blandar frisk mellan äpplen och bananer, och din referens blir ganska pinsam.
    Munskydd har en viss effekt men hans uttalande handlar snarare om bakterier och inte virus. Hans uttalande hör alltså inte hemma i en diskussion om virus.
    Herregud...

    Konsekvensen med munskydd i en virusepedemi blir att smittan ÖKAR. Det har man sett bla i Japan och deras första SARS-epedemi. Den som hade en dödlighet på 30% vilket gjorde att de idag vet hur man ska bära sig åt i epedemier. Därför har de idag mycket låga dödstal. Annat var det under SARS, då såg det ut där som det gör i Sverige idag...
  • pyssel
    Anonym (suck) skrev 2020-12-06 13:11:26 följande:

    Problemet är att dessa artiklar inte är tillämpbara i verkligheten, och om man läser dem ordentligt säger de egentligen ingenting. Hade det funnits välgjorda artiklar som visat att munskydd skyddar mot covid i vardagssituationer hade jag inte sagt emot.


    Du verkar inte ha läst dem, alternativt inte förstått vad du läst. Det är inte artiklarna som ska vara tillämpbara utan studiernas resultat, vilket det inte görs några sådan tvärsäkra anspråk på som du hävdar. Om du ögnar igenom lite av de olika studierna så ser du att det är studier med olika maskmaterial i det du kallar "labbmiljö" och mätning av mikrometer och aerosoler och droppar, samt maskstudier på vårdpersonal "i verkligheten".

    Jag tycker personligen att man ska vara öppen, men kritisk i sin läsning, inte aggressiv som du och tillskriva folk en massa blaj ingen har gett uttryck för. I början av pandemin var t.ex munskydd i tyg det första jag avfärdade, kanske för att första mötet med det var som en modegrej, men har fått omvärdera min åsikt och att jag nog var för snabb med tanke på studier som pekar i en annan riktning.
  • pyssel
    Anonym (suck) skrev 2020-12-06 13:09:43 följande:

    Då får du allt först visa den litteraturen, och bara om den på något vis genomfört forskning annat än i skyddat laboratorium, i uppbyggd forskningsmiljö, kan den tillämpas på verkligheten.


    Jag missade din din fråga och "den litteraturen" står förstås i referenserna till de vetenskapliga artiklarna längst ner i den första artikeln. Du kan sedan gå in på referenslistorna i dessa artiklar om du vill granska underlaget själv, inklusive peer-reviews.
  • pyssel
    Anonym (suck) skrev 2020-12-06 13:03:40 följande:

    Stensäkert är dock att den forskning som finns på området är undermålig och svår att applicera på verkligheten. Därefter kan man tro och tycka vad man vill, men det funkar inte att luta sig på forskning, för den finns inte. Det finns många, både experter och lekmän som tycker att munskydd vore bra, men går då mer på känsla än forskningsresultat.

    Jag vidhåller att munskydd inte skulle göra någon som helst skillnad i smittspridning, men visa mig gärna ett praktiskt exempel där det verkar göra nytta; tex ett land som plötsligt inför munskyddstvång och därefter ser en tydlig nedgång i antal smittade.


    "Känsla"? Något säger mig att du är ovan att läsa forskning.
  • Anonym (håller med)
    Anonym (.) skrev 2020-12-06 13:28:41 följande:
    Tack för länken.
    Jag hinner inte läsa igenom avhandlingen, kan du ge en korversion?
    (Ska iväg till jobbet alldeles straxt).
    "I maj 2009 ändrade WHO i smyg definitionen av pandemi till att inte längre innehålla orden "ett stort antal dödsfall globalt" till att bara tala om "global smitta". I princip kan nu en vanlig förkylning klassas som pandemi. Den 11 juni utlyste man "pandemi, steg 6" som det då kallades, med hänvisning till ett "stort antal ökande "bekräftade fall"."

    Men jag tänkte det var bäst att lägga in originalkällan
Svar på tråden Snälla använd munskydd