• Anonym (TS)

    Vem tog större delen av föräldraledigheten?

    Som rubriken lyder:

    Vem tog större delen av föräldraledigheten?

    Och varför?

  • Svar på tråden Vem tog större delen av föräldraledigheten?
  • Anonym (TS)
    Ebo88 skrev 2021-02-27 15:33:51 följande:

    Varför påstår du att han inte ville/vill tillbringa tid med sitt barn bara för att han var tvungen att jobba?


    Om ni bor i Sverige så var han inte tvungen att jobba.
  • mari123
    lövet2 skrev 2021-02-27 15:42:46 följande:

    Jag tog all föräldraledighet med alla barnen. Han ville inte (vilket han inte sade rent ut förstås utan pratade om ekonomin i stället), och eftersom jag gärna var hemma, så protesterade jag inte. Det (o)lustiga var att jag aldrig funderade på varför jag kände att det var bättre så för barnen. Vad det sade om hurdan min man var som pappa. Jag konstaterade bara att våra personligheter var olika och att alla inte passade som hemmaförälder.


    SÅ underbart att kunna vara hemma med sitt lilla barn och vara försörjd! Mina barns pappa tog hand om allt ekonomiskt och jag kunde vara MAMMA och TRYGG. Idag 30+ år senare är jag lika tacksam som jag var då.
  • Anonym (TS)
    Mimosa86 skrev 2021-02-27 15:41:43 följande:

    En man i min närhet sa mycket tydligts att med barn nr 2 kommer han bara vara hemma en mindre tid för det är så ostimulerande.

    Hahah ... öh ja? Vem tycker det är stimulerande för det egna jaget att jollra, bada, mata, torka bajs, trösta och sjunga banvallarna? Mysigt och härligt ja, men stimulerande nej! Och det ska ju heller inte vara det. Det ska vara stimulerande för BARNET.

    Alltså...


    Vilken mansgris. Vadå stimulerande, trodde han att de skulle sitta och spela schack hela dagarna eller uppfinna saker?

    En kvinna i min närhet tyckte det var jättetråkigt de första två-tre månaderna när barnet mest låg och sov, åt och bajsade. Hon var hemma i 5-6 månader, sen var pappan hemma. Han fick alltså allt roligt med babysim och öppna förskolan. Sen var mamman hemma igen, för att också få göra lite av de roliga grejerna. Ett bra upplägg tycker jag.
  • Anonym (9090)
    Anonym (TS) skrev 2021-02-27 15:44:56 följande:
    Om ni bor i Sverige så var han inte tvungen att jobba.
    Exakt. Och det kan ju inte på innebära något annat än att att han inte ville ha barnet. Självklart inte.
  • Anonym (Idefix)

    Vi delade lika 7+ 7 månader, båda var nöjda med det och båda hade lika god hand med barnet när det var litet.

    Finns väl inget sorgligare än små barn som börjar gapa och skrika så fort pappan tar dem för att de knappt ens känner honom.

    Jag undrar också när kvinnor ska fatta att det är den som tjänar minst som inte har råd att sitta hemma i åratal, det är ju ni som behöver jobba för att inte få en trist situation som äldre.

  • BeautifulLiz
    Anonym (TS) skrev 2021-02-27 13:28:20 följande:
    Ebo88 skrev 2021-02-27 13:13:37 följande:

    Jag var hemma i drygt 1 år med vårt barn.

    Började jobba i januari när hon var 13 månader. Min mamma är dag-mormor (eget initiativ, hon ville och vi sa ok) Tanken är sedan att min sambo sen ska vara f.ledig 1 dag i veckan, han ligger borta mån-tor så då ska han vara f.ledig torsdagar. Jag jobbar 80% och är alltid ledig fredagar så vi gör så för att helt enkelt få mer tid med varandra och ha det bra ekonomiskt.

    Han är platschef på ett byggföretag så det fanns ingen möjlighet för honom att vara f.ledig tidigare då dom hade påbörjat ett nytt projekt som var väldigt krävande. Men oavsett så hade jag ändå velat vara hemma den tiden som jag var hemma.


    Var barnen inte önskade av era män?
    Mina var, på mannens initiativ.
    Som sagt så var detta innan det blev så vanligt att dela så jämnt som möjligt.
  • Anonym (Jagfickalladagar)
    Anonym (TS) skrev 2021-02-27 15:25:33 följande:

    Hur känns det att han inte ville vara hemma och ta hand om barnet?

    Han är hemma mycket ändå så känns inte alls som att han varit frånvarande på något sätt.

    Vem hade tagit hand om barnet om du dött under förlossningen? Talade ni om detta?

    Då hade han löst det med hjälp av sina föräldrar är jag helt säker på.

    Varför skaffade han ens barn om han vet att han skulle må psykiskt dåligt av det?


    Han mår inte dåligt av att ha barn utan av att vara hemma. Han är väldigt delaktig i våran sons vardag och jag ser inte atthan är en sämre förälder än jag. Han är lika delaktig som jag. Jag ser inte detta så svart och vitt som en del vill få frågan till.
  • LisaA94

    De mammor som tar större delen av föräldraledigheten och gör sig beroende av sin man är samma kvinnor som några år senare skapar paniktrådar om att de är trötta på sitt SKITLIV men saknar ekonomiska möjlighet att separera. Samma kvinnor får också ett dystert pensionsbesked i sin brevlåda då deras totala inkomst sett över livet är kraftigt nedsatt jämfört med snittet.

  • BeautifulLiz
    LisaA94 skrev 2021-02-27 13:24:31 följande:

    Delat lika. Tycker synd om alla kvinnor som "väljer " att ta alla dagar. Riktigt synd är det om dem.


    Synd om?
    Det var det jag absolut ville.

    Så tyck synd om dem som det verkligen ÄR synd om istället.
  • Tow2Mater
    Embla twopointoh skrev 2021-02-27 15:36:02 följande:
    Att vårt samhällssystem gör att en kvinna som vill/är hemma de första åren förlorar ekonomiskt på det (och ses som könsförrädare av 50/50-ivrarna) är inget argument för att vuxna, normalbegåvade människor ska tas ifrån deras rätt till självbestämmande.

    Känner du till jämställdhetsparadoxen? Man har nämligen sett att ju mer fritt ett samhälle är (alltså i princip att män och kvinnor är fria att välja yrke och livsstil efter sin egen vilja), ju mer följer befolkningen de så kallade könsnormerna. Det antyder att könsnormer ligger i den mänskliga naturen. Jämställdhetstanken låter kanske fint, men man försöker med jämställdhetspolitik passa in en fyrkant i ett runt hål.

    Ett fritt samhälle i ordets rätta bemärkelse är alltså ett där individen är fri att bestämma hur denne vill leva sitt liv, oavsett om det är att följa normen eller bryta mot den, utan repressalier från staten eller samhället
    Ingenting är fritt när det handlar om subventionerat leverne på skattepengar. Det handlar bara om olika grad av valfrihet.
Svar på tråden Vem tog större delen av föräldraledigheten?