• Tow2Mater

    Vågar ni vaccinera er mot covid?

    Silverjenny skrev 2021-09-25 09:27:30 följande:
    Snälla EpicF och klyban, kan ni ta er diskussion internt på PM? Ni förstör tråden och ingen annan är intresserad av att följa ert käbblande och språkliga hårklyverier längre.
    De bryr sig inte om någon annan än sig själv.
  • Tow2Mater
    Anonym (Moa) skrev 2021-10-03 19:13:29 följande:
    Vissa saker har inte ändrats alls, annat har förändrats endast för vaccinerade, och som sagt så finns allmänna råd för ovaccinerade:

    Exempel:

    Hur länge bör jag stanna hemma vid symtom?

    Hur länge vuxna och barn bör stanna hemma om de har symtom på covid-19, eller är konstaterat sjuka i covid-19, förändras inte den 29 september 2021. Det gäller även förskolebarn med milda symtom: Hur länge bör jag stanna hemma?


    Rekommendation till alla som reser in i Sverige

    Rekommendationen om att testa sig för covid-19 vid inresa i Sverige gäller till och med den 31 oktober: Rekommendation till alla som reser in i Sverige att testa sig för covid-19


    Fullvaccinerade är undantagna.


    Menar du att fullvaccinerade inte behover stanna hemma vid symptom?
  • Tow2Mater
    EpicF skrev 2021-10-03 19:43:41 följande:
    Även fullvaccinerad ska stanna hemma vid syntom. Det är bara vid inresa till Sverige som fullvaccinerad är undantag.
    Ah, men tydligen är ovaccinerade vilka enbart har rest inom Norden, ovaccinerade vilka har haft bekräftad covid-19 det senaste halvåret, och ovaccinerade barn yngre än 6 år också undantag.
  • Tow2Mater
    Anonym (Moa) skrev 2021-10-03 19:52:32 följande:
    Men det är ju just dessa restriktioner som har släppts på nu i onsdags.
    Börjar det sjunka in snart?

    Förstår du att det är olika saker som gäller för vaccinerade och ovaccinerade?

    Ovaccinerade ska helt enkelt inte utsätta varken sig själva eller andra för platser där det kan finnas risk för trängsel. Det är rätt så många ställen när verksamheter och samhället i stort fått lättade restriktioenr.
    Tydligen måste nordens flygplatser och flygplan anses ha mindre trängsel än resten av världens flygplatser då, då ingen testning behovs vid hemkomst.
  • Tow2Mater
    Anonym (Moa) skrev 2021-10-03 19:59:46 följande:

    Jag kan tycka att för barn så följer det sig ganska naturligt av vad FHM har förmedlat. De erbjuder inte vaccin till barn för att minska smittspridningen utan för barnens bästa.


    FHM tror att, om alla vuccna som kan vaccinera sig gör det så är det tillräckligt för att hålla nere smittan.


     

    Den andra gruppen:
    De som inte kan vaccinera sig kan det ju inte.
    Om övriga i samhället tar sitt ansvar kommer det troligen dämpa smittspridningen tillräckligt. De sköra kan ju också börja må psykiskt dåligt av total isolering.

    De som kan vaccinera sig, men väljer att inte göra det, kan ju göra mer än de gör. De som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig kan ju inte göra så mycket mer än att hålla avstånd. Det blir väldigt skevt att om man ändå gjort vad man kan och sitt bästa ska kunna riskera åtal för framkallande av fara för annan.

    Så jag tycker inte det är så konstigt.


    Tydligen anser Stockholms vaccinsamordnare annorlunda, iallafall i September (21-09-09).

    "Det avgörande just nu är att så många som möjligt från 16 års ålder vaccinerar sig med de två rekommenderade doserna, så att vi får ned smittspridningen i samhället och minskar risken att fler blir svårt sjuka, konstaterar Magnus Thyberg'
    www.skolahemma.se/vaccination-av-barn-och-unga-minskar-smittspridningen/

  • Tow2Mater
    Anonym (Moa) skrev 2021-10-03 21:55:00 följande:

    Råd som FHM ger är att se som kraftfulla.

    www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/foreskrifter-och-allmanna-rad/


    Folkhälsomyndigheten ger ut föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter är bindande. Allmänna råd ger generella rekommendationer om hur du tillämpar en föreskrift.

    www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/foreskrifter-och-allmanna-rad/om-lagar-forordningar-och-foreskrifter/~:text=Folkh%C3%A4lsomyndigheten%20kan%20ocks%C3%A5%20ta%20fram,en%20lag%2C%20f%C3%B6rordning%20eller%20f%C3%B6reskrift.&text=Myndigheter%20f%C3%A5r%20skriva%20allm%C3%A4nna%20r%C3%A5d,Det%20kr%C3%A4vs%20inte%20n%C3%A5got%20bemyndigande.


     


    Allmänt råd

    Folkhälsomyndigheten kan också ta fram så kallade allmänna råd som anger hur någon kan eller bör göra för att uppfylla en bindande regel i en lag, förordning eller föreskrift. Allmänna råd är inte bindande, men om man väljer att inte göra på det sätt som står i det allmänna rådet ska man kunna visa att samma resultat uppnås på annat sätt.


    Myndigheter får skriva allmänna råd inom sitt verksamhetsområde. Det krävs inte något bemyndigande. Vi har t.ex. tagit fram allmänna råd till smittskyddslagen.


    Allmänna råd bygger ofta på förarbeten till lagar, och den samlade expert- och juridiska kunskapen på området. De tas fram tillsammans med berörda verksamheter och myndigheter.


    Råden är alltså inte bindande, men som jag förstår, ska de tolkas som hur man konkretiserar lagen, dvs det är inget man bara kan strunta i.

    www.di.se/nyheter/folkhalsomyndighetens-rad-ar-bindande-inte-frivilliga-de-maste-man-folja/


    Många undrar varför Folkhälsomyndigheten i dessa coronatider går ut med allmänna råd och rekommendationer, i stället för att helt enkelt införa förbud.


    Förklaringen är att allmänna råd från en myndighet är skarpa och bindande, och inget man kan strunta i.


     


    En del åtal har det blivit:

    www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/hemtjanstanstalld-gick-till-jobbet-med-corona-atalas

    www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/gick-till-jobbet-med-covidsymptom-atalas-for-brott


    Du blandar ihop åtal pga beteende som juk/smittad med corona och beteende som ovaccinerad och frisk, två helt olika saker.
  • Tow2Mater
    Anonym (Moa) skrev 2021-10-03 21:57:33 följande:
    Det är inte vad FHM sagt och det står nog över vad skolahemma.se säger.
    Det var vad Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg sagt.
  • Tow2Mater
    AndreaBD skrev 2021-10-04 00:06:25 följande:
    Jo, man ska testa sig vid hemkomst. Eller hålla sig ifrån folk i några dagar och kolla om man har några symptom. Det var det de (FHM) sa på presskonferens (eller om det var något intervju)
    Lustigt FHM säger en sak på PK och en helt annan sak på sin hemsida då (Moas link). Eller, det är väl vad de gjort hela tiden, motsägelser och otydligheter delux.
Svar på tråden Vågar ni vaccinera er mot covid?