• Anonym (Mat)

    Barnfamiljer - Vad brukar ni laga för mat?

    Avskyr att planera matsedel då jag inte vet vad jag ska laga. Har ett kräset barn som vägrar grönsaker, så blir svårt att laga rätter med grönsaker i (som inte går att plocka bort). Barnet föredrar lite enklare maträtter men kan inte laga för mycket av det för då klagar mannen. Och två maträtter varje dag orkar jag inte göra.

    Så vad lagar ni för mat till vardags?

    Kanske kan få lite tips på rätter.

  • Svar på tråden Barnfamiljer - Vad brukar ni laga för mat?
  • Anonym (H)

    Jag har 4 barn och aldrig gjort något annorlunda i min matlagning för deras skull. Man måste smaka och ta mindre av det man eventuellt inte skulle tycka vara gott. Jag tror vi vuxna bestämmer rätt bra själva vad som är barnvänligt, tex sill, kryddig mat, suschi, desertostar, oliver, skaldjur osv

  • Lönnsirap

    Jag har två kräsna barn. På helt olika sätt.

    Den äldre är "bara" att inte erbjuda något annat och säga att han ej får gå från bordet. Då äter han av ren tristess lite äcklig mat. Någon tipsade nån gång om att prata med barnet om äckligheten och på vilket sätt det var äckligt och det uppfattar jag funkat väl på just detta barn. Detta barn åt förstås glatt på förskolan.

    Andra barnet är mycket mer pill för att utöka vad som äts och att barnet får i sig tillräckligt. H*n nöjer sig glatt med gurkan inne i hamburgaren och petar bort ALLT annat. Här snackar vi specialkost i förskola och nu i skolan....

    Men hon ligger väldigt bra till numera vad hon äter, så hon behöver inte längre extra näringsberikade puddingar annat än ibland.

    Jag lagar det som visar sig fungera om och om igen. Sen gör vi ofta nån anpassning med en extra rätt eller en extra sallad till några familjemedlemmar ibland. För det är trist att inte få den mat man gillar för såväl vuxna som barn. Och det går i cykler. Ibland gör jag vissa rätter väl ofta (läs lasagne) eftersom det går att göra i förväg. Då är det gnäll, men sen gör jag inte det på länge. Tills nästa fas.

    Just nu har vi ätit hemlagad pizza sedan November varje helg med fåtal undantag. Väldigt mycket lättare när det upprepas ständigt.

  • Anonym (L)

    Har man från början fått mer varierad mat än korv och makaroner tenderar man bli mer öppen för att iaf smaka på saker. 


    TS, kan inte din man laga mat om han nu klagar över maten? Herregud. 


    Skulle aldrig falla mig in att stå och laga 2 rätter eller acceptera att det gnälls över mat. Man äter det som serveras eller är utan. NÅGOT borde man hitta i varje rätt som man gillar. 

  • nonameleft

    Vi är inte jättevarierade i matlagningen i veckorna. Så här ser en typisk vecka ut hemma hos oss:

    Måndag: Gnocchi med kokt broccoli
    Tisdag: Pasta bolognaise (med rivna morötter, zuccini och lök i bolognaisen)
    Onsdag: Ratatouille med ris
    Torsdag: Fisk, potatis och kokta grönsaker
    Fredag: Hemmagjord pizza
    Lördag: Någon bättre köttbit med sallad
    Söndag: Chèvre- och spenatpaj

    Vi varierar kanske 10-12 rätter enbart men ser till att ha många olika grönsaker. Mina barn gillar dock grönsaker.

    Om dina barn har svårt för grönsaker så rekommenderar jag dig att riva och finhacka och smyga in i olika rätter.

  • Virriga Vera
    Gameofthrones skrev 2021-05-24 20:40:49 följande:

    Jag är kosekvent när det gäller maten. Det som serveras ät. Det blir inget annat.

    Det kommer alltid att finnas ingredienser som man inte tycker om. Så är det bara.

    Mina 3 barn äter 97% av all mat som finns. Ni har curlat så barnet blir kräset.

    Har inga problem med äta hos vänner, släkt och utomlands. (hemma i Asien)

    Vi äter hemlagad pasta det tar nga min och koka upp degen detsamma och göra.

    Dumplings vegetariskt och kött, wotons, hemlagade nudlar.

    Köttfärssås och spaghetti,

    Köttbullar /nöt/ blandfärs alt. Kycklingfärs.

    Stekt ris med grönsaker,

    Pad Thai,

    Kimchi (hälsobomb) går till allt.

    Korvstrogsnnoff använder riktig grädde ej matlagningsgrädde. Aldrig.

    Kycklinggryta med grönsaker? Paprika, lök, chili, vitlök?

    Grillad kyckling med ris?

    Tigerräkor med grönsaker och ris?

    Köttbullar med potatis/mos sylt?

    Potatis med fläsk och brunsås?


    Hur gör du din Kimchi, den jag gör blir lite besk. Använder detta recept. www.tasteline.com/recept/inlagd-och-syrad-salladskal-kimchi/

  • nonameleft
    Anonym (Enkelt) skrev 2021-05-24 20:49:10 följande:

    Ni som säger att barn skall äta allt och bara blivit "borskämda" så att de är kräsna har inte barn som låter bli att äta även om de är hungriga, och får kräkskänslor och inte klarar allt.


    Det är säkert så att det finns barn som av olika anledningar på riktigt har svårt för viss mat.

    Dock tror jag att det i många fall handlar om hur föräldrarna gjort från tidig ålder.

    Med min äldsta blev det en hel del färdig burkmat (tyvärr). Han är den enda av tre barn som varit kinkig med maten. Har dock blivit mycket bättre nu när han är 13 år.

    De två yngre (2 och 5 år) fick ENBART hemlagad mat när vi började med smakportioner. De fick smaka vâldigt mycket olika grönsaker redan från start. Ibland med lite tillsatt olivolja eller crème fraiche. 

    De har även fått utforska maten hur mycket som helst med händerna som bebisar och äta på egen hand snarare än bli matated. Det tar längre tid och blir mycket kladd givetvis men jag är rätt övertygad om att kombinationen hemlagat + känna och kladda med maten har gjort att de idag äter i princip allt (även kryddstark mat)

    Sedan tror jag att det är viktigt att fortsätta erbjuda saker som de inte tycker om (ej tvinga) för smaksinnet förändras med åren.
  • Nutid

    Har alltid försökt att variera maten till våra barn och när de var runt 5 tror jag det var på topp då åt de allt sen har det blivit sämre och sämre.

    Jag har upplevt att största fördelen med att planera är att inte måste åka och handla så ofta. 

    Vad gäller grönsaker tycker jag att det funkat bäst att ha grönsaker separata oblandade (morotsstavar gurkbitar m.m.)

    Normalvecka hos oss i blandad ordning, jag har lite äldre barn:

    Pasta och broccolisås
    Potaisgrateng och grillat kött/kyckling/grönsaker
    Hamburgare
    Hemma potatismos och korv i ugn
    Laxbit i ugn och kokt potatis
    Taco med kycklingfärs
    Soppa t.ex. morot och vitlöksbröd i ugn
    Pyttipanna (färdig)

  • LFF
    Gameofthrones skrev 2021-05-24 20:40:49 följande:

    Jag är kosekvent när det gäller maten. Det som serveras ät. Det blir inget annat.

    Det kommer alltid att finnas ingredienser som man inte tycker om. Så är det bara.

    Mina 3 barn äter 97% av all mat som finns. Ni har curlat så barnet blir kräset.


    Grattis till att ha barn som äter allt. Alla kräsna barn är inte bortskämda och curlade till kräsenhet. 

    Jag var det "bortskämda och kräsna barnet". Din inställning hade lett till att jag hade hamnat på sjukhus för att få näringsdropp. Tyvärr hade många i min mammas omgivning samma inställning som dig, även skolan hade samma inställning. Det gjorde mig varken mer intresserad av mat eller gjorde mat njutningsfullt. Än idag äter jag för att jag måste, inte för att jag njuter av det. 

    Jag har turen att ha barn, som precis som dina, äter så gott som allt. Jag är evigt tacksam för det.
  • LFF
    Anonym (L) skrev 2021-05-25 12:11:48 följande:

    Har man från början fått mer varierad mat än korv och makaroner tenderar man bli mer öppen för att iaf smaka på saker. 


    TS, kan inte din man laga mat om han nu klagar över maten? Herregud. 


    Skulle aldrig falla mig in att stå och laga 2 rätter eller acceptera att det gnälls över mat. Man äter det som serveras eller är utan. NÅGOT borde man hitta i varje rätt som man gillar. 


    Eller så kan man äta allt som liten och sen händer något och man slutar äta så gott som allt, får panik vid mat man inte känner igen, blandad mat med okända ingredienser etc. 

    Jag var det barnet. Barnet som tappade allt vad hungerkänslor hette, barnet som åt allt tills jag var 2 och sen inte något mer än en handfull saker. Barnet som inte klarade av att smaka på nya saker utan panik. 

    Man behöver inte laga två olika rätter bara för att man har ett barn som inte äter allt. Man kan se till att huvuddelen av maten är den samma men med vissa anpassningar. Och sen se till att det finns tex sallad och grönsaker tillgängligt för de som önskar det.
  • LFF
    Anonym (Mat) skrev 2021-05-24 20:18:30 följande:

    Avskyr att planera matsedel då jag inte vet vad jag ska laga. Har ett kräset barn som vägrar grönsaker, så blir svårt att laga rätter med grönsaker i (som inte går att plocka bort). Barnet föredrar lite enklare maträtter men kan inte laga för mycket av det för då klagar mannen. Och två maträtter varje dag orkar jag inte göra.

    Så vad lagar ni för mat till vardags?

    Kanske kan få lite tips på rätter.


    Laga "ren" mat, inte massa grytor etc. Oftast behöver man inte göra två helt skilda maträtter utan kan anpassa maten så det passar både det enklare barnet och den klagande mannen. Ha grönsaker etc i skålar så det finns för alla att ta om så önskas. Sätt ingen press på barnet att smaka utan ät ni som vanligt men säg att det är ok för barnet att ta om hen så önskar.

    Om mannen vill ha "fin" och "komplicerad" mat så ha se till att det finns något gemensamt i form av tex potatis eller ris och sen bara ordnar du ett enklare proteinalternativ till barnet. Då blir det inte helt olika maträtter. 

    Det enda jag kan hålla med Gameofthrones om är att smakrik mat generellt är lättare att få någon att smaka om men det behöver fortfarande vara så att den är "ren" och inte blandad. Det värsta du kan göra är att lura i barnet saker som hen inte har chansen att peta undan. Då förstör du barnets förtroende för dig och du kommer att ha svårare att få barnet att smaka nya saker.
Svar på tråden Barnfamiljer - Vad brukar ni laga för mat?