• TriC

    Dottern vantrivs i bonusfamiljen

    Vi är en bonusfamilj sedan några år tillbaka, där jag har en dotter och min sambo har två barn sedan tidigare. Jag och min sambo älskar varandra mycket, men vårt stora problem är att min 16-åriga dotter vantrivs  med att bo i vår bonusfamilj. Hennes mor är inte aktuell att flytta till, utan dottern bor hos oss på heltid. Sambons barn bor hos oss varannan vecka. 

    Dottern trivs varken med bonussyskonen eller min sambo, och detta är en oerhört ansträngande situation för oss allihop. Vad gör vi? Måste vi ge upp och bli särbos (trots att vi båda vuxna verkligen vill bo ihop)? Min sambos högsta önskan är att min dotter ska tycka om henne och trivas, men det är tyvärr inte så. Sambons barn trivs bra, och tycker om mig. 

    Hur löser man en sån här situation? Är isärflytt enda lösningen?

  • Svar på tråden Dottern vantrivs i bonusfamiljen
  • TriC

    Neutralt innan, har sedan blivit alltmer negativ inställning hos dottern. 

  • TriC
    Anonym (ME) skrev 2021-08-04 20:33:03 följande:

    Men vad är det som gör att hon inte trivs?

    De flesta tonåringar jag känner hänger mest på sina rum om de inte är med kompisar.

    Har hon ett bra rum?
    Får hon ta hem kompisar?
    Har reglarna i hemmets ändrats rejält sen sambon flyttade in?
    Behandlas barnen olika?
    Får hon egentid med dig?

    Eller handlar det mer om att hon är van vid att vara "kvinnan" i familjen och nu inte känner att hon syns på samma sätt? På gott och ont...


    Eget rum, självklart. Får gärna ta hem kompisar. Kanske att jag inte säger "ja" till saker fullt lika ofta som förr. De andra barnen behöver hjälpa till mer hemma än vad min dotter behöver. Ja, hon får egentid med mig. 
  • TriC

    Bumpar tråden då problemet kvarstår, och blir allt sämre. Familjeterapi är planerat, och en från oss vuxna mycket ovillig isärflytt står som back-up plan. Fler tips och tankar?

  • TriC

    Okej, ungefär så här är det: min dotter tycker att min sambo ansträngde sig för lite att lära känna henne när vi var ett nytt par för flera år sedan. Det finns många småsaker som dottern feltolkat till sambons nackdel. Det är också så att dottern dessutom lider av psykisk ohälsa, vilket förvärrats allt efter som. Hon säger själv att måendet till en stor del beror på att hon tvingas bo som vi gör. 


    De bråkar aldrig, utan tvärtom ser dottern till att undvika min sambo så mycket som möjligt, och de pratar därmed sällan med varandra. Numera mår även sambon väldigt dåligt över situationen, men hon vill ändå inte att vi ska tvingas flytta isär. Vi bor ii en stor lägenhet. 

  • TriC
    Robert 558 skrev 2022-01-31 11:50:28 följande:

    Hur bor ni? Och som många andra redan undrat över, vad mer konkret består problemet av? 


    Dottern tycker helt enkelt illa om sambon. Hon är inte heller så förtjust i bonyssyskonen. 
  • TriC
    Anonym (...) skrev 2022-01-31 14:50:19 följande:
    Och därför funderar du på att separera från din sambo?

    Skulle min sambo låta en tonåring bestämma vem han ska bo med hade jag tackat för mig..
    Inte separera, men bli särbos. Men det vill jag verkligen inte behöva göra. 
  • TriC
    olof 45 skrev 2022-01-31 14:54:24 följande:

    Hej!

    Jag gissar här att dottern själv föreslagit isärflytt, eller har hört dig bolla med det som lösning? Detta kan nu vara något dottern siktar mot, om det är som någon påpekat, att hon trivdes bättre med "sin roll" när bonusfamiljen inte fanns. Detta tycker jag itne är särskilt bra.

    Barn kan också vända sig mot en "riktig" förälder - någon som hört talas om gifta föräldrar som övervägt att flytta isär för att en tonåring vantrivs? 

    Jag skulle tipsa om att - gärna inom ramen för familjeterapin - säga att isärflyttning inte är ett rationellt alternativ. Det är tråkigt att dottern inte gillar sin nya failj, men hon borde på någon nivå ändå respektera en vuxens rätt till att få bo med sin käresta. 

    Jag skulle skarpt vända frågorna till: Nu är det ett faktum att vi delar ett hem, och vi kan alla göra ansträngningar för att få det att fungera. Vad konkret kan vi göra? Och brainstorma omkring det. Men så länge dottern tror att hon kan vinna "jackpott" (en lösning som bara gynnar henne), kommer hon inte leta efter andra lösningar.

    Att en tonåring vantrivs och har dåligt mående är (tyvärr) inte något ovanligt. Det kan också bara vara inbillning från hennes sida att allt blir bättre om bara bonusmamman försvinner, som en magisk lösning som förändrar allt. Men det kommer leda till andra problem - t.ex. en olycklig pappa, ekonomiska konsekvenser etc. Detta är kanske något dottern borde prata igenom med en psykolog också?

    Sammanfattningsvis; se hur diskussionen skulle gå om du säger att en isärflyttning bara skulle gynna dottern, och trots att du älskar henne så är det en för stor sak att be om. Det skulle skada de vuxnas realtion, och förstöra tryggheten för två andra barn, dessutom skulle det kosta en hel del att hitta två nya lägenheter (eller tänker sig dottern att bara du och hon ska bo i en lägenhet för fem?). Dessutom måste alla människor till viss grad ta ansvar för sitt eget mående - har dottern gjort en aktiv ansträgning för att må bra annars? Med allt detta i åtanke, fråga dottern: kan det finnas något annat man kan göra för att förbättre situationen? 


    Klokt svar. Tack! 
  • TriC

    Många spekulerar, märker jag. Mamman bor väldigt långt bort (utomlands), och därför kan de bara träffas någon gång per år. Det var bara ett år sedan hon flyttade. De har fortfarande regelbunden kontakt digitalt. 
    Min dotter mådde dåligt även innan jag och sambon flyttade ihop, men det har förvärrats. Hon behandlas givetvis på bup. 
    Både min dotter och sambo mår, som jag sagt, dåligt över situationen. Sambon är dock tveksam till om hon kan tänka sig särboskap, för det är alltför långt ifrån det liv hon önskar leva. Dottern i sin tur säger att hon kanske tar sitt liv om boendet inte förändras snart. Så gärna vill hon flytta härifrån. Helst tillsammans med mig, annars ensam (om jag betalar, för hon har ingen egen inkomst såklart) Jag tänker dock inte låta henne flytta ensam, utan då blir det vi båda som flyttar. Men den vägen vill jag absolut inte behöva gå. Men överväger ändå starkt att göra det, för hennes skull. Jag är alltså beredd att riskera förhållandet med någon jag älskar massor för att dottern förhoppningsvis ska kunna må bättre. 

Svar på tråden Dottern vantrivs i bonusfamiljen