• Anonym (Handikappad)

    Handikappad - får ingen hjälp

    Jag vet snart inte vad jag ska göra, tappar all lust och motivation till allt.

    Mitt hem är i kaos. Kartonger staplade på varandra, möbler står huller om buller, saker jag har nerpackat och inte hittar när jag behöver dem. Har inte förvaringsutrymme för alla kläder, böcker mm. Har inga gardiner eller taklampor uppe.
    Så här har det sett ut sedan jag flyttade in för över ett år sedan. Jag har sökt hjälp hos socialtjänsten flera gånger eftersom jag p.g.a. handikapp inte klarar av att göra jobbet för att komma iordning, men få bara avslag på avslag. Jag ska tydligen leva i det här kaoset tycker de ("skälig levnadsnivå").

    Hur fan gör jag?
    Har överklagat, men rätten hittar alltid på skäl att inte godta min överklagan, som jag sedan aldrig får möjlighet att bemöta. Socialtjänsten struntar i behovsbedömning gång på gång. Senast så lämnade man en utredning till mig att bemöta, men skiter i allt jag påpekar och lägger dessutom till två sidor när beslutet tas.
    Släkt och vänner (de få jag har i närheten) har för länge sedan ledsnat på att hjälpa mig.

    Meningen är att jag ska genomgå rehabilitering för att förbättra min hälsa och komma ut i arbete, men istället har jag fått lägga all tid och energi på flyttar och att kämpa för den hjälp jag behöver.

    Den enda lösning jag nu kan komma på är att avsluta mitt liv, för så här vill jag inte leva.

  • Svar på tråden Handikappad - får ingen hjälp
  • Panduro
    Anonym (Handikappad) skrev 2021-08-13 07:22:45 följande:

    Så jag ska fläka ut mig och hela mitt liv vidöppet inför helt okända, bara för att kommunen inte vill ta sitt ansvar? Mådde jag inte dåligt innan så lär jag göra det då.


    Nej, det behöver du inte. Du kan t.ex skriva "Jag skulle behöva hjälp med lite saker hemma, exempelvis möblering, bärhjälp och uppackning av flyttlådor. Har fysiska besvär som hindrar mig från att göra det själv. Kan erbjuda en liten peng som ersättning. Skriv pm för mer info", men kanske lite mer "inbjudande".
  • Mandel
    Anonym (Handikappad) skrev 2021-08-13 09:16:06 följande:
    Det hade kanske funkat för en kvinna...

    Är du man så är det väl ännu lättare att få hjälp med "kvinnosaker".

    Hej, Är nyinflyttad kille som skulle behöva hjälp med lite praktiska saker i mitt boende då jag saknar verktygen och faktiskt även kunskapen för att få upp gardiner, fästa några hyllor i väggen osv. Finns det några vänliga grannar i området som mot en fika skulle kunna tänka sig att hjälpa mig?

    Samma sak där - dela uppgifterna på fler! 
    Jag hade nog ändå inte tvekat för att du är man bara du har en vettig profilbild där man ser att du är en vettig och seriös människa.
    Och jag är sjukt fascinerad av stök och älskar raka högar så jag skulle bli överlycklig om jag fick äran att röja i ditt "stök". 
    Dejtade faktiskt en kille som numera är min bäste vän och han är en fantastisk människa på många vis, men han är totalt värdelös på ordning, struktur och städning. Hjälpte honom att grovstäda hans hus och hade lätt kunnat nörda ned mig med tandborste och tops och lagt 10 hela dagar på att få huset i vettigt skick.

    Har även fått särbon att röja lite på egen hand och själv skrattar jag hjärtligt åt hans totala brist på struktur och koll på vart han har saker. 

    I vilket fall så är ändå mitt råd att börja titta i dina påsar, kartonger, högar och börja rensa lite. En påse i taget kräver inte så stor sorteringsytan utan kan göras på en annan kartong/ i knät. Du kanske inte alls behöver alla möbler att förvara saker i när du rensat ut en massa? Kanske hittar du saker i kasta-högen som kan sälja i någon loppisgrupp på fb så du får in några tior!
    Och försök göra raka högar/staplar av kartongerna så ser det genast mycket bättre ut än när det bara är "drivor".


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Mandel
    Anonym (Handikappad) skrev 2021-08-13 09:15:25 följande:
    Sakerna är sådana jag sparat under alla år, eftersom jag aldrig haft möjlighet att gå igenom dem och rensa ut.
    Det är tyvärr där du måste börja...
    Ingen annan kan göra just det jobbet åt dig och med tanke på hur mycket påsar och kartonger du verkar ha så förstår jag att det är svårt att få hjälp. Det blir liksom oöverskådligt. Du måste nog bita i det sura äpplet och börja rensa och kasta även om du har begränsat utrymme. En påse i taget och kasta.

    Hur gammal är du?
    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Anonym (asdf)

    Det första du kan göra, medan du väntar på svar på din överklagan, är att långsamt gå igenom alla lådor och påsar. Successivt delar du in det i tre högar i "lägenheten". Spara, kasta, sälja. Kanske att "spara-högen" kan vara indelad i två; spara framme, och spara undanstoppat.

    När du har gjort allt detta kommer du ha en stor hög med skräp, som du behöver ta hjälp med att frakta bort, men det kan lösa sig med hjälp av facebook. Jag ser ofta annonser där folk utan bil behöver bli av med skräp och ber om hjälp. Medans du sorterar kan du spara några hundralappar och ge i ersättning.

    Sälja gör du förstås mot att varorna hämtas hos dig.

    Därefter kommer du ha mindre saker, mindre röra, och lättare att organisera resten.

  • Anonym (J)
    Anonym (Handikappad) skrev 2021-08-13 09:15:25 följande:

    Nej, jag hade en vanlig BR-lägenhet som kommunen hjälpte mig att anpassa efter olyckan.

    När jag var utförsäkrad och inte längre kunde försörja mig fick jag sälja lägenheten.

    Sakerna är sådana jag sparat under alla år, eftersom jag aldrig haft möjlighet att gå igenom dem och rensa ut.

    Tidsåtgången tror jag blir större för att man kommer att tvingas flytta saker fram och tillbaka. Det finns liksom ingen arbetsyta kvar. Det blir som i spelet där man ska flytta brickor i en särskild ordning.

    Kanske överdrev jag tiden, men den är svårberäknad. 30-40 manstimmar tar det nog. Timmarna drar snabbt iväg om det är fler som jobbar och detta är inget som någon gör ensam.


    Ja, lite av ett femtonspel blir det ju. Om jag hade varit arbetsledare för projektet "få ordning i TS hem" hade jag börjat med att stapla alla lådor så högt det gick på ett ställe där de var så lite som möjligt i vägen, så att det blir mer svängrum för att montera möbler.

    När möblerna sedan var på plats hade vi ställt ut lådorna i en rad eller två mitt i rummet. Boklådor nära bokhyllan, klädlådor nära klädbyrån etc. och i travar som var lagom höga för att du själv skulle kunna nå ner i lådorna och flytta över dina grejer till dit du ville ha dem.

    Jag håller inte med de som säger att du först bör gå igenom dina grejer. Det jobbet blir ju väldigt mycket enklare att göra när du har förvaringsmöbler på plats.
  • VickanD
    Anonym (Handikappad) skrev 2021-08-13 05:56:33 följande:

    Jag skapade tråden av precis det skälet jag skriver, att jag inte längre vet vad och hur jag ska göra och att jag inte orkar mer.

    Som vanligt kan folk inte ta att man förklarar att just deras råd inte fungerar i mitt fall, eftersom just de vill ju komma med lösningen. Det vore väl ganska förljuget att då bara ta emot råd utan att säga något, eller hur!?

    Det är inte så att "jag bara ser problem i allt", utan det jag förklarar är existerande problem. Vill man inte ta sig över problemen så kommer ingen lösning att fungera, därför är det viktigt att förstå problemen.

    Eftersom jag ändå är lösningsorienterad så har jag tänkt ut åtminstone två alternativa lösningar, men de duger uppenbarligen inte, av skäl jag inte förstår.

    Självmord är en superbra lösning. Alla mina problem försvinner och jag slutar också att vara ett problem för vänner, anhöriga och för hela samhället.

    Det blir lite skit för anhöriga att ta rätt på efteråt bara, men det blir det ju även om man dör en naturlig död.


    Fast det fungerar visst att söka hjälp med detta på facebook. Jag är helt säker på att det finns många där som hade hjälpt dig. Att du inte är öppen för den lösningen är en annan sak, men det GÅR. Du säger ju nej till den här lösningen och då blir det ju svårt att hjälpa dig, om du vägrar ta emot hjälp av okända personer, vilket kanske är din enda lösning i den här situationen. Då får du väl fortsätta leva i den här röran då, eller hur du nu ska göra.

    Vi förstår att det är jobbigt att be om hjälp, men du verkar ju inte ha så många andra alternativ och då är det väl bäst att faktiskt gå ut på facebook och be om hjälp? Bättre än att ta sitt liv.

    Du säger att en man inte fixar det där själv. Du hade säkert hittat två eller flera män på facebook som hade kunnat hjälpa dig, även om det hade tagit några dagar, men du verkar ju inte vara särskilt öppen för den lösningen.
  • VickanD
    Anonym (Handikappad) skrev 2021-08-13 09:16:06 följande:

    Det hade kanske funkat för en kvinna...


    Det är vad du tror, eftersom att du inte är öppen för den här lösningen.
  • Anonym (asdf)
    Martin1990 skrev 2021-08-13 11:50:53 följande:
    Jag och en kompis kan hjälpa till, bara att skriva :)
    Vad snällt! Jag hoppas TS hör av sig till dig.
  • Anonym (Nästa steg)

    Förstår att du tappat all motivation av att leva i det kaoset varje dag i ett år. Ett år som du lagt massor av tid och energi på att försöka få hjälp, men fått avslag på avslag. Jag tror att du, för att komma vidare och framåt, måste släppa dessa försök och prova något annat. Du har i tråden fått många bra råd om att börja dela upp i slänga, skänka, spara. Börja där. Ta en låda på förmiddagen och en på eftermiddagen tex. Det blir ju oöverstigligt om du ska ta allt på en gång.

    Du har ju fått hjälp från kommunen att rensa , men tackat nej. Varför? Där kunde du säkert skickat med slänga lådorna. De kunde säkert kört skänka till ngn second hand. En del pengar kunde du säker fått på blocket. Men då måste du börja rensa.

    När detta är gjort kan du säkert få hjälp att ställa möblerna i ordning ( fattar inte varför detta inte gjordes vid inflytt??) . Det är ju mycket trevligare för någon som kommer för att hjälpa till att ställa i ordning om det inte är fullständigt kaos. Vem ska ställa i ordning möblerna? Även detta har kommit upp i tråden , ta kontakt med kyrkan, veteranpoolen,(pengarna från blocket bekostar detta), facebook, kanske även släktingar när de ser att du faktiskt försökt röja lite själv.

    När det är rensat kommer det inte att ta 70-140 timmar att få möblerna på plats. Sen ställer du själv upp dina saker ur spara lådorna.

Svar på tråden Handikappad - får ingen hjälp