• Sun 31 Oct 2021 22:12
    11929 visningar
    74 svar
    -1 +1
    74
    11929

    Styvdottern är JÄVLIG & bortskämd

    Jag är förmodligen barnslig och omogen men snälla hjälp mig!

    Bor ihop med min sambo och hans 5åriga dotter som bor här varannan vecka. Det går helt okej oftast men vi har helt olika syn på uppfostran.. jag vill vara hård men rättvis medans min sambo inte alls är sån. Detta daltandet med denna 5åring gör mig galen!! Allting ska vara så puttinuttigt och bebis aktigt jämt. Hon blir ledsen för minsta lilla grej vilket gör att alla i hennes närhet (farmor, mamma, mormor, pappa osv) ska trösta och gulla bara för att hon (tex) inte får byta strumpor och gråter för det tills hon får som hon vill. Säger någon av mig och pappan ifrån så börjar hon grina ?ni är arga på mig..?. Då blir det ännu mer daltande och hon blir behandlad som en bebis samt att hon pratar ?bebisspråk?. Hon får nästan alltid som hon vill. Ibland styr hon mer över oss än vi styr över henne. Dock styr hon mindre när jag är i närheten.

    Igår tex, då ville hon inte tvätta bort ansiktsmålningen , då gråter hon för att hon är tvungen och skriker och vrider ansiktet. Jag ryter ifrån och säger att hon måste för att hon inte kan ha kvar det. Då grinar hon ännu mer för att jag tydligen är ?arg?. Förklarar att ibland måste man göra saker man inte vill. Denna ungen har verkligen inte alls fått någon slags uppfostran som innebär hård men rättvis.

    Inte nog med det. Pappan (min sambo) behandlar henne som om hon vore en bebis. Delar maten i små små bitar som om hon skulle sätta i halsen, får inte klättra eller springa för då kan hon slå sig (ett barn måste enligt mig få leka ordentligt och kanske slå sig för att lära sig av sina misstag) och ibland tillomed matar han henne?! Hon är fruktansvärt bortskämd och otacksam. Säger nästan aldrig ?tack? och förväntar sig att få saker jämt.

    På allt detta så är hon jävlig mot folk ibland och säger saker som är elakt men inte när någon annan hör.. Ibland hör dock pappan men han säger ingenting och jag får ibland säga till honom ?hallå??? Hon är även duktig på att räcka ut tungan åt folk.

    Denna veckan har hon varit extra jobbig och jag håller på att explodera snart.. hon får bete sig hur hon vill i hennes pappas, mammas, farmor och mormors närhet men i min närhet blir det mer regler. Vägrar låta ett barn styra över mig. Men måste ändå hålla in bromsarna gällande uppfostran då jag inte är hennes förälder.

    Har pratat med min sambo som anser att hon inte är bortskämd och att han inte alls daltar med henne. ?Alla 5åringar är såhär?. Kan väl inte stämma?? Ser ju mina syskonbarn som fått en hård och rättvis uppfostran och är super bra mot alla individer.

    Hur FAN gör jag detta på bästa sätt utan att explodera? Vad är okej för mig att bestämma och inte bestämma gällande henne? Är det okej för mig som styvmamma att skälla och försöka uppfostra?

    Inga pekpinnar tack ????

  • Svar på tråden Styvdottern är JÄVLIG & bortskämd
  • Sun 31 Oct 2021 22:23
    #1
    -1 +1

    Gör slut eller bli särbo.

    Oavsett vad som är normalt för en 5-åring så kommer det aldrig bli bra om du redan nu retar dig på barnet pga hur föräldrarna uppfostrat det.

  • Anonym
    Sun 31 Oct 2021 22:27
    #2
    +3

    DEt är din sambo du ska vara förbannad på. Han skiter i att över huvudtaget fostra henne.
    Han är för lat och bekväm
    Var snäll mot dig själv. Flytta därifrån

  • Sun 31 Oct 2021 22:31
    #3
    +4

    Inga pekpinnar? Säger den som ryter åt femåringar och gör nån jävla grej av ett strumpbyte.

    Du borde flytta.

  • Sun 31 Oct 2021 22:45
    #4
    +2

    Din roll diskuteras såklart lämpligast med pappan.

    En allmän regel i relationer/barnrelationer är att man behöver investera mer (positiv uppmärksamhet, känslomässigt osv) än man tillrättavisar.

  • Anonym (Emmy)
    Sun 31 Oct 2021 22:56
    #5
    +2

    Oj. Min dotter grina också när hon skulle ta bort ansiktsmålningen i den åldern. Men markerat och bestämt så fick hon inte behålla den och sova med den. Punkt. 

    Tycker du verkar vara rak och bestämd och jag gillar det. Sedan visst, "ryta ifrån" det kanske kan vara mycket, men vi har ingen aning om situationen. 

    Dela maten kan dottern göra själv. Fråga sambon om någon delar maten åt henne på förskolan? 

    Snart kommer hon komma in i "lilla puberteten" vid 6 års ålder och det låter som ni kommer att ha att göra... 

    Leka, springa, ramla och slå sig - det är saker hon måste få göra, helt riktigt. Jag avskyr bortdaltade ungar som grinar högt för att en vindpust blåste förbi näsan. Ramlar barnen så hör man ganska omgående om det är "akutläge" så de faktiskt behöver tröst och omplåstring, eller om det är "upp och hoppa igen" läge när de bara testar om någon såg dem. 

    Fortsätt med din stil och försök lite diskret få med din sambo på vissa saker, men inte allt på en gång. Hon kommer förmodligen tycka det är jobbigt att vara hos er med era "regler" och därför påtala att hon vill vara hos mamma/mormor/farmor. Men å andra sidan kommer hon tycka att det är skönt att det finns regler att förhålla sig till hos er. Man får inte bete sig hur som helst. Men som sagt var - babysteps!

    Börja med maten lägg fram kniv och gaffel till henne. Kanske kan äta med dig när pappan inte är hemma och diskret filma det. Tror han kommer bli överrraskad...  

  • Anonym (Lola)
    Sun 31 Oct 2021 23:05
    #6

    Du skriver att du inte ska låta dig styras av ett barn. Jag hade samma tanke tills jag fick ett eget barn. Ny styrs hela mitt liv av mitt barn. Hon är ett år. Jag hade innan tänkt så mycket om hur barnuppfostran skulle vara. Men oj så jag har fått ändra på mig. Man väljer sina strider. om ungen vill byta strumpor, byt strumpor. Om ungen vill ha maten i småbitar, skär i småbitar. Dessa saker är oväsentliga. Hon kanske inte tackar för maten, gör ingen grej av det, men påminn henne varje gång att man tackar för maten så kommer hon börja göra det en dag. Hon är ett separationsbarn som slits mellan två hem vilket säkert påverkar henne. Hon söker uppmärksamhet som att tex prata bebisspråk.

    Ge ungen kärlek och mera kärlek så kommer det bli bättre. Hon märker av att du blir frustrerad och situationen blir värre.

    Som bonusmamma ska du sätta regler och tillrättavisa henne. Men det är nog klokt om du och din sambo sätter er ner och pratar om hur ni ska ha det. Annars kommer ni inte kunna vara en familj. Du kommer att få påminna henne varje dag om saker man inte för göra och du kommer få tjata hål i huvudet. Men tillslut kommer hon att förstå.

  • Anonym (Emmy)
    Sun 31 Oct 2021 23:22
    #7
    +3
    Anonym (Lola) skrev 2021-10-31 23:05:58 följande:

    Du skriver att du inte ska låta dig styras av ett barn. Jag hade samma tanke tills jag fick ett eget barn. Ny styrs hela mitt liv av mitt barn. Hon är ett år.


    Alltså, ja, din dotter är 1 år, men TS styvdotter är 5 år. Jag lovar att du kommer att ha mer pli på din dotter som 5-åring än som 1-åring. 

    Givetvis "styr barnen" familjen. Det förstår nog TS också, men det är mer att dotter "tar över" och tror sig bestämma över föräldrarna, vilket hon faktiskt inte gör. Det är pappan med sambo som bestämmer i deras bostad. 

    Mina ungar får inte slänga sina kläder i badrummet, det vet dem, för det har vi  föräldrar bestämt. De ska gå med dem till tvättstugan om de är smutsiga. Det är en enkel och tydlig regel vi har. Givetvis så är det inte alltid de lyssnar på den regeln, de är ju ändå barn. Men de vet vad som gäller och när vi säger till så fixar de det oftast. 

    Det är ju lite det som TS är ute efter. Dottern behöver regler som är tydliga. Hon är ingen bebis - hon är en femåring. Femåringar är ganska kavata och kan väldigt mycket själva kan jag lova! Exempelvis dela maten helt själv om man vill ha mindre bitar. 
  • Anonym (Lämna­)
    Sun 31 Oct 2021 23:45
    #8
    +3

    Jag håller med dig om att bonusen både klemas bort och curlas. Ditt förhållningssätt med att ryta ifrån etc låter å andra sidan lite väl hårt.

    Men det är ju inte du som ska sätta nivån eftersom du inte är förälder. Så antingen accepterar du att leva i en bonusfamilj där du i mångt och mycket får hålla tand för tunga och gå ut i garaget och sparka på några däck, eller så lämnar du.

  • Sun 31 Oct 2021 23:50
    #9
    Drottningen1970 skrev 2021-10-31 22:31:08 följande:

    Inga pekpinnar? Säger den som ryter åt femåringar och gör nån jävla grej av ett strumpbyte.

    Du borde flytta.


    Skrev TEX byta strumpor. Ta inte allt ordagrant.
  • Anonym (Teddy­)
    Mon 1 Nov 2021 03:19
    #10
    -1 +1

    Varför uppfostrar du sambons barn? Varför ryter du åt någon annans barn?

    Om du (vuxna människa) inte klarar av att argumentera på ett lugnt och sakligt sätt mot en femåring, hur kan du då kräva att femåringen ska kunna vara lugn och saklig? Hur gammal är du själv? Fyra? Du beter dig som en fyraåring. Buhu, dom andra i hushållet gjorde inte exakt vad jag ville att dom skulle göra. Dom var dumma mot mig. Då blir jag tjurig.

    Jag hade slängt ut dig. Överlåt ansvaret till den som ansvaret har.

Svar på tråden Styvdottern är JÄVLIG & bortskämd