• Anonym (TS)

    Svenska ungdomar som pratar ortensvenska

    Anonym (Stina2) skrev 2022-01-08 17:00:57 följande:

    Jo det heter rinkebysvenska och är en erkänd dialekt. Du lindar in ett budskap i massa annat ovidkommande. Du känner dig otrygg och hotad i din svenskhet. Vidare är det ju exakt vad du skriver som kommenteras och inget annat. Du får förhålla dig till att de finns och försöka att enbart beblanda dig med sådana som för dig känns trygga och som kan bevara de svenska traditionerna väl och några halvjuggar längre tillbaka för att på pappret visa att du är tolerant osv


    Anonym (Stina2) skrev 2022-01-08 17:00:57 följande:

    Jo det heter rinkebysvenska och är en erkänd dialekt. Du lindar in ett budskap i massa annat ovidkommande. Du känner dig otrygg och hotad i din svenskhet. Vidare är det ju exakt vad du skriver som kommenteras och inget annat. Du får förhålla dig till att de finns och försöka att enbart beblanda dig med sådana som för dig känns trygga och som kan bevara de svenska traditionerna väl och några halvjuggar längre tillbaka för att på pappret visa att du är tolerant osv


    Rinkebysvenska är inte en erkänd dialekt. Var har du fått det ifrån? Menar du att man pratar Rinkebysvenska i Alby, Östberga, Tensta etc.?

    Du inleder med någon form av psykoanalys om att jag egentligen känner mig otrygg och hotad och sedan hävdar du att bara det jag skriver kommenteras. Kan du visa var jag skrev att jag känner mig otrygg och hotad?

    Sedan skriver du att jag lindar in något budskap. Är det också att kommentera det jag skriver eller är det din tolkning om vad DU tror att jag EGENTLIGEN vill förmedla?

    Är det något fel på halv-juggar enligt dig? Är de inte tillräckligt mycket invandrare enligt din norm? Det är ju du som verkar tycka att det är viktigt att samla på vänner av rätt ursprung om halv-juggar inte räknas enligt dig utan bara är light versionen av mångfald för rasister. Eller hur tänkte du?
  • Anonym (TS)
    Anonym (Stina2) skrev 2022-01-08 21:00:38 följande:

    Du kan sluta flest slänga ur sig saker som är så smala att de inte ens är öppna för någon annan tolkning för att sedan i efterhand modifiera efter tycke och smak. Läs din egen TS och dina kommentarer i tråden och fundera över hur det uppfattas.

    Vad vill du diskutera?


    Jag har varit glasklar med vad jag vill diskutera från start och genomgående i tråden. Om jag har hamnat i sidospår är det på grund av alla anklagelser och ovidkommande kommentarer som jag har försökt bemöta.

    Frågan är snarare vad du försöker diskutera. Det hade räckt med att du gav din syn på frågan jag tar upp i stället för att in absurdum spekulera om mina intentioner och vem jag är. Jag hade inte haft några problem med om du skrev att min analys av företeelsen är helt fel och argumenterade för din uppfattning, kanske med några referenser. Då skulle vi ha en diskussion.

    Notera att jag inte har spekulerat om dig och dina ?dolda intentioner? med tanke på dramanivån och aggressiviteten i ditt sätt att argumentera. Vet du varför? Jag är inte intresserad. Jag vill bara diskutera sakfrågan.
  • Anonym (TS)
    Anonym (Stina2) skrev 2022-01-08 21:02:10 följande:

    Nää här är ett perfekt forum för rassar att samlas och gömma sina unkna åsikter bakom tomma ursäkter


    Förklara konkret med exempel på vilket sätt det jag skriver är rasistiskt.

    Du förklarade aldrig varför du skrev att jag umgås med ?halvjuggar?. Vad var egentligen din poäng med det?

    Först blir du provocerad av att jag skriver att jag har vänner och släktingar med invandrarbakgrund eftersom det inte är ett sätt att mäta hur rasistisk man är. (Det var inte ens i det sammanhanget jag nämnde det.) Sedan blir dina påståenden om att jag umgås med halvjuggar ett mått på hur rasistisk jag är. Är det vännernas etnicitet som avgör om man kan använda dem som rasistalibi enligt dig?
  • Anonym (TS)
    Anonym (Skolan) skrev 2022-01-08 15:23:35 följande:

    Den svenska rapsångaren Sebastian Stakset bryter på nån utländsk dialekt när han intervjuas, vilket jag finner ganska konstigt


    Ja, särskilt med tanke på att han inte gjorde det som barn. Det är något han har lagt sig till med precis som Nils Grönberg eller Einár som han kallade sig eftersom de romantiserade och identifierade sig med ortenkultur och gangsterrap. I Nils fall slutade det ju väldigt tragiskt.

    Frågan är om Einár utsattes för den förnedrande kidnappningen före sin död för att han var ?svenne?. Den påminde en hel del om förnedringsrånen och inte om de vanliga uppgörelserna bland gängkriminella. Han var bara en av alla svenska ungdomar som försökte vara något han inte var. Ironiskt nog betyder Einar den som strider ensam på fornnordiska eller Odens tappraste krigare.
  • Anonym (TS)
    Anonym (Stina2) skrev 2022-01-08 23:15:10 följande:

    Är du inte rasse behöver du inte alibi. Ok och varför känner du ett pissnödigt behov av att nämna diverse människor med *invandrarbakgrund* som du umgåtts med och försvara ditt marginaliserande beteende med att *vissa utlänningar* också säger nedsättande saker om folk som talar ortensvenska då! Du blir inte mindre rasse för att du gör skillnad på folk o folk. Du fattar nog vad jag menar.

    Aha men vad är sakfrågan då de flesta härinne fattar fortfarande inte det nämligen och det blir extra svårt när du drar upp en massa ovidkommande saker i din ts isf. Som att din son tycker det är förnedrande att prata ortensvenska och att ortensvenska förknippas med en massa skit (uppenbarligen inget positivt heller?) osv ..


    Ok, fortfarande ingen förklaring om halvjuggarna alltså utan bara fler anklagelser och en undvikande motfråga.

    Jag har inget behov av det alls. Mina närmaste vänner är svenskar, antagligen för att vi har mycket gemensamt. Jag värderar inte mina vänner utifrån etnicitet som du verkar göra - heljuggar ger tydligen fler mångfaldspoäng än halvjuggar till exempel.

    Att jag hela tiden poängterar att det är skillnad mellan olika ungdomar i förorterna är ju tvärtom om för att inte generalisera om invandrare överlag. Att man är invandrare och bor i en förort betyder inte att man per automatik pratar ortensvenska och lyssnar på gangsterrap. Att man har dålig ekonomi och bor i ett socialt utsatt område betyder inte att man per automatik är gängkriminell.

    Du förstår uppenbarligen inte att jag inte bryr mig om du eller någon annan i tråden tror att jag är rasist. Jag vill bara att man ska motivera sådana anklagelser med sakliga argument annars blir det en massa emotionellt snömos i inlägg efter inlägg.

    Sakfrågan är varför _svenska_ ungdomar pratar ortensvenska som är förknippat med en subkultur där det odlas ett förakt mot svenskar. Jag citerade en kriminologisk forskningsartikel ovan där en ungdomsrånare till exempel konstaterar att rånen handlar om att de krigar mot svenskar och att han vill att svenskarna ska kyssa hans fötter. Varför i hela friden skulle en svensk ungdom vilja prata och bete sig som den typen av killar? Det är självklart förnedrande.

    Min teori är att svenska ungdomar är indoktrinerade med att det är kontroversiellt och hotfullt att vara stolt svensk. Titta bara på den här tråden och hur du och andra går fullständigt banans över att jag nämner mitt nordiska kulturarv.

    Samtidigt som svenska ungdomar växer upp med sådana föreställningar höjer kulturetablissemanget och medierna gangsterrap till skyarna och delar till och med ut pris till gangsterrappare som sitter i fängelse. Det är helt ok med våldsförhärligande gangsterromantik men nordiskt kulturarv är farliga saker.

    Problemet är att det bara är svenska ungdomar som får höra detta. Det är självklart att kurder, somalier, araber etc. får vara stolta över sin kultur. Det uppmuntras i stället. Jag minns ett nationaldagsfirande där en av mina favoritfolkmusiker Ale Möller fick förklara varför det inte är rasistiskt med svensk folkmusik på nationaldagen. Det är bland det sjukaste jag har sett. Samtidigt är det inslag med afrikansk dans etc. varje år på nationaldagen.

    Svenska ungdomar vet inte längre vilka de är och var de kommer ifrån men gangsterrap gillar etablissemanget och kanske till och med deras föräldrar. Det är coolt att prata ortensvenska och imitera ortenkillarnas stil. Fast ortenkillarna har samtidigt kvar sin etniska kultur. De vet var de kommer ifrån, de kan din historia och hyllar sin kultur som de dessutom ofta anser är betydligt bättre än den svenska. Motsatsen är däremot extremt provocerande att hävda.

    Jag fattar inte hur man kan göra så mot svenska ungdomar. Jag har ju inte uppfostrat min son så och det är därför han ser hur absurt det är när hans svenska kompis försöker prata och bete sig som en ortenkille.

    Det här är i första hand svenska föräldrars ansvar och det var därför jag ställde frågan i trådstarten till dem, om deras svenska barn pratar ortensvenska och om de har frågat barnen varför (se trådstarten). Jag fick också några svar om det innan tråden drunknade i hysteriska rasistanklagelser och halmgubbar.

    Det är sakfrågan och jag har förklarat det otaliga gånger så nu måste det vara svårt att missa.
  • Anonym (TS)
    Anonym (Stina2) skrev 2022-01-08 23:18:44 följande:

    det du gör är att odla en negativ nidbild av förorten genom att tillskriva kulturen där enbart en massa negativa egenskaper


    Ursäkta va? Menar du att ortenstilen med gangsterrap är den rådande ?kulturen? i förorterna och att alla där talar ortensvenska? Och du anklagar mig för att generalisera.

    Bor du verkligen i en sådan förort? Jag har tillbringat mycket tid i Fittja, Alby och Tensta och jag fattar inte vad du menar. Det finns olika kulturer och språk i de områdena och personer som bryter på olika sätt beroende på modersmål. Det finns inte en kultur och ett enda sätt att prata på.
  • Anonym (TS)
    Anonym (hamb) skrev 2022-01-08 23:28:05 följande:

    jag har hört "fina" pojkar/tonåringar från Bromma prata så. Helt klart för att vara coola.


    Anonym (hamb) skrev 2022-01-08 23:33:52 följande:

    Inte i Bromma, längs tvärbanan mot Nockeby, där det bor rätt rika personer, där pratar många rika kids ortensvenska. Sådana med uppenbart svenskt ursprung.


    En anledning till att jag tänkte på den här företeelsen just nu är att jag såg TV-serien ?Deg? som ska utspela sig på Lidingö och där svenska ungdomar pratade ortensvenska. Otroligt pinsamt av många skäl men tydligen förekommer det alltså även i de kretsarna.

    Sonens vänner är mer medelsvenssons eller från arbetarfamiljer och ungdomar som går kulturprogram, är väldigt ?woke? och upptagna av att diskutera pronomen. Den sistnämnda kategorin pratar inte ortensvenska.
  • Anonym (TS)
    Anonym (Stina2) skrev 2022-01-09 01:50:16 följande:

    Hahahah Hahah är du på riktigt!! Du säger ju det själv!! Att det sättet att prata förknippas med en jäkla massa negativt. Ja jag bor i en *sån ort* där man pratar så och oavsett om det finns folk som inte pratar så där så är det ovidkommande. Det sättet att prata är självklart en del av kulturen i orten. Hur kan du missa det? Språk är kultur. Okej nu kom den också - har har vaaarit i Alby osv .. mhm. Du behöver inte dumförklara mig jag vet mycket väl hur man pratar och att det finns olika etniciteter här. Ungdomarna pratar överlag ortensvenska oberoende av språklig bakgrund/modersmål hemma. Det gör även svenskarna som bor här o i alla andra orter runt om i landet


    Menar du att gamla tanter och farbröder och småbarnsmammor i förorterna pratar ungefär som 1.Cuz, Greekazo och Yasin?

    Hur vet du om alla invånare i alla förorter definierar sin ?kultur? som du gör? De kan tycka att gangsterrap och ortensvenska är ett jävla otyg eller fantastiskt som du. Kan du beskriva den alldeles egna kulturen och språket som alla invånare i förorterna delar och är positivt inställda till?

    Du vill hela tiden få det till att jag skriver om förorter generellt när jag gång på gång har förklarat att jag skriver om en specifik subkultur med en egen musik, klädstil och ett visst sätt att prata.

    För att citera den P3-prisade Yasin ?Varje gång jag sätter på min skjorta jag blir äcklad Hämta min adidas, TN skorna, guldish länkar.? Klär sig alla i förorten så?

    Är det här kulturen du skriver om i förorterna? ?Släpper bollar i krogarna, jagar ut golarna, Klär av de i skogarna, var är alla bovarna Brorsan top shotta, det står döda på knogarna Grisarna dom backar, stenar flyger ifrån broarna?.

    Det är den här subkulturen som är tätt förknippad med kriminaliteten i förorterna jag avser. Yasin satt som sagt inne när han fick priset. Och ja, den subkulturen är jag mycket negativt inställd till och jag förstår inte varför svenska ungdomar vill imitera den. Det gör mig inte till rasist.

    Jag har aldrig skrivit om alla invånare i förorterna. De är individer som alla andra och det går inte att generalisera på det sättet som du gör. Alla som bor i förorterna använder inte ens uttrycket ?orten? om sitt område. Det är inte en neutral term utan förknippat med ovanstående subkultur och sociolekt.

    Du förstår inte hur lite jag bryr om vilket betyg just du eller någon annan i tråden ger mig i tolerans. Det är inte för att övertyga dig om att jag är en god människa som jag nämner att jag har tillbringat mycket tid i just de områdena utan för att jag vet att det du skriver är BS. Den gemensamma kultur och det rådande språket du skriver om är en illusion. De är som vilka områden som helst med alla möjliga människor, språk, klädstilar och sätt att tala.

    Du vill få det till att ortensvenska är allmänt accepterat och ses som något positivt av alla i förorterna för att DU gillar ortensvenska men du är inte en företrädare för alla som bor där.

    Hela din argumentation bygger på att jag svartmålar alla som bor i förorterna men du kan inte ge exempel på var jag har skrivit det av den enkla anledningen att jag inte gör det.
  • Anonym (TS)
    Anonym (Stina2) skrev 2022-01-09 02:23:35 följande:

    Men tjat om halvjuggar det var ett exempel ! Du skriver gärna att *1995 umgicks jag faktiskt med en halvdansk så därmed umgicks jag med en utlänning och det ger mig rätten att trycka ner andra invandrare som inte faller mig i smaken* typ hoppas du förstår min poäng.


    Ja, för att du hycklar och nej, det skriver jag inte. Visa mig exakt var jag skrev det eller sluta ljug.
  • Anonym (TS)
    Anonym (Stina2) skrev 2022-01-09 02:19:31 följande:

    Nej nej ingen har halmgubbat dig nånstans - har hängt med från början. De svarar enbart på det du skriver.

    Du vill ju diskutera detta det är tydligt. Ok för det första gör du gärna skillnad på ungdomar med annan etnisk bakgrund och svenskar märker jag. Vita killar med etnisk svensk bakgrund är svenskar - eller?

    För det andra handlar den mesta delen av gangsterrap inte om svenskar eller svenskhat. Rötägg finns överallt och det kan man anmäla som tur är.

    Gangsterrap är i allra högsta grad en del av kulturen i förorten ja.

    Kan tala om att ungdomarna i orten som inte är etniskt svenska eller halv osv ofta känner sig rotlösa och har identitetskris pga detta. De känner sig inte svenska då de på många sätt är marginaliserade i svenska samhället och aldrig riktigt integreras trots att de ofta är födda här men råkar bo i ett segregerat område. De känner sig heller inte som en självklar del av sitt hemland eller föräldrarnas hemländer och kan ofta inte vare sig svenska eller modersmålet jättebra. (Oftast bättre svenska då rinkebysvenska går att växla till den dialekten som talas i länet så vissa är väldigt bra på svenska andra inte)

    Vidare beskriver du själv att många svenskar inte ens vet vad deras egen kultur går ut på. Hur ska dem veta? Dem som ska integrera sig och kanske inte har svenska föräldrar. Hur ska ens ?svenska? ungdomar enligt dig veta? Ja det är allas ansvar så då är det konstigt att inte din sons kompisar tagit det ansvaret då att lära dem om traditioner. Du vet det ligger liksom inget motsatsförhållande i att prata ortensvenska och att kunna vara svensk i sina traditioner.

    Prtensvenska är en del av Sverige nu för tiden. Om folk blir provocerade av svenska traditioner får det stå för dem. Kanske är det en jobbig påminnelse för de som bor i orten att de aldrig blir riktigt accepterade bland som du själv beskriver ?majoritetsbefolkningen?.

    Det folk beklagar sig över är att du visar att du behöver ta avstånd från saker som symboliserar förorten genom att förfasas över att din sons kompisar imiterar ortenkillarnas sätt att prata för att det tydligen symboliserar svenskhat m.m och andra otrevligheter.


    Vet du vad halmgubbe betyder? Det är när man tillskriver den man diskuterar med falska åsikter för att sedan gå till rasande angrepp mot samma åsikter som man själv har hittat på.

    Jag skriver klart och tydligt redan i trådstarten att jag inte avser alla som bor i förorten utan skriver om en subkultur. Då får jag X antal svar om att jag vill trycka ner alla som bor i förorten, anser att alla invandrare förstör och är kriminella. De anklagelserna är enbart påhitt, jag har inte skrivit det någonstans och det är verkligen inte mina åsikter, men baserat på dessa påhittade åsikter drar du och andra slutsatsen att jag är brunskjorta och rasist. Sedan attackerar ni mig med stor dramatik och aggressivitet för era egna påhitt.

    Det är ett skolboksexempel på en halmgubbe större än Gävlebocken.

    Nej, jag anser inte att bara vita etniska svenskar kan vara svenskar. Adopterade är till exempel självklart svenskar enligt min uppfattning om de själva vill identifiera sig som det förstås. Det är ju upp till var och en. Däremot tror jag att den identitetsförvirring du beskriver bland ungdomar i förorterna handlar om tanken på att man måste bli svensk för att man lever här. Då är den amerikanska modellen bättre där man till exempel kan identifiera sig som svensk-amerikan eller italo american. Varför inte vara svensk-kurd, svensk-somalier etc. om man kämpar med sin dubbla identitet? Juridiskt är du ju svensk när du blir medborgare här men hur man vill identifiera sig är upp till individen.

    Om en invandrare vill kalla sig svensk är det bara välkommet för min del. Problemet är ju inte att för många invandrare känner sig som en del av Sverige utan snarare tvärtom om och det beror både på misslyckad integration och självvald segregation.

    Det jag beskriver är en ideologisk motvilja mot att värdesätta sitt svenska ursprung men kunskapen om svensk kultur är tillgänglig för alla i böcker, dokumentärer och på museer. Det är inget som hindrar ungdomar i förorterna från att ta reda på mer om de är intresserade. Det gäller även svenska ungdomar och deras föräldrar. Det är upp till var och en. Däremot anser jag att skolan ska lära ut mer om vårt svenska och nordiska ursprung så att alla känner till det, oavsett om de vill identifiera sig med det eller ej.

    Ortensvenska symboliserar inte förorter för mig utan en subkultur. Jag har återigen inte skrivit att alla förortsbor eller alla som pratar ortensvenska ägnar sig åt svenskhat. Det är en av trådens många halmgubbar. Föräldrar och religiösa ledare i förorterna har själva i otaliga reportage uttryckt sin oro för gangsterkulturen som tar unga mäns liv så det är inte bara jag som har en negativ syn på företeelsen.

    Precis som polisen konstaterar i rapporten jag citerade ovan så är gangsterrappen ett varumärkesbyggande för gängkriminella. Unga killar som ser upp till gängkriminella rånar andra ungdomar för att imponera på sina kriminella förebilder och det är ingen slump att de rånar just etniska svenskar. Det är ett krig mot svenskar som rånaren i den ovan citerade artikeln uttryckte det, han som vill att svenskar ska kyssa hans fötter. Det är inte heller någon slump att rånen går ut på att förnedra.

    Du får tycka att den subkulturen är positiv med bara några rötägg men som förälder till ett potentiellt rånoffer ser jag den som skadlig och destruktiv och inget jag vill att min son ska beundra eller imitera.
Svar på tråden Svenska ungdomar som pratar ortensvenska