• elsa198

    Ledsen efter valet

    Som rubriken säger, jag känner mig sjukt deppig efter valet. Jag röstar (och tycker) åt vänster, ganska långt, då jag vill se ett mer jämlikt samhälle, vill se krafttag mot klimatförändringar och annan miljöförstöring, och tror att vi alla får det bättre om det blir bättre för de sämst ställda. Jag tror på mer demokratisk kontroll över inte bara politiken utan också ekonomin. Jag tror att privatisering, finansialisering och annat som bidrar till ökade klyftor mellan rik och fattig (nyliberalism) under flera årtionden har gjort livet sämre för oss alla, förutom för de allra rikaste. Jag tror att detta, mer än stor invandring (som också är en utmaning) förklarar MER varför samhället (utbildning, sjukvård, arbetsmarknad osv) upplevs som att det går åt skogen. Stor invandring och dålig integration är en större utmaning än de styrande (till höger och mitten/vänster) har velat erkänna och lyckats hantera, ja. Men svaret för mig är inte (bara) "hårdare tag" utan också mer resurser till utsatta områden och grupper. 


    Jag är också ledsen av mer personliga skäl då min man, som är amerikan, inte känner sig välkommen här. Han jobbar på universitetet, betalar (massor av) skatt, lär sig svenska, hans barn kämpar i svensk skola. Men enligt SD bör han inte få bli svensk medborgare på 10 år, ha tillfälliga uppehållstillstånd till dess, och inte ha rätt till barnbidrag, garantipension och diverse annat. Han ska alltså betala för, men inte få ta del av, samhället. Vi vet att vita amerikaner inte är problemet i SDs ögon, men de åker med ändå (för att inte tala om de problem som en massa icke-vita, hederliga, hårt arbetande människor kommer ställas inför).

    Någon annan som kämpar med jobbiga tankar om vilket samhälle vi lever i, och vad det kommer innebära för er, efter detta val? Eller som röstade höger men som ändå kan sympatisera? Spydiga kommentarer undanbedes, finns tillräckligt av det i andra trådar...

  • Svar på tråden Ledsen efter valet
  • Anonym (Tina T)

    Det kan bli så till slut, vilket jag hoppas, att M får gå till S om det inte funkar med SD. Så döm inte ut "rödingarna". Med S och M får du nog riktig svennebananpolitik med gratis el och städning för de som äger sitt boende medan strukturellt hemlösa  får bo i baracker på fält när de inte trampar på motionscyklar kopplade till elgeneratorer eller fejar bort jämställdheten hemma hos borgerligheten. Man tror faktiskt inte att det som hänt Sverige är sant, men det är det ju, och jag ger vänsterliberalen rätt i att det beror på att de flesta av oss fick det så väldigt ekonomiskt bra så snabbt. Vi tappade perspektivet, och nu är Sverige som vilket annat klass-samhälle som helst, plus våldet och knarket, som väl ingen tror att någon kommer att rå på.
    Det är mycket, mycket sorgligt. Vi ignorerade förändringen. Men den hände oss ändå. 

  • Kockobello

    Att arbeta gratis sex månader varje år, det är INTE ok, utan det är ren stöld. Därför hoppas vi nu på rejält sänkta skatter, men det lär man väl kunna glömma med SD:s sosse-idéer.

  • Anonym (hm)
    Anonym (Mörkret dignar) skrev 2022-09-15 15:12:05 följande:

    Känner som du. Det är landssorg för minst 50 % av svenskarna. Man märker det hos journalistkåren...uppgivenheten, fasorna som väntar med fördelningspolitiken, hatet och rasismen. Har SD lurat alla? Är det i själva verket  de vedervärdiga nazisthyllare som gjort att hela Sveriges politik handlat om dem i minst 10 år. Hade alla rätt? Återstår att se. Nu gäller det för dem att bevisa att landet inte är bortom räddning. Att de menar allvar med alla löften till sin väljarkår som består till största del av arbetslösa, människor med låg utbildning, sjukersättning och som lever långt från borgarlivet de dyrkar och vill bli en del av.

    Kommer vi få se en tandvårdsreform? Tryggare gator? Bättre bostadspolitik, midsommarkransar och folkhemsbygge?

    Jag är starkt vänsterliberal och kan hålla med om att invandringen och integrationen helt spårat ut och inneburit ett otryggare samhälle för alla. Något vänstern vägrade ta itu med, varför det gick som det gick. Hade S-sidan erkänt problemen och verkligen fört en politik till arbetarväljarna och inte bara varit en blek kopia på borgerligheten och den breda kapitalistmitten så hade de haft en chans att vinna. Men väldigt många människor, säkert en 60-70 % har haft det väldigt gott ställt senaste decennierna i vårt land och denna grupp har växt med S och C vid makten, med högsta ökningen av miljonärer i hela EU på  väldigt kort tid. Det har varit en tragisk utveckling och på sätt och vis är jag glad att det ruskades om i politiken. Hade inte gärna velat se passiviteten och nedmonteringen under 4 år till. De styrande hade blivit för bekväma och svek sina väljare.

    Nu får vi be om att välfärden och klimatet inte går under helt med borgarna vid makten. De redan fattiga är de som är mest nervösa nu men de är ju inte så många enligt M och sadisten Ulf K. De  ska straffas och förgås på snabbast möjliga sätt. Hoppas han får smaka på sin egen beska medicin framöver.


    Mycket bra inlägg, som speglar exakt hur jag tänkt. Jag klarade själv bara av att rösta blankt i år utöver region och kommun trots att jag i grunden är vänster. 
  • Anonym (Provat)
    Anonym (hm) skrev 2022-09-15 17:03:33 följande:
    Mycket bra inlägg, som speglar exakt hur jag tänkt. Jag klarade själv bara av att rösta blankt i år utöver region och kommun trots att jag i grunden är vänster. 
    En blankröst är en röst för SD
  • Anonym (hm)
    Anonym (Provat) skrev 2022-09-15 17:09:21 följande:
    En blankröst är en röst för SD
    Ja, så kan man se det, å andra sidan kan jag inte rösta på partier som jag absolut inte kan relatera till heller. 

    Min röst gör ju varken till eller ifrån i det här läget, och jag tror det blir som alla andra borgeliga regeringar vi haft, fyra år av misär, sedan röstar folk rött igen.
  • Anonym (Tina T)

    Avundsjuka är en term man kan klistra på vem som helst man inte vill lyssna på. Eller vad som helst som är obekvämt.

    Bemöt min argumentation istället. Är det rimligt att din bror/medborgare är strukturellt hemlös medan du får din elräkning betald? 

    Vi har naturligtvis gjort avvägningen att vi hellre har buffert än villa med risk för strukturell hemlöshet.

  • elsa198
    Anonym (Vakna!) skrev 2022-09-15 12:56:09 följande:

    Tyvärr har du en naiv bild av verkligheten. 
    Sverige har dödsskjutningar på öppen gata mitt på dagen varje vecka, och det är tack vare den rödgröna regeringen. Tack vare MP har flera kärnkraftverk stängts ner så att barnfamiljer riskerar få en elräkning på 50 000 kr och kanske tvingas skuldsätta sig för att klara det eller sälja sitt boende. 

    Vakna! 


    Detta kan såklart diskuteras. Vad det är "tack vare". Det är nog "tack vare" en mängd olika faktorer - en del som har med specifika regeringar att göra, en del med andra regeringar, en del med globala händelser, osv. 


    Och jag tycker faktiskt det är du som är naiv om du tror att elpriserna bara har med kärnkraften att göra. Det har VÄLDIGT mycket att göra med den liberaliserade elmarknaden, som Sverige tvingades in i. Utan detta hade vi inte sett de elpriserna som vi ser idag, eftersom dessa skapas till stor del av priserna på den Europeiska marknaden, inte brist på svenskproducerad el. Läs gärna här: Höga elpriser ? vad beror det på? (naturskyddsforeningen.se)


    Anonym (Nja) skrev 2022-09-15 13:07:31 följande:

    Jag tycker inte heller man borde få bli medborgare lite hur som helst, 10 år känns som en lagom gräns. Vid det laget bör man ha integrerat sig i samhället på olika plan, men ffa insett om man faktiskt vill bo här permanent eller inte. Ge karln en näsduk så länge, tio år går fort.

    Angående ekonomi vs invandringspolitik anser jag också att du har fel, det ser man lätt när man tittar på kostnader/intäkter för de olika posterna. Du kan gärna förklara på vilket sätt privatiseringar har ökat klyftorna och försämrat livet för oss. Jag har verkligen ingen fet inkomst men för mig är det ingen skillnad på att gå till en privat läkare (landstingsansluten) eller allmän sjukvård, jag betalar lika mycket, bara för att ta ett exempel.



    Ge karln en näsduk så länge? Vad är det för jäkla uttalande? Det handlar inte främst om medborgarskap, men tycker du inte själv det är lite skevt att människor som jobbar och betalar skatt (säker mer än de flesta SD-väljarna.. som de vill ha höjd a-kassa för, för övrigt) vad finns det för rimliga skäl till att utestängas från diverse försäkringar och pratas om som om man vore en parasit? Nu använder jag alltså högerns egen logik, det ska löna att arbeta och så vidare. Inte ens den egna logiken håller ju?


    Angående privatisering - nu är inte världen så enkel att man kan se allting i direkta kostnader. Privatisering av sjukvården till exempel - ja, DU betalar kanske lika mycket men vad betalar samhället? Se till exempel den här rapporten, Marknadiseringen av den svenska sjukvården ? så gick det till 20171026 (arenaide.se) som tex nämner att:


    "Stora förmögenheter har uppstått hos läkarägda och investerarägda vårdbolag. Detta påverkar normbildningen i vårdsystemet, bland annat genom att fler vårdaktörer försöker öka antalet patientbesök (när ersättningssystemen premierar fler besök på bekostnad av kvalitet eller vård till alla sociala kategorier av människor) och premiera behandlingen av ?lönsamma? patienter på bekostnad av ?olönsamma? patienter."

    Det säger ju sig självt att om en massa pengar hamnar i privata fickor istället för att återinvesteras i den offentliga vården så är detta något som påverkar oss som medborgare negativt (även om vi inte betalar mer vid läkarbesök). Även detta debattinlägg av en grupp läkare lyfter frågan på ett bra sätt: Vart är vården på väg? (lakartidningen.se)

    Finns mycket mer att säga om detta men jag nöjer mig här.

  • Anonym (Tina T)

    Folk bor 6 - 8 pers i en trea i orten. Alla villaboende kan ta inneboende om de inte har råd med sina elräkningar. Men S förväntar sig inte samma sak av de som bor i villa som av de trångbodda i orten. Klart folk röstat på Nyans istället. 

  • elsa198
    nihka skrev 2022-09-15 15:58:31 följande:

    Det är alltid lite knappt 50% som känner sig besvikna efter ett val. Men jag tror det är fler än 50% som är ledsna över att SD fick så många röster.

    Jag tycker det känns riktigt obekvämt om SDs politiker skulle få representera Sverige utomlands. Lite som det skulle varit skämmigt för Frankrike om Le Penn fått tala för Frankrike.


    Herregud, detta scenario har jag inte ens tänkt på. Vet inte om jag ska skratta eller gråta nu. Jimmies engelska tar mig tillbaka till när "Bonde söker fru"-deltagarna skulle på utlandsresa, och han är väl ändå en av de skarpare. 
    Jag vet, personpåhopp och så vidare, men man måste få se det humoristiska i allt elände.. och att kunna föra sig i internationella rum är ändå en del av att styra ett land.
  • Anonym (Lis)
    Anonym (Tina T) skrev 2022-09-15 17:35:21 följande:

    Avundsjuka är en term man kan klistra på vem som helst man inte vill lyssna på. Eller vad som helst som är obekvämt.

    Bemöt min argumentation istället. Är det rimligt att din bror/medborgare är strukturellt hemlös medan du får din elräkning betald? 

    Vi har naturligtvis gjort avvägningen att vi hellre har buffert än villa med risk för strukturell hemlöshet.


    Men snälla människa är du på riktigt. Avundsjuk var du själv som skrev att du var. Vem är det som blir strukturellt hemlös? Ja det är rimligt att människor som utbildat dig, jobbat, betalat skatt, skapat sig ett liv, byggt samhället, skapat företag, och arbetstillfällen, betalat massa skatt till bidrag åt sjuka och arbetslösa osv osv också får hjälp att inte behöva gå från hus och hem för att elen chockhöjs pga ett krig i vårt närområde. Hoppas du fattar nu! Hur kan du tycka att andra som betalar in massa skatt inte själva ska få hjälp i extraordinära situationer. 
Svar på tråden Ledsen efter valet