• elsa198

    Ledsen efter valet

    Som rubriken säger, jag känner mig sjukt deppig efter valet. Jag röstar (och tycker) åt vänster, ganska långt, då jag vill se ett mer jämlikt samhälle, vill se krafttag mot klimatförändringar och annan miljöförstöring, och tror att vi alla får det bättre om det blir bättre för de sämst ställda. Jag tror på mer demokratisk kontroll över inte bara politiken utan också ekonomin. Jag tror att privatisering, finansialisering och annat som bidrar till ökade klyftor mellan rik och fattig (nyliberalism) under flera årtionden har gjort livet sämre för oss alla, förutom för de allra rikaste. Jag tror att detta, mer än stor invandring (som också är en utmaning) förklarar MER varför samhället (utbildning, sjukvård, arbetsmarknad osv) upplevs som att det går åt skogen. Stor invandring och dålig integration är en större utmaning än de styrande (till höger och mitten/vänster) har velat erkänna och lyckats hantera, ja. Men svaret för mig är inte (bara) "hårdare tag" utan också mer resurser till utsatta områden och grupper. 


    Jag är också ledsen av mer personliga skäl då min man, som är amerikan, inte känner sig välkommen här. Han jobbar på universitetet, betalar (massor av) skatt, lär sig svenska, hans barn kämpar i svensk skola. Men enligt SD bör han inte få bli svensk medborgare på 10 år, ha tillfälliga uppehållstillstånd till dess, och inte ha rätt till barnbidrag, garantipension och diverse annat. Han ska alltså betala för, men inte få ta del av, samhället. Vi vet att vita amerikaner inte är problemet i SDs ögon, men de åker med ändå (för att inte tala om de problem som en massa icke-vita, hederliga, hårt arbetande människor kommer ställas inför).

    Någon annan som kämpar med jobbiga tankar om vilket samhälle vi lever i, och vad det kommer innebära för er, efter detta val? Eller som röstade höger men som ändå kan sympatisera? Spydiga kommentarer undanbedes, finns tillräckligt av det i andra trådar...

  • Svar på tråden Ledsen efter valet
  • Jemp

    Jag är både sorgsen och orolig. Är glad att det finns många likasinnade i min närhet att diskutera med (och det är där jag försöker hålla mina politiska diskussioner för tillfället). 

  • Anonym (Höger)

    Röstade höger men jag förstår hur du känner. Jag har själv haft mycket negativa tankar efter tidigare val då det blivit rött. 
    Men jag tröstade mig med att folk får rösta på det de vill och att jag ska vara tacksam att jag lever i ett land där det är så. 
    Ta en dag i taget, allt man oroar sig för när den "andra sidan" vinner ett val slår inte in heller. 

  • Mimosa86

    jag röstar blått men blev otroligt ledsen att SD tagit så stor mark.

    MEN det är så här det blir när invandring och integration kunnat diskuteras värdigt av övriga partier då media och vänstern skrikit rasism så fort någon yttrat något i frågan. Det är ju faktisk så att vänster helt har kvävt diskussionen. vilket gjort att SD kunnat vinna mark och gjort detta till sin kärnfråga (istället för att den varit en naturlig del av övriga partiers huvudprioriteringar).

    Så tyvärr. Men så här blir det när man kväver diskussioner istället för att på värdig nivå diskutera dem. Och det är vänsterns och centerns fel.

  • Anonym (Tina T)

    S och Mp är nog lika skyldiga, men jag håller med dig Mimosa. Det har varit helt omöjligt att diskutera flera perspektiv på invandring för folk i offentligheten under många år, vilket har lett till att offentlighetens åsikter inte alls speglar valresultatet. 

    Jag läste t ex att SD var näst största parti bland de som föddes utanför Europa. Det är inte den bild jag fått. 

  • Anonym (Mörkret dignar)

    Känner som du. Det är landssorg för minst 50 % av svenskarna. Man märker det hos journalistkåren...uppgivenheten, fasorna som väntar med fördelningspolitiken, hatet och rasismen. Har SD lurat alla? Är det i själva verket  de vedervärdiga nazisthyllare som gjort att hela Sveriges politik handlat om dem i minst 10 år. Hade alla rätt? Återstår att se. Nu gäller det för dem att bevisa att landet inte är bortom räddning. Att de menar allvar med alla löften till sin väljarkår som består till största del av arbetslösa, människor med låg utbildning, sjukersättning och som lever långt från borgarlivet de dyrkar och vill bli en del av.

    Kommer vi få se en tandvårdsreform? Tryggare gator? Bättre bostadspolitik, midsommarkransar och folkhemsbygge?

    Jag är starkt vänsterliberal och kan hålla med om att invandringen och integrationen helt spårat ut och inneburit ett otryggare samhälle för alla. Något vänstern vägrade ta itu med, varför det gick som det gick. Hade S-sidan erkänt problemen och verkligen fört en politik till arbetarväljarna och inte bara varit en blek kopia på borgerligheten och den breda kapitalistmitten så hade de haft en chans att vinna. Men väldigt många människor, säkert en 60-70 % har haft det väldigt gott ställt senaste decennierna i vårt land och denna grupp har växt med S och C vid makten, med högsta ökningen av miljonärer i hela EU på  väldigt kort tid. Det har varit en tragisk utveckling och på sätt och vis är jag glad att det ruskades om i politiken. Hade inte gärna velat se passiviteten och nedmonteringen under 4 år till. De styrande hade blivit för bekväma och svek sina väljare.

    Nu får vi be om att välfärden och klimatet inte går under helt med borgarna vid makten. De redan fattiga är de som är mest nervösa nu men de är ju inte så många enligt M och sadisten Ulf K. De  ska straffas och förgås på snabbast möjliga sätt. Hoppas han får smaka på sin egen beska medicin framöver.

  • Anonym (Mörkret dignar)
    Anonym (Tina T) skrev 2022-09-15 14:52:16 följande:

    Det känns som om Familjeliv är höger TS? För du borde ha fått massor av svar från folk som är ledsna. Kanske håller de på och samlar ihop dig bara, kan inte skriva än som du. 


    Familjeliv är tyvärr väldigt SD och borgerligt, som de flesta med god inkomst och trygga liv. Välstånd (särskilt överflöd) göder det blå istället för empati och socialism. Avundsjuka och rädsla för det okända och främlingar göder SD. Så denna valrörelse var ju en stor temp på hur landet mår och vilka värderingar som frodas. Inte särskilt positivt. Tänker att varannan svensk numera, främst män är någon jag föraktar och skyr i sitt tankesätt.  Tror vi kommer se mer polarisering, klasshat, rasism och upploppsvåld.
  • Anonym (Tina T)

    Hej du vänsterliberal. 

    SD har väljare i alla läger numera. Ni i vänstern tycker om den där bilden av fattiga vita landsbygdssatar som inget förstår bara. De finns, men de utgör inte 20 procent av väljarkåren.

    Att vänsterliberaler hållit på sådär mot utsatta gör att jag inte längre kunde förmå mig att rösta vänster över alla val. Det är ju inte heller utsatta människor som röstar vänster, det är den kulturella medelklassen som röstar på sina fina värderingar snarare än bort sina privilegier, och kanske 13 procent i orten. 

    Men ändå skönt att höra att en vänsterliberal kan erkänna problemet som inte gått att tala om som vänster. Det ger en liten, liten strimma hopp. 

  • Anonym (Tina T)

    Dvs 87 procent i orten röstar på liberala S, de borgerliga, Nyans och faktiskt SD. Ja, det tog tempen, även om det inte är en jätteskillnad sen förra valet, mer än att partierna med de vackra värderingarna tappade, utom MP, och de har ju miljöfrågorna, så svårt att skilja ut. 

  • Anonym (Lis)
    Anonym (Mörkret dignar) skrev 2022-09-15 15:21:18 följande:
    Familjeliv är tyvärr väldigt SD och borgerligt, som de flesta med god inkomst och trygga liv. Välstånd (särskilt överflöd) göder det blå istället för empati och socialism. Avundsjuka och rädsla för det okända och främlingar göder SD. Så denna valrörelse var ju en stor temp på hur landet mår och vilka värderingar som frodas. Inte särskilt positivt. Tänker att varannan svensk numera, främst män är någon jag föraktar och skyr i sitt tankesätt.  Tror vi kommer se mer polarisering, klasshat, rasism och upploppsvåld.
    Du föraktar och skyr alla som inte tycker som du. Ja det är ju verkligen en fin människosyn du har. Vilka är det som ska stå för upplopp och klasshat menar du? 50% röstade inte på SD. 50% röstade på högersidan. Du kan själv räkna ut att 50% av väljarna består av väldigt många olika människor med olika bakgrund. 
  • exandthecity

    Om man ska förstå det politiska spelet så behöver man förstå konceptet BATNA (Best alternative to a negotiated agreement). 
    SD har i princip ingen BATNA förutom att gå i opposition.
    BATNA för M/Kd/L är att göra blocköverskridande uppgörelser såsom de har gjort i massa frågor tidigare och kan göra igen.
    Detta innebär att MKdL mycket bättre förutsättningar att få igenom politik än SD. 
    MKdL vet att de inte kan en göra alltför kraftig gir åt höger om de ska ha chans att nå framgång i nästa val. 

Svar på tråden Ledsen efter valet