• elsa198

    Ledsen efter valet

    Som rubriken säger, jag känner mig sjukt deppig efter valet. Jag röstar (och tycker) åt vänster, ganska långt, då jag vill se ett mer jämlikt samhälle, vill se krafttag mot klimatförändringar och annan miljöförstöring, och tror att vi alla får det bättre om det blir bättre för de sämst ställda. Jag tror på mer demokratisk kontroll över inte bara politiken utan också ekonomin. Jag tror att privatisering, finansialisering och annat som bidrar till ökade klyftor mellan rik och fattig (nyliberalism) under flera årtionden har gjort livet sämre för oss alla, förutom för de allra rikaste. Jag tror att detta, mer än stor invandring (som också är en utmaning) förklarar MER varför samhället (utbildning, sjukvård, arbetsmarknad osv) upplevs som att det går åt skogen. Stor invandring och dålig integration är en större utmaning än de styrande (till höger och mitten/vänster) har velat erkänna och lyckats hantera, ja. Men svaret för mig är inte (bara) "hårdare tag" utan också mer resurser till utsatta områden och grupper. 


    Jag är också ledsen av mer personliga skäl då min man, som är amerikan, inte känner sig välkommen här. Han jobbar på universitetet, betalar (massor av) skatt, lär sig svenska, hans barn kämpar i svensk skola. Men enligt SD bör han inte få bli svensk medborgare på 10 år, ha tillfälliga uppehållstillstånd till dess, och inte ha rätt till barnbidrag, garantipension och diverse annat. Han ska alltså betala för, men inte få ta del av, samhället. Vi vet att vita amerikaner inte är problemet i SDs ögon, men de åker med ändå (för att inte tala om de problem som en massa icke-vita, hederliga, hårt arbetande människor kommer ställas inför).

    Någon annan som kämpar med jobbiga tankar om vilket samhälle vi lever i, och vad det kommer innebära för er, efter detta val? Eller som röstade höger men som ändå kan sympatisera? Spydiga kommentarer undanbedes, finns tillräckligt av det i andra trådar...

  • Svar på tråden Ledsen efter valet
  • fjanten

    Jag förstår dig, för det är samma känsla som jag hade efter förra och förrförra valet. Det brukar ju kännas så när den egna sidan förlorar.

  • Anonym (Tina T)

    PeterHansson 

    De som röstar vänster är gamla människor, ofta norrut, som aldrig bytt parti, människor i orten som prioriterar antirasism och hyresrätter samt akademiker med vackra värderingar. Detta samlade mer än C gemensamt. Vad du beskriver är högerns fantasi om vilka som röstar V och varför de gör det.

    Vänsterns fantasi om vilka som röstar SD var länge obildad landsbygdsman. Om du tittar på gamla satirteckningar kan du se hur denna bild användes för att öka sammanhållningen i denna grupp. Kent Wisti, Elin Lucassi och Pontus Lundqvist har alla skapat verk som är tydliga exempel på detta. Jag trodde själv på bilden länge. 

    Idag vet man att SD-väljarna är en heterogen grupp. Det är väldigt tragiskt att de vann så stort i valet, men ingenting blir bättre för att vi håller oss med fantasier om varandra. 

  • fjanten

    Min man är f.ö. från Australien och tyckte det kändes sjukt hur lätt han fick uppehållstillstånd på anknytning till mig, och sedan hur lätt han fick medborgarskap. "What? No tests!? They're not even going to check if I speak any Swedish..!?" Visserligen kanske 10 år är lite i överkant, är 7-8 år som gäller i Australien, plus medborgarskapsprov som man ska klara av, men jag förstår att han tyckte det var konstigt att Sverige bara "ger bort" medborgarskap sådär.

  • Anonym (Tina T)

    D, nej, och jag missunnar ingen sin bostadsrätt heller. Vad jag säger är att om jag vetat att det skulle komma subventioner varje gång privatekonomin var hotad, som i pandemin eller nu med elen, med uppdriven inflation som följd, vilket mest drabbar de fattigaste, så hade jag rätt folk att skrapa ihop pengarna till insatsn och starta villakollektiv eftersom det hade varit mer gynnsamt ekonomiskt. Ju högre elräkning, ju mer pengar får du. Pengar som de på marginalen, som inte kunnat spara, kunde fått. Jag missunnar inte dig ditt sparande eller ditt hus, jag ifrågasätter din rätt att bo kvar om du har råd med annan boendeform samtidigt som andra barnfamiljer vräks. Det är osmakligt. Lets agree to disagree. 

  • Anonym (Tina T)

    *Rått folk att skrapa ihop pengar till insatsen

  • Anonym (Tina T)

    Ok, du tycker att S är vänster. Amanda Schulman och Fredrik Strage röstar S. S är inte vänster enligt mig, men Fredrik Strage är väldigt gnällig. 

  • AndreaBD
    Anonym (Kan sympatisera) skrev 2022-09-15 23:50:54 följande:

    Jag kan sympatisera för den känslan jag själv hade fått av 4 år till med miljömuppar och sossar hade vart snarlik.

    En högerregering ger mig hopp om framtiden att kommande generationer kanske slipper växa upp i ett muslimskt kalifat. Jag tror nämligen det hade kunnat bli en realitet. I varje land där vänstern och muslimer gått ihop har det lett till revolution, följt av utrensning av vänstern följt av islamism. Det här ligger i startblocken i sverige. Just den här samverkan mellan muslimer och vänstern. En högerregering kanske inte stoppar det, men skjuter upp det.


    Jag förstår rädslan. Men jag tror att just samarbete med muslimer är den enda vägen för att verkligen kunna utesluta en sån utveckling. Med dem moderata muslimerna. Bara om de är med på tåget så kan man isolera extremisterna. Vanligt folk ska få praktisera sin religion. Inte överdrivet, utan lagom. Inte mot svenska lagar förstås. Samarbete med imanerna lokalt - det är rätt väg. 
  • Anonym (Tina T)

    Muslimerna är absolut en stor grupp som har för få offentliga röster. 

  • Anonym (hm)
    Anonym (Lis) skrev 2022-09-15 19:09:35 följande:
    Du är på riktigt helt verklighetsfrånvänd. Kanske vi ska införa medborgarlön så blev du nöjd. Fundera på hur alla bidrag finansieras. En liten stund iaf. Ingen bor subventionerat i villa som du skriver. Det är en extraordinär situation i vårt land med rusande elpriser. Varför ska folk som jobbat och försörjt sig själva och bidragsmottagare behöva sälja sina hus. Det är ju de som betalar ändå, via skatten!! Fattar du inte det. 
    Ändå är det en verklighet att folk får sälja sina hus. Äldre människor som faktiskt har betalat skatt hela livet.
  • AndreaBD
    PeterHansson skrev 2022-09-16 09:35:32 följande:

    Jag tycker det finns en faktor som sammanfattar många vänstermänniskor, och det är att man inte vill ta ansvar. Det är inte så många som föds med en silversked i munnen, utan de flesta som har gott ställt har kommit dit genom hårt arbete och smarta val i livet.

    Avundsjuka, brist på disciplin och låg självkritik tycker jag sammanfattar vänstern ganska bra. Deras jämställdhet handlar ofta om att folk som inte skött sig ska få en räkmacka till det goda livet via bidrag och skattepengar.


    Det du skriver där passar ju inte riktigt ihop - att man måste arbeta hårt för att komma någonstans är ju definitivt en vänstervärdering. 
Svar på tråden Ledsen efter valet