• Quincey

    Vi som startar IVF 2023

    Awesomeginger, grattis två blastocyster är riktigt bra! Gör ni IVF eller ICSI?

  • Quincey

    Zaro, blir det ET eller FET nästa runda?

    Vi pausade 3 månader mellan försök 1 och 2 (blev gravid naturligt under denna tid men slutade med tidigt missfall), nu blir det nog paus på 4 månader mellan försök 2 och 3. Vår läkare tyckte vi skulle vänta 3 mån för att hinna ta tex kosttillskott. Om det går vidare till försök 4 kommer jag nog vilja köra med två månader mellan försöken. Vet inte hur det funkar annars, om man kan köra nästa direkt efter?

  • Quincey

    Zaro, ja precis vår läkare tyckte vi skulle pausa 3 mån och ta kosttillskott. Tyvärr gick försök nr 2 riktigt dåligt så förlitar oss inte på bara kosttillskott nu utan får köra på tills det går helt enkelt 😅

  • Quincey

    Mathilda88, beklagar verkligen och kan tyvärr relatera lite till att alla embryon dör gång på gång ❤️❤️


    Blir intressant att höra vad de säger om nästa försök, om det är värt att göra ET tidigare?

    Vad bra att problemet med manlig faktor minskat, ett problem mindre! Det låter som att det går åt rätt håll ändå. Såg de något ?fel? på äggen eller var det inte förrän fragmenteringen kom på dag 2?

  • Quincey

    Mathilda88,

    Under vår första IVF avstannade 7 embryon efter dag 3 (2 blev dåliga blastocyster), vår läkare sa att vi hade hög fragmentering men ser att 6/10 bara hade fragmentering 1. IVF2 så hade samtliga 5 embryon fragmenteringsgrad 2-3 och slutade utvecklas efter dag 3. Så detta kan variera från gång till gång. Blev också gravida en gång naturligt (missfall) och det embryot hade inte fäst om det haft hög grad av fragmentering. Enligt vår läkare så kan fragmentering på dag 3 uppkomma pga manlig faktor. Missfall kan ju också vara pga manlig faktor.


    Tror det kan vara en bra idé att göra ett fragmenteringstest även om det är privat. Är det hög fragmentering på spermierna så ska man kunna göra pesa/tesa för att hitta mindre skadade spermier, det ingår dock inte i de landstingsfinansierade försöken och om jag minns rätt så kan man inte lägga till det heller utan måste betala för ett privat försök. Ska prata med vår läkare nästa vecka och kan se hur det funkar. Verkar iaf enklare att utreda kvalitet på spermier än på ägg så kanske där man ska börja, är det inget fel på spermierna kan det vara äggkvaliteten det rör sig om. 

  • Quincey

    Mathilda88, ja precis de två blastocysterna från IVF1 hade kvalitet CC och slängdes. Vet inte exakt vad det är för fel på hög fragmentering annat än att det inte kommer ?bli något av det?. Jag hade föredragit att slippa ICSI, har inte fått klarhet i om det ökar risken för fragmentering men tänker att det måste vara bättre om de inte stuckit hål i äggen.

    Vi går genom landstinget men kommer fortsätta privat om inte IVF3 går bra, har haft tur och haft få biverkningar. Erbjuder er klinik test för DNA-fragmentering? Har kollat runt lite och verkar inte vara alla som har det.

    Om spermatestet var bättre denna gång ökar chansen att ni ska lyckas naturligt också. Vi kom ju längre naturligt än under våra två IVF-försök.

  • Quincey

    Zaro, vi begärde ut information från labbet efter IV2, då fick vi papper på antal embryon, antal celler per dag, kvalitet på blastocyster och spermaprov. 

  • Quincey

    Är det någon som har mer erfarenhet av Carl von Linné? Vi tänkte också välja den om försök 3 inte går bra. Tyvärr researchade jag inte ordentligt när vi valde vår klinik, de gör för få behandlingar för att synas i statistiken 🙈

  • Quincey

    Mathilda88, tack för att du delar med dig ❤️ Långa protokollet kan funka bättre, bra att de föreslog en helt ny plan och inte att du ska göra om samma igen. Bra att du kan få tillbaka 2!

    Om du tror det hjälper kan du be att få kopia på labbresultaten. Det hjälpte mig då jag kunde se variation vad gäller fragmentering, 1-3 på försök 1 och 2-3 på försök 2, vilket betyder att detta kan variera. 1 av 10 embryon hade 8 celler på dag 3, ändå fick jag tillbaka ett 6-celligt. Det med 8 celler och ett till med 6 blev lika dåliga blastocyster, så 6 celler på dag 3 behöver inte vara så mycket sämre.

    Intressant att de redan tagit fragmenteringstest på spermierna i samband med utredning, då måste de väl göra det i varje utredning och var framgår det resultatet? De flesta kliniker verkar inte erbjuda det som ett tillägg men vår klinik har det för 10 000 kr, vilket verkar märkligt om det kollas i utredningen.

    Jag tror också på att det kommer gå tillslut ❤️ Om du kan, försök att inte tänka på att det eventuellt blir dåligt resultat inför jul utan ta en sak i taget. Det kan ju också bli bra denna gång!

Svar på tråden Vi som startar IVF 2023