Anonym (Anonym123) skrev 2025-03-03 17:11:29 följande:
Alltså ändå kul att du nämner det med glutenintolerans.
gick till läkaren när jag var 12år för att jag inte växte och gick upp i vikt som jag skulle tydligen.
och då kollade de min tarm och sa att jag inte hade hår i tarmen. Och då sa de att jag har glutenintolerans.
jag åt glutenfritt väldigt många år, men under tonåren valde jag att börja äta vanligt, och märkte inte av någon skillnad. Så har ätit vanlig mat sedan dess.
och jag har nämnt de här för en av läkarna jag gick till, och han tog blodprov på mig som visade att jag inte har glutenintolerans/celiaki. ifrågasatte då om ett blodprov "betyder mer" än en kamera i tarmen. Och läkaren sa då att de inte var så kunniga om gluten vid den tiden.
Transglutaminas-antikroppstestet påvisar bara just celiaki.
Man kan vara allergisk (ha antikroppar mot) mot själva vetets beståndsdelar också och det kan ge jättemånga olika symptom.
Hjärndimma
Trötthet
Ledvärk
Muskelvärk
Svullnader under fötterna eller i ansiktet
Urtikaria
Klåda
Hjärtklappning
Stickningar i händer och fötter
Magont
Förstoppning ELLER lös mage
Migränlik huvudvärk
Astmaattack
Anafylaktisk chock
Veteallergi testas också med blodprov, VC kan ta provet om man tjatar men bara en allergispecialist på Allergimottagning får tolka resultatet.
Jag tror bara att du själv kan reda ut detta, läkaren lever inte i din kropp och vet inte vad du sätter i dig eller smörjer på dig varje dag som påverkar ditt mående.
För kostdagbok, försök äta ren mat utan tillsatser. Eftersom du beskriver att du tidigare haft tarmskador som man kopplat till gluten, undvik gluten helt 2-3 veckor och se om det blir bättre?
Men är man känslig veteallergiker är det svårt att utesluta allt som kan ha sitt ursprung i vete och det kan i extremfallet räcka med att något bindemedel i ett av dina kosttillskott är från vete för att reaktionen ska fortsätta. Jag fick skippa alla fyra sädesslagen i ett par år pga kontamination av vete. Jag kunde inte ens äta popcorn på bio då för de få grammen med syntetisk smörsmak innehöll något som var från vete och som triggade min reaktion då.
Den subtila formen av vetereaktion har för ett par patienter i vår fb-grupp enbart lett till extrem trötthet och hjärndimma samt led/muskelvärk, vilket gett långtidssjukskrivningar och depression. En patient "botade" även sin mamma på kuppen, när hon äntligen fattade att det var vete hon skulle sluta äta, och lyckades övertyga sin mamma om att testa. Mamman hade då varit sjukskriven helt eller delvis i 10+ år (!) för utmattning och fibromyalgilika symptom.
Efter 6-7 veckor som vetefria kunde båda jobba igen.
Det är en relativt sällsynt diagnos, men den kan drabba väldigt hårt just eftersom läkarna famlar i blindo utan att utreda patienters kost, och en del i primärvården fortfarande knappt ens vet att veteallergi existerar.