• Apif la deuxiè­me
  Äldre 21 apr 15:23
  60337 visningar
  1654 svar
  1654
  60337

  Motivera VARFÖR jag borde ge min plats i bussen åt nån gravid?

  Många har skrivit i flera olika trådar om hur ohyffsade alla unga människor är för att de inte stiger upp och ger sin plats åt en gravid kvinna på bussen. Förklara för mig varför jag borde göra det? Varför får inte jag, som förövrigt har ett skadat knä, ställa mig upp och ge min plats åt nån som är, troligtvis av sin egen vilja, gravid?

  Jag stiger upp och ger min plats åt äldre eller handikappade eller såna som går på kryckor. Men jag tycker att en frisk kvinna ska kunna stå även om hon har lite mage.

  Jag vill inte få mordiska blickar av nån gravid bara för att jag sitter kvar på min plats. De vet inget om mig, eller om hur ont jag ofta har i mitt ena knä. Iofs borde det inte spela någon roll, tycker jag. Även en frisk person ska få sitta ifred på sin plats även om en gravid kvinna måste stå.

  SÅ förklara gärna för mig varför jag ska ställa mig upp när ni kommer med era magar och vill sitta?

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-04-21 15:32:58:
  "Varför får inte jag, som förövrigt har ett skadat knä, ställa mig upp och ge min plats åt nån som är, troligtvis av sin egen vilja, gravid?"

  Där ska det givetvis stå "varför MÅSTE jag", inte "varför får inte jag".

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-04-25 12:30:14:
  Jag har fått otaliga svar som handlar om krämpor man kan ha som gravid. Illamående, foglossning, svullna fötter och mycket mer.

  Jag hävar fortfarande att OM man då känner att man måste sitta, så kan man be någon!
  Man kommer ingenvart med sura arga blickar, men ber man snällt får man troligen sitta.

  Ingen kan veta om den som sitter och ser ung och frisk ut har ont i kroppen, och den som sitter kan inte heller veta ifall den gravida mår bra eller inte.

  Så, FRÅGA om ni behöver sitta!

 • Svar på tråden Motivera VARFÖR jag borde ge min plats i bussen åt nån gravid?
 • Apif la deuxiè­me
  Äldre 21 apr 15:37
  #31

  Bara det att jag får sura jävliga blickar och suckar av gravida kvinnor för att jag sitter kvar, gör att jag inte vill stiga upp för dem ens då när jag mår bättre.

 • Äldre 21 apr 15:38
  #32

  Hmm nää jag tycker inte man ska behöva ställa sig upp om man har skadat knät.

  Däremot blir jag rose3nrasande på pensionärer som tar upp två platser på bussen (en för dem och en för väskan/dramaten) och låter mig (höggravid) stå. Detta har hänt mig många gånger de sista veckorna. Däremot har många andra rest sig upp och gett mig plats.

 • Äldre 21 apr 15:38
  #33
  Apif la deuxième skrev 2006-04-21 15:34:35 följande:
  Man anses ju oartig även om man sitter kvar på sin plats trots att man själv har ont, Lady Namarie
  Ja, jag tycker också att folk kan fråga istället för att blänga, eftersom den som har ont då får chans att förklara sig. Sen finns ju förstås möjligheten att säga till den gravida/handikappade/whatever att "Jag skulle gärna erbjuda dig min plats, men jag har så ont i knät" - men det orkar man kanske inte göra avrje gång man åker buss.
  You can't take the sky from me.
 • Danbal­a
  Äldre 21 apr 15:38
  #34

  Meli:

  Men om de inte ens har frågat? Ska man börja dra en harang om sin överjävliga rygg så fort någon sneglar på en?

  Gemensamt ansvar och ömsesidg respekt torde vara mest önskvärd, såklart...

 • Äldre 21 apr 15:38
  #35

  Gravida som står stilla har en tendens att svimma pga blodtrycksfall. När jag är gravid klarar jag max 10 minuter i en kö t ex ....

 • Strawb­erryGi­rl
  Äldre 21 apr 15:39
  #36

  Respekten ska finnas från båda håll.

 • Strawb­erryGi­rl
  Äldre 21 apr 15:40
  #37

  Inte alltid man ser på personen om den vill sitta,då kan man be om en plats.

 • Apif la deuxiè­me
  Äldre 21 apr 15:40
  #38

  Jag anser inte att man ska behöva förklara sig dock...

  Sen är det ofta så att en gammal kärring sitter på den platsen som är vid gången, medan fönsyterplatsen brevid henne är ledig och hon har sin lilla handväska där. Ändå är det ingen som ber henne flytta på sig, utan unga människor får arga blickar istället. Jag anser att så länge det finns andra platser lediga ska ingen behöva stiga upp.

 • jojjo1­13
  Äldre 21 apr 15:41
  #39

  För mig behöver du inte lämna någon plats på bussen. Skulle det vara fullt så är det mitt val att hoppa på just den bussen om jag nu inte kan stå (vilket jag borde kunna eftersom jag är ut och går

 • tahira
  Äldre 21 apr 15:41
  #40

  Jag kunde t.ex. inte stå upp längre perioder när jag var gravid, eftersom jag drabbades har hydronefros, dvs vidgat njurbäcken. Det är relativ vanligt när man när gravid men inget jag skaffat av fri vilja. Dessutom hade jag fruktansvärt ont i mina ljumskar och i höfterna, inte heller det hade jag valt själv. Precis som de flesta, fick jag väldigt ont i ryggen av att stå längre perioder. Dessutom mådde jag fruktansvärt illa och var väldigt trött, fick hyperemesis och var yr under hela graviditeten inte heller detta var självvalt.

  Vad är det du försöker säga? Att man som gravid ska stanna hemma och inte gå ut, eftersom man själv valt det? För det hade inte funnits någon chans att jag kunde stå en hel bussresa när jag var höggravid. Skulle jag ha låtit bli att gå ut i 8 månader?

  När man är höggravid gör ofta hela kroppen ont. Det vet de flesta och de erbjuder därför sin plats till gravida. Förhoppningsvis lär du dig också det, precis som att du redan vet att någon som går på kryckor har ont.

  Det handlar helt enkelt om att visa hänsyn och vara en vänlig medmänniska


  The hand that rocks the cradle is the hand that rules the world
Svar på tråden Motivera VARFÖR jag borde ge min plats i bussen åt nån gravid?
Logga in
Bli medlem