• Tom Araya

    Allmän tråd om matlagning

    Allmän tråd om matlagning, tips kring mat, matvaror och matlagning.

  • Svar på tråden Allmän tråd om matlagning
  • Tom Araya
    Aniiee skrev 2025-01-25 20:01:36 följande:
    Ta fram en pincett ändå. Makrill är benigt rent generellt, så beroende på hur de rensat..... 
    Tack för tipset! GladSkål
  • Tom Araya

    Idag testar jag en ny grej jag hittade på själv...

    Tinade upp en kycklingklubba och kände för att göra något lite annorlunda...

    Kryddade det med grillkrydda och curry och la i en form.

    Rörde ner chili, två sorters curry och vitlök i cocosmjölk som jag hällde över kycklingen och får nu stå i ugnen 35-40 minuter.

    Blir nudlar till det.

    Har ingen aning om hur kycklingen blir, det får jag återkomma med...

  • Meddelande borttaget
  • Anonym (Yummie)
    sophiehk skrev 2025-04-16 19:31:20 följande:

    Den eviga frågan - vad ska vi laga för mat?


    I julas hobby byggde vi en app, som vi har lyckats släppa på app store 🎉


    Här kan du tindra fram vilken är din nästa rätt att laga, samt spara recept tillsammans med ditt "hushåll". Även skapa en handlingslista.


    Ni som mat experter - testa gärna - och återkom med tankar/ideer/feedback.


    https://apps.apple.com/se/app/pick-a-plate/id6739947005


    Var farsa på halvtid under rätt många år. Satte mig med sonen och fick ihop en lista på 20 olika maträtter vi gillade.
    Det gjorde att om man rullade listan rakt av så tog det en dryg månad innan en rätt gick "i repris" hos oss.
    Dessutom kunde man ju stoppa in lite ny helgmat, grillat på sommaren o.s.v
    Lätt att hålla koll och lätt att kunna storhandla för veckan och kunna skoja till det på helgen.
    I veckorna var grundplåten husmanskost. Alltid god mat på torsdagarna då ungarna fick soppa till lunch (som ingen åt) så fick se till att det åts hemma på kvällen
  • Tom Araya
    Tom Araya skrev 2025-01-28 18:35:44 följande:

    Idag testar jag en ny grej jag hittade på själv...

    Tinade upp en kycklingklubba och kände för att göra något lite annorlunda...

    Kryddade det med grillkrydda och curry och la i en form.

    Rörde ner chili, två sorters curry och vitlök i cocosmjölk som jag hällde över kycklingen och får nu stå i ugnen 35-40 minuter.

    Blir nudlar till det.

    Har ingen aning om hur kycklingen blir, det får jag återkomma med...


    Det blev bra och framförallt saftigt. Men jag skulle inte kalla resultatet sensationellt.
  • Anonym (Yummie)

    I lördags körde jag och särbon lite freebase på röra till bakad potatis.
    Kollade recept på nätet som grund men hon vevade ihop  på egen hand.
    Hon är jävligt duktig på smaker. 
    Lite chreme-fraiche, Philadelphiaost, en skvätt majonäs, stekt bacon, vitlök och chilliflakes utöver salt och peppar. Garnerat med hackad gräslök.
    Till det slantade jag upp ett par smala Kabanoss och en het Chorizo, som en liten korvröra.
    Det blev verkligen på riktigt - håll-käften-gott!!
    Tror fan vi satt hela kvällen och pratade om hur gott det blev, hahaha
    Kul att hitta något nytt som blir totalt stuprätt!

  • Tom Araya

    Jag har tinat upp 4 stillahavsflundrafiléer, men vet inte hur jag ska tillaga dem.

    Förslag?

  • Aniiee
    Tom Araya skrev 2025-07-23 19:33:39 följande:

    Jag har tinat upp 4 stillahavsflundrafiléer, men vet inte hur jag ska tillaga dem.

    Förslag?


    I folie med svamp och vitlök, på grillen eller i ugnen. 
    Omae no mono wa watashi no mono, watashi no mono mo watashi no mono
  • Tom Araya
    Aniiee skrev 2025-07-23 20:12:29 följande:
    I folie med svamp och vitlök, på grillen eller i ugnen. 
    Det blev tillagning i folie i ugnen, men med salt, peppar, smör, gräslök och citrongräs. Det blev även en variant med persilja och dill på och ytterligare en med basilika på.

    Det blev kanon, även om jag var snål med saltet och egentligen skulle haft citron istället för citrongräs.

    Men ditt tips låter bra, det vill jag också prova någon gång.
  • klyban
    Tom Araya skrev 2025-07-23 23:18:05 följande:
    Det blev tillagning i folie i ugnen, men med salt, peppar, smör, gräslök och citrongräs. Det blev även en variant med persilja och dill på och ytterligare en med basilika på.

    Det blev kanon, även om jag var snål med saltet och egentligen skulle haft citron istället för citrongräs.

    Men ditt tips låter bra, det vill jag också prova någon gång.

    Nu är ju det långt försent.
    Men det skulle nog kunna gå en tom yum soppa på denna fisk, fick tanken med ditt citrongräs.
    Och vill man ha det matigare soppan, så kan man sätta till nudlar.


     


    Har själv citrongräs i kylen, plus massa andra slattar, som champinjoner, galangal, koriander, lime, salladslök, har nog en del thaichilis också, men tror de gett upp.
    Sen blir väl det vitlök och nått mer, kanske röd thaicurry, och så köpte jag en flaska kokosmjölk.
    Blir väl en asiatiskt liknande sak, och kött är fläskfilé som jag nog snabbt en snabb stir fry på.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
Svar på tråden Allmän tråd om matlagning