• Bempa

    Varför klä sin pojk i tjejkläder????

    Ok, nu vet jag att detta upprör en del, men jag förstår inte att det nu ska vara att alla kan ha alla slags plagg.
    Häromdagen träffade jag en dagisgrupp. Ett barn hade långt blont hår, med rosa slingor. En kofta i rosa, lila o vitt, o ett par jeans med älvor o glitter. Dom cerisa strumporna lyste all världens väg, o för att inte tala om stövlarna med blommor, och fransar.
    Ja, jag tog för givet att detta var en tjej, men jag hade fel.
    Det jag kan känna är att barn kan vara elaka, o man behöver ju inte hjälpa till som förälder.
    Ja, jag vet också att en hel del tycker att det ska vara jämnställt med kläder osv, men det är trots inte det ännu, o jag hoppas att det aldrig blir det faktiskt.
    En rosa piké till grabben, visst absolut, men man behöver ju inte överdriva.

    Ni som klär barnen i alla plagg, tänker ni aldrig på hur det kan tas emot av barnets kompisar mm?????

  • Svar på tråden Varför klä sin pojk i tjejkläder????
  • Eva och Nadjas mamma

    Det är bara att kolla på Karlsson på taket- filmen tex. Där går alla flickor och pojkar likadant klädda, beiga utsvängda byxor och brunrutiga tröjor. Men titta också hur lillebrors stackars mamma får slita och ta hand om hemmet medans lillebrors pappa sitter och läser tidningen i sin fåtölj. Behöver mamman hjälp så ropar hon på storasyster.
    Så jämställdheten sitter inte i kläderna och personligen skulle jag tycka att det vore jättetråkigt om alla kläder blev unisex-kläder.

  • MansonDust

    Varför inte ? Pojken kanske VILLE ha så, varför neka ?


    Mamma till Star 021017 & Ninja 060522, samt två små änglar..
  • LAA

    Innan industrialiseringen hade alla småbarn kolt. Ungefär som klänning, alltså, fram tills de var 4-5 år sådär. Sedan började kläderna tillverkas i fabriker och säljas i affärer och vips så fanns där ett kommersiellt intresse. Självklart går det åt mer kläder och säljs mer kläder om 50% av potentiella återanvändare till begagnade kläder faller bort.
    Om det nu var så "naturligt" med det ena eller det andra skulle det inte dröjt så länge med differentieringen.

    Detta sagt med ett par herrpyjamasbyxor på mig.

  • Eva och Nadjas mamma
    LAA skrev 2007-10-25 15:48:50 följande:
    Innan industrialiseringen hade alla småbarn kolt. Ungefär som klänning, alltså, fram tills de var 4-5 år sådär. Sedan började kläderna tillverkas i fabriker och säljas i affärer och vips så fanns där ett kommersiellt intresse. Självklart går det åt mer kläder och säljs mer kläder om 50% av potentiella återanvändare till begagnade kläder faller bort. Om det nu var så "naturligt" med det ena eller det andra skulle det inte dröjt så länge med differentieringen. Detta sagt med ett par herrpyjamasbyxor på mig.
    Vad som är naturligt eller ej, kvittar väl? Utbudet i marknaden styrs ju av efterfrågan. Det borde ju tyda på att majoriteten är nöjd med situationen i dagens läge.
    Efterfrågas det mer unisex-kläder så kommer de också att finnas på marknaden.
  • Bempa
    Sencha skrev 2007-10-25 15:41:07 följande:
    Fasligt orättvist, tycker jag. Så orättvis vill inte jag vara mot mina barn, i alla fall.
    Orättvis kan jag inte kalla det. Men det är tur att du är bättre än mig då
    Isolde skrev 2007-10-25 15:41:13 följande:
    Indirekt dömer du ju honom när du ifrågasätter hans klädval. Skulle du själv tycka att det var okej att folk höjde på ögonbrynen åt att du tog på dig skjorta och kavaj?Bh skulle jag inte köpa till någon unge. Förrän den får bröst. Och det får knappast sonen, såvida han inte väljer att byta kön och då är han nog mogen nog att köpa sin egen bh. För utklädning får både dotter och son gärna låna en av mina gamla, om det skulle vara intressant.Trosor – ja varför inte? Funktionen för trosa och för kalsong är väl precis den samma?
    Jag har skjorta o kavaj i jobbet ibland Så visst óm nån skulle höja på ögonbrynen då, är det deras sak inte min.
  • Isolde

    Då så! Då måste du ju inse att din irritation (i brist på bättre ord) på en pojke som har kläder som du uppfattar som "tjejkläder" handlar om dina fördomar, inte någon allmän given ordning.

    Man kan välja flera sätt att betrakta människor som bryter mot normer: se ner på/ifrågasätta dem (mer neutralt) eller acceptera att alla varken vill eller orkar bry sig om att göra precis som andra.


    Dina feministmuffins på nätet: www.familjeliv.se/Forum-11-256/m21780218.html
  • Bonanza
    Bling1975 skrev 2007-10-25 15:36:52 följande:
    Jag tycker inte heller att vi vuxna klär oss så olika. Min garderob är rätt lik min mans med undantaget att han har mer färg i sin och jag har lite mer svart. Jag har aldrig mött en vuxen kvinna som bara har "flickfärger" eller en vuxen man som bara har "pojkfärger" men jag har sett flera bebisar som ser ut så. Vuxna klär sig oftast i färger som passar deras egna färger. jag ser till exempel ut som en gris i rosa med klär i turkost. Min man är finast i mörkrött och brunt men ser sjuk ut i grönt. Olika avdelningar är helt onödigt för barn. De har inga bröst, midjor och höfter att ta hänsyn till utan deras kroppar är rätt lika i formen.Enda anledningen till att ett barn skulle bli retat för flick/pojkkläder är ju att de andra barnens föräldrar har lärt sina barn att det är fel. Jag skulle bli jätteglad om de föräldrarna kunde sluta med det.
    LAA skrev 2007-10-25 15:48:50 följande:
    Innan industrialiseringen hade alla småbarn kolt. Ungefär som klänning, alltså, fram tills de var 4-5 år sådär. Sedan började kläderna tillverkas i fabriker och säljas i affärer och vips så fanns där ett kommersiellt intresse. Självklart går det åt mer kläder och säljs mer kläder om 50% av potentiella återanvändare till begagnade kläder faller bort. Om det nu var så "naturligt" med det ena eller det andra skulle det inte dröjt så länge med differentieringen. Detta sagt med ett par herrpyjamasbyxor på mig.
    Ja, nu behöver vi ju kanske inte diskutera något mer? Dessa vettiga inlägg förklarar så bra och sakligt hur landet ligger.

    (Min son har långt, lockigt hår och skulle utan tvekan välja en rosa overall om han fick välja helt fritt. Vilket han brukar få, men det är så opraktiskt med rosa overall att vi funderar på att gå över hans huvud den här gången)
    Underbara älskade...
  • SeTa

    Nu har mina pojkar aldrig velat ha kjol (tack och lov) men hade dom velat det hade jag blivit lika glad över det som om min sambo plötsligt ville ha kjol. Inte alls alltså.

  • Lillstrumpa82

    Jag läser och läser... Men förstår ändå inte... Nej, inte tänker jag sätta en klänning på min son(om jag skulle få en), eller rosa byxor med glitter på... Det finns så mycket kläder som inte är tydligt "flickiga", så nog skulle jag kunna hitta fina kläder ändå.
    Jag skulle heller inte vilja dela min garderob med min sambo, skulle inte vilja se honom i mina klänningar eller några andra "tjejiga" kläder heller

  • Bonanza

    Men om barnet vill ha såna kläder då? Jag förstår inte vad felet är? Vad är det för fel på min son som har lockigt hår ner till axlarna, en rosa mössa och rosa skor - och idag ett par gröna byxor med lite blommor som det är glitter på. Han tycker att han är fin. Jag tycker att han är fin. Han har massor av kompisar på förskolan, är inte retad alls.

    Så berätta gärna - vari ligger felet?


    Lillstrumpa82 skrev 2007-10-25 17:00:47 följande:
    Jag läser och läser... Men förstår ändå inte... Nej, inte tänker jag sätta en klänning på min son(om jag skulle få en), eller rosa byxor med glitter på... Det finns så mycket kläder som inte är tydligt "flickiga", så nog skulle jag kunna hitta fina kläder ändå.Jag skulle heller inte vilja dela min garderob med min sambo, skulle inte vilja se honom i mina klänningar eller några andra "tjejiga" kläder heller
    Underbara älskade...
Svar på tråden Varför klä sin pojk i tjejkläder????