• Chianti

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • Ggrodan

    Intressant tråd jag hittade i mina gömmor. Jag är uppväxt i ett stökigt hem, men jag har alltid älskat att städa mitt rum sedan jag var liten. Städa och möblera. Så jag kan det utan och innan och går in en härlig rytm och trivs med egentid, dunka musik, känna doften av skurmedel, se dammet sugas upp, det är terapeutiskt.

    Nu bor jag och min sambo med en till inneboende och alla håller köksbänk / bord rena. Försöker sopa rent efter vi varit i köket. Vi städar övrigt efter behov (dammsuga golv skura samma torka speglar) och samma med tvätten. Disken får ligga max en halv dag/en dag vi gillar att hålla efter den.

    Vår inneboende ville ha ett schema att gå efter men vi tycker alla städar efter sig - regeln är bättre att tillämpa för det är olika vem som är mest i lägenheten om någon åkt bort etc.

    Gå runt några varv då och då och torka med trasan,bädda filtar , se då allt är i ordning brukar jag göra. Det handlar om någon minut och kliva upp ur soffan och pausa måste man ändå göra! :)

  • gröna
    Ggrodan skrev 2017-12-29 13:25:20 följande:

    går in en härlig rytm och trivs med egentid, dunka musik, känna doften av skurmedel, se dammet sugas upp, det är terapeutiskt.


    Där känner jag igen mig totalt, och nu blev jag verkligen sugen så jag kör en stund nu.
  • Voxen1

    Hoppas alla haft en bra jul och nyår! Jag tog en paus från städandet (förutom den normala städningen som behövs göras) och passade på att bara koppla av. Men nu känner jag att det är dags att starta upp igen. Det ska faktiskt bli kul att komma igång! Först ut blir att plocka ner julpyntet och kasta ut granen. Därefter ska jag ta tag i högar med saker som blivit liggandes i köket. Känns som en lagom start. Vad har ni andra för er?

  • Voxen1
    Chianti skrev 2017-12-25 19:23:26 följande:

    Hej, long time no see! Kul att tråden fortfarande lever! Jag har flyttat sen sist och fått en stor lägenhet. Tack vare mer utrymme är det mycket mindre stökigt här men visst kör det ihop sig ibland. 

    När jag flyttade så tänkte jag sortera in allt i skåp och lådor på ett organiserat sätt redan från början men eftersom allt var nerpackat lite oorganiserat så tog det lång tid att det slutade med att jag bara tryckte in saker och ting för att få det out of sight. Så nu måste jag börja sortera alla lådor. Det blir mitt julhelgsprojekt.


    Kul att se dig i tråden Ts! Hur gick ditt projekt med att sortera och organisera?
  • vallakra
    Voxen1 skrev 2018-01-02 21:22:18 följande:

    Hoppas alla haft en bra jul och nyår! Jag tog en paus från städandet (förutom den normala städningen som behövs göras) och passade på att bara koppla av. Men nu känner jag att det är dags att starta upp igen. Det ska faktiskt bli kul att komma igång! Först ut blir att plocka ner julpyntet och kasta ut granen. Därefter ska jag ta tag i högar med saker som blivit liggandes i köket. Känns som en lagom start. Vad har ni andra för er?


    Gör ungefär detsamma som du: plockar bort pynt och dammsuger. Har ju levt i ett förlåtande halvmörker under helgerna men nu när jag tänder lamporna syns ju det fina dammet i hörnenSkäms.
  • Voxen1

    Pynt borttaget, bara granen kvar och den tar jag imorgon. Dammsugit nedervåningen också. Sedan fick jag sådan lust att röja på minstingens rum, så det gjorde jag. Rensade ut alla leksaker som inte leks med. Det blev så fint. Tycker barnen leker bättre när de har färre leksaker. Nu ska jag ta garderoben också, sedan får det räcka för idag!

  • Voxen1

    Morgondagens uppgift: Ta bort granen och gå igenom kylskåpet (torka ur). Vad har ni andra för planer?

  • FuckGoggleAskMe

    Granen åkte ut i går kväll, samt de flesta barren ... hittade just några extra barr, och så brukar det fortsätta ett bra tag. Passade på att fixa lite nya lådor till julpyntet, jag är en lådoholic! Var sjuk en massa innan jul så tusen projekt blev inställda, var glad att jag lyckades fixa lite julgrejs. Men nu är det nya puckar! Källaren är nästan färdigröjd, återstår ?bara? att samla ihop diverse konstiga flaskor, tuber och burkar och frakta till återvinningscentralen. Har hittat en massa skumma produkter. Källaren är nu helt lådarkiverad, med verktygslådor, sorterade skruvar och sportväskor i kronologisk ordning (typ!). Äntligen kanske man kan hitta det man söker. Soptunnan dignar och jag har t.o.m. lådor över. Vinden är nästan klar, med bara en låda ?blandade prylar som säkert aldrig kommer till användning men ej kan kastas?. Resten är lådarkiverat, fast hmm, har diverse väskor för mycket att gå igenom. Resväskor, kylväskor, handbagage, ryggsäckar, weekend väskor, väskor för tågresor, tygväskor för handling och ??, sportväskor samt några väskor som är bra att ha när hell freezes over. Sedan har jag samlat ihop en otrolig mängd kablar. You namn it, jag har tre av den kabeln. Förstår bara vad ungefär hälften av sladdarna ska användas till. Ska dra hit en datakille som bl.a. ska få titta på mitt kabelförråd. Misstänker att han blir djupt imponerad (eller kanske chockad) och vill slänga 90%. Och i morgon trädgårdsskjulet ... hittar antagligen 34 burkar till med gammal målarfärg. Hoppas på regn, då funkar det inte!

  • Chianti
    FuckGoggleAskMe skrev 2018-01-03 23:52:45 följande:
    Granen åkte ut i går kväll, samt de flesta barren ... hittade just några extra barr, och så brukar det fortsätta ett bra tag. Passade på att fixa lite nya lådor till julpyntet, jag är en lådoholic! Var sjuk en massa innan jul så tusen projekt blev inställda, var glad att jag lyckades fixa lite julgrejs. Men nu är det nya puckar! Källaren är nästan färdigröjd, återstår bara att samla ihop diverse konstiga flaskor, tuber och burkar och frakta till återvinningscentralen. Har hittat en massa skumma produkter. Källaren är nu helt lådarkiverad, med verktygslådor, sorterade skruvar och sportväskor i kronologisk ordning (typ!). Äntligen kanske man kan hitta det man söker. Soptunnan dignar och jag har t.o.m. lådor över. Vinden är nästan klar, med bara en låda blandade prylar som säkert aldrig kommer till användning men ej kan kastas. Resten är lådarkiverat, fast hmm, har diverse väskor för mycket att gå igenom. Resväskor, kylväskor, handbagage, ryggsäckar, weekend väskor, väskor för tågresor, tygväskor för handling och ??, sportväskor samt några väskor som är bra att ha när hell freezes over. Sedan har jag samlat ihop en otrolig mängd kablar. You namn it, jag har tre av den kabeln. Förstår bara vad ungefär hälften av sladdarna ska användas till. Ska dra hit en datakille som bl.a. ska få titta på mitt kabelförråd. Misstänker att han blir djupt imponerad (eller kanske chockad) och vill slänga 90%. Och i morgon trädgårdsskjulet ... hittar antagligen 34 burkar till med gammal målarfärg. Hoppas på regn, då funkar det inte!
    Wow, vilket flow!
Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!