D e så jobbit
o läsa trådar som ser ut så här. E d så svårt o stava som man ska? D e ju inte för att d ska va jobbit som d finns skriv o stavningsregler utan för att d ska va lätt o förstå varann.
o läsa trådar som ser ut så här. E d så svårt o stava som man ska? D e ju inte för att d ska va jobbit som d finns skriv o stavningsregler utan för att d ska va lätt o förstå varann.
Cheri:
"Chattar: Kommer av engelskans chat, som betyder småprata?.
När två eller flera personer talar med varandra via datorprogram, som i sin tur kommunicerar med varandra via internet. En konversation på internet brukar räknas som chatt om texten uppdateras varje gång den andra personen säger något, istället för att man måste uppdatera manuellt. "
Källa: susning.nu/Chatta
Vem har sagt något om att tillrättavisa någon??
Vem har hånat en dyslektiker??
Vi pratar som sagt om folk som VÄLJER att skriva så illa att man inte orkar läsa.
Inte de som är handikappade, av annat ursprung eller ens de som gör misstag och slarvfel.
Läs de tidigare inläggen i tråden så kanske du hänger.
...med.
Såååå jag tar det igen
D va nån som kallar det här för sms språk, jag vill säga emot och påstå att det uppkommit pga. internet chattandet, vilket i sin tur gör att många (inte alla) flitiga internetanvändare faktiskt använder sig utav dessa förkortningar.
Det är ett "internetspråk" helt enkelt, som funkar för o chatta me inte för att skriva uppsatser med. Man skriver som man pratar.
Du säger:
"Det är en enormt stor skillnad på att skriva "e d iofs ist lr L8" och att använda
m.m. eller t.o.m. o.s.v., o.b.s. e.t.c.
Det är v-e-d-e-r-t-a-g-n-a förkortningar som vi får lära oss i lågstadiet redan. "
Så efter att man slutat skolan slutar man även att lära sig nya saker?
Dessa förkortningar har ju uppkommit efter ett "behov" på internet.
Man förkortar för att det ska vara lättare att skriva, precis som med alla andra förkortningar även om de är "v-e-d-e-r-t-a-g-n-a" så har de uppkommit av samma skäl.
Så d e inte heller ok att skriva tex BIM här på Föräldraliv? (är det ok att skriva FL??) Alla förstår inte va det betyder heller.
Och sist, jag chattar inte med ungdomar/barn på lunar men jag förstår ändå vad det dessa förkortningar står för..
Som nygravid och nykomling på FL hade jag ingen aning om vad alla förkortningarna betydde men de framkommer ju om du håller muspekaren över. Jättebra tycker jag. Men jag vet inte vem du menar har påstått att de förkortningarna inte skulle vara ok?
Vi är ju ändå en ganska homogen grupp med ett gemensamt intresse som givetvis leder till visst fikonspråk också.
Jag vet inte om du kommer sluta lära dig saker när du slutar skolan, jag har tackochlov inte gjort det. Slutat lära mig alltså.
Däremot påstår jag att ett inlägg i ett forum oftare att jämställa med en uppsats än med talspråk. I synnerhet som du inte vet vem som kommer läsa det.
Chattar du vet du förmodligen med vem annars kan den personen även fråga vad du menar och få svar direkt.
Frågan i den här tråden var ju faktiskt huruvida det var jobbigt eller inte att läsa sms-språket eller vad man nu väljer att kalla det. Ja, det tycker jag. Skitjobbigt. Avstår hellre till förmån för ett mer lättläst inlägg. För de är, som tur är, fortfarande i kraftig majoritet.
Vill avslutningsvis bara säga att jag tycker din ton är obehagligt aggressiv.
Det kanske inte alls är menat så från din sida - men jag tolkar det så.
Kanske ett missförstånd eftersom vi inte känner varann?
Okeej, tycker det verkar som en rätt obehaglig ton från fler här inne.. No names
Om man tycker det är jobbigt med en tråd med förkortningar i. Varför läsa? Varför orka bry sig? Ska själv kika om det finns nån roligare tråd. Hej hopp!
Lene1: Det jag försökte säga med det om aggressiv ton var att det är lätt att missförstå och att läsaren TOLKAR in ett budskap som inte var tänkt att finnas där om man inte är tydlig - vilket jag inser nu att jag inte heller var...
Åh, AMA68 jag som tyckte din ton var nedlåtande??
Tro mig om jag intar en aggressiv ton så kommer du garanterat märka det
Vad är skillnaden mellan förkortningar och förkortningar för dig?
Förr kunde man inte musövra på förkortningarna här inne. Och det är inte alla som vet/förstår att man kan musövra dom.
Personligen tycker jag det är lättare att förstå, o , e, d, än t.e.x. BIM.
Läser man e och d, så hör man ju vad det blir. BIM kan ju vara vad som helst?
Du säger:
"Däremot påstår jag att ett inlägg i ett forum oftare att jämställa med en uppsats än med talspråk."
Det anser jag beror lite på vilken ton inlägget har, är man i en "allvarlig" tråd kke man inte använder alla dessa förkortningar medans i en lajbans tråd syns det säkert oftare.
Själv har jag inga problem med att läsa det och det är väl som med det mesta en vanesak kke?
vad jag tycker är svårt och läsa är när man slarvar med kommateringen struntar i stor bokstav och dessutom inte har mellanrum i texten utan allt blir en enda textmassa då orkar man inte läsa igenom även fastän man skrivit alla orden helt korrekt att man använder vissa sms-förkortningar tycker jag att man kan ta i varje fall om de är logiska tyvärr ger dem ju ett intryck av att personen är ung lat och relativt omogen (även om det inte är så) vad tycker ni hur långt får skriftspråket egentligen förändras innan man tycker att det är helt oläsbart för min egen del är det viktigt att hålla på de regler som finns i möjligaste mån
Som kommunikatör måste jag säga att jag håller med Trådstartaren. Förkortningar coh slang som BRB, w00t, CU L8R etc är inte tillräckligt vedertagna än för att de ska kunna klassas som allmän kännedom. Att använda den typen av förkortningar och slang, skapar man ett språk som inte är lättillgängligt för alla utom vana användare. Man distansterar sig och skapar subgrupper vilket säkert inte är meningen i ett sånt här forum. Genom att använda korrekt stavning möjliggör man delaktighet för alla medlemmar.
Så, nu har besserwissern talat.
Trinity, men förkortningar som , o, e d, iofs, isf osv då?
Såna förkortningar som du tar upp har jag aldrig sett här inne, än
iofs, osv, m.m, etc tycker jag är okej. De är vedertagna i svenska språket och finns med i ordlistor. O, e, d kan inte kallas vedertagna än, men kommer säkert att bli det i framtiden. Det var inte längesen "dom" var talspråk men nu är vedertaget även som skriftspråk. De andra förkortningarna jag skrev kanske är lite överkurs. Jag skrev en uppsats för några år sen om just den här typen av "internet-språk" så jag är nog lite färgad av det.
Som tumregel kan man säga att de ord eller förkortningar som finns med i Svenska Akademiens Ordlista är vedertagna och därmed också allmän kännedom.
Ett annat exempel på hur språk distansierar människor, är dialekter. Man kan göra en jämförelse mellan dialekter och "internet-språk". Om jag skulle säga "Trô'nte dä fö då schucker ru" skulle nog inte många fatta vad det betydde men i lilla Lidköping i Västergötland skulle det vara (ganska) beskripligt.
Allt handlar om i vilken kontext och till vilken publik du använder ditt språk i. Det är inte för inte som politiker verkar så tråkiga och ointressanta, de pratar ett språk som de flesta inte kan ta till sig.
Ahja så iofs och isf ÄR vedertagna
Dä, fö och Ru tycker jag man förstår. Men schucker vette tusan va d e fnåt *S* Hade jag skrivit den meningen hade jag iofs varit ännu latare och t.o.m skrivit "Trô'nte dä fö då schuckeru"
På samma sätt som jag ev. skulle kunna skriva "fattaru"
Kante (kan inte), hante (har inte), fånte (får inte), dunte (du inte) är andra förkortningar på 2 ord som skrivs ihop som skrivet talspråk på internet. Men dessa skulle jag inte använda allt för ofta. Vilket jag iofs gör dagligen på t.e.x. msn, en o annan sådan slinker nog in här oxå där det passar.
Det betyder för övrigt: "Trampa inte där för då sjunker du".
ja misstänkte sjunker, men läste Trô'nte, som jag läser tronte = tror inte
Så jag läste Tror inte det för då (sjunker?) du.
Nästan rätt