Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    K24yrs skrev 2009-01-04 14:14:01 följande:


    abuelita: tusen tack för ditt svar. jag ska ta och läsa traden sa fort jag bara kan.Sa du menar alltsa det skulle inte var nan risk att barnen far i sig för mycket blod? Det hon menade var att detta r inte bra för bebisen efter som bebisens lever inte r riktigt utvecklad.jag ska iaf sta pa mig. jag ater kommer om jag behöver fraga nat.
    Varsågod Jättebra att du läser på i tråden.

    Om man använder sunda förnuftet så inser man snabbt att moder natur skulle sett till att det kom med en navelklämma ut när barnet föds om det hade varit viktig att se till att det inte får i sig för mycket av moderkaksblodet. Inga andra däggdjursungar tar skada av att få i sig allt sitt moderkaksblod, så varför skulle det bara vara farligt just för människoungar. Vår närmaste släkting chimpansen biter inte ens av navelsträngen, som andra däggdjur gör när moderkakan kommit ut, utan bär med sig moderkakan ett par dygn tills navelsträngen torkat och går av utav sig själv.

    Istället för navelklämma fixade moder natur till ett litet räfflat område på navelsträngen där den går av när den torkat.
  • abuelita

    Babblis skrev 2009-01-04 15:31:32 följande:


    Svar på #250Om det inte funkar med de argumenten så kan du ju alltid vända på det hela och tala om att om barnet inte får behålla sitt moderkaksblod så kommer det ju få en blodbrist som motsvarar...var det jämförelsevis ca 2 liter för en vuxen abuelita?
    Det stämmer Babblis. Nära hälften av den totala blodvolymen alltså - akut blodförlust.
    Fullgångna barn som föds pigga och friska klarar sig i regel från men när de blir utsatta för detta, men för prematurer och medtagna barn är det värre..
  • abuelita

    galnevale skrev 2009-01-04 17:06:00 följande:


    abuelita skrev 2009-01-04 13:57:27 följande:
    De menade att jag kände det mer då kroppens egna endorfiner trappat ner efter födseln. något sådant annars vet jag inte om det berodde på det. Kände nämligen också mer då de la stygn än första gången då jag födde på sjukhuset.
    OK, det låter ju faktiskt som det kan ligga något i det.
    Men jag undrar om det är naturligt att försöka få ut moderkakan så där fort som bm vanligtvis gör på förlossningen?
    Det naturliga vorde ju att mamman vilar ut och bondar med barnet åtminstone en halvtimme innan hon börjar tänka på att moderkakan ska ut.
    Och när man låter mor och barn få bonda ifred så fortsätter endorfinutsöndringen.
  • abuelita

    K24yrs skrev 2009-01-04 21:46:17 följande:


    abuelita tack igen för ditt svar här ska ingen ta min ungens blod grrr
    Det är rätta takter!!
  • abuelita
    Svar på #256
    Spacebeare, här är lite mer om Erasmus Darwin

    ?Erasmus Darwin was a great philosopher, scientist, inventor, poet, and physician. His creative intellect has been compared with that of Leonardo da Vinci. This brief article draws attention to two perinatal contributions made on placental respiration and management of the umbilical cord. ?
    fn.bmj.com/cgi/content/abstract/88/4/F346

    ?Erasmus Darwin predicted the autism epidemic 200 years ago, and left instructions for its prevention and its correction (15)?
    www.bmj.com/cgi/eletters/324/7334/393
  • abuelita

    Filmen The Other Side Of The Glass, som främst vänder sig till pappor, är så otroligt viktig så jag lägger nu in den igen trots att den var med i går. Har dessutom lagt in den i min presentation och i TS.


  • abuelita

    spacebeare skrev 2009-01-05 08:10:49 följande:


    tackar för infon!
    Varsågod!
    Eftersom du är bra på engelska hoppas jag du läser länkarna också.
  • abuelita

    abuelita skrev 2009-01-05 02:34:31 följande:


    Filmen The Other Side Of The Glass, som främst vänder sig till pappor, är så otroligt viktig så jag lägger nu in den igen trots att den var med i går. Har dessutom lagt in den i min presentation och i

    Nu startade jag dessutom en ny tråd om den www.familjeliv.se/Forum-2-7/m39920653.html
  • abuelita
    Svar på #265
    Hej Zingo och GRATTIS!!

    Ja där ser man hur viktigt det är att pappan vakar som en hök över navelsträngen. Och att han säger till alla som sticker in näsan i förlossningsrummet att det ska vara sen avnavling.

    Det här påminner om inlägg 917 på sidan 92 i förra tråden :

    ?Har nu en liten dotter som kom i söndags. Födde på östra i göteborg. Hann bara vara inne på förlossningen i 18 minuter men min man påminde om avnavlingen till bm och hon han ju läsa journalen innan oxå (kanske inte hela?). När jag fött fram henne, stod på knä i sängen, och skulle lyfta upp henne kom det helt plötsligt en hand och lyfte upp navelsträngen och jag såg en peang. Min man hade vänt sig om för att flytta undan brickbordet och såg inte sköterskan som kom. Jag började smälla henne på fingrarna och sa lite hysteriskt -ingen klampning, ingen klampning!!! Hon släppte navelsträngen och bad om ursäkt flera gånger. BM hade inte meddelat henne. Det gick ju så fort allting så det var lite rörigt runtomkring. La upp henne på bröstet och de väntade med klampning tills det hade pulserat färdigt, vilket gick rätt fort. Hon hade lite avdrag på hudfärg första minuten men sen fick hon apgar 10. Var pigg och sög nästan direkt vilket var en lättnad för det gjorde aldrig min son. Inget ph-prov togs.
    Vi mår bra och spenderar hela dagarna med amning ?
Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)